Hírek

Pályázati eredmények és programkavalkád

2009. október 2. // Kategória: Hírek

Jubileumi bablevesparti

Tizedik alkalommal rendezték meg az Endrődi-Jókai bablevespartit Alsóörsön.
 
Jubileumi bablevesparti

Tizedik alkalommal rendezték meg az Endrődi-Jókai bablevespartit Alsóörsön.

A program a délutáni órákban kezdődött, amikor megérkeztek a Jókai hajó utasai Balatonfüredről korhű ruhákban, idézve az 1800-as éveket.

Jókai szobrának megkoszorúzása után az Endrődi parkban is többen koszorút helyeztek el Endrődi Sándor emlékművénél és felavatták Endrődi nagy barátjának, Mihálkovics Tivadarnak a szobrát. Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere ajándéktárgyakkal fejezte ki köszönetét azoknak az egyesületeknek, személyeknek, akik a kezdetektől részt vettek ennek a „murinak" a megvalósításában. A rendezvény a művelődési házban folytatódott, ahol a Sirály nyugdíjas-egyesület énekkarának műsora fogadta a megjelenteket, majd Albrecht Sándor tekintett vissza az elmúlt tíz évre, azokra a személyekre, akik hozzájárultak a Balaton kultuszához.

Ünnepi beszédet Jókai Anna Kossuth- és Magyar Örökség-díjas írónő mondott, akit a nagy meleg ellenére élvezettel hallgatott a lelkes közönség. Beszédében hangsúlyozta a hagyományőrzést, a család fontosságát, beszélt a társadalom összetartó erejéről, a hazaszeretetről, valamint a globalizációról és annak hatásairól. A bablevesek elfogyasztására a Tilinkó együttes népzenei műsora után került sor.

*



Éljen Ösbő vezér

Íjászat, vizifoci és főzőverseny színesítette a műsort Öskü falunapján.

Jurta melletti íjászat és vízifoci is színesítette a hétvégi Ösbő Vezér Napok programját a településen, ahol a főzőversenyt nem más, mint az ismert szakács, Bede Róbert zsűrizte.



Már pénteken a kultúrházban megkezdődtek a programok az Ősi Kovács Alkotóműhely Ösküi Csoportjának grafika, és Siligáné Varga Gizella festménykiállításával, melyek a környékbeli amatőr együttesek éjszakába nyúló koncertjeivel folytatódtak.

Szombaton aztán kora reggel az Ösküi Íjász Egyesület egy tucat korhű ruhába öltözött tagja Ösbö Vezér előörseként vonult be a Kerektemplom alatti parkba, ahol egyből megkezdődött a mulatság.



Ösbő egyébként Öse vezérrel együtt foglalta el a környéket - mondta el Gyapay Zoltán, Öskü polgármestere. Azzal is eldicsekedett, hogy főzőversenyükre több mint húsz csoport jelentkezett, akiknek főztjét a televízióból ismert Bede Róbert szakács értékelte ki.

Délután aztán helyi és környékbeli művészeti csoportok mutatkoztak be az Ösbö Vezér Emlékpark szabadtéri színpadán, este pedig a Groovehouse együttes adott koncertet. (képek még a cikkek alatti galériában)



*



Derűs program, borús időjárás

Vilonya - Az idei Séd Party a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is másfél napig kínált változatos programokat a korábban még falunap néven futó rendezvényen.

A pénteki megnyitón Kovács János polgármester és Pál Béla országgyűlési képviselő köszöntötte a közönséget. Ezt követően léptek színpadra a helyi kulturális csoportok, az óvodások, iskolások, valamint a népdalkör és a nyugdíjasklub tagjai; a napot az Asher Oszkár Színház előadása zárta.

Másnap a sportparkban pörköltfőző versenyt rendeztek, amit zsűri döntése alapján Bakonyiné Maradics Ilona nyert meg. Különdíjat kapott a nyitracsehi Varga Iván.

A kispályás labdarúgó- tornát a Színes Festékház csapata, a fekvenyomó versenyt ifj. Takács János nyerte. A kultúrházban először a felvidéki zoboraljai hagyományőrző csoportok léptek fel, majd mazsorettek következtek.

A Kid rock and roll táncosai, valamint a peremartoni Molen-Rúzs is fellépett, a helyi Vadmacskák előadásában pedig egy igazi cowboytánc is színpadra került. A nagyterem akkor vált igazán szűkössé, amikor megérkezett Bödőcs Tibor és Szűcs Judith. Prescsák Zita műsora után tűzijáték zárta a Séd Partyt.

A rendezvény ÚMVP támogatással valósult meg.

*



Sikeresen pályázott a Várpalota Kistérség Többcélú Társulása

Sikeres pályázatot nyújtott be Várpalota Kistérség Többcélú Társulása az Önkormányzati Minisztérium "A bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésének, valamint közösségi buszok beszerzésének támogatása" című pályázatra, melynek eredményeként a Társulás közel tíz millió forintot nyert közösségi busz beszerzésére.

Mindez azért is üdvözlendő, mert idáig nem volt a várpalotai kistérségnek olyan járműve, amely hasonló célokra tudott volna szolgálni.

(A Várpalota Kistérség Többcélú Társulása munkaszervezetének elnöke: dr. Döbörhegyi Csilla: d.csilla@varpalota.hu)

*



Falunap Tésen

Sikeres falunapot tartott Tés Község Önkormányzata 2009. június 19 és 20-a között.

Az első nap látványos hintós felvonulással kezdődött, majd a Hétpróbás Citerazenekar előadását B. Dobos Teréz csuhéfonó kiállításának megnyitója követte. Este a színpadon Nádas György humorista lépett fel, majd nosztalgia disco szolgáltatta a talpalávalót a hideg idő ellenére nagy számú közönségnek.

20-án sportprogramok, egészségsátor, játszóház várta az érdeklődőket. 10 órától 16 óráig a helyi LEADER egyesület vidékfejlesztési tájékoztató sátrában juthattak új információkhoz a falubeliek, emellett a várpalotai kistérségi Helyi Vidékfejlesztési Iroda is színes programmal kedveskedett a gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Délután bőrös-kézműves foglalkozáson vehettek részt az érdeklődőket, majd motoros bemutató szolgáltatta a látványosságot. Az estét tombolasorsolás és utcabál zárta le.

*



A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület LEADER Helyi Akciósoport (HACS) illetékességi területén az ÚMVP falufejlesztés és –megújítás, vidéki örökségek megóvása és mikrovállalkozások fejlesztése jogcímek keretében nyertes projektekről (részletes adatok és táblázatok a csatolt sajtóközleményben!)

A 2008. október 18. és 2009. január 10-e közötti kérelem beadási időszakban a HACS illetékességi területéről az ÚMVP 3-as tengely nem horizontális intézkedések körében meghirdetett négy támogatási célterületére összesen 47 kérelem érkezett be.
A jogszabályi kötelezettségének megfelelően a HACS elvégezte a kérelmek előzetes pontozását, valamint az elnökség döntött a jogcímek közötti forrásallokáció módosításáról. A HACS elnöksége az Irányító Hatóságtól megkapott végleges pontszámok alapján, az átadott jogköröknek megfelelően a HACS területén falufejlesztés- megújítás támogatási jogcím keretében elérendő minimális ponthatárt, 91 pontban, míg vidéki örökség megóvása jogcím vonatkozásában 110 pontban, és a mikrovállalkozások támogatása esetében 118 pontban határozta meg.

A 2009 novemberében megnyíló támogatási időszakban falufejlesztés- megújítás jogcímen 189.014.173 Ft, vidéki örökség megőrzése jogcímen 24.867.293 Ft, mikrovállalkozások fejlesztése jogcímen 172.506.451 Ft lesz pályázható.



A turisztikai fejlesztések vonatkozásában reményeink szerint szeptember végéig tudunk nyerteseket hirdetni.

2009. október elején a HACS elnökségének döntése alapján mind a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia 3-as tengelyes forrásai vonatkozó részt, mind a jogcímrendeletek pontozási táblázatait felül kell vizsgálni, és úgy kell kidolgozni, hogy azok a felhalmozódott tapasztalatok alapján a legjobban szolgálják a területen tervezett típusú és nagyságrendű projektek sikeres támogatási forrásokhoz való jutását.

A nyerteseinknek gratulálunk, és sok sikert kívánunk a megvalósítás során.

(részletes adatok és táblázatok a csatolt sajtóközleményben!)

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, Várpalotai HVI, Veszprém Megyei Napló
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés