Hírek

Jól halad a szállodaépítés Esztergomban

2010. február 25. // Kategória: Hírek

Célegyenesben a Tát, Kenyérmezei- és Únyi-patak töltéseinek visszaépítése

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 31.200.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tát, Kenyérmezei és Únyi-patak visszatöltésezése tárgyú projekt előkészítési fázisára.

Az igazgatóság 2010.február 4-én Táton nyújtott tájékoztatást a projekt tervezési szakaszának befejezése alkalmából tartott rendezvényen az elkészült tervekről és a további lépésekről. A Támogatási Szerződés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (a továbbiakban: Igazgatóság) között 2008.10.13-án jött létre.

A projekt célja az 1.14. Esztergom-Tát árvízvédelmi öblözetben található Tát, Tokod, Tokodaltáró községek árvízvédelmi biztonságának megteremtése a jelenleg érvényben lévő jogszabályoknak, az EU Víz Keretirányelv elvárásainak megfelelően. A szerződés aláírását követően, a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, a tervezési feladatokat a Biopetrol Környezettechnikai Kft. nyerte el s végezte 2009. év második félévében. Az Igazgatóság – a Támogatási Szerződésben rögzített vállalásának eleget téve – 2009. október 16-án benyújtotta pályázatát a megadott tervek és a részletes megvalósíthatósági tanulmány kíséretében a projekt kivitelezésére vonatkozóan. A II. fordulót – amely a megvalósítási szakaszt foglalja magában – a KVVM Fejlesztési Igazgatósága, mint közreműködő szervezet bírálja el. Az elbírálás jelenleg is folyamatban van.

*



Konferencia Esztergomban

Február első hétvégéjén rendezték meg a Kárpát-medencei egyetemi lelkészségek második találkozóját Esztergomban.

A háromnapos program célja az volt, hogy a vallásukat gyakorló egyetemistákat közelebb hozza egymáshoz, valamint hogy felhívja a figyelmet az összefogás szükségességére. Erdő Péter bíboros, prímás az Európai Püspöki Konferenciák elnöke is a keresztény fiatalság európai helyzetéről tartott előadást, illetve bemutatkoztak a budapesti egyetemi közösségek is. A rendezvényen mintegy 160 érdeklődő vett részt, köztük erdélyiek és felvidékiek, katolikusok, reformátusok és evangélikus fiatalok is.

*




Épülnek a szállodák Esztergomban

A február eleji, rendkívül hideg idő ellenére sem torpantak meg a Kis-Duna-part és az élményfürdő közé tervezett új szálloda építési munkálatai.

A fürdővel harmonizáló stílusjegyeket hordozó 90 szobás hotel egy panorámafolyosóval kapcsolódik majd az Aquaszigethez. A fürdővel megegyezően szintén a Finta-építészstúdió, Finta József és Z. Havas Anikó tervei alapján készülő szálloda építésének munkálatai tavaly szeptemberben kezdődtek meg. A beruházó az Investor 2005 Kft., a generál-kivitelezési munkálatokat pedig az Aquaplus Kútfúró, Kútjavító és Vízépítő Kft. végzi.

A Hotel Aqua az élményfürdővel szemben épülő Mária Valéria konferencia­szállodától eltérően elsősorban a fürdő gyógyászati részlegének szolgáltatásait igénybevevő vendégekre számít, így a két létesítmény kölcsönösen hozzájárul majd egymás maximális kihasználtságának biztosításához. A gyógyszállójelleg miatt kézenfekvő volt, hogy a két épület közvetlenül kapcsolódjon egymáshoz. Az élményfürdőt annak idején így is építették meg: a folyosó csatlakozása az első emeleti előcsarnokon keresztül lesz lehetséges, ahol a tervek szerint egy külön recepciós pultot is kialakítanak majd a szállóvendégek részére. A két épület között, az összekötő folyosók alatt egy út létesül, innen lehet majd a pinceszinten kialakítandó 56 férőhelyes parkolót, illetve gépészeti- és transzfor­mátorhelyiségeket elérni, és innen nyílik majd a négy emelet magas előcsarnokba vezető főbejárat is, amelyben egy bár kap helyet, légterébe pedig az első emelet szintjéről egy exkluzív tárgyaló nyúlik be. Innen nyílik az étterem is, melyhez kapcsolódva egy, az előcsarnokból és a sétány felől is megközelíthető teraszt is kialakítanak. A szálloda földszintjén kapnak helyet a kiszolgálóegységek, a konyhaüzem, a személyzeti helyiségek és a gépészeti berendezések egy része is.

A szállodaépület egyedi kialakításából adódóan a ház egyik fele háromemeletes, nagyobb hányada pedig négyemeletes lesz, ahová a különféle méretű és típusú szobák kerülnek. Az egész hotelben összesen kilencven szobaegység készül, javarészt két- és háromágyas szobák, valamint két lakórészre osztható apartmanok. A szobák minden szinten a nagyterű előcsarnokhoz kapcsolódó folyosókról nyílnak, amelyek geometriája lehetőséget nyújt a szintek függőleges irányú összenyitására, valamint arra, hogy minden szinten biztosítható legyen a kilátás a fő közlekedési csomópontra, ahol a vendég­liftek és a lépcsőház helyezkedik el. A Beruházásra az Investor 2005 Kft. a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program turizmus fejlesztését célzó pályázatán több mint 300 millió forint támogatást nyert.

*



Bölcsőde létesült Nyergesújfalun

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak köszönhetően létesült bölcsőde Nyergesújfalun.

A közel 33 millió forint összköltségű projekt megvalósulásával megoldódott a faluban és a mikro-térségében a 2. életévüket betöltött gyermekek bölcsődei ellátásának biztosítása. A bölcsőde így segíti a munka világába visszatérni kívánó édesanyákat.

Nyergesújfalun 27 család jelezte bölcsődei szolgáltatás iránti igényét, annak érdekében, hogy az édesanyák munkába tudjanak állni, és közben biztos kézben tudják gyermekeiket. A környező 5 település közül is jelenleg csupán 3 településen működik bölcsőde vagy családi napközi, amelyek kapacitáshiány miatt nem képesek kielégíteni a keresleti igényeket. Ezt igazolja az a tény, hogy e települések területén jelenleg is 17 gyermek van várólistán. A nyergesújfalui Bóbita Óvoda négy szárnyból álló épületének egyik szárnyában alakították ki a 20-21 férőhelyes bölcsődét. Az így létrejövő Bóbita Bölcsőde az Óvoda irányítása alatt, de külön szakmai egységként fog működni. A beruházás egyben munkahelyeket is teremtett, öt új alkalmazott felvételére lesz szükség.

A projekt során megtörtént az épületszárny nyílászáróinak cseréje, a bölcsőde energiatakarékos, gazdaságosan üzemeltethető és környezetkímélő működésének megteremtése érdekében. Az új funkcióknak megfelelő átalakítása révén bölcsődei csoportszobák, orvosi szoba, fertőző elkülönítő helység, öltöző-átadó, fürösztő-biliztető kialakítására is sor került, és új tálaló-konyhával is bővült az intézmény. A bölcsődei neveléshez elengedhetetlen eszközöket, berendezéseket és játékokat is beszerezték. A kertben kihúzható árnyékoló, kerítés, homokozó, és parkoló épült. Így az épület alkalmassá vált 20-21 fő, 2. életévét betöltött gyermek teljes körű gondozására, nevelésére, fejlesztésére, és a bölcsőde szakmai programjának megvalósítására.

*




Idén is torkoskodtunk az esztergomi kistérségben

Idén, immár ötödik alkalommal került sor a Torkos Csütörtökre, amikor a vendégek 50% százalékos kedvezménnyel fogyaszthattak az éttermek kínálatából. Az egy napos rendezvényhez országszerte közel 1200 étterem csatlakozott.

A rendezvény célja, hogy a hamvazószerdát követő napon az éttermek kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítsanak a vendégeik számára. Az esztergomi kistérség területén Esztergomban és Lábatlanon több vendéglátóipari egység is csatlakozott a rendezvényhez, az egyik esztergomi vízivárosi étteremben pedig pénteken is fél áron lehetett étkezni.

Torkos Csütörtök napján az étlapon szereplő fogások mellett, az italok is fél áron kaphatóak. A kezdeményezés többek között népszerűsíti a magyar konyhát, valamint bemutatja az ország különböző térségeinek gasztronómiai különlegességeit, specialitásait. A Torkos Csütörtökön az esztergomi vízivárosi étteremben már a déli, valamint a kora délutáni órákban is nagy volt a forgalom, de a legtöbb vendég – akik közül sokan már 3 héttel korábban foglaltak asztalt –, az esti, illetve a késő délutáni órákban érkezett.

*



Balassi Bálintot ünnepelték Esztergomban

Balassi Bálint tiszteletére február 12-én országszerte és Esztergomban is ünnepségeket tartottak, amelyek középpontjában a városhoz több ponton is kapcsolódó vitéz-költő állt. A három nap folyamán a költőről és koráról szóló tudományos előadások, reneszánsz koncertek, képzőművészeti kiállítás és róla szóló könyvbemutató tette még emlékezetesebbé Balassi Bálint nevét.

A megyei levéltár Vörösmarty utcai épületében tudományos konferenciát rendeztek. Az intézmény zsúfolásig megtelt Palkovics-termében Csombor Erzsébet levéltár igazgató és Prokopp Mária művészettörténész, az esztergomi Balassa Bálint Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész Balassiról, mint a szerelem költőjéről tartott előadást. Szombaton Balassi Bálint élete és költészete címmel nyílt kiállítás a lírikusról elnevezett középiskola dísztermében. A tárlatmegnyitó alkalmából rövid koncertet adott a Reményi Károly vezette Balassa Kórus.

Ugyancsak ezen a napon, de már este, a ferences templomban tartották az úgynevezett Balassa-misét. Ezen számos felvidéki magyar is részt vett, a szertartás részeként pedig a Balassi Bálint-emlékkardokat – melyeket a 16. századi költőóriás európai műfordítói kaptak díjként – Kiss-Rigó László megyéspüspök szentelte meg. Az istentisztelet végén Balassi-emlékérmeket adtak át azoknak a művészeknek, akik munkájukkal, alkotásaikkal a vitéz-költő életművének állítottak emléket.

A Balassi Bálintról szóló háromnapos eseménysor méltó befejezésére vasárnap Párkányban került sor. A Vadas szállóban Kovács István A barátság anatómiája című, Balassival foglalkozó kötetét, és a költőóriás válogatott verseit tartalmazó új kiadású kötetét mutatta be a publikumnak Himmler György, a párkányi Balassi Klub elnöke és Kovács István történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetének tagja.

A hétvége pazar Balassi-programsorán résztvevők átfogó képet kaphattak a magyar reneszánsz, illetve a török korabeli művészeti- és hitélet számos fejezetéről. A vitéz-költő nemcsak példaként állhatott így előttünk, de olyan alapvető értékeket felmutató emberként ismerhettük meg őt újra, aki a magyar kultúra és a magyar történelem esszenciális alakjaként magasodik a legjelesebbek fölé.

Forrás: Esztergomi HVI, esztergom.hu
 
Célegyenesben a Tát, Kenyérmezei- és Únyi-patak töltéseinek visszaépítése

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 31.200.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tát, Kenyérmezei és Únyi-patak visszatöltésezése tárgyú projekt előkészítési fázisára.

Az igazgatóság 2010.február 4-én Táton nyújtott tájékoztatást a projekt tervezési szakaszának befejezése alkalmából tartott rendezvényen az elkészült tervekről és a további lépésekről. A Támogatási Szerződés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (a továbbiakban: Igazgatóság) között 2008.10.13-án jött létre.

A projekt célja az 1.14. Esztergom-Tát árvízvédelmi öblözetben található Tát, Tokod, Tokodaltáró községek árvízvédelmi biztonságának megteremtése a jelenleg érvényben lévő jogszabályoknak, az EU Víz Keretirányelv elvárásainak megfelelően. A szerződés aláírását követően, a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, a tervezési feladatokat a Biopetrol Környezettechnikai Kft. nyerte el s végezte 2009. év második félévében. Az Igazgatóság – a Támogatási Szerződésben rögzített vállalásának eleget téve – 2009. október 16-án benyújtotta pályázatát a megadott tervek és a részletes megvalósíthatósági tanulmány kíséretében a projekt kivitelezésére vonatkozóan. A II. fordulót – amely a megvalósítási szakaszt foglalja magában – a KVVM Fejlesztési Igazgatósága, mint közreműködő szervezet bírálja el. Az elbírálás jelenleg is folyamatban van.

*



Konferencia Esztergomban

Február első hétvégéjén rendezték meg a Kárpát-medencei egyetemi lelkészségek második találkozóját Esztergomban.

A háromnapos program célja az volt, hogy a vallásukat gyakorló egyetemistákat közelebb hozza egymáshoz, valamint hogy felhívja a figyelmet az összefogás szükségességére. Erdő Péter bíboros, prímás az Európai Püspöki Konferenciák elnöke is a keresztény fiatalság európai helyzetéről tartott előadást, illetve bemutatkoztak a budapesti egyetemi közösségek is. A rendezvényen mintegy 160 érdeklődő vett részt, köztük erdélyiek és felvidékiek, katolikusok, reformátusok és evangélikus fiatalok is.

*




Épülnek a szállodák Esztergomban

A február eleji, rendkívül hideg idő ellenére sem torpantak meg a Kis-Duna-part és az élményfürdő közé tervezett új szálloda építési munkálatai.

A fürdővel harmonizáló stílusjegyeket hordozó 90 szobás hotel egy panorámafolyosóval kapcsolódik majd az Aquaszigethez. A fürdővel megegyezően szintén a Finta-építészstúdió, Finta József és Z. Havas Anikó tervei alapján készülő szálloda építésének munkálatai tavaly szeptemberben kezdődtek meg. A beruházó az Investor 2005 Kft., a generál-kivitelezési munkálatokat pedig az Aquaplus Kútfúró, Kútjavító és Vízépítő Kft. végzi.

A Hotel Aqua az élményfürdővel szemben épülő Mária Valéria konferencia­szállodától eltérően elsősorban a fürdő gyógyászati részlegének szolgáltatásait igénybevevő vendégekre számít, így a két létesítmény kölcsönösen hozzájárul majd egymás maximális kihasználtságának biztosításához. A gyógyszállójelleg miatt kézenfekvő volt, hogy a két épület közvetlenül kapcsolódjon egymáshoz. Az élményfürdőt annak idején így is építették meg: a folyosó csatlakozása az első emeleti előcsarnokon keresztül lesz lehetséges, ahol a tervek szerint egy külön recepciós pultot is kialakítanak majd a szállóvendégek részére. A két épület között, az összekötő folyosók alatt egy út létesül, innen lehet majd a pinceszinten kialakítandó 56 férőhelyes parkolót, illetve gépészeti- és transzfor­mátorhelyiségeket elérni, és innen nyílik majd a négy emelet magas előcsarnokba vezető főbejárat is, amelyben egy bár kap helyet, légterébe pedig az első emelet szintjéről egy exkluzív tárgyaló nyúlik be. Innen nyílik az étterem is, melyhez kapcsolódva egy, az előcsarnokból és a sétány felől is megközelíthető teraszt is kialakítanak. A szálloda földszintjén kapnak helyet a kiszolgálóegységek, a konyhaüzem, a személyzeti helyiségek és a gépészeti berendezések egy része is.

A szállodaépület egyedi kialakításából adódóan a ház egyik fele háromemeletes, nagyobb hányada pedig négyemeletes lesz, ahová a különféle méretű és típusú szobák kerülnek. Az egész hotelben összesen kilencven szobaegység készül, javarészt két- és háromágyas szobák, valamint két lakórészre osztható apartmanok. A szobák minden szinten a nagyterű előcsarnokhoz kapcsolódó folyosókról nyílnak, amelyek geometriája lehetőséget nyújt a szintek függőleges irányú összenyitására, valamint arra, hogy minden szinten biztosítható legyen a kilátás a fő közlekedési csomópontra, ahol a vendég­liftek és a lépcsőház helyezkedik el. A Beruházásra az Investor 2005 Kft. a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program turizmus fejlesztését célzó pályázatán több mint 300 millió forint támogatást nyert.

*



Bölcsőde létesült Nyergesújfalun

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak köszönhetően létesült bölcsőde Nyergesújfalun.

A közel 33 millió forint összköltségű projekt megvalósulásával megoldódott a faluban és a mikro-térségében a 2. életévüket betöltött gyermekek bölcsődei ellátásának biztosítása. A bölcsőde így segíti a munka világába visszatérni kívánó édesanyákat.

Nyergesújfalun 27 család jelezte bölcsődei szolgáltatás iránti igényét, annak érdekében, hogy az édesanyák munkába tudjanak állni, és közben biztos kézben tudják gyermekeiket. A környező 5 település közül is jelenleg csupán 3 településen működik bölcsőde vagy családi napközi, amelyek kapacitáshiány miatt nem képesek kielégíteni a keresleti igényeket. Ezt igazolja az a tény, hogy e települések területén jelenleg is 17 gyermek van várólistán. A nyergesújfalui Bóbita Óvoda négy szárnyból álló épületének egyik szárnyában alakították ki a 20-21 férőhelyes bölcsődét. Az így létrejövő Bóbita Bölcsőde az Óvoda irányítása alatt, de külön szakmai egységként fog működni. A beruházás egyben munkahelyeket is teremtett, öt új alkalmazott felvételére lesz szükség.

A projekt során megtörtént az épületszárny nyílászáróinak cseréje, a bölcsőde energiatakarékos, gazdaságosan üzemeltethető és környezetkímélő működésének megteremtése érdekében. Az új funkcióknak megfelelő átalakítása révén bölcsődei csoportszobák, orvosi szoba, fertőző elkülönítő helység, öltöző-átadó, fürösztő-biliztető kialakítására is sor került, és új tálaló-konyhával is bővült az intézmény. A bölcsődei neveléshez elengedhetetlen eszközöket, berendezéseket és játékokat is beszerezték. A kertben kihúzható árnyékoló, kerítés, homokozó, és parkoló épült. Így az épület alkalmassá vált 20-21 fő, 2. életévét betöltött gyermek teljes körű gondozására, nevelésére, fejlesztésére, és a bölcsőde szakmai programjának megvalósítására.

*




Idén is torkoskodtunk az esztergomi kistérségben

Idén, immár ötödik alkalommal került sor a Torkos Csütörtökre, amikor a vendégek 50% százalékos kedvezménnyel fogyaszthattak az éttermek kínálatából. Az egy napos rendezvényhez országszerte közel 1200 étterem csatlakozott.

A rendezvény célja, hogy a hamvazószerdát követő napon az éttermek kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítsanak a vendégeik számára. Az esztergomi kistérség területén Esztergomban és Lábatlanon több vendéglátóipari egység is csatlakozott a rendezvényhez, az egyik esztergomi vízivárosi étteremben pedig pénteken is fél áron lehetett étkezni.

Torkos Csütörtök napján az étlapon szereplő fogások mellett, az italok is fél áron kaphatóak. A kezdeményezés többek között népszerűsíti a magyar konyhát, valamint bemutatja az ország különböző térségeinek gasztronómiai különlegességeit, specialitásait. A Torkos Csütörtökön az esztergomi vízivárosi étteremben már a déli, valamint a kora délutáni órákban is nagy volt a forgalom, de a legtöbb vendég – akik közül sokan már 3 héttel korábban foglaltak asztalt –, az esti, illetve a késő délutáni órákban érkezett.

*



Balassi Bálintot ünnepelték Esztergomban

Balassi Bálint tiszteletére február 12-én országszerte és Esztergomban is ünnepségeket tartottak, amelyek középpontjában a városhoz több ponton is kapcsolódó vitéz-költő állt. A három nap folyamán a költőről és koráról szóló tudományos előadások, reneszánsz koncertek, képzőművészeti kiállítás és róla szóló könyvbemutató tette még emlékezetesebbé Balassi Bálint nevét.

A megyei levéltár Vörösmarty utcai épületében tudományos konferenciát rendeztek. Az intézmény zsúfolásig megtelt Palkovics-termében Csombor Erzsébet levéltár igazgató és Prokopp Mária művészettörténész, az esztergomi Balassa Bálint Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész Balassiról, mint a szerelem költőjéről tartott előadást. Szombaton Balassi Bálint élete és költészete címmel nyílt kiállítás a lírikusról elnevezett középiskola dísztermében. A tárlatmegnyitó alkalmából rövid koncertet adott a Reményi Károly vezette Balassa Kórus.

Ugyancsak ezen a napon, de már este, a ferences templomban tartották az úgynevezett Balassa-misét. Ezen számos felvidéki magyar is részt vett, a szertartás részeként pedig a Balassi Bálint-emlékkardokat – melyeket a 16. századi költőóriás európai műfordítói kaptak díjként – Kiss-Rigó László megyéspüspök szentelte meg. Az istentisztelet végén Balassi-emlékérmeket adtak át azoknak a művészeknek, akik munkájukkal, alkotásaikkal a vitéz-költő életművének állítottak emléket.

A Balassi Bálintról szóló háromnapos eseménysor méltó befejezésére vasárnap Párkányban került sor. A Vadas szállóban Kovács István A barátság anatómiája című, Balassival foglalkozó kötetét, és a költőóriás válogatott verseit tartalmazó új kiadású kötetét mutatta be a publikumnak Himmler György, a párkányi Balassi Klub elnöke és Kovács István történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetének tagja.

A hétvége pazar Balassi-programsorán résztvevők átfogó képet kaphattak a magyar reneszánsz, illetve a török korabeli művészeti- és hitélet számos fejezetéről. A vitéz-költő nemcsak példaként állhatott így előttünk, de olyan alapvető értékeket felmutató emberként ismerhettük meg őt újra, aki a magyar kultúra és a magyar történelem esszenciális alakjaként magasodik a legjelesebbek fölé.

Forrás: Esztergomi HVI, esztergom.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés