Hírek

Miniszterelnöki látogatás a fejlődő Hajdúszoboszlón

2009. október 5. // Kategória: Hírek

Miniszterelnöki látogatás Hajdúszoboszlón

Bajnai Gordon augusztus végén tett látogatást Hajdúszoboszlón. Először a felújítás előtt álló Járóbetegellátó Centrum vezetőjével találkozott, majd megtekintette az épülő Aqua-Palace Élményfürdőt.
 
Miniszterelnöki látogatás Hajdúszoboszlón

Bajnai Gordon augusztus végén tett látogatást Hajdúszoboszlón. Először a felújítás előtt álló Járóbetegellátó Centrum vezetőjével találkozott, majd megtekintette az épülő Aqua-Palace Élményfürdőt.

A miniszterelnök először a szoboszlóiak körében Egészségháznak nevezett, hivatalos néven Járóbetegellátó Centrumnak hívott épülethez érkezett, ahol a ház igazgató-főorvosa és dolgozói várták.

Bajnai Gordon tájékozódott a létesítményről és nem csak azt tudta fejből, mennyit kapott a szoboszlói projekt a sikeres pályázat során, hanem azt is, hogy 1982-ben, amikor Ő 14 éves volt, a hajdúszoboszlóiak téglajegyek segítségével építették fel maguknak az Egészségházat és azóta az intézmény, semmilyen állami támogatást nem kapott, így aztán már nagyon ráfér a 27 éves épületre egy alapos felújítás, mondta a miniszterelnök. Azt is hozzátette, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében induló beruházás során az elnyert 645 millió forintból nem falak fognak épülni. Az összeg több mint fele gépek vásárlására fordítható, melyek lehetővé teszik majd, hogy a hajdúszoboszlói és a Hajdúszoboszlóra érkező betegeket európai színvonalon lássák el. Az Egészségházba már most is átjárnak Hajdúszovátról, Ebesről, Nagyhegyesről és az sem kérdéses, hogy egy európai hírű fürdő mellett az egészségügynek is fejlődni kell!



Bajnai Gordon köszöntőjében elmondta, hogy ahol évente több mint százezer embert látnak el, ott nem csak pénzkérdés a minőségi egészségügy. Az intézmény dolgozói tesznek azért a legtöbbet, hogy a betegek jól és hamar gyógyuljanak, ezért leginkább Ők érdemlik meg a minőségi változást munkahelyükön. A miniszterelnök gratulált az eddigi munkához és azt kívánt a ház valamennyi dolgozójának, hogy minél hamarabb jobb körülmények között folytathassák a munkát.

A meghívón szereplő pontos időpontokat betartva, a következő hajdúszoboszlói helyszín az épülő Aqua-Palace volt. Az élményfürdő, mely a nagyprojektek közül az első volt, hetven százalékos készültségben fogadta a delegációt.

Az építkezésen minden a tervek szerint halad és ez egyáltalán nem lepte meg Bajnai Gordont, aki a főépület falai előtt elmondta, 2006-ban kormánybiztosként találkozott Czeglédi Gyulával, aki akkor éppen a Széchenyi terv sikeres befejezéséről számolt be. A HUNGAROSPA Hajdúszoboszlói ZRt. az elmúlt 10-12 év során 5-6 milliárd forintot költött a fejlesztésre és most ismét közel ennyiről szólnak a tervek, melyek az évek során tökéletesen egymásra épültek. Bajnai Gordon szerint ez a siker útja és persze azt is hozzátette, most már nem csak a laptopjában vannak az európai uniós források. Európa itt épül Hajdúszoboszlón!



A sikeres várost, sikeres vezetők irányítják, akik tudják, mit akarnak. Czeglédi Gyula és munkatársai már évekkel ezelőtt tudták, hogy az idegenforgalmi szezont meg kell nyújtani és akkor számos probléma megoldódik. Nem lesz vége egy csapásra az idegenforgalmi szezonnak, új munkahelyeket lehet létesíteni, több adó fog befolyni és remélhetőleg mindenkinek jobb lesz.
Bajnai Gordon azt mondta, Hajdúszoboszló mintája annak, ahogyan ma Magyarországon a fejlesztések folynak. Eddig 2800 milliárd forint beruházásról született döntés és ebből 440 milliárdot már ki is fizettek.

Oláh Lajos a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára szombaton délután ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban milyen ütemben fejlődtek az autópályák és a tervek szerint a vasútvonalak is megújulnak, ami mind az idegenforgalom fejlődését hozza magával.

Czeglédi Gyula a HUNGAROSPA ZRt. vezérigazgatója beszédében megköszönte az eddigi támogatást és hangsúlyozta, hogy ezt a beruházást is ugyanúgy szeretnék befejezni, ahogy az előzőeket. A cégvezető büszke arra, hogy az általa irányított komplexumban soha semmilyen szabálytalanságot nem találtak és szakmailag mindig igyekeztek a legjobbat alkotni. Példa erre az idei szezon, melynek elején sokan féltek a gazdasági válság következményeitől, a hajdúszoboszlói strandra azonban idén nyáron is rengetegen voltak kíváncsiak és remélhetőleg ez így lesz az Aqua-Palace Fedett Élményfürdővel , mely Európa legnagyobb fürdővárosát teszi még tökéletesebbé. (a többi kép a cikkek alatti galériában láthatók)



*



Akadálymentes bíróságok

Uniós támogatással lett mindenki számára megközelíthető a Hajdú-Bihar Megyei és a Hajdúszoboszlói Városi Bíróság.

„A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése” elnevezésű programban az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósult meg a két épület akadálymentesítése.

A zavartalan kommunikációt a tárgyalótermekben, kezelőirodákban a hallássérültek részére ezen túl speciális hangosítás biztosítja, a vakok és gyengénlátók számára pedig hangostérkép áll rendelkezésre az épületben való könnyebb eligazodáshoz. A fogyatékkal élők szervezeteinek július 31-én mutatták be a beruházásokat.

*



Biztonságos fürdőváros

Hajdúszoboszló önkormányzata és rendőrség összefogott a turisták védelméért.

A szoboszlói rendőrkapitányság támogatási megállapodás megkötését kezdeményezte a város polgármesterénél, melynek eredményeként a képviselőtestület csaknem 3 millió forint felhasználását szavazta meg különböző szolgálati feladatok szabadidős rendőrök által túlszolgálat keretében végzett munkájának ellentételezéseként.

Az akciósorozat keretében a rendőrök a közterület-felügyelet munkatársaival közösen a reggeli és az esti órákban ellenőrzéseket folytatnak a parkolás rendjének fenntartása, a jogosulatlan kereskedés megakadályozása, a forgalom zavartalan működése érdekében.

A posztos rendőri szolgálat és a rendőrségi információs pavilon működtetése folyamatosan biztosítja az esetleges jogsértések megelőzését, az arra történő gyors reagálást, illetve a turisták felvilágosítását, melyek elősegítik a turisták biztonságérzetének növelését. Ugyanezen célt szolgálja a hétvégi időszakban működő bűnügyi portyaszolgálat is.

*



Kösely kupa Hajdúszoboszlón

Idén 28. alkalommal rendezték meg városunkban a Kösely-Kupa díjugrató lovasversenyt, melyet évek óta a repülőtéren tartanak.

Rekord létszámú nevezés érkezett, több környékbeli lovas „váltott" lovakkal indult, bizonyítva egy-egy jó nevű istálló kiváló lovakat és lovasokat képez.
Az augusztus nyolcadikai, vasárnapi hagyományőrző program ezreket vonzott, de legalább ilyen sokan kísérték figyelemmel a versenyt megelőző parádés felvonulást is.



A menetben együtt haladtak a mazsorettek az ősi hagyományokat éltető szittyákkal, a lovastornász kislányokat western lovasok és csikósok követték, s felszerszámozták erre az ünnepi alkalomra a díszesebb hintókat is.
A városon végigvonuló lovasok - fogatosok nem mindennapi látványát évente csak egy alkalommal élvezhetik a turisták és a helybeliek, de arra azért van lehetőség, hogy hétköznapokon többeknek is „lószagú legyen a kezük". (a többi kép a cikkek alatti galériában láthatók)

*



Már két éve működik a román – magyar rendőrségi kapcsolat

Ismét román rendőrök járőröztek Hajdúszoboszlón a magyar kollégákkal párt alkotva augusztus harmadikától a hónap végéig.

Már második éve valósulhatott meg, hogy a szomszédos Bihor megyéből román rendőrök érkezzenek városunkba. Ezzel mintegy megkönnyítve az itt nyaraló román turisták életét, pihenését. De ugyanakkor a nagyváradi egyenruhások szeme a törvényszegő, a felelőtlen nyaralók helyzetéből előnyt kovácsolókat is nyomon követi, szükség esetén kiutasítja a városból. A járőrözés során a magyar kollégákkal párban intézkedhetnek, tökéletesen beszélnek magyarul, és bizony tekintélyt parancsolnak országuk állampolgárinak, hiszen amíg a magyar rendőr igyekszik esetleg egy román állampolgárral szemben intézkedni sikertelenül, a román rendőr színrelépésével, már feladja magát a vétkes.

Évente mintegy 35 ezer román vendég érkezik Hajdúszoboszlóra, és a felmérések szerint biztonságérzettel tölti el az itt nyaraló külföldieket az országuk rendőreinek jelenléte -hangzottak városunk kapitányának szavai a sajtótájékoztatón.
Dr. Domján Sándor továbbá elmondta, nagy büszkeség, hogy idén is elnyerhették ezt a bizalmat, ezt az együttműködési formát, az országban talán először. Távlati cél lenne, hogy Hajdúszoboszló Kelet - Magyarország idegenrendészeti centrumává váljon. De mindemellett törekednek más országokkal való kapcsolatépítésre is, így Német - és Lengyelországgal, melyek jövőre meg is valósulhatnak.

A nagyváradi kapitány Lenghel Joan is viszont üdvözli az ismét megvalósult projektet.
A tapasztalatok alapján azonban az a vélemény alakult ki bennük, hogy nálunk, Magyarországon bizony szigorúbbak a rendőrségnél, ami talán számunkra azért mégis jó, hiszen a tekintélyelvűség akkor mégis megvalósul a renitensekkel szemben.
A román egyenruhások már visszatérő szolgálatosok városunkban, hiszen már tavaly is találkozhattak velük, az arcuk tehát már nem ismeretlen. Járőrözési körzetük elsősorban a strand területe és környéke. Városunk kapitánya hangsúlyozta azonban, hogy a román kollégák, mivel idegen országban vannak semmilyen fegyverrel, védelmi eszközzel nem rendelkezhetnek, csak a velük párban járó magyar járőr.
Mindkét ország kapitány nyitott a további együttműködésre, és hogy városunk rend őrei is szolgálatot teljesítsenek román földön.

*



Újabb beruházás – tetőfelújítás az Árpád uszodán

Bár a hajdúszoboszlói Árpád uszoda évek óta szolgálja a város lakóit, a turisták igényeit, és számos rangos eseménynek ad otthont, karbantartásra neki is szüksége van.
A tavalyi esztendőben a tetőgerinc kapott új arculatot, melynek során világító, nyitható ablakok cserélték fel a korábbi zárt teret.Idén egy komolyabb szélviharnak köszönhetően pedig a már amúgy is tervben lévő tetőszerkezet cseréje kezdődött el.



A munkálatok során tulajdonképpen minden kicserélésre kerül, így már egy modernebb, időállóbb anyagból készült tető fogja fedni az uszoda tetejét, mely Varga László a Hungarospa műszaki igazgatója szerint közel 50 évig fogja védeni az uszodát felülről.
De azt is hangsúlyozat, hogy a nagyobb beruházások mellett évente történik statikai - műszaki vizsgálat, ellenőrzés a komplexumban.
A jelen beruházás költségeit, mely 130 millió forint, az Hajdúszoboszlói Városi Önkormányzat és a Hungarospa közösen viseli.

Forrás: Hajdúszoboszlói HVI, DEOL, SZOBOSZLÓ TV
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés