Hírek

Taggyűlést tartott a Déli Napfény HACS

2009. október 6. // Kategória: Hírek

HungaroFalu a Hungaroringen

A száguldó cirkusz áttette székhelyét hazánkba így világ figyelme négy napra Magyarországra a Hungaroringen megrendezett forma-1-es futamra irányult.
 
HungaroFalu a Hungaroringen

A száguldó cirkusz áttette székhelyét hazánkba így világ figyelme négy napra Magyarországra a Hungaroringen megrendezett forma-1-es futamra irányult. A motorok dübörgése mellett a hungarikumoké is volt a főszerep, a Hungaroringen megrendezett Hungaroring Festen július 23-26. között.

A HungaroFalu központi helyen, a célegyenesre rávezető kanyar a silver3 és Red bull nézőtribünje mögött kapott helyet, így a legelőkelőbb Gold tribünön helyet foglalók, valamint a Silver tribün nagy részén ülők a HungaroFalu mögötti kapun közelítették illetve hagyták el a pályát.

A Falu U alakban, minden régiónak egy-egy faházat biztosítva, egy ÚMVP faházzal, és a közepén egy kovácsműhellyel foglalt helyet. A dél-alföldi régió faháza az ÚMVP-s faház mellett helyezkedett el. Kérdéseinkkel, észrevételeinkkel Csobod Tibort (FVM-VKSZI) és Marik Pétert (Merlin) kereshettük.

A régiónkénti 1-1 faházban Magyarország LEADER közösségei bemutatták a magyar vidék legkiválóbb termékeit és legízletesebb ételeit, italait ez által népszerűsítették régiójukat a termékekkel, valamint a térségeket bemutató szóróanyagokkal.

A szegedi kistérséget Kószó Ágnes csuhé babái, Molnár Anita (PaprikaMolnár Kft) díszcsomagolású paprikakülönlegességei kosárban díszítve, Tóth Hilda szegedi tanyás térséget bemutató tűzzománc képei, valamint Ambrus kerámiákból összeállított halászlés vendégasztallal népszerűsítették és színesítették a régió faházát, de a régióból érkezett még paprikás porcelánkészlet, Hartai népművészeti motívumokkal ellátott tárgyak, csabai kolbász, makói hagymát bemutató népművészeti tárgyak.

A technikai sportok szerelmesei ilyen tálalás mellett lassíthattak egy kicsit a HungaroFaluban, és lassítottak is! Rengeteg érdeklődő nézelődött a futamok között, alatt. Legnagyobb érdeklődés a turisztikai kiadványok iránt volt. A tapasztalat az, hogy ismerik a Dél-Alföldet és kedvelik az itt megtalálható tanyás térséget és a látnivalókat. Így célirányosan keresgéltek a turisztikai kiadványok között.

Legtöbben a Magyarok mellett Németországból érkeztek, de nagy számban találkozhattunk Lengyelekkel, Osztrákokkal, Finnekkel és Angliából is akadtak érdeklődők.
Vasárnap a futam napján kilátogatott Dr. Neupor Zsolt az FVM-VKSZI igazgatója is.

*



Falunap Röszkén

2009. augusztus 1. szombat 7 órától kezdődött a regisztrációval a Röszkei Falunapok és Töltött Káposztafőző Verseny.

Az ünnepélyes megnyitó után a Mazsorettek és a fogatosok vonultak végig Röszke utcáin. 10:30 kor Borbásné Márki Márta Röszke község polgármestere és Frank Sándor mesterszakács köszöntötte a főzőket.

A Déli Napfény Nonprofit Kft. munkatársai, Bartusek Irén, Cserényi Szilvia Bernadett és Máté Péter 13 órakor érkeztek a helyszínre éppen ebéd közben. Habár a röszkei falunap nem „Falunap 2009” ÚMVP támogatott rendezvény, a Déli Napfény Nonprofit Kft. munkatársai számára ugyanolyan fontossággal bír ez az esemény, mint a támogatást elnyert települések rendezvényei.

A gyerekek részére játékos rajzversenyt szerveztek. A felnőtteknek 13+1 kérdésből álló kvízt állítottunk össze, a totó kitöltésére Molnárné Vér Ágnes a hangosbemondón biztatta a közönséget. 15 órakor került kihirdetésre a rajzverseny eredménye, minden résztvevő kapott ÚMVP-s ajándékokat, az első három helyezett pedig kiemelt ajándékban részesült. A rajzok megtekinthetők a http://www.delinapfeny-hacs.hu/dokumentumtar.html
Eközben az ételek zsűrizése a tombolasorsolás és a Szóljon hangosan az ének! – Karaoke zajlott.

Augusztus 2–án, vasárnap Ünnepi szentmisével kezdődött a falunap, folytatódott a IX. Falunapi sakk bajnoksággal, 13 órától vízifoci, óriáscsúszda, ugrálóvár, szumó, paintball várta a gyerekeket. 15 órakor zajlott a vízifoci bajnokság, 16 órakor pedig a szumó bajnokság. 21 órától a Magna Cum Laude adott koncertet.

*



Tiszaszigeti Falunap

2009. augusztus 20-22 -ig megrendezésre került Tiszaszigeti Falunap ÚMVP által támogatott napja augusztus 22. szombat.

A Községi Szabadidő Park, Szent Antal tér, Puszta-Horgásztó helyszínek adtak teret az esemény megrendezéséhez.
Szombaton 14:00-kor Popovics Dávid vezetésével felállították a pesti kollégák az ÚMVP sátrat, melyben kihelyezésre került a Déli Napfény Nonprofit Kft. molinója is.

Egyre több az ÚMVP-t népszerűsítő szóróanyaggal érkeztek a Merlin Kft. munkatársai, többek között malac persely, kifestőkönyv, baseball sapka, stb.
Bodó Imre Tiszasziget polgármestere és Ferenczi Ferenc alpolgármester köszöntötte a HACS és HVI munkatársait.

A gyermekek részére a HACS és HVI által szervezett gyerekrajz verseny került megrendezésre. A felnőttek részére 13+1 pontos totót állítottunk össze, melynek központjában az ÚMVP népszerűsítése állt. A helyesen kitöltők különböző ÚMVP-s ajándéktárgyak közül választhattak. Legnagyobb sikere az ÚMVP-s pólónak volt, de nagy népszerűségnek örvendett a felnőttek körében az ÚMVP-s magyar kártya is.

A gyermekrajz-verseny eredményhirdetése 17:00-kor került sorra az Őrmester Kft. bemutatója és a Majorettek felvonulása között a gyerekek legnagyobb örömére, ugyanis kiosztásra kerültek az új ÚMVP-s ajándéktárgyak.

A Déli Napfény Nonprofit Kft.-t Cserényi Szilvia Bernadett, a Szegedi HVI-t Bajuszné Varga Csilla képviselte.

Bajuszné Varga Csilla, Szegedi HVI

*



7200 millió forint integrált településfejlesztésre

"Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések" címen hirdet pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szeptemberben.

A konstrukció egyik célja, hogy mind a helyi és vonzáskörzetben élő lakosság, mind pedig a befektetők, turisták számára vonzó, szolgáltató városközpontok alakulnak ki, amelyek megfelelő szintű gazdasági, kulturális, közösségi, turisztikai stb. szolgáltatásokat képesek biztosítani úgy, hogy hozzájárulnak a munkahelyek bővüléséhez, ösztönzik a magántőke bevonását a fejlesztésékbe, elősegítik kiemelten a gazdasági és közösségi funkciók megerősödését.

Az első szakaszban a pályázatok benyújtására 2009. szeptember 30. és 2009. október 30. között van lehetőség. Az első szakaszban rendelkezésre álló forrás 3.000 millió Ft.

A második szakaszban a pályázatok benyújtására 2009. október 16. és 2010.január 15. között van lehetőség. A második szakaszban rendelkezésre álló forrás 4.200,81 millió Ft.

*



Helyi és helyközi közlekedés javítása

A Szegedi Kistérséghez tartozó Deszk, Újszentiván, Tiszasziget "Közösségi közlekedés fejlesztése" témakörben nyertek támogatást. (Mellékletben csatolva!)

*



XVII. Marcali Nemzetközi Kiállítás és Vásár

Szeptember 17-én 10 órakor dr. Suchman Tamás kormánybiztos és dr. Sütő László Marcali polgármestere megnyitotta a már hagyománynak tekinthető kiállítást.

A rendezvényen tiszteletét tette Szászfalvi László országgyűlési képviselő is. Első alkalommal állított ki a MOTO GP projektet megvalósító cég, amely az egyik legnagyobb látványosságnak minősült már az első napon is.

Az idei évbem a mezőgazdasági szektor nem képviselteti magát úgy, mint az előlző években. A vidékfejlesztést igazán az erdészeti szakközép iskola képviselte.

*



Taggyűlést tartott a Déli Napfény Nonprofit Kft.

A Déli Napfény Nonprofit Kft a 2009. augusztus 25-én taggyűlést tartott az irányító hatóság megküldött Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes intézkedésére beérkezett kérelmek támogatási rangsorának ismertetése és elfogadása napirendi ponttal.

A taggyűlés mind a négy jogcím –falumegújítás és –fejlesztés, a vidéki örökség megőrzése, mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése, turisztikai tevékenységek ösztönzése– esetében egyhangúlag elfogadta az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által javasolt pontszámokat.

A mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése jogcím esetében több mint háromszoros túljelentkezés volt így a források szűkössége miatt a nyertes kérelmekhez minimumpontszámot kellett meghatározni, aminek értéke 118 pontban lett meghatározva.
A támogatási határozatok megküldését követően a nyertesekről bővebb információt közlünk.

Forrás: Déli Napfény Nonprofit Kft., Szegedi HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés