Hírek

Közös egészségnevelő programot terveznek

2009. október 6. // Kategória: Hírek

Átadták az új közparkot Litéren

Ünnepélyes keretek között átadták a település új közparkját, ami egyben a közösség új központja is lesz.
 
Átadták az új közparkot Litéren

Ünnepélyes keretek között átadták a település új közparkját, ami egyben a közösség új központja is lesz.

Szedlák Attila polgármester megnyitójában arról beszélt, hogy az első ütemmel végeztek csak, szeretnének egy játszóteret, valamint egy kerékpárkölcsönzőt is építeni.
Az új közparkot pályázati pénzből a régi bánya területén a "Falunkért Egyesület 99" építtette meg.

Az egyesület elnöke, Bódi János azt hangoztatta, hogy nemcsak tájrehabilitációs és környezetvédelmi munka valósult meg, hanem egy valódi közösségi tér épült.

Bóka István országgyűlési képviselő, valamint Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is a közösség összefogását emelte ki, azt, hogy a társadalmi munkának újra van jelentése.
A régi bánya területén a sétálóutakat térkővel borították, kialakították a közvilágítást, valamint építettek egy nézőteret; a beruházással egy 10 ezer négyzetméteres infrastruktúrával, akadálymentes gyalogúttal ellátott közpark jött létre. A tájépítész által tervezett parkban több pihenőt is kialakítottak.
A kilencedik alkalommal megrendezett hagyományos Mogyorósi napok szombati programjait a közparkban tartották, volt zenés műsor, kutya ügyességi verseny, este pedig a Varnyú Country, a litéri Kertész Dóra, valamint Egyed Krisztián és barátai léptek fel.

A Falunkért Egyesület a Balatoni Integrációs Kht. által kiírt pályázaton 38,7 millió forintot nyert el az úgynevezett Norvég Alapból, amihez az önkormányzat további 4,3 millió forintot biztosított.

Fotók még itt!

*



Közönségsiker a kapunyitáson

Igazi közönségsikert hozott a Balatoni kapunyitó rendezvénysorozat nyitánya Balatonkenesén. A színvonalas, igényes programokra rengetegen látogattak ki.

Már a péntek esti koncerten és szombat délután látszott a Megyersarja Lovas Egyesület honfoglalás kori harcijátékán, hogy idén is nagy nézettséget és sikert hoz a rendezvénysorozat. A színes, igényes, kulturális kavalkád széles szórakozási skálát kínál a nyári hétvégékre.

A kiállítás-megnyitókon, sportrendezvényeken, kulturális szórakoztató zenés, táncos műsorokon át a komolyzenei templomi hangversenyig minden igényt kielégítő programokat tartogat minden korosztály számára a kapunyitó. A hétvégi ünnepélyes kapunyitáson folklór- programok, kirakodóvásár, fúvószenekari koncert, operettműsor színesítette az eseménysorozatot.

A családokat játszóház is várta, hogy ne csak a nagyok, hanem a kicsik is jól érezzék magukat Kenesén a strand melletti parkban.

Az eseménysorozatot olyan művészek fellépése is színe- síti, mint Marót Viki vagy Csepregi Éva. A rendezvénysorozat július 13-án, pénteken folytatódik. Lesz Varnyú Country-buli, világzenei koncert, néptáncbemutató, sportversenyek, gyereksziget.

*



Jubileumi ünnepség Csajágon

Nagy sikert aratott a július 16-i falunap, a Bob-Bon zenekar szombati esti fellépése minden bizonnyal nézőcsúcsot döntött, még a környékbeli településekről is szép számmal érkeztek.

A neves évforduló - Csajág első írásos említése 1259-ből való, vagyis a 750 éve keltezett - alkalmából rendezett ünnepség zárónapján Verebélyi Zoltán polgármester adta át a díszpolgári címeket. Díszpolgár lett Ács Istvánné, Márkus Zoltán, Simon Gyula, valamint Nagy Imre. Csajágért kitüntetést vehetett át Stampelné Géringer Márta iskola- igazgató, Polák Csaba, a Kulturális és Szabadidő Egyesület vezetője és Tóth Sándor nyugalmazott iskolaigazgató.

Az iskolában tartott kiállításmegnyitókat sokan látogatták meg.

A második nap jól indult a csajágiaknak, hiszen fociban legyőzték a zoboraljai Kolon csapatát. Színvonalas programokkal léptek színpadra a helyi ifjúsági klub tagjai, majd az operettműsort követően lépett fel a Bon-Bon zenekar.

Tizennégy csapat indult a főzőversenyen, első lett Kiss László és Kiss Dávid, akik vaddiszópörköltet készítettek. A litéri Zöldág, a mezőszentgyörgyi néptánc- együttes bemutatója után a szomszédolás következett; a környező települések hagyományőrző és népdalcsoport- jai mutatkoztak be. A polgármester hangsúlyozta: mindenkit köszönet illet, aki a színvonalas programsorozat létrejöttében anyagilag vagy más módon segített.

*



Szobor a lépcsőnél

Alsóörs - A Kálvin-emlékévben szobrot avattak Alsóörsön, a református templomhoz vezető lépcsősort pedig a reformátorról nevezték el.

Zenés, hálaadó istentiszteletet tartottak a minap az alsóörsi református templomban, ahol megemlékeztek az ötszáz éve született genfi reformátorról. Kálvin János lelki, szellemi örökségét nemcsak református mivoltunk, de nemzettudatunk, magyarságtudatunk miatt is őrizni kell, mondta dr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke.

Amikor a reformáció eljutott Magyarországra, az súlyos erkölcsi válságot élt át, de az emberek meghallották, hogy van menekülés, oda lehet fordulni Istenhez. Kálvin János tanítása Bocskai, Bethlen és Rákóczi gondolkodásában, szellemiségében is felfedezhető, öröksége máig hat.

Az ünnepi évben a templomhoz vezető lépcsősor mellett avatták fel Máhr Ferenc helyi vöröskőből készült Kálvin-szobrát, melyet Steinbach József, a dunántúli református egyházkerület püspöke áldott meg. Hebling Zsolt polgármester a képviselő-testület döntéséről számolt be, miszerint a XII. századi műemlék református templomhoz vezető lépcsősort Kálvinról nevezik el.

Az istentiszteleten Rásky Miklós lelkipásztor János evangéliuma 21. fejezete alapján arról beszélt: Jézus nélkül minden hiábavalóság, nélküle nincs áldás az életünkön. Utalva az igében elhangzott halfogásra, rámutatott: Jézus nélkül, saját erőnkből nem vagyunk képe- sek a halfogásra, csak olyan csontvázat tudunk partra vonszolni, mint az öreg halász Hemingway regényében.

*



Garantáltan magyar - Magyar termékek balatoni fesztiválja

Balatonalmádi - Jellegzetes magyar portékák, filmek, ételek, italok, valamint termék- és mesterség-bemutatók, néptáncbemutatók, magyar mesék, nóta- és operettestek is várták az érdeklődöket öt napon át a Hungarikum fesztiválon.

A rendezvényt Dani Barbara, a Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság vezetője nyitotta meg július 31-én, pénteken este a Wesselényi strand előtti rendezvénytéren.

*



Közös egészségnevelő program

Közös egészségnevelő programot szeretnének indítani a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás települései őszre. A polgármesterek a társulási tanács legutóbbi ülésén elvi támogatásukat adták egy, akkor még kiírás előtt álló pályázaton való induláshoz.

A rendelkezésre álló információk szerint központi forrásból 1-10 millió forint nagyságú, a tervezett kiadások száz százalékát fedező támogatást biztosítanak majd azoknak az egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramoknak a megvalósításához, amelyeket a bírálók megfelelőnek értékelnek.

A társulási tanács támogatta, hogy a kérdésben érintett szakértőkből munkacsoportot állítsanak fel a pályázat kidolgozására. A kistérség három mikrokörzetére építve az adható legmagasabb összeget szeretnék megszerezni.

A Köbli Miklós elnök vezetésével zajló ülésen a polgármesterek módosították a társulás közbeszerzési szabályzatát a törvényi előírások változása miatt.

Az új rendelkezéseket használják már az olyan nagyobb tranzakcióknál, mint a térfigyelő kamerarendszer kiépítése a kistérség több településén.

Ugyancsak közbeszerzési eljárást kell majd lefolytatni a belső ellenőrzési feladatok ellátásának megpályáztatásánál is, mert a két évre tervezett megbízás díja meghaladja az ehhez előírt határt.

A polgármesterek meghallgatták és elfogadták a társulás fennhatósága alatt működő helyi vidékfejlesztési iroda vezetőjének, Kaszás Balázsnak a beszámolóját. Támogatták dr. Francia Ferenc munkaszervezet-vezető javaslatát az irodavezető lejáró szerződésének meghosszabbítására.

Közös álláspont alakult ki arról is, hogy a jövőben erősíteni kell a kapcsolatokat a kistérség településeit érintő három Leader-közösséggel, hogy közösen hatékonyabban léphessenek fel a fejlesztési források megszerzésénél, felhasználásánál.

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, Veszprém Megyei Napló
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés