Hírek

A LEADER programról a dorogi kistérségben

2009. október 6. // Kategória: Hírek

Pele, Maradona és Puskás egy kiállításon

A modernkori labdarúgás szinte minden jeles focistája képviselteti magát a Dorogi Galéria falain, a művelődési házban.
 
Pele, Maradona és Puskás egy kiállításon

A modernkori labdarúgás szinte minden jeles focistája képviselteti magát a Dorogi Galéria falain, a művelődési házban.

A kivételes, 600 dedikált fotóból álló sporttörténeti kiállítás most látható példányai egy 7000 darabos gyűjtemény részét képezik. A fotók gazdája a Solton élő Molnár István, aki 25 éve vadássza a híres labdarúgók aláírt képeit, levélben, vagy az Internet térhódításával már e-mail-ben is. Így van olyan sztár, aki vagy rögtön küldi dedikált képmását, de volt, hogy egy autogramra 22 évet kellett várnia. A kitartó gyűjtőmunka eredményeképpen olyan nagy neveket fedezhetünk fel most Dorogon, mint Zico, Romario, Kempes, Beckenbeuer, és természetesen a mi fiaink sem maradhatnak ki: az Aranycsapat tagjai, vagy Détári, Mészöly, Dárdai, Vincze.

A fotók felidézik a szemlélőkben a zöld gyepen látott csodálatos pillanatokat. Milliónyi emlék, többségük már sporttörténelem. Molnár István révén reméljük, a hatalmas dedikált fotógyűjtemény is tovább bővül, hogy minél több szép pillanat idéződjön fel a foci rajongóiban a jövőben is.

(József Attila Művelődési Ház, Dorog, Otthon tér 1. Tel.: 33/521-000)

*



Pályázat „Emlékút” címmel

Dorog Város Önkormányzatának képviselő-testülete a 80/2009.(IV.27) sz. határozata alapján 2010. szeptember 7-én emlékkutat kívánunk elhelyezni, amelynek megtervezésére és kivitelezésére nyílt jeligés pályázatot írtunk ki.

Az alkotás a 60. bányásznap alkalmából kerül felállításra, ezért egy emléktáblát helyeznénk el rajta, melynek szövege: A Dorogi Szénmedence településeit felvirágoztató bányászok halhatatlan emlékére állíttatta Dorog Város Önkormányzata a 60. bányásznapon.

Az emlékkút tervezett helyszíne: Dorog Otthon téri szökőkút. (a helyszínrajz a www.dorog.hu honlapról is letölthető)

A szökőkút megmaradt szobrászi elemeit (figurális dombormű és 2 db mészkő teknősbéka, Szöllőssi Endre alkotása) meg kell őrizni, és lehetőség szerint a kompozícióba beépíteni.

Anyaga: az állandóság igényének és a köztéri funkciónak megfelelő bármely időjárástűrő és külön gondozást nem igénylő anyag.

A pályaterveket az MMIKL Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakértői bizottsága értékeli a megrendelő képviselőinek jelenlétében. A pályázati zsűri időpontja: 2009. augusztus 10.

A kész mű felállításának tervezett ideje: 2010. szeptember 7.

Az 1:1 léptékű modell elkészítésére, illetve az emlékkút kivitelezésére adandó megbízásról a végleges döntést Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete hozza meg a szakvélemény figyelembe vételével 2009. augusztus 31-ig, amelyről írásban értesíti a művészeket és a Lektorátust.

Dorog Város Önkormányzata az emlékkút megvalósításának támogatására pályázni kíván az MMIKL Képző- és Iparművészeti Lektorátus által kiírt, köztéri alkotások létrejöttét támogató pályázaton.

*



70 éves a dorogi Dózsa óvoda

Hosszas, lázas készülődés előzte meg Dorog "legfiatalabb" óvodájának jubileumát. A Dózsa óvoda immáron hetven éve fogadja a gyerekeket. Az óvoda falai közti különleges légkörbe pillanthattunk be a hét évtizedes évforduló alkalmából tartott ünnepségen a művelődési házban. Az óvoda dolgozói is, de legfőképp a kicsik nagyon várták már, hogy bemutathassák a Négy Évszak címet viselő ünnepi műsort, melyben minden csoport szerepelt. A fellépőknél talán már csak a büszke szülők voltak izgatottabbak, akik igyekeztek fotókon, video felvételeken megörökíteni a nagy pillanatot. A gyerekek a színpadra lépve vidáman integettek a nézőtéren helyet foglaló szülőknek, majd az óvó nénik vezetésével megmutatták, mivel készültek. Dalokkal, mondókákkal, játékokkal léptek fel, ötletes, színes kellékekkel, jelmezekkel. A kis óvodások igazán vidám perceket szereztek mindannyiunknak kedvességükkel, lelkes szereplésükkel. Kicsit fáradtan, de boldogan futottak le a színpadról, szüleik karjaiba.
A jeles évfordulóra kicsit átalakult az ovi is. Óvodatörténeti kiállítást rendeztek a folyosón.
A 70 év alkalmából a képviselő-testület is megjutalmazta az intézményt. Emellett régi kívánságuknak is eleget tesznek: az óvoda már többször fordult névváltoztatási kérelmével az önkormányzathoz. Így május elején pályázatot írnak ki az új név megtalálására. A pályázaton dorogi lakóhelyű, vagy székhelyű természetes személy, illetve jogi személy indulhat. A részletek a város honlapján olvashatók.

*



Készül az iskola új tetőszerkezete Annavölgyön

Csaknem egy éve már, hogy forrásokat nyert az önkormányzat az iskola tetőszerkezetének felújítására. Nos a tervek lassan valósággá válnak. A környéken járva szorgos ácsmunka kopácsolását hallani, az udvaron pedig rengeteg cserép várja, hogy helyére kerüljön.
Az eddig lapos tetőn már alakul a csúcsos sapka. A szarufák és a tetőlécek helyükön vannak, sőt a nyugati oldalon már a védőfólia is fent van.

*



Véget ért Dorog első Nemzeti Vágtája

Sikeresen mutatkozott be Dorog a Nemzeti Vágtán. A forgalmas Vágta Korzón felépített színvonalas pavilonunkat a három nap során sok érdeklődő tekintette meg. Ám a pályán már nem pártolt mellénk a szerencse, mert lovunk, Salvatore sérülés miatt már nem vehetett részt a vágta középdöntőjében. A városunkat képviselő telivér a szombati előfutamból nagy fölénnyel jutott ugyan a középdöntőbe, de az akkor szerzett sérülése másnapra sem javult, így a vasárnapi középfutamban már nem vehetett részt állatorvosi javaslatra. Dorog győzelmi esélyei tehát végképp elszálltak. A lelkes dorogi szurkolótábor hiába készült a nagy küzdelemre. De a középdöntőbe jutással egymillió forintot mégis hozott a ló a városnak.
Reméljük, a bemutatkozással már így is sikerül minél több vendéget városunkba csábítani, és ezáltal is jó hírünket továbbvinni.

*



Újra kivilágítják az aknatornyot

Július végétől megint gyönyörködhetnek a dorogi lakosok a kivilágított aknatorony esti látványában. A Kálvária dombon álló, az egykor a közelben működő VIII-as akna mára már elrozsdásodott tornyát lefestik, és új díszkivilágítást szerelnek rá. A város fontosnak tartja a bányászat emlékeinek megőrzését. 2010-re, a hatvanadik bányásznap tiszteletére képzőművészeti pályázatot írtak ki az Otthon téren álló, ma már nem működő szökőkút felújítására is, a Dorogi Szénmedence településeit felvirágoztató bányászok halhatatlan emléke előtti tisztelgésként. A szökőkút megmaradt, ma is látható szobrászi elemeit, a halakat ábrázoló domborműveket, és a két közismert mészkő teknősbékát meg kell őrizniük a pályázóknak. Az alkotók elképzeléseit július 31-ig várja a városvezetés.

*



Átadták a nagysápi községházát

Ünnepélyes keretek között adták át községünk Polgármesteri Hivatalát, június 26-án pénteken. A bruttó 23 millió forintos beruházásból, 13 millió forintot, vissza nem térítendő formában pályázaton nyerte községünk. A fennmaradó részt pedig saját forrásból biztosították. Az épület kívül belül megújult és további 100 négyzetméterrel bővült is. A mai elvárásoknak megfelelően korszerű ügyfélváró, mozgáskorlátozottaknak külön mosdó helyiség is kialakításra került. A pénztár is külön szobában kapott helyet, illetve plusz egy irodai helyiséget is kialakítottak. Az ünnepséget Balogh Miklós polgármester nyitotta meg, majd a községünkben élő Sára Lászlóné "Marikanéni" kedves versével üdvözölte az új épületet. A nagysápi dalkör külön erre az alkalmora készült szívhez szóló dalokkal, énekekkel. Ezután Dr. Liebné Dóra Magdolna református lelkész, majd Zsiga Péter plébános megáldották a Községházát. Az ünnepség a Himnusszal zárult, majd a jelen lévők megnézhették az intézményt kívül-belül.

*



Kistérségi közgyűlés házigazdája volt Annavölgy

A dorogi kistérségbeli Annavölgy is, mint az országban oly sok kistelepülés tagja valamilyen a LEADER programnak.

Augusztus 7-én Annavölgy adott helyet a "Duna-Pilis-Gerecse" Vidékfejlesztési Egyesület soron következő közgyűlésének.
Az egyesület a dorogi és az esztergomi kistérség 22 települését fogja össze. Tagjai a települések önkormányzatai, kisebbségi önkormányzatok, civil szervezetek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók.

Az egyesület célja, hogy összefogva, ezáltal nagy hatékonysággal részt venni pályázatokban. Az elnyert források lehetővé teszik, hogy a térség egy vidéki minőségi életközösségben élhessen, ott ahol tisztelik a múltat, tárt karokkal várják a vendégeket, óvják a környezetet, törekszenek a környezetbarát technológiák meghonosítására.

Délután fél öt után a tagok képviselői elfoglalták helyeiket a Művelődési ház termében, és Bánhidi József, a vendéglátó polgármester megnyitotta az ülést.
A közgyűlés napirendje az egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája (HVS) Leader részének felülvizsgálata volt, melyet Bérces József, az egyesület elnöke ismertetett.

A LEADER program az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program része, amelyre nézve a pályázás lehetőségét első körben az év negyedik negyedévében kívánják megnyitni.
Ehhez volt szükség a most elvégzett HVS felülvizsgálatra. A felülvizsgált stratégiában került kidolgozásra, hogy milyen jogcímen, milyen feltételekkel lehet kérelmeket beadni az egyesület tevékenysége által lefedett dorogi, esztergomi kistérségben.

Az elfogadott HVS szerint 8 célterületre lehet majd pályázni 828.000 Euro előirányzott forrásra.
A pályázati lehetőségek Annavölgy Önkormányzata, civil szervezetei, mikrovállalkozásai és egyéni vállalkozói részére is pályázati lehetőséget fog adni 60-100 %-os támogatás intenzitással. Amint aktuális lesz, a pályázható területek is nyilvánosságra kerülnek.

Forrás: Dorogi HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés