Hírek

Barátságos futballtorna a LEADER jegyében

2009. október 9. // Kategória: Hírek

Véget ért az Annavölgyi falunap

Pénteken kora délután hangos dobszó verte fel a falu csendjét. Tiszteletbeli kisbírónk díszes lovasfogaton népes gyermekseregtől övezve járta végig az utcákat.
 
Véget ért az Annavölgyi falunap

Pénteken kora délután hangos dobszó verte fel a falu csendjét. Tiszteletbeli kisbírónk díszes lovasfogaton népes gyermekseregtől övezve járta végig az utcákat. Kíséretét jelmezes lovas, és egy, szintén az ifjúság által birtokba vett "Hoffer" egészítette ki. Hangos szóval adta mindenki tudtára, hamarosan kezdetét veszi a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő annavölgyi falunapok.

Igazi langymeleg, nyárvégi délután volt pénteken. A kisbíró hívó szavára a főtéren gyülekezők nem is kívánhattak ennél jobbat. A kicsik mesesátorban és mókás játékokkal tölthették a várakozás idejét, a felnőttek szórakoztatásáról pedig a tarjáni ifjúsági zenekar gondoskodott.

A háromnapos vidámságba be lehet iktatni egy kis ünnepélyességet is. Ennek keretében megemlékeztünk a nemrégen múlt Szent István, és az Új Kenyér ünnepéről. Az ünnepség zárásaként megkoszorúztuk községünk emlékművét. Lassan sötétedik, amikor előáll az autóbusz amely a Kaolin üzemhez, a fáklyás felvonulás indulópontjára szállítja a résztvevőket. A nagy érdeklődést jelzi, hogy ezúttal háromszor is fordulnia kell a busznak, sőt még legalább ennyien gyalogosan sétálnak oda. Fél kilenc van, besötétedett. A "Honfoglalás" dallamaira sorra lobbannak fel a lángok, és a sokszáz fáklya hamarosan tűzfolyóvá változtatja az utat az élen haladó, korhű jelmezbe öltözött lovas és társai mögött.
A főtéren a sok kis láng egy hatalmas máglyává egyesüve világítja meg a résztvevőket. Míg a hasábok elhamvadnak, jöjjön a tánc!

Szombaton reggel bizony főhetett a szervezők feje!
Nem csak a tarjáni "S-iker" zenekar, hanem az eső is ébresztette a falut.

Márpedig az álmoskönyvek szerint az eső nem jelent sok jót szabadtéri programok előtt. Persze azért csak felálltak a sátrak, ahol kézművesek, egyesületek, és intézmények mutatkoztak be. Az üstökben rotyog a sok finomság, befűtötték a lepénysütő kemencéket, és a főzőverseny indulói is alágyújtottak bográcsaiknak. Az idő hűvös, így nem csoda, ha néha lecsúszik egy-egy korty ágyaspálinka a készülődők torkán.

Bezzeg tüzes vérű leányaink nem fáznak. Ők a homokos pályán ütik a labdát, de fejük felett már vészjósló felhők gomolyognak.
Sajnos az időjárás ezen a napon nem tartotta magát a hagyományokhoz! Esős, szeles, hideg, egész nap. Ennek ellenére az óvodás tánccsoport előadásán kívül minden tervezett műsorszámot láthatott, hallhatott a közönség.

Délután egy kis időutazás várt reánk! A Csőszi Történelmi Haditorna és Hagyományőrző Egyesület bemutatójával visszaugrottunk néhány száz évet az időben. Ők nem csak a haditorna, hanem a bogrács mesterei is. Bivalypörköltjük első helyezést ért el. Estére elállt az eső, és a szél is alábbhagyott, így a szomszédos Tokod község asszonyaiból, lányaiból álló "Pá-di-di" tánckar szinte zavartalanul adta elő bemutatóját. Őket a nap utolsó, de legismertebb együttese, a hazai pop zene kiválóságai közé tartozó "GROOVEHOUSE" követte.

És elérkezett a vasárnap!
Délelőtt lassan, kissé bizalmatlanul szállingóznak elő az aszfaltrajz-verseny résztvevői, és az ugrálóvár üzemeltetője is az eget szemléli miközben kicsomagolja a jókora építményt.

Nincs ok a bizalmatlanságra! Délutánra ragyogó napfény, működik a lengőteke, jólesik az árnyékban sakkozni, és vígan pattog a strandröplabda is! A gyerkőcök két felfújható várban is kedvükre ugrándozhatnak, a "Hoffer" pedig fáradhatatlanul rója köreit az aszfaltos téren.

Ezen a délutánon az állatok is fontos szerepet kapnak. Először a dorogi kutyaidomítók mutatkoznak be. A különböző fajta kutyák hűen teljesítik gazdáik parancsait. Az elfogási, őrzési feladatok különösen izgalmas részei a bemutatónak. A (H)-ős Magyarok Alapítvány tagjainak látványos lovas és íjász bemutatója következik. Ők már visszatérő vendégeink, ami nem véletlen, táboruk a község területén van. Jurtasátraik a Falunapok látványosságai. Ezután a rockzene kedvelői több mint egy órán keresztül élvezhették a "Sikk Transit" előadását.

A kellemes idő egyre több embert csábít a helyszinre, és mire Maksa Zoltán a színpadra lép, teljesen megtelik a Fő-tér. Nem hiábavaló a nagy várakozás, humorával önfeledt kacagásra ingerli, szinte a padokra ragasztja közönségét. A humor percei után ismét lovas szám következik. Németh Gábor nem elöször, és reméljük nem is utoljára szerepelt Annavölgyön lovas bemutatójával. Ezúttal egy társával együtt érkezett. Ritkán látni ilyen magabiztosságot szőrén megült lovon.

Augusztus végén már hamar sötétedik, így a két neves színész, Pintér Tibor a Komáromi Lovas Színházból, és Benkő Péter közös előadását már lámpafénynél élvezhettük. Mindketten lóháton érkeztek a közönség elé, majd a szinpadon folytatták. Pintér Tibor dalaira Benkő művész úr egy-egy stílusában rímelő verssel válaszolt. Az Aprófalva Óvoda tánccsoportja most tartja meg szombaton elmaradt bemutatóját. A vékony táncruhába öltözött leánykák kicsit dideregve, de annál nagyobb lelkesedéssel adják elő produkciójukat. Kálmán Loretta énekszáma után a falunap különböző versenyeinek díjátadása következett. És elérkeztünk a nap szó szoros értelmében vett fénypontjához. Elkezdődött a tüzijáték. Ez hagyományosan falunapjaink egyik záró eseménye.

Lehet hogy tévedünk, de úgy tűnik, minden alkalommal egy kicsit szebb, látványosabb az előzőnél. Végezetül Nyárbúcsúztató utcabál kifáradásig! Jövőre újra találkozunk!

*



Beruházás a jövőbe - Új módszerrel indul a tanév

A gyakorlatban is megkezdődik a kompetencia alapú oktatás bevezetése Dorog két iskolájába és három óvodájába. A fontosabb tudnivalókat egy projektindító értekezlet keretében ismertették a pedagógusokkal, így az új módszer szerinti oktatás már szeptember 1-én indulhat.

A projektindító értekezletet dr. Tittmann János polgármester nyitotta meg. Az önkormányzat törekvéseit, várakozásait foglalta össze. Kiemelte, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá vált mostanra a dorogi közoktatási rendszer átalakítási folyamata. Pedagógiai módszertani váltás, átalakulás indult el.
Átalakították a város közoktatási programját, mely a közoktatási rendszer minden szintjét és elemét érinti, egy határozott koncepció és ütemterv szerint, melynek része a szombati projektindító összejövetel is.

A polgármester azt is elmondta, hogy nem kritikai szándék áll az átalakítás mögött. A városi közoktatási intézményekben folyó munka a vezetés kedvére való volt eddig is. Ám most a cél az intézmények jövőbeli biztonságos működésének biztosítása, a gyermekek, szülők változó igényeinek való megfelelés, az intézményeink vonzerejének növelése. És természetesen a rendszerben dolgozó pedagógusok elvárásainak is meg kell felelnie az új szisztémának.

Dr. Tittmann János szóba hozta költséghatékonyságot is, hozzátéve, ez az új rendszer semmivel sem lesz olcsóbb, mint a régi. Nem ez a cél. Jó színvonalú, vonzó szolgáltatást nyújtó rendszert akar a vezetés kidolgozni. Egyáltalán nem a spórolás a fő szempont. Minőségorientált rendszerfejlesztésben gondolkodnak. Az elsődleges értékképzés, a szellemi értékképzés színhelyeként szolgáló oktatási rendszeren nem akarnak spórolni, inkább az erőforrásaikat akarják ide összpontosítani. Olyan feltételeket akarnak megteremteni, ahol a gyerekek, a szülők és a pedagógusok is jól érzik magukat. Reméli, hogy ez a közös célkitűzés összetartja a szereplőket, és erőt ad ahhoz, hogy a céljukat meg is valósítsák. Azt kívánta a pedagógusoknak, hogy érezzék jól magukat ebben a folyamatban.

A megnyitó után Láng Judit közoktatási szakértő, a Tinta Tanácsadó Kft. munkatársa vette át a szót, és "boldog újévet" kívánt a jelenlévő tanároknak és óvónőknek, hisz a közoktatásban szeptember 1. mindig egy új tanév kezdete. A módszerrel kapcsolatban kifejtette, hogy a tartalomhoz most új forma, keret készül Dorogon. A világ változó körülményei között változtatniuk kell a pedagógusoknak is. Akinek ehhez van hajlandósága, az most ehhez kap segítséget. Egy rövid oktatástörténeti visszatekintés segítségével a szakértő vázolta, hogy miként jutottak el a kompetencia alapú oktatáshoz. Ma már azt kell a gyermekeknek megtanítani, hogy az információtengerben hogyan tudnak eligazodni. Az intézményeknek nem szabad rivalizálniuk, össze kell fogniuk, a tapasztalataikat meg kell osztaniuk egymással.

Az első ilyen jellegű projektek 2005-ben kezdődtek hazánkban, ám Dorog a módszer bevezetésével még most is az élen jár, és már abban ez előnyös helyzetben van, hogy tud más intézményektől segítséget kérni. Például a város harmadik iskolájától, az Eötvös iskolától, ahol már az új módszerrel tanítanak.

A következő előadó Váczi Zsuzsa a projekt gyakorlati megvalósulásáról beszélt. Kiemelte, gyermekközpontú óvodára, iskolára van szükség, a gyerekeknek tapasztalatokba ágyazott ismeretekkel kell találkozniuk. A lényeg, hogy a gyerekek képesek legyenek a tanulásra, megtalálják a hasznos információkat, biztos tudást szerezzenek, valamint a tanulással kapcsolatos hozzáállásukat is javítsák. A magyar diákokból hiányzik a motiváció, általános jelenség, hogy nem szeretnek iskolába járni, tanulni, nem szeretik tanáraikat. A pedagógusoknak is szükségük van a teljes megújulásra, a pedagógiai kultúrában is változás kell. Nagy a kihívás, nagy a felelősség, de pozitív szemlélettel sok nehézségen át lehet lendülni.

Az előadások után kis csoportokban tehették fel kérdéseiket először az óvónők, majd a tanárok a szakértőknek. A tanárok már a szombati projektindításkor átvehették hordozható számítógépeiket, melyeket az Európai Uniós TÁMOP-tól elnyert 70.815.171,- Ft-os pályázati összegből kaptak. Ebből a pénzből finanszírozzák továbbá a résztvevő pedagógusok továbbképzését, a szükséges tananyagok megvásárlását, és korszerű informatikai eszközöket is beszereznek az intézmények számára.

*



Hagyomány és minőség! Ismét sikeres volt a Mogyorósbányai Nyárzáró fesztivál!

Idén 2009. augusztus 14-15. között zajlott le a VI. Mogyorósbányai Nyárzáró fesztivál, amelyet a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Mogyorósbányai Fúvószenekar Egyesület szervezett.

A rendezvény az idei évben sem okozott csalódást, köszönhetően a Földművelésügyi Vidékfejlesztési Minisztériumnak (a továbbiakban: FVM). Az FVM 2009 évben is meghirdette a nagysikerű falunap pályázatát, amelyen a Mogyorósbányai Fúvószenekar Egyesület is elindult. Volt már rutinjuk, hiszen tavaly is indultak, és nyert is.

Az idei támogatás összege bruttó 600.000 Ft volt, amelyet a szombati napra használtak fel. A rendezvényen az illetékes Esztergomi Helyi Vidékfejlesztési Iroda volt az ellenőr és az FVM VKSZI nevében személyesen ellenőrizte az esemény zavartalan lebonyolítását.

A fesztivál már megszokott eleme volt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sátra, amely az idei évben is frekventált helyre kerül, közvetlenül a nagysátor mellé. A sátor 13.00 órától kezdte meg működését Hummel Rudolf az esztergomi és Englóhner Edina a dorogi helyi vidékfejlesztési iroda vezetőinek hathatós szervezőmunkájával. A sátor hamar megtelt.

Először elfoglalták helyüket a Merlin Kft. hostess lányai és vezetőjük, de helyet kért magának a Helyi Leader Akciócsoport munkaszervezetének vezetője dr. Kalocsai Zoltán és asszisztense Horváth Éva is. A program lufi-hajtogatással indult, ami hatalmas tömeget vonzott a kis sátorhoz. Ezt követően Hummel Rudolf, az esztergomi kistérséget és a HVI-t népszerűsítő ingyenes DVD-t osztott ki a nagyszámú érdeklődőnek. Az irodavezetőnek minden egyes kiosztott DVD mellé volt egy kedves szava. Öröm volt nézni az egyetértést ami jellemezte a sátorban kialakult idillt. Kellemes beszélgetések, ÚMVP pályázati tanácsadás és tapasztalatcsere jellemezte az együtt töltött 8 órát.

Természetesen a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat (a továbbiakban: MNVH) sem maradt ki, hiszen a sátorban jelen volt Bodnár Mihály az Esztergomi Kistérségért Egyesület elnökhelyettese is, aki az MNVH egyik elsőszámú hírvivője. Számos az MNVH-val kapcsolatos szórólap és kiadvány került még szétosztásra.

Az eseményen megjelent Csobod Tibor az FVM VKSZI osztályvezetője is. A zsúfolt és nem éppen unalmas program este 9 órakor zárt, de a fesztivál még tovább dübörgött, tovább véve az ÚMVP szellemiségét. A jelenlévők és szervezők és a Helyi vidékfejlesztési irodavezetők egyetértettek abban, hogy jövőre is kell ez nekik, tehát ismét pályázni kell!

*



Barátságos labdarúgómérkőzés a LEADER jegyében!

A Dorogi és Esztergomi kistérségek példás összefogással 2007. szeptemberében megalakították a „Duna – Pilis - Gerecse, kalandra hív a régi vármegye” névre keresztelt Leader Helyi közösséget.

A két kistérség erőfeszítéseit siker koronázta, hiszen 2008. október 26-án a Magyar Vidék napján nyilvánvalóvá vált, hogy a Dorogi és Esztergomi kistérség alkotta közösség az Irányító Hatóság döntése nyomán kiválasztásra került és elismert Leader Akciócsoport vált. A Leader program az ősszel indul.

Tavaly a két kistérség a Leader jegyében egy vándorkupát alapított. A kupát tavaly októberben a Dorogi kistérség hódította el. Az idei évben az Esztergomi kistérség a házigazda és ad otthont a nemes küzdelemnek.

Forrás: Esztergomi HVI, Dorogi HVI, Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés