Hírek

A falvak vonzereje a közeli város lehet

2009. október 12. // Kategória: Hírek

Birkózó edzőtábor Dévaványán

A tavalyi edzőtábor sikerén fellelkesülve idén is megrendezték a Birkózó edzőtábort, melyen a Békés Megyei Birkózó Szövetséghez tartozó birkózó szakosztályok gyermekei vehettek részt.
 
Birkózó edzőtábor Dévaványán

A tavalyi edzőtábor sikerén fellelkesülve idén is megrendezték a Birkózó edzőtábort, melyen a Békés Megyei Birkózó Szövetséghez tartozó birkózó szakosztályok gyermekei vehettek részt.

A tábor 2009. augusztus 21-én kezdődött és augusztus 29-ig tartott. Az őszi versenyek sikeressége nagymértékben ezen az edzőtáboron múlik, hiszen itt intenzív
felkészítést kaphatnak a gyerekek. Nagyon fontos a fizikai felkészülés is, de mindenképpen a példakép személye meghatározó lökést adhat a résztvevőknek.

Egy-egy neves szakember jelenléte a gyerekeknek példaértékkel bír, kitartást, erőt ad a nehézségek leküzdésében.
Az edzőtábor megvalósításának a legfőbb célja a gyerekek mentális és fizikai fejlesztése, a sportág utánpótlás nevelése, ezáltal a gyerekek sikerélményhez juttatása, mellyel kötődnek a sporthoz és a lakóhelyükhöz.

A Dévaványai Sportegyesület tagjai között vannak a helyi Gyermekotthon lakói is.
Diákolimpiai Bajnok és többszörös Magyar Bajnok nevelődött már ki az Otthonból. A
gyerekek nagy többsége roma származású. A sport által egy remek lehetőség nyílik számukra a társadalomba való beilleszkedésre.

A tábor a Dévaványai Sportegyesület szervezésében, a Békés Megyei Önkormányzat
támogatásával valósulhatott meg.

*



Megszépült Dévaványa Játszótere

2009. augusztus 17-től Dévaványán valamennyi korosztály birtokba veheti a megújult és korszerű, EU-s szabványoknak megfelelő játszóteret, amely a CBA és a Procter&Gamble közös – a „Közösség Szíve” (KÖSZI) néven futó – adományozási programja keretében szépült meg.

A „Közösség Szíve” kezdeményezés hároméves fennállása óta a közösségi célok, fejlesztések felkarolását, támogatását tűzte zászlajára, s mindezt a vásárlók bevonásával teszi.
A program idén a helyi lakóközösségek támogatására irányult, amelyre „A Szívvel-lélekkel a lakóhelyünkért!” szlogen is utal. Az akció három hónapos időtartama alatt összegyűlt összeget 10, sorsolás alapján kiválasztott település nyerte el. A szerencsések között van
Dévaványa is.



A CBA és a Procter&Gamble 2009 márciusában hirdette meg a „Közösség Szíve” idei,
„Szívvel-lélekkel a lakóhelyünkért!” elnevezésű programját, amely a fogyasztók hatékony bevonásával törekedett a helyi igényeknek megfelelő fejlesztések megvalósítására. A vásárlók nem csupán a CBA üzletekben vásárolt Procter&Gamble termékek révén befolyt összegekkel
támogathatták az idei programot, hanem szavazhattak is a négy lehetséges lakóhely-szépítési cél közül arra, amelyet a legfontosabbnak ítéltek, úgymint a helyi park, játszótér vagy sportpálya felújítására, avagy az épületeket elcsúfító falfirkák eltávolítására. Az akció zárását követően sorsolás keretében került kiválasztásra 9 másik település mellett Dévaványa is.

*



A füzesgyarmati hajtó kitűnően szerepelt élete első világbajnokságán

A kecskeméti XIII. Kettesfogathajtó Világbajnokság kilenc magyar indulója között a füzesgyarmati Galambos Nándor a kedvezi díjhajtási eredmény után kiváló maratonhajtással tette ismertté nevét.

Galambos Nándor augusztus 22-én este Kecskemét fiterén, vastaps kíséretében vette át a maratonhajtás tizenötödik helyéért járó fehér díjszalagot, megérdemelten. A szombati maraton
nyolc, nagyon nehéz akadályában, lelkes megyei szurkolók buzdítása mellett, ragyogóan oldotta meg a feladatot.

Két napi összetett eredmény után az előkelő huszonegyedik helyen állt. Vasárnap a mindent eldöntő akadályhajtás fantasztikus izgalmak közepette zajlott. Galambos Nándor négy verőhibával és kis időtúllépéssel zárt, ami a harminchetedik helyhez lett elég ebben a számban. Összetettben, az induló 65 fogat között, az előkeli huszonötödik helyen végzett élete első világbajnokságán a fiatal hajtó.

*



Tűzoltótábor 2009 Szeghalom

A szeghalmi tűzoltóság július 13-23-a között Nemzetközi Tűzoltótábort szervezett 12-18 éves gyermekek számára. A tábor résztvevői lengyel, cseh, szlovák és magyar ifjú tűzoltók voltak.

Közel egy évtizede minden év nyarán más-más országban találkoznak és élményekkel teli, tartalmas programokkal gazdagított hetet töltenek együtt.

*



X. Békés Megyei Polgárőr Nap 2009

Szeghalom város adott otthont 2009. július 18-án a X. Békés Megyei Polgárőr
Napnak.

A rendezvényen jelen volt Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, dr. Gyurosovics József dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya,
dr. Gáti Zoltán tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
igazgatója, Nagy László országgyűlési képviselő, Farkas Zoltán a Békés Megyei
Közgyűlés alelnöke, Gyarmati Sándor a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Ötven tagegyesület képviselte magát a jubileumi rendezvényen, ahol több polgárőr
kitüntetésben részesült.
A polgárőr érdemkereszt arany fokozatát vehette át Balázs Imre a kunágotai, Pellei
Sándor a szeghalmi és Pintér Attila a medgyesegyházi polgárőrség elnöke. Dr.
Gyurosovics József dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya díszkardot
adományozott Gyarmati Sándor megyei elnöknek. dr. Túrós András, az Országos
Polgárir Szövetség (OPSZ) elnöke a szeghalmi rendezvényen jelentette be, hogy a Békés Megyei Polgárőr Szövetség 5 millió forintot kapott a 10 ezer lélekszám alatti
települések polgárőr egyesületei bűnmegelőzési munkájának támogatására.

A kitüntetések, elismerések átadását követően hangulatos programsorozat volt a
biztosítéka a kellemes időtöltésnek. A rendőrségi kutyás bemutató, illetve a
fegyveres kábítószerdíler lekapcsolását imitáló gyakorlat kivívta a közönség
elismerését.

*



Uniós támogatásból fejlődnek a falvak Békés megyében

Sok tízmillió forint érkezik európai uniós forrásból a megyébe falumegújításra és -fejlesztésre. A legtöbb kistelepülésen összetett beruházásokkal igyekeznek még vonzóbbá és élhetőbbé tenni községüket.

Öregedés, munkanélküliség, elvándorlás

A falvakra rá is fér a támogatás, hiszen csak így tudják valamelyest felvenni a versenyt a városokkal, miközben a térségre annyira jellemző problémák a kistelepüléseken még inkább visszaköszönnek.

Az elöregedő társadalom, legtöbb helyen a munkahelyek hiánya és a képzett fiatalok elvándorlása nem sok jóval kecsegtet hosszú távon. Eléggé kétes dicsőséget szerezve egyébként napjainkban Békés számít a legelöregedettebb megyének a vidéki Magyarországon.

Tarhoson alig van eladó ház

A vészharangokat azonban korai lenne megkongatni a falvak felett, hiszen a mai napig akadnak elismert és sokra tartott községek szép számmal. A Békés közelében fekvő Tarhoson jelenleg is csak 2-3 eladó ház vár új gazdára.

— A város közelsége, a falu rendezettsége és nyugalma sokakat vonz községünkbe — hangsúlyozta Hornok Sándor polgármester, aki kitért arra is, hogy Tarhosra a viszonylag magas ingatlanárak miatt nem a szociálisan leszakadó rétegek költöznek ki. A község egyébként a Körösök Völgye Akciócsoport tagjaként nyert támogatást a település első köztéri játszóterének megépítésére.

— A közösségi terek folyamatos fejlesztésével szeretnénk még élhetőbbé tenné a települést. A beruházások talán hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a helyiek még jobban érezhessék magukat a faluban — nyilatkozta lapunknak Hornok Sándor polgármester. A rendezettsége miatt a környező városokban is sokra tartott Tarhoson a helyiek amúgy is nyitottak az újdonságokra, a tervezett szennyvízberuházás előtakarékossági szerződését az ingatlantulajdonosok hetven százaléka kötötte meg, de várják a kistérségi internetre csatlakozás lehetőségét is.

A képzett fiatalok elvándorlása ellenben Tarhoson is komoly probléma, de — mint említettük — viszonylag sokan is költöznek ki a faluba. S még egy adalék: a 900 és 1000 lélekszám közötti településen három élelmiszerüzlet is működik.

Nyolc pályázó nyert közel százmilliót

A Körösök Völgye Akciócsoportból egyébként összesen nyolc nyolc pályázó nyert összesen több mint 95 millió forintot.

— A legtöbben játszóteret építenek majd, de több helyen összetettebb fejlesztésekben gondolkodnak — tudtuk meg Debreceni Lajos ügyvezetőtől.

Pályázatok Dél-Békésben

A medgyesegyházi székhelyű Kertészek Földje Akciócsoporthoz a mezőkovácsházi kistérségből 17, a békéscsabaiból kettő tartozik. A falumegújításra, fejlesztésre kiírt pályázatra összesen hatan nyújtották be igényüket.

— Ezen belül négy területre lehetett pályázni — mondta Szél Adrián munkaszervezet-vezető. — A piacfelújítás nem volt népszerű, mert a települések nem tudták volna teljesíteni az előírt követelményeket, például a mindennapos piacot. A pályázók a másik három területet — játszótérépítés-, felújítás, közparkok rendbetétele, nem kötelező feladatot ellátó önkormányzati intézmények épületeinek rekonstrukciója — kombinálták. A hat település összesen 140 millió 291 ezer 127 forintot nyert. A szabad keret 90 millió 934 ezer 307 forint, amire várhatóan év vége felé írnak ki újabb pályázatot.

A falvak vonzereje a közeli város lehet

Visszatérve a falvak helyzetére, az Orosháza közelében fekvő Kardoskúton is a város közelségét nevezték az egyik legfontosabb vonzerőnek.

A két település központja között csupán nyolc kilométer a távolság, ha megépülne a kerékpárút, nagyon sok ember közlekedésén könnyítene. Ramasz Imre polgármester szerint a város jelenti a községben élők számára a munkahelyet, a gyorsan elérhető szolgáltatásokat, miközben a falusi környezet sokaknak a kikapcsolódást, a csendes elvonulást biztosítja.

— Miközben az ingatlanpiacra sokan panaszkodnak, nálunk vannak eladó házak és akad rájuk vevő is. Orosháziak keresik a kertes házakat, az elmúlt hónapokban is több család költözött Kardoskútra — mondta az örömteli hírt a polgármester, ám a tendencia náluk is jellemző, fogy a népesség.

Forrás: Szeghalmi HVI, Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, beol.hu, bekesmegye.com, Sárrét Tv
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés