Hírek

Nem csökkentek a mezőgazdasági támogatások

2009. október 8. // Kategória: Hírek

Az agrártárca vezetője utalt rá: 2009-ben a mezőgazdaság büdzséjéből mintegy 33 milliárd forintot vontak el a gazdasági válság miatt.
 
Az agrártárca vezetője utalt rá: 2009-ben a mezőgazdaság büdzséjéből mintegy 33 milliárd forintot vontak el a gazdasági válság miatt. Az ágazat támogatottsága mégsem csökkent, mert az unióból érkező forrás az elvonást lényegében ellensúlyozta.

Így a területalapú támogatás unióból érkező része az idén lehetővé teszi, hogy a földalapú támogatás mértéke hektáranként mintegy 800 forinttal magasabb legyen, mint a múlt évben volt. Az idén egy hektárra 42.940 forint lesz a kifizetés. A területalapú támogatás összegének 70 százalékát pedig még ebben az évben felvehetik a gazdálkodók. A kifizetés október közepén kezdődik meg.

A húsmarha esetében a támogatás egyedenként a múlt évi 46.900 forintról 56.000 forintra emelkedett. A tej literenkénti támogatása a tavalyi 8,03 forint helyett 8,30 forintot tesz ki. Egy anyajuh után a múlt évi 1.640 forint helyett az idén 1.700 forintot vehetnek fel a gazdálkodók. A dohánytermékeknél pedig mintegy 200 ezer forinttal emelkedik a hektáronkénti támogatás mértéke, emlékeztetett Gráf József.

A magyar javaslatok segíthetnének az uniós tejválság megoldásában

- Az Európai Unió tejpiaci gondjainak megoldásában segíthetne, ha - részben vagy egészben - elfogadnák a magyar javaslatokat - jelentette ki az agrárminiszter.

A tejpiaci gondok orvoslására Magyarország szerint átmenetileg meg kellene emelni a tej exporttámogatását 50 százalékkal. Emellett szintén átmenetileg 50 százalékkal volna célszerű növelni az intervenciós árakat, valamint a kvótaalapú közvetlen támogatások mértékét.

Gráf József úgy vélekedett: a magyar javaslatok elfogadása, jelentősen enyhíthetné az unió tejesgazdáinak kritikus helyzetét.
A miniszter jó irányba tett, de kis lépésnek minősítette a legutóbbi uniós informális agrárminiszteri értekezleten elfogadott határozatot, amelyben 20 ország felhívta az Európai Bizottságot, hogy záros határidőn belül fogalmazza meg konkrét javaslatait a tejpiaci gondok megoldására.

Gráf József elmondta még: kérték a Bizottságtól, hogy a két évvel ezelőtt eldöntött kvótaemeléseket az unió tejpiaci anomáliáinak megoldása érdekében legalább egy évig függesszék fel.

Magyarország látva a tejtermelők helyzetét, három hónappal ezelőtt azonnali intézkedéseket vezetett be a gondok mérséklésére. Ennek a csomagnak az összértéke 2,5 milliárd forint. Ebben a csomagban szerepelt egyebek mellett a tejtermelők adminisztratív terheinek csökkentése, vagy a szállítási költségek elengedése, illetve egyes állatbetegségek megelőzési költségének állami átvállalása, és a tej marketig költségeinek növelése.

- Ezen kívül a magyar kormány kihasználja azokat az uniós lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos kifizetések időpontját előre lehet hozni. Ezért a tejtermelők nem a jövő év elején kapják meg azt a több mint 8 forintos támogatást, ami jár nekik, hanem már október 16-án megkezdik az előrehozott kifizetéseket. A jövő évi top up - azaz a nemzeti forrásból történő - kifizetéseket ugyancsak október közepén kezdik meg a szántóföldi növények estében - jelentette be a miniszter.

Emellett 2010 január 1-jétől Magyarországnak lehetősége van az összes uniós támogatás 3,5 százalékának felhasználására a piaci zavarok enyhítésére. Ezt hazánk a tejpiaci gondok orvoslására fordítja - mondta Gráf József. A kormány szeretné elérni, hogy ezt az összeget is előbb lehessen kifizetni.

Az MTI kérdésére válaszolva az agrártárca vezetője emlékeztetett arra, hogy az idén a magyar tejtermelők összesen mintegy 18,5 milliárd forint többlet forráshoz jutnak. A teljes támogatási csomag literenként egy-egy gazdálkodónak 22-24 forint többlet pénzt jelent.

Forrás: MTI, kormanyszovivo.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés