Hírek

Megmozdult a vidék, bemutatkozott a táj

2009. október 9. // Kategória: Hírek

2009. szeptember 18-án, a Vajdahunyad várában immár a második alkalommal került megrendezésre Magyar Vidék Napja.
 
2009. szeptember 18-án, a Vajdahunyad várában immár a második alkalommal került megrendezésre Magyar Vidék Napja. A 21 részből álló történelmi épületcsoport tökéletes helyszínt biztosított a hazánk minden tájáról érkező helyi termékeiket bemutató termelőknek, iparosoknak, kisvállalkozóknak, akik bemutathatták a saját tájjellegű készítményeiket a hazai más vidékről, illetve a nagy számban megjelent külföldi vendégek számára.

A minden korosztályt megmozgató, nagyszabású eseményen 96 LEADER Helyi Akciócsoport koordinálásával kiállításra kerültek a LEADER területen élő kézművesek, iparosok termékei, a helyi tájjellegű ételek, italok, amiket az érdeklődők megkóstolhattak, kipróbálhattak, vagy megvásárolhattak. A rendezvényen felállított nagyszínpad és a gyermekszínpad mellett fogadták az érdeklődőket.

Az esemény otthont adott a 96 LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) részére szervezett „Két éves az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program” címmel megrendezett konferenciának. A résztvevők a hazai bor – és pezsgőkultúra remekeit kóstolhatták meg.

A konferencián Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy megjelent a 123/2009. (IX. 17.) FVM rendelet, amely a Helyi Vidékfejlesztési Közösségek és a LEADER helyi akciócsoportok részére az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról szóló 1698/2005/EK tanácsi rendelet keretében nyújtott támogatás részletes feltételeiről szóló 141/2008. (X. 30.) FVM rendeletet módosítja, valamint a 122/2009. (IX. 17.) FVM rendelet is, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.
Az első rendelet a LEADER HACS-ok működésével kapcsolatos költségek elszámolását, míg a második az ÚMVP IV. tengelyes LEADER pályázati feltételeket és támogatási célokat határozza meg.

Dr. Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős államtitkára tájékoztatta a jelenlévőket az ÚMVP aktualitásairól. Pásztohy András a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára a hálózat eddigi eredményeiről és a további lépésekről, feladatokról tájékoztatott. A meghívott akciócsoportok tagjai meghallgathatták az Európai Vidékfejlesztési Hálózat képviselőjének angol nyelvű előadását az EVH felépítéséről, tevékenységéről, céljairól és jövőbeli terveikről.

A konferencián bemutatásra került az ÚMVP III. tengelyének intézkedései – mikrovállalkozások fejlesztése, turisztikai tevékenység ösztönzése, falumegújítás és vidéki örökség megőrzése – keretében támogatási határozattal rendelkező projektgazdák néhány projektje.

A HipHome Kft képviseletében Végvári Bori a Somogy megyei Észak-Kaposi Partnerek Vidékfejlesztési Egyesületéhez benyújtott, az Európában nagy népszerűségnek örvendő „Főzőiskola” projektet mutatta be. Jelezte, hogy ez a típusú kezdeményezés a mai napig nem képviselteti magát Magyarországon. Balatonlelle mellett található, festői környezettel rendelkező ódon kúria felújításával szeretnének a külföldi főzőiskolákkal megegyező, esetleg azt túlszárnyaló minőségű, ámde a nemzeti, helyi hagyományok bemutatásával gazdagított üdülési lehetőséget teremteni. Az előzetes tervek szerint az üzemeltetés során helybeli asszonyok közreműködésével és helyi termékek felhasználásával történik majd a magyar nemzeti ételek bemutatásán túl azok készítésének elsajátítása is. Eleinte 12-15 fő befogadására tervezett ingatlan kerül felújításra. A későbbiekben 25-30 főre bővülés a cél. A létesítményben megtalálható lesz alsó-felső pincehelység, valamint az extra igények kielégítésére szauna, valamint gőzkabin is. Az előadás során virtuálisan elkészített fantáziarajzokkal szemléltették a jövőbeli állapotokat.

Pap Béla, a Jászsági Kistérségi Helyi Közössége Egyesület képviselője Jászboldogháza településsel kapcsolatos, az ÚMVP III. tengelyes falufejlesztés jogcím keretében benyújtott komplex projektjüket mutatta be. A támogatási kérelem komplexitása játszótér kialakításában, tűzoltószertár nyílászáróinak, tető –és homlokzat cseréjében, parkoló kiépítésében, a polgármesteri hivatal épületének felújításában (nyílászáró csere, tetőburkolás), valamint szolgáltató ház működtetésében fogalmazódott meg. A beruházás nagyságrendje mintegy 29,2 M Ft.

A rendezvényen a támogatási határozattal rendelkező projektgazdák részére egy, vizuálisan látványos, kézzel fogható „Giga-csekk” kiosztására is sor került.

Az átvevők:

  • Közép-Magyarországi Régióból az Észak-Kelet Pest Megyei LEADER Egyesület területén elhelyezkedő Iklad település játszóterének kialakításával kapcsolatosan Iklad község polgármestere


  • A Dél-Dunántúli Régióból a korábbiakban bemutatásra került Főzőiskola projekt (49 Millió Ft)


  • A Dél-Alföldi Régióból a Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft akcióterületén található, Csárdaszállás település falufejlesztési jogcím keretében benyújtott játszótér kialakítás (28,2 Millió Ft)


  • Az Észak-Alföldi Régióhoz kapcsolódóan Szűcs Lajos, Jászboldogháza polgármestere, Komplex falufejlesztés (29 Millió Ft)


  • A Nyugat-Dunántúli Régióhoz tartozó Alpokalja-Ikva Mente Leader Egyesülethez benyújtott Ökoturisztikai park (8 Millió Ft)


  • A Közép-Dunántúli Régióból Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesülethez tartozó Marcaltő településen játszótér kialakítása (7,7 Millió Ft)


  • Az Észak-Magyarországi Régióhoz kapcsolódó Bükk-Miskolc Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft kérelmezője, egy napelemes cseréprendszer gyár (46 Millió Ft)


A csekkek ünnepélyes átadását követően szórakoztató műsor és állófogadás vette kezdetét. A 96 LEADER akciócsoport képviselői feltehették kérdéseiket az államtitkár, az Irányító Hatóság és a Kifizető Ügynökség (MVH) munkatársai részére.

A II. Magyar Vidék Napja rendezvény keretében egy nagyobb közönséget megmozgató, szórakoztató program a PARASZTOLIMPIA is első ízben megrendezésre került.

Glázer Éva

A galériában fotók a rendezvényről!

Forrás: DIPO Duna-Ipoly Határmenti Együttműködés Helyi Közössége Közhasznú Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés