Hírek

˝Kapuváros 40˝: LEADER HACS, mint szervező

2009. október 9. // Kategória: Hírek

A Hantech fejleszt: célja a munkahelymegtartás

Állami támogatással fejlesztették a közelmúltban a Hantech zrt. csornai üzemét. Hegesztőrobotot vásároltak, melyre a növekvő megrendelések miatt volt szüksége a vállalatnak.
 
A Hantech fejleszt: célja a munkahelymegtartás

Állami támogatással fejlesztették a közelmúltban a Hantech zrt. csornai üzemét. Hegesztőrobotot vásároltak, melyre a növekvő megrendelések miatt volt szüksége a vállalatnak.

A Hantech zrt. csornai üzemében az elmúlt tíz évben a tengelygyártás valamennyi munkafolyamatát fejlesztették. Világszínvonalú berendezéseket szereztek be: többek között lézervágót, CNC-esztergákat. Néhány év alatt több mint 140 millió forint uniós és hazai támogatást nyert a cég a beruházásokhoz. Csütörtökön egy új hegesztőrobotot állítottak be, melyet Újhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára adott át.

A Kutatásfejlesztési Alap Irinyi János Integrátori Programja 38 millió forint állami támogatást adott a beszerzéshez. A berendezéssel javul a megmunkálás minősége. Két munkaállomással rendelkezik, és képes kétméteres méretállományon belül szinte bármely összetett szerkezetet meghegeszteni. Újhelyi István avatóbeszédében kiemelte: a Hantech mostani beruházása azt bizonyítja, hogy versenyképesek csak fejlesztéssel maradhatnak a gazdasági élet szereplői.

– Az Irinyi-alap azt a célt szolgálja, hogy fogjanak össze olyan cégek, melyek kis- és középvállalkozásokat és nagy partnert is közösen tartós együttműködésre késztetnek – fogalmazott Újhelyi István. – A kormányzat 2010-ben is biztosítja az innovációs alap hazai forrását. Eközben növeltük és folyamatosan bővítjük a kis- és középvállalkozói szektor számára igénybe vehető uniós és állami támogatásokat. 1120 milliárd forintnyi fejlesztési forrást biztosítunk az életben maradáshoz, az innovációhoz, a minőségi fejlesztéshez. Azok a cégek tudnak ugyanis bevételt és munkát biztosítani, amelyek fejlesztenek.

Zelenka Pál, a Hantech zrt. főtulajdonosa az átadáson azt mondta: – A mai világválságban egyetlen érdekünk az, hogy a munkahelyeket megtartsuk. Ezért modernizálni, fejleszteni kell és amikor a válságnak vége lesz, fejlesztett, modern gépekkel tudunk a piacon megjelenni.

*



˝Kapuváros 40˝: Esterházy, Nemjuci és Guinness-rekord

Hat országból közel száz vendéget vártak a várossá avatás negyvenedik évfordulójának rendezvényeire. A vendégjárást és a rendezvényeket zömmel pályázati pénzből fedezték a szervezők.

Európa hat országából közel száz vendéget vártak Kapuvárra, a szeptember 26-tól kezdődő ˝Kapuváros 40˝ rendezvénysorozat ünnepségeire. Az egyhetes fesztivállal a várossá avatás negyvenedik évfordulója előtt tisztelgett a város. A programsorozat szervezésével Sipőcz Lászlót bízta meg a városháza.

– Az ünnepség koncepciója az elmúlt év végére készült el – mondta Sipőcz László, aki a rendezvény szervezéséről a legutóbbi testületi ülésen tájékoztatta a városi önkormányzatot. Elmondása szerint az egyhetes jubileumi programok költségvetése idén tavaszra kristályosodott ki, melyhez a város 2,5 millió forinttal járul hozzá. A programsorozat szervezésének infrastrukturális hátterét a térség LEADER-szervezete, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület adja.

– Májustól indult meg az intenzív munka, a nyári szünet után elmondhatom, nyolcvanszázalékos készültségben van a programok szervezése – tette hozzá Sipőcz László. Hangsúlyozta, a lebonyolításban és a finanszírozásban is számítanak a helyi lakosokra, vállalkozókra.

– Készültünk kirakatversennyel is és megszólítottuk a város nagyobb cégeit, vállalkozásait, ám idáig eredménytelenül – mondta a szervező, aki úgy véli, a város egységes arculatának kidolgozásához – mely nem titkoltan az egyik hosszabb távú cél – nem elégséges csupán a városháza erőfeszítése.

– Több olyan fórumot is terveztünk, ahol a helyiek is elmondhatták véleményüket nemcsak a rendezvényről, hanem a város fejlődésének lehetséges útjairól is – mondta Sipőcz László.

Az egyhetes jubileumra küldöttség érkezett a németországi Bad Liebenzellből, a franciaországi Villanies La Juhelből, a lengyel Debicából, a romániai Biharból, Bulgáriából és több felvidéki településről is. Németh Csóka Gábor alpolgármester elmondta, a rendezvény fővédnöke Esterházy Antal herceg volt. – A vendégek elhelyezését és egyéb költségeit pályázaton nyert pénzből fedezte a helyi önkormányzat – tette hozzá az alpolgármester.

*



Kemence a turistáknak, felajánlásból

Vásárosfalu - A helyi magánemberek és vállalkozók felajánlásából, munkájából turistacsalogató kemencét építettek Vásárosfaluban. A polgármester a helyi táborozóknak, az átmenő kerékpáros turistáknak szánja a jövőre bővítendő építményt.

A napokban készült el Vásárosfalu központjában a település új, turistacsalogató hagyományos kemencéje. A községháza mögött, szépen kialakított területen épült fel a kemence, melynek környékére két bográcsot és három grillezőhelyet is kialakítanak a közeljövőben. Molnár Sándor polgármester elmondta, maga az ötlet már évek óta megszületett, többször pályáztak – sikertelenül – a kivitelezésre, ám az utóbbit megelégelve végül a helyiek és más vállalkozók hathatós közreműködésével épült meg a kemence. – Azóta ki is próbáltuk, akár kenyeret, akár húst is lehet sütni benne – tette hozzá a polgármester. – A kemencét, a grillezőt nemcsak az átmenő kerékpáros turistáknak szánjuk, de a kulturális turizmusra is alapozunk az új építménnyel – mondta Molnár Sándor, nem titkoltan az idén tizenharmadik alkalommal megrendezendő Vé-fesztiválra utalva.

Terveik szerint a környéken található egykori tejcsarnokot átalakítva és az udvar egy részét lefedve szabadtéri pihenőhelyet alakítanak ki a jövőben, felújítva a közeli mellékhelyiségeket is.

*



486 millió forintból épül a XXI. sz. iskolája

Csorna - A napokban elkezdik és várhatóan 2011 februárjában fejezik be a csornai Széchenyi-iskola felújítását. 486 millió forintot nyert az önkormányzat az uniótól.

Aláírták a kivitelezési szerződést, így épülhet a XXI. század iskolája és óvodája Csornán. A helyi önkormányzat uniós pályázaton nyert a beruházáshoz 486 millió forintot. A munkálatokat a tervek szerint 2011 februárjára fejezik be.

A városházán Turi György polgármester és dr. Egresiné dr. Kiss Mária aljegyző, illetve a kivitelező cég vezetője, Paár Attila látták el kézjegyükkel a dokumentumot. Már a munkaterületet is átadták, így rövidesen elkezdik az iskola és óvoda átépítését. Turi György hangsúlyozta: a beruházással a XXI. század iskolája és óvodája valósul meg a városban. Európai színvonalú körülmények között tanulhatnak a gyerekek. Hozzátette: az intézmény nyitott a kistérség községei előtt is.

A kivitelezés során az iskola három épületének teljes külső tatarozását elvégzik.

Akadálymentessé teszik az ingatlant, felújítják a tornatermet, az udvart, a kézilabdapályát. Korszerűsítik az informatikai rendszert, az idegennyelv-oktatás eszközeit. Az óvodában is átépítik a vizesblokkokat, a tálalókonyhát, parkolót alakítanak ki, fejlesztik az udvari játékállományt. Az iskola középső része tetőteret kap, melybe a könyvtárt helyezik át. Ezzel a lépéssel a tornaterem megfelelő szellőztetése is lehetővé válik, mivel felszabadul az eddig olvasóteremként használt lelátó.

A munkákat az alsó tagozatos épületben kezdik. Addig a gyerekek az úgynevezett zöld épületben tanulnak, illetve a volt községháza helyiségeit használhatják. Ideiglenesen oda költöztetik a zeneiskola termeit is.

*



Új falubusz helyi diákoknak, civileknek

Jelentős pályázati támogatással jutott új falubuszhoz a szili önkormányzat.

A 14,5 millió forintos jármű beszerzéséhez 10,2 millió forintot nyert a település, a többit önerőként biztosították. Idén még az önkormányzat üzemelteti a buszt, de Lengyel Lajos polgármestertől megtudtuk, keresik a gazdaságosabb megoldást. A járművel elsősorban a helyi diákok utaztatását oldják meg, de igénybe vehetik a civil szervezetek is.



*



Megújult a községháza is

Átadták Hövejen a felújított községházát és ravatalozót. A munkálatok egy részét adományokból és pályázatokból fedezték, de "zsebbe nyúlt" a helyi önkormányzat is.

Tízmilliót költött a községházára, közel nyolcmilliót pedig a temetői ravatalozóra a höveji önkormányzat. A pénzt pályázatokból, adományokból és saját forrásokból teremtették elő.

A falunapon adják át a település felújított ravatalozó-kápolnáját. Az 1961-ben épült ravatalozó az elmúlt években egyre rosszabb állapotba került, falai elmozdultak, megrepedeztek. – A temetői ravatalozó-kápolna fontos a hövejiek számára, nemcsak eredeti funkciója miatt, hanem a település arculatát is jelentősen befolyásolja – mondta Némethné István Erzsébet höveji polgármester. Az épület tetejét és padozatát kicserélték, valamint új színt is kapott a ravatalozó.

A munkák 7,6 millió forintba kerültek, melyből 3,2 millió forintot pályázatból, 3,7 milliót saját erőből teremtettek elő. Kétszázezret adott át támogatásként az önkormányzatnak a Fejlődő Hövejért Alapítvány, ugyanennyit egy Hövejről elszármazott adományozó, háromszázezret pedig egy helyi vállalkozó. Kisebb összeggel és társadalmi munkával helyi lakosok is segítettek.

A felújított ravatalozót szombaton adják át, a polgármester azonban hozzátette, a temetőnek és környékének csinosítása ezzel nem ért véget, mert parkosítást és járdajavítást terveznek a közeljövőben.
Ugyancsak szombaton adják át a felújított községháza épületét is. Az 1900-as évek elején még szegényháznak adományozta az épületet Pócza Ferenc, később a tanácsnak és a postának is otthont adott a napjainkban több mint százéves épület.

Ez az átalakítás és javítás az első nagyobb rekonstrukció volt az építés óta. A polgármester elmondta, két évvel ezelőtt komoly viharkárt szenvedett a községháza, ennek nyomán 2,4 millió forintot kaptak vis maior keretből és a megyei önkormányzat is juttatott támogatást a felújításra. Az épületen nyílászárókat cseréltek, burkolatot és tetőt javítottak, valamint megerősítették a födémet is. A felújítás költségei elérték a tízmillió forintot, melyből 7,6 milliót saját erőből fedezett a helyi önkormányzat. – Azt azonban el kell mondanom, nagyon komoly anyagi segítséget kaptunk a befektetőktől is – jegyezte meg Némethné István Erzsébet.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés