Hírek

Sikeres falunapok a Kertészek Földjén

2009. október 9. // Kategória: Hírek

Sikeres rendezvények a Kertészek Földjén

A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület területén augusztusban valóságos rendezvény-nagyüzem indult be.
 
Sikeres rendezvények a Kertészek Földjén

A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület területén augusztusban valóságos rendezvény-nagyüzem indult be.

Augusztus 1.-én a Kunágotai Lovasnapok, Augusztus 8.-án szintén Kunágotán Falunap keretében, majd augusztus 7-9 között az immár 15. alkalommal megrendezett medgyesegyházi Dinnyefesztiválon lehetett felhőtlenül szórakozni. Augusztus 15-16.-ai hétvégén Kevermesen Kukoricafesztiválon (fotók még a kukoricafesztiválról a cikkek alatti galériában), Almáskamaráson falunapon, 15-16-án Nagybánhegyesen Paprikafesztiválon (fotók még a kukoricafesztiválról a cikkek alatti galériában), Augusztus 16.-án Pusztaottlakán LaDadonyán volt lehetőség a kikapcsolódásra.



Az augusztus 20.-ához kapcsolódó négynapos ünnepen Újkígyóson Kenyérünnepet, Nagykamaráson augusztus 20.-án orgonahangversenyt és szentmisét, Végegyházán falunapot, Mezőkovácsházán kovácsházi napokat tartottak. A négynapos ünnepen lehetőség volt Nagykamaráson a Krumplifesztiválon szórakozni.

*



Fergeteges buli a végegyházi falunapon

Végegyháza Község Önkormányzata örömmel tájékoztatta a lakosságot, hogy 2009-ben is megrendezi az augusztus 20-i falunapot.

Ezen felbuzdulva a község civil szervezetei is részt vállaltak a falunapi programokban. Kitelepült az Alkony Nyugdíjas Klub, a Vöröskereszt helyi szervezete, a Végegyházi Polgárőr Egyesület valamint a Barangoló Közhasznú Egyesület.

20-án kora reggel elkezdődött a sürgés-forgás a ligetben. Fél nyolckor kezdetét vette a bográcsfőző verseny, nyolckor pedig a Végegyháza Kupa kispályás labdarúgó-torna. Tíz órától ingyenes légvár, mászófal, valamint egy bika várta a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A kitelepült civil szervezetek is szívesen fogadták az arra járókat: ingyenes vércukor és vérnyomás méréssel a Vöröskereszt, KRESZ-totóval és közlekedési játékos programokkal a Polgárőr Egyesület, foglalkoztató játékokkal, mint gyöngyfűzés, korongozás és origami a Barangoló Közhasznú Egyesület. Az Egyesület sátrában a KATAKOMBA Ifjúsági Klub fiatal tagjai drogtotóval és helytörténeti totóval várták az érdeklődőket. Ezzel egyidejűleg a Kultúrház előcsarnokában megtekinthető volt az Alkony Nyugdíjas Klub „Életképek” avagy a Nyugdíjasok mindennapjai című fotókiállítás.

Délben megtörtént a főzőverseny és a foci eredményhirdetése. A ligetben ekkor csak a tányérok csörgését lehetett hallani. Ebéd után a Barangoló tagjai nagy erőbedobással toborozták a vállalkozó szellemű embereket a karaoke versenyre, ami 14 órakor vette kezdetét. Az egy órás éneklés után a végegyházi ÁMK gyermekeinek műsora következett, majd bemutatkozott a helyi roma közösség, valamint a Nyugdíjasklub népdalcsoportja szórakoztatta a közönséget. 18 órától a Dolce Vita Művészeti Társulat műsora következett, ahol a közönség már javában mulatott.

A rendezők az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával meglepetés műsorral készültek. Ez a meglepetés egy mesemondó volt, amin a közönség igen jókat derült. A kacagás után jött az izgulás, hiszen kezdetét vette a tombolasorsolás, ahol sokan nagy szerencsének örvendhettek. A sorsolás után mindenki izgatottan várta a Jolly és a Románcok együttes műsorát. Az egy órás koncert alatt mindenki fergetegeset bulizott, énekelt, táncolt. 22 órától elkezdődött a tűzijáték, ami az előző évekhez hasonlóan nagy sikert aratott.

A tűzijáték után a Dolce Vita Művészeti Társulat énekese biztosította a talpalávalót a mulatni vágyóknak. 23 órától segítségére volt Zoltai Sanyi, akivel hajnalig szórakoztatták a falu apraját-nagyját.

*



Mezőkovácsházi Strandfürdő és Kemping

I. Parkfürdő
A fürdőben két medence működik. Mindkettő gyógyvízzé nyilvánított termálvíz és hidegvíz keverékével kerül feltöltésre, és töltő-ürítő rendszerrel üzemel.
Gyógymedence I. nevű medence felülete: 88 m2, térfogata: 63 m3. A medence szabálytalan ötszög alakú, körben és középen ülőpaddal kialakított, oldalról teljesen, felül részben zárt kialakítású.
A gyógyvíz jellemzői:
A termálkút talpmélysége 1226 méter.
A termálvíz hőmérséklete 72 Celsius fok, mely a környéken is egyedülállóan magas érték!
Hidegvíz keveréssel a gyógymedencében a gyógyvíz hőmérséklete: 36-38 Celsius fok.
1998-ban a termálvizet a Népjóléti Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága 101/Gyf/1997. számú határozatával „Borostyán gyógyvíz” néven gyógyvízzé nyilvánította.
A gyógyvíz igen nagy ásványi-anyag tartalmú (3,0 g/l) nátrium-hidrogénkarbonátos, kloridos, jodidos, fluoridos, szulfidos ásványvíz, jelentős metabórsav és metakovasav tartalommal. A hévíz gyógyhatásának bizonyítására az orvosi vizsgálatokat kettős vak, valamint után követéses (3 hónapos) módszerrel végezték el. A fürdőkúra különösképpen a mozgásszervi betegségek (kiváltképp a lumbális spondylosis) esetében volt hatásos.
Gyógymedence II. medence jellemzői:
Hossza: 33,3 méter, szélessége 18,9 méter. Fürdőző felülete 630 m2.
Mélysége változó, 1,06 méter a legsekélyebb és 1,89 méter a legmélyebb ponton.
A medence térfogata a felső túlfolyóig 913 m3.
Ez évben megvalósult a feszített víztükör kialakítása, a medence burkolása és hidraulikai vízbevezetésének kialakítása. A medencében főként mozgásterápiás céllal javasolt a fürdőzés, melyre a nagy vízfelület kiválóan alkalmas.

A kiváló minőségű gyógyvízre építve komoly egészségturisztikai fejlesztés is megvalósítható lenne külső befektető részvételével.

Az önkormányzat nyitott megfelelő referenciájú hazai, vagy külföldi vállalkozással történő együttműködésre. Elképzelhetőnek tartják közös beruházással a fürdő, kemping fejlesztését és gyógy centrum létrehozását.

II. Borostyán Kemping
Mezőkovácsháza Déli Parkerdeje és a Parkfürdő közé ékelődve helyezkedik el a Borostyán kemping. Csodálatos, rendezett környezetben várja a pihenni, kikapcsolódni, gyógyulni vágyó vendégeket.

A kempingben 50 férőhelyes lakókocsi, lakóbusz álláshely, 30 sátorhely és 3 db apartman szoba található. Közös étkező, valamint részben már felújított vizesblokkok biztosítják a mindennapok kényelmét. A szomszédos parkerdő ligeteiben és tisztásain pihenő és játszóhelyek, sétautak várják a természetet kedvelő látogatókat.

Forrás: Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, vegegyhazibarangolo.hu, mezokovacshaza.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés