Hírek

Kistérségi közkincs kerekasztal létrehozására

2009. október 13. // Kategória: Hírek

Középkori Mezővárosok Találkozója Zalakomárban

A középkori városi hétköznapokat idézték fel szombat-vasárnap Zalakomárban, a mezővárosok találkozóján.
 
Középkori Mezővárosok Találkozója Zalakomárban

A középkori városi hétköznapokat idézték fel szombat-vasárnap Zalakomárban, a mezővárosok találkozóján. A hagyományőrző rendezvényt zászlós felvonulás nyitotta - ennek minden bizonnyal az a fiatalember örült a legkevésbé, akit kalodában, láncra verve hurcoltak körbe a községben.

Az immár 9. alkalommal megrendezett Dunántúli Középkori Mezővárosok Találkozóján ezúttal 26 település képviseltette magát. A rendezvény jelmezes felvonulással kezdődött. Pintér László, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke vezette menet tagjai a falu lakóit köszöntötték, akik sok helyütt portáik elé állva gyönyörködtek a korhű és díszes ruhakölteményekbe bújt ifjú hölgyek szépségében.

A találkozó helyszínén, a helyi általános iskola udvarán késő estig számos program várta az érdeklődőket: aki akart, a komári Molnár Péter révén bepillantást nyerhetett a kovácsmesterség rejtelmeibe, lovagi tornát, s számos kulturális produkciót tekinthetett meg, a sort este Varga Miklós koncertje zárta. Vasárnap 9 órakor zászlós felvonulással indult a nap, majd lovagi torna, főző- és borverseny, játszóház, Josh és Jutta, illetve Balázs Fecó koncertje, 22 órakor pedig tűzijáték zárta a vigadalmat.

A rendezvény megvalósítását a Balaton fejlesztési Tanács 3 189 664 Ft-tal támogatta.

*



Falunapi kavalkád Surdon

Surdon augusztus 8-án a Zichy parkban tartották meg a falunapot melynek megrendezéséhez az ÚMVP támogatását is igénybe vették.

A falunap horgászversennyel kezdődött és főzőversennyel folytatódott. A főzőverseny keretében elkészült ételeket a nagyszámú látogatósereg fogyaszthatta el. A 630 fős település kitett magáért, nagyon sok érdeklődő érkezett a szomszédos falvakból, sőt az ország más tájáról is érkeztek vendégek.

A megjelenteket Kanász János Polgármester köszöntötte és a helyi közösségért végzett munkájukért sok személyt elismerésben részesített. Köszöntötte még a jelenlévőket: Göndör István országgyűlési képviselő, Marton István Nagykanizsa Polgármestere, és Nagy Kálmán a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is.

A köszöntők után kulturális bemutatókra került sor.

A falunapon bemutatkozott a Helyi Vidékfejlesztési Iroda és a Leader Helyi Akciócsoportja, az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület az UMVP által felállított sátorban.
A sátorban a rendezvény ideje alatt folyamatos volt az érdeklődés, főképp a gyerekes szülők jelentek meg. Amíg a gyerekek rajzoltak az ÚMVP-s mappákra az ÚMVP- tollakkal, addig a szülők az információs anyagok elolvasásával volt elfoglalva, és nagyon sok TOTO-t töltöttek ki. Sokan igényelték a szóban történő kiegészítéseket, melyek során tájékoztatatást kaptak a Program lényegéről, a támogatási lehetőségekről.

Konkrét támogatási kérdésekkel nem keresték meg a sátort, bár több érdeklődő vitt el információs anyagot.
A programot a Desperado együttes koncertje zárta

*



Időutazás – Falunap a retro jegyében Gelsén

Gelsén augusztus 20-án a község központjában tartották meg a falunapot, melynek megrendezéséhez az ÚMVP támogatását is igénybe vették. A több helyszínen zajló események színes programokat és a résztvevők aktív közreműködését is igényelték.

Az egész napos programot szentmise nyitotta meg, majd 12 órától kulturális programok, futballmérkőzések, főzőverseny, kézműves foglalkozások (csipkeverés, fafaragás, stb.) és helytörténeti kiállítás várta az érdeklődőket.

A Millenniumi Park melletti füves területen idősebbek és fiatalabbak ismerkedhettek meg a tűzoltás eszközeivel, mászhattak fel a lánglovagok járműveire, s szólaltathatták meg a szirénát.
Több jelenlévő egybe hangzó véleménye volt, hogy rég volt ilyen jól megszervezett, változatos falunap a településen, ahol mindenki talált magának való elfoglaltságot.

15 órakor Rácz József polgármester ünnepélyes keretek között vágta fel a „falu kenyerét”, s kívánt minden jelenlévőnek munkával teljes, bőséges évet az ország születésnapja alkalmából.

A falunapon bemutatkozott a Helyi Vidékfejlesztési Iroda és a Leader Helyi Akciócsoportja, az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület az UMVP által felállított sátorban.
A sátorban a rendezvény ideje alatt folyamatos volt az érdeklődés, a rajzversenyre jelentkezők száma olyan nagy volt, hogy elfogyott a rendelkezésre álló papír. Amíg a gyerekek rajzoltak, addig a szülők az információs anyagok elolvasásával volt elfoglalva, és nagyon sok rejtvényt töltöttek ki.

Sokan igényelték a szóban történő kiegészítéseket, melyek során tájékoztatatást kaptak a Program lényegéről, a támogatási lehetőségekről. A programot szabadtéri koncert zárta.

*



Zalakarosi közkincs pályázat

Kistérségi közkincs kerekasztal létrehozására ad be pályázatot a helyi többcélú társulás megbízásából a karosi közösségi ház.

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól remél 400 ezer forintos támogatást nyerni a Zalakaros Kistérség Többcélú Társulása. A szervezet keretében működő fejlesztési tanács legutóbbi ülésén döntött arról, hogy létre kíván hozni egy közkincs kerekasztalt, mely kistérségi eseménynaptárt, valamint értékkatasztert is elkészítene.

Az ehhez szükséges támogatási kérelmet a zalakarosi közösségi ház nyújtja majd be a szaktárcához - erre is megbízást adott a kistérségi szervezet az intézménynek. Mint Novák Ferenc közösségi ház vezetőtől megtudtuk, a dokumentációt már be is adták.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, Zalakarosi HVI, zalaihirlap.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés