Hírek

Környezettudatos óvoda LEADER-módra

2009. október 14. // Kategória: Hírek

A Rinya-Dráva Szövetség fóruma Lábodon

A Rinya-Dráva Szövetség Leader Akciócsoport nemrégiben fórumot tartott Lábodon.
 
A Rinya-Dráva Szövetség fóruma Lábodon

A Rinya-Dráva Szövetség Leader Akciócsoport nemrégiben fórumot tartott Lábodon. Az ÚMVP III. tengelyében támogatási határozattal és befogadó végzéssel rendelkezők számára szervezett szakmai programon Kaponya László a Kaposvári MVH kérelemkezelési vezető szakreferense tartott előadást.

A munkaszervezet meghívására közel hatvanan érkeztek a helyi művelődési központba. A fórumon a nyertes pályázók kaptak tájékoztatást a pályázatok pénzügyi elszámolásáról.

A rendezvényen a mikovállalkozások, a falumegújítás, a turisztikai, és a vidéki örökség fejlesztések tervezett beruházói, pályázatírók, megyei közszereplők, és a Leader pályázati rendszer után érdeklődők képviseltették magukat.

A fórum résztvevői közül többen érdeklődtek a IV. tengelyben kiírásra kerülő pályázati lehetőségek iránt is.

*



Lábodi Falunap ÚMVP támogatásból

Az ÚMVP "Vidéki rendezvények, falunapok szervezése 2009" pályázati felhívás keretében nyert támogatást Lábod Község Önkormányzata a Lábodi Falunap - A Vidék Napja elnevezésű rendezvény szervezéséhez.

A falunap augusztus 15-én került lebonyolításra. Egész napos programok várták a település apraja-nagyját (főzőverseny, bika rodeó verseny, sakkszimultán, mászófal, ugrálóvár).

Színpadi műsorral várta a vendégeket a helyi Hölgykoszorú Klub és a Kislábodi Fekete Szemek hagyományőrző tánccsoport. A nap vendége Koncz Gábor színművész volt, aki humoros történeteivel szórakoztatta a közönséget. A fellépők között szerepelt még Zsadon Andrea és Csere László, akik közkedvelt operett slágereket adtak elő.

Az este tűzijátékkal zárult.

A rendezvényen felállításra került az ÚMVP sátor, ahol információt kaphattak az érdeklődők a vidékfejlesztési pályázatatokról, közben a kicsik vidékfejlesztési témájú rajzokat színezhettek, a felnőttek pedik ÚMVP-vel kapcsolatos totót tölthettek ki, melyekért ÚMVP ajándékokat kaptak.

A falunap alkalmával a Rinya-Dráva Szövetség LEADER tortával lepte meg a vendégeket. Az ÚMVP meglepetés vendége Somogyi András humorista volt, aki előadásával hamar az ujja köré csavarta a közönséget.

*



Ötletekre vár a Rinya-Dráva Szövetség

A Rinya- Dráva Szövetség ötletbörzét hirdetett meg a honlapján. A szervezet célja, hogy olyan pályázati célokat, vállalkozói ötleteket gyűjtsön, amelyek jól lehatárolhatók más támogatásoktól, és a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiába illeszthetők. Azok az elképzelések, melyek a feltételeknek megfelelnek, bekerülnek a LEADER programba.

Az ötletgyűjtés nem új keletű a Barcsi és Nagyatádi Kistérségben. Az októberben megjelenő ÚMVP IV.tengelyéből finanszírozott 14 pályázati lehetőség egy korábbi 500 db-os, papír alapú kérdőíven benyújtott projektválogatás eredménye.

A IV. tengelyes Leader források az előírások szerint 45%-ban vállalkozásfejlesztésre fordítandók, ez a szabályozás összhangban van az Akciócsoport terveivel, melyekben az egyik fő cél a térségi vállalkozások fejlesztése.

A szervezet számára könnyebben kezelhető digitális ötletbörze nem csak a projektgyűjtés célját szolgálja, hanem ösztönözni kívánja a vállalkozókat terveik megvalósítására, melyek finanszírozására a LEADER program hivatott. (az Ötletbörze elérhető itt!)

*



Madáretetőkre pályázhatnak a Dráva menti óvodák

A Rinya- Dráva Szövetség LEADER Helyi Akciócsoport pályázatot hirdet madáretetők és költőodúk óvodai kihelyezésére a Barcsi és Nagyatádi kistérségekben.

A Rinya- Dráva Szövetség Egyesület tagjaként Görgetegen működő Kvalitás Kft. ingyen ajánlotta fel termékeit az óvodák részére, melyeknek a pályázati feltételek szerint, a madarak táplálkozási és költési szokásaik megfigyelését és az etetőanyag beszerzését szükséges vállalni.

Az ötletgazda, Putics István a Kft. ügyvezető igazgatója a termékei népszerűsítése mellett fontos lépésnek tartja a kezdeményezést a vidék „zöld irányvonalú” fejlesztésében a környezettudatos szemlélet kialakításában. A cég a megfigyelésektől olyan eredményeket vár, melyek a termékfejlesztést elősegítik, adatot szolgáltatatnak a madáretetők és odúk használhatóságáról, az egyes madárfajok táplálkozási és költési szokásairól.

A program szakmai partnere a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Az Igazgatósághoz tartozó Drávaszentesi Bemutatóközpontjában a jelentkező óvodák pályázatért felelős személyeinek a helyben előforduló madárfajokról és felismerésükről előadás megtartására és tájékoztató segédanyagok kiosztására kerül sor az ősz folyamán.

A térségben ezzel példaértékű LEADER elveket képviselő összefogás valósul meg, melyet remények szerint több hasonló követ majd a jövőben.

A sikeres madár megfigyelők a program végén „LEADER környezettudatos óvoda” megtisztelő címet nyernek el.

Forrás: Rinya-Dráva Szövetség
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés