Hírek

Árvízi helyreállítás és "Százpapi" szülinapja

2009. október 14. // Kategória: Hírek

"Százpapi" szülinapja

Unokái, dédunokái, ükunokái, hozzátartozói, az ivánci Vas Megyei Szakosított Otthon dolgozói, a megyei közgyűlés alelnöke, polgármesterek köszöntötték július 23-án a megye legidősebb emberét, Kercsmár Lajost.
 
"Százpapi" szülinapja

Unokái, dédunokái, ükunokái, hozzátartozói, az ivánci Vas Megyei Szakosított Otthon dolgozói, a megyei közgyűlés alelnöke, polgármesterek köszöntötték július 23-án a megye legidősebb emberét, Kercsmár Lajost.

Pontosan 105 évvel ezelőtt, július 23-án Hegyháthodászon látta meg a napvilágot. Az idős urat, aki nyugodtan 20 esztendőt letagadhatna a korából, délután köszöntötték az otthon könyvtárszobájában.

Az intézmény dolgozói 105 szál piros kardvirágból kötöttek neki csokrot, szerettei ajándékaival megtelt a fél szoba. Végül a bácsi tiszteletére az őrimagyarósdi citerazenekar (Cservék László és családja) adott rövid műsort.

*



Hatszáz új munkahelyet ígérnek Szentgotthárdon

Hatszáz dolgozó kaphat munkát, amennyiben a helyi ipari parkban 2011-re felépül egy keddi sajtótájékoztatón beígért LCD-kijelző gyár. Arra egyelőre nincs válasz, hogy ki és miből finanszírozza majd az üzem felépítését.

Szentgotthárd az elsőként kiválasztott helyszín - jelentette ki Krajczár Jenő projektkoordinátor, a Ketrax Hungary Kft. ügyvezetője, cáfolva, helyenként módosítva azokat a közeli napokban megjelent, egyébként szintén az ő szavait idéző sajtóinformációkat, miszerint a dél-koreai NexDisplay Corporation kétezer dolgozót foglalkoztató üzemet épít Zalaegerszegen, Nagykanizsán vagy Lentiben.

Krajczár Jenő szerint egyelőre két dolog biztos: a múlt héten létrejött a visszavonhatatlan szerződés cége és a koreaiak között arról, hogy üzeme(ke)t építenek Magyarországon LCD-kijelzők gyártására, továbbá hogy az elsőként kiválasztott helyszín a szentgotthárdi ipari park. Ezt a koreai partner döntötte el a számára bemutatott lehetséges, közelebbről meg nem nevezett vasi és zalai helyszínek alapos tanulmányozása után.

Viniczay Tibor polgármester azt reméli a bejelentéstől, hogy a kormány ezután erőteljesebben mögéje áll az ügynek, a kistérségben munka nélkül lévők pedig bizakodhatnak, hogy hamarosan lesz állásuk. Ő a maga részéről mindenre kész a beruházás sikeréért.

*



Ellopott híd Rönökön

Nyomtalanul eltűnt egy fahíd a Vas megyei Rönök közelében, amit egy osztrák-magyar közös vízügyi projekt keretében építettek a Lahn patak egyik holtágán. Az egymillió forintot érő szerkezet után a rendőrség nyomoz.

Hegyi László /Rönök polgármestere/:
„Tájba illő fahíd készült annak az idején, nagyon szép kis dolog volt ez a kirándulóknak.”

A múlt héten vették észre, hogy a holtágat átívelő szerkezetnek lába kélt.

Hegyi László /Rönök polgármestere/:
„Valószínű, hogy nagyon egyszerű dolgokra lesz ez a híd felhasználva, mivel fából készült, lehet, hogy idén télen már el is lesz tüzelve, vagy valakinél esetleg egy kerti tavat fog átívelni.”

A rendőrség keresi a tolvajokat és a hidat, de a helyiek nem sok reményt fűznek a megtalálásához.

Az ellopott híd nagytestvére még áll a sziget másik oldalán, ez vagy túl nagy falatnak bizonyult a tolvajok számára, vagy a kicsi éppen megfelelt az igényeiknek.

*



Árvízi helyreállítás: 18 milliót kér a vis maior keretből Szentgotthárd

Rendkívüli ülésen döntött a képviselő-testület az árvízvédelemmel kapcsolatos vis maior keret igényléséről, a szúnyog-irtás miatti költségvetési átcsoportosításról, s egy barátságegyezményről.

Az önkormányzat képviselő-testülete döntött arról, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által meghirdetett úgynevezett decentralizált vis maior támogatási keret terhére igénybejelentést nyújt be.

A káresemény hivatalos megnevezése: a Rába árvízi védekezési és helyreállítási költségeinek támogatása Szentgotthárdon. Az árvíz elleni védekezés többletkiadásainak támogatása, illetve utakban, árkokban, támfalban, önkormányzati épületekben keletkezett kár.

A testület felhatalmazta a polgármestert az igénybejelentés benyújtására.
A grémium úgy határozott, hogy a júniusi árvíz során tapasztaltakat figyelembe véve Rábatótfalu városrész nyugati részének vízrendezési és vízelvezetési problémáját ismét át kell tekinteni. Ennek során a településrészre korábban elkészített terveket is figyelembe véve az ügyet e hónapban meg kell tárgyalni úgy, hogy első lépésként a pénzügyi és városfejlesztési bizottság elé kell terjeszteni a megoldási lehetőségeket, ezt követően a bizottság által megtárgyaltakat is szem előtt tartva intézkedési javaslatot kell a testület felé előterjeszteni.

A testület az idei költségvetésben a működési céltartalékban segélyek önrészére elkülönített keret terhére 700 ezer forint (560 ezer plusz áfa) felhasználását a szúnyogirtás elvégzésére engedélyezte. Felhatalmazta a polgármestert az ezzel kapcsolatos szerződés aláírására.

A várost vezető testület elfogadta Pavullo nel Frignano olasz város kezdeményezését barátságegyezmény megkötésére, egyben felhatalmazta a polgármestert, illetve a távollétében őt helyettesítő Bugán József alpolgármestert a dokumentum aláírására.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület, Őriszentpéteri HVI, Szentgotthárdi HVI, gotthardtv.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés