Hírek

Kárpát-medencei virtusvetélkedő

2009. október 14. // Kategória: Hírek

Magyar virtus

2009. augusztus 14-15-16-án a Vas megyei Táplánszentkereszten került megrendezésre a Kárpát-medence magyarlakta településeinek virtusvetélkedője - Kárpát-medencei döntője.
 
Magyar virtus

2009. augusztus 14-15-16-án a Vas megyei Táplánszentkereszten került megrendezésre a Kárpát-medence magyarlakta településeinek virtusvetélkedője - Kárpát-medencei döntője.

A megmérettetésre két szomszédos országból, Romániából és Szlovákiából érkeztek csapatok a hazai versenyzők mellett. Az egytől egyig magyar ajkú versenyzőkből 32 csapat áll össze.

A rendezvény idén immáron már 12 éves jubileumát ünnepelte. A versenyszámok igazán izgalmasra sikeredtek. Volt ott zsákcipelés, rönkforgatás, bálagörgetés, tejeskannaváltó, súlyhúzás, söröshordó-szlalom, síváltó, gumicsizma-hajítás, talicskatolás, sodrófahajítás, vagy éppen tojáskeresés szalmában.

A táplánszentkereszti különítmény a III. kategóriában (1 500 – 3 000 fő lakosságszámú település) első helyezést ért el. Az elmúlt 12 évben negyedszer sikerült ez a bravúr a házigazdáknak, így kiérdemelték a kategória örökös bajnoki címét.



Egy másik vasi település, Vép is első helyen végzett a 3 000 - 5 000 lakost számláló települések között, megelőzve Beledet és Kőrösladányt.

A vetélkedő számos érdeklődőt vonzott a vasi településre, ahol a programot könnyűzenei fellépők is színesítették. Fellépett a Bikini, illetve az Ocho Macho is fergeteges koncertet adott.

(képek forrása www.nyugat.hu)

*



I. Vasi Szer és Magyarok Vására Csempeszkopácson

A Magyarok Szövetségének megyei szervezete augusztus 8-án rendezte meg az I. Vasi Szert és a Magyarok Vásárát a középkori templom mellett.

A rendezvényen sok hagyományőrző egyesület mutatkozott be: íjászok, csikósok, solymászok, kovácsok, néptáncosok és vásározók varázsolták a templom köré felmenőink egykori életét.
Szombaton reggel kilenc órakor vette kezdetét a magyarok vására.

Az istentisztelet után a hagyományőrző egyesületek vették át a főszerepet. Azok, akik ellátogattak a rendezvényre, találkozhattak íjászokkal, csikósokkal, páncélba bújt középkori lovagokkal, az ősi magyar harcművészet tisztelőivel, énekesekkel, citerásokkal és saját kézműves portékáikat kínáló árusokkal is.

Azok, akik szombaton ellátogattak a vásárára, a hagyományos kézi technikával történő tűzikovácsolás mesterségébe is betekinthettek.

*



Haranglábbal egészült ki a kápolna Bajánsenyén

Dr. Konkoly István nyugalmazott megyés püspök vasárnap délután felszentelte az őrségi település húszéves kápolnájának fából készült új haranglábját. Varga Ottó, az Őrségi Római Katolikus Egyházközség plébánosának ötleteként valósult meg a harangláb elkészítése.

Még az 1700-as években állt egy harangláb Őriszentpéteren a katolikus templom mellett, és ennek a skiccét találták meg egy freskótöredéken a templomban. Ottó atya ezt lerajzoltatta és a harangláb hű mását építették fel Bajánsenyén. A 11 méter magas, kizárólag fából készült, fazsindellyel fedett haranglábat Eigel Péter készítette el.

A torony megvalósítására az egyházközség adott pénzt. A faanyag jelentős részét a Szombathelyi Erdészeti Zrt. ajánlotta fel az építkezéshez.

*



Falunapi kavalkád a Vasi Őrtorony területén

Mozgalmas hétvége elé nézhettek júliusban a Vasi Őrtorony területén élők, illetve a Körmend valamint az Őrség térségébe látogatók. Az ÚMVP- nyertes falunapjainak következő állomásai Viszák és Kemestaródfa községek voltak, melyek különböző jellegű, de igencsak változatos programokkal várták az érdeklődőket.

A Viszáki Pajta Napok július 23-án, 14 órakor vette kezdetét, Rudolf Péter megnyitó beszédével.
16 órától a Színház - és Filmművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem bemutatásában: Karinthy Frigyes: Az emberke tragédiája volt megtekinthető. Az estet meglepetés koncert zárta.

Másnap 16.00 órától Herendi Gábor: Valami Amerika 2. című film szórakoztatta a közönséget. 20 órától Gyimes jellegzetes zenei világába merülhettünk el. Július 25-én, 11 órakor Órajátékkal indult a nap. A délután folyamán Madarász István kisfilmjei voltak megtekinthetőek. Az est Moliére: Affekták című színházi előadásával ért véget.

A rendezvénysorozat utolsó napján 11.00 órától, az Őrimagyarósdi Templomban, Horváth János Artisjus -díjas hegedűművész adott koncertet. 15 órától „Radnóti 100” címmel, híres költőnk születésének évfordulójára emlékeztünk. A Viszáki Pajta Napok a "DE JAJJ" – zenés, humoros cigány népmesével búcsúzott.

A Kemestaródfai Falunap immáron 17. alkalommal került megrendezésre, mely július 24-én 18 órai kezdettel, bulimeccsekkel igyekeztek bemelegíteni a hangulatot. 23 órától a Piás Nővérkék gondoskodtak a folytatásról. Este a Silver együttes zenélt.

Másnap, szombaton gyermekek műveiből rajzkiállítás nyílt, majd különböző kategóriákban folytatódtak a labdarugó mérkőzések. 16 órától a „Nemek harcára” került sor. 18.30 tól kulturális műsorral folytatódott a falunapi programsorozat, melynek keretén belül ismert operett slágerek hangoztak el. Sztárvendégként a Crystal és az R-Stone lépett fel.

Az est a Bravo együttes utcabáljával folytatódott.

Vasárnap 13 órától Élő csocsóbajnokság indult. Este 6 órától a Flamingó Rock and Roll produkciója, Iza, egy tehetséges zenész, valamint az XXL.F.K. Fittnes Sportklub hozta mozgásba a közönséget. Nem maradhattak el a nap sztárvendégei a Sramlikings és Kacor Feri sem. Éjfélkor látványos tűzijáték vette kezdetét, majd folytatódott az UNIKUM bál.

Aki még mindig bírta szusszal hétfőn is talált magának programot, tábortűzzel, szalonnasütéssel. A falunapot Kovács Róbert utcabálja zárta.

*



Polgárőrök Napja Vépen

Hattusában, kispályás fociban és közlekedésbiztonsági versenyen mérték össze erejüket július 18-án a polgárőrök.

Kereken egy évtizede működik polgárőrszolgálat Vépen, ezért idén ott tartották meg a polgárőr napot. A hűvös, esős idő ellenére több százan gyűltek össze a sportpályán.

18 csapat nevezett az idei polgárőr-járőr csapatversenyre, ahol a résztvevők kipróbálhatták ügyességüket önvédelemben és lövészetben, de akadálypályán is megmutathatták, mire képesek. Persze voltak, akik jobb, és voltak, akik kevésbé jó kondival rendelkeztek. De mindenhol akadtak segítők is, még az elsősegélynyújtásnál is volt, aki hasznos tanácsokkal látta el a versenyzőket.

Forrás: Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület, Vas Népe
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés