Hírek

Horvátzsidányi forrásvíz, Szobrász Szimpózium

2009. október 15. // Kategória: Hírek

A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása

Milyen lesz a belváros? Az elmúlt évben városunk „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása” pályázaton 534 236 766 Ft forintot nyert.
 
A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása

Milyen lesz a belváros? Az elmúlt évben városunk „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása” pályázaton 534 236 766 Ft forintot nyert. Az engedélyes terveket június végén közmeghallgatáson mutatták be, melyre többnyire a belvárosban lakók mentek el.

Az építkezés 2010. tavaszán kezdődhet, jövő ősszel pedig elkészülhet a belváros felújítása. Idén augusztusban megkezdődhet a Mária szobor két oldalán a régészeti ásatás. Megújul a belváros, melynek központja a Jurisics tér, ahová bekapcsolódik a Rajnis utca, a Táblaház utca, a Schneller utca, a Városház utca, valamint a Diák köz. Más területet nem érint a felújítás, de a Chernel utcában komoly közmű átépítésre kerül sor, így a jelenlegi burkolatot megújítják.

Ki építi át a belvárost?

Talán a kőszegi vállalkozók. A Kistérség, az ipartestület és a Regionet összefogásával megkezdődött a környéken élő építési vállalkozók összefogása, akik egyeztették álláspontjukat a Regionet Aktiv projektről, melynek fő célja a kis- és középvállalkozások együttműködésének elősegítése, hálózatba tömörítése. A térség építőipari vállalkozásai összefogással hozzanak létre egy olyan konzorciumot, (projekttársaságot), ami sikeresen pályázhat a térség nagyobb volumenű építőipari beruházásainak kivitelezésére, így a belváros rekonstrukciójára is.

Ez adhat alapot arra, hogy a helyi vállalkozások együttműködve felvehessék a versenyt a külső, tőkeerős cégekkel.

*



Forrásvíz Horvátzsidányból

A minőség garantált, a hatóságok rendszeresen végeznek laboratóriumi ellenőrző méréseket – mondta Kanász Péter, a cég ügyvezető igazgatója.
Az Alpok-Aqua természetes forrásvizet korlátlanul fogyaszthatják felnőttek, gyerekek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, mert alacsony a nátrium tartalma.

A Magyarországon palackozott ásvány- és forrásvizek nátriumszegénységének tekintetében az Alpok-Aqua az első háromban található. Lényeges tulajdonság a vízben oldott magnézium és kalcium 1:3 aránya, ami a szervezetben történő hatékony felszívódás követelménye.

Másik kiemelkedő tulajdonsága a víz tisztasága: az Alpok-Aqua forrásvíz kémiai, vegyi kezeléstől mentes, egy mikron (a mm ezred része) méretű szűrőn megy keresztül a palackozást megelőzően.
Szerencsére egyre többen vannak, akik gondolnak az egészséges életmódra, egyre több az olyan kereskedelmi cég, akik külön polcon kínálják az egészségmegőrző termékeket.

– Európa ásványvízben leggazdagabb országa Magyarország – mondta a cégvezető. – Az Alpok lábánál, Horvátzsidányban bőségesen áll rendelkezésre forrásvíz.
Rajtunk múlik, hogy az értékes kinccsel miként tudunk gazdálkodni, hiszen a tiszta víz jelentős érték az emberiség számára.
A fejlesztés tervei megalapozottak a kereskedelmi hálózatok (CBA, SPAR, TESCO, LIDL, ALDI) érdeklődése miatt.

Az ivóvízben szegény arab országokon kívül intenzív érdeklődést mutatnak a „horvátzsidányi kincs” után Ausztria, Németország, és Ukrajna is.

*



Falunap Kemestaródfán

A XVII. Kemestaródfai Falunapok szombati programja, 13 órakor a falunapi megnyitóval vette kezdetét, mely egyben a gyermekrajz-kiállítás bemutatása is volt.

A köszöntő során elhangzott, hogy a kiállítás résztvevői több mint 100 rajzot nyújtottak be, köztük akadt olyan is, aki 4-5 alkotással is bővítette a tárlatot. Kora délután megkezdődtek a fergeteges hangulatú futballmérkőzések.

Először a kis lurkók mérethették meg magukat, őket követték a nősök –nőtlenek mérkőzései. A sorozatot a lányok –asszonyok küzdelme zárta.

Napközben többen keresték fel az ÚMVP sátrat, ahol az érdeklődők megtekinthették a „Múlt értékei a jelenben” – a Vasi Őrtorony területén című fotókiállítást, továbbá a bátrabbak ÚMVP totó kitöltésére is vállalkoztak.

Fórum keretében tájékozódhattak az MNVH működéséről, valamint az ÚMVP 3. és 4. tengelyével kapcsolatos kérdésekről. Nagy sikert aratott mind a nézők, mind a versenyzők számára a „Nemek harca” vetélkedő, melynek témája az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot ölelte fel. Ezt követően a vetélkedő és az ÚMVP totó díjazottjainak jutalmazására került sor.műsora keretében a Barátok közt Vili bácsija fokozta a hangulatot.

A sztárvendégek sorát a Crystal és R-stone zárta. A program hajnalig tartó utcabállal ért véget. A pénteki bemelegítő buli A kulturális blokkot a Savaria Táncklub társastánc bemutatója indította, majd a Fővárosi Operettszínház művészeinek előadásában ismert operett-slágerek csendültek fel.

Az ÚMVP- meglepetés után vasárnap folytatódott a nagy számú érdeklődőt vonzó rendezvénysorozat.

Kovács János, HVI vezető

*



Körmendi Napok

Augusztus 18-án 19 órától szórakoztató programokkal várta a közönséget a Körmendi Kulturális Központ. Szombathelyrol az Üstökös Színpad ifjú tehetségei léptek színpadra népszeru musicalek részleteivel, majd Bedics Erika népszeru hastáncosai arattak nagy sikert.

Az estét a zalaegerszegi Leslie Night zenekar zárta, akik ismert country dallamokkal hangolták a közönséget a 19-i csónakfelvonulásra, tüzes íjászatra, tüzijátékra és néptáncgálára.

Nemzetközi Szobrász Szimpózium

A Körmendi Napok rendezvénysorozat keretében immár az ötödik Nemzetközi Szobrász Szimpóziumra került sor, Elisabeth Ledersberger-Lehoczky magyar származású, bécsi művészeti vezető szervezésében.

A szimpóziumot, a körmendi Batthyány kastély színház aulájában Bebes István polgármester és, Elisabeth Ledersberger-Lehoczky szobrászművész nyitotta meg.

A nemzetközi szimpóziumon burgenlandi művész is részt vesz, Michael Schlapschy személyében. De érkeztek résztvevők Skóciából, Romániából és természetesen Magyarországról is.

A szimpózium az "Ad astra" mottóval kerül megrendezésre, az UNESCO csillagászati éve alkalmából.

*



Egészségház épül Őriszentpéteren

A Nyugat-dunántúli Operatív Program Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése, kistérségi járóbeteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járóbeteg szakellátás korszerűsítése című pályázatán Őriszentpéter önkormányzata nyert el 66 millió Ft-os támogatást.

A 350 négyzetméter alapterületű a modern kor igényeinek megfelelő épület a buszállomás, az óvoda és a pizzéria által körbehatárolt területen, a mentőállomással szemben épül fel, így egy kisebb egészségügyi központ alakul ki a belvárosban. A projekthez tervezett terület a városközponthoz közel helyezkedik el, könnyen megközelíthető, a fő közlekedési útvonal mellett, a helyközi buszmegálló szomszédságában található. Jelenleg több különálló épületben vehetők igénybe az egészségügyi szolgáltatások s kisvárosban, de ezek a helyiségek a korszerű alapellástás feltételeinek nem felelnek meg, illetve ezen épületek akadálymentestése sem megoldott.

Az önkormányzat megvizsgálta, a felújítás és a bővítés lehetőségét, és arra a következtetésre jutottak, hogy bármely régi épület átalakítása, akadálymentesítése jelentős költséggel járna. Ezért maradtak az új egészségház megvalósításánál, mely előreláthatólag 2011 tavaszára készül majd el. Így egy épületen beklül lesz a felnőtt háziorvosi rendelő, a gyermek háziorvosi rendelő, a védőnői szolgálat, a szakorvosi rendelő és az ügyelet.

Az új egészségház külsőleg a helyi építési hagyományokhoz fog illeszkedni, és a felszabaduló eddig egészségügyi célokra használt helyiségeknek is további hasznos funkciót keresnek.

*



Futás, úszás és foci a sportnapon

Futás, úszás, foci és kosárlabda, asztalitenisz - néhány sportág az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás által szervezett őrségi kistérségi sportnap programjai közül, melyre augusztus közepén került sor.

Augusztus 15-én duatlont tartottak a Vadása-tónál. Úsztak és futottak a versenyzők. A múlt pénteken, augusztus 21-én Pankaszon megtartott kispályás labdarúgótornára kilenc férfi és három női csapat nevezett be.

Forrás: Kőszegi HVI, Körmendi HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés