Hírek

A tájgazdálkodást is segítik majd a tározók

2009. október 15. // Kategória: Hírek

A két tározó 20-47 centivel csökkent egy árhullámot

Öt Velencei-tó hullámzik majd Tiszasüly határában. Ennyi vizet lesz képes befogadni egy rendkívüli Tiszai árhullám esetén a Hanyi-Tiszasülyi szükségtározó.
 
A két tározó 20-47 centivel csökkent egy árhullámot

Öt Velencei-tó hullámzik majd Tiszasüly határában. Ennyi vizet lesz képes befogadni egy rendkívüli Tiszai árhullám esetén a Hanyi-Tiszasülyi szükségtározó.

De egy hasonló épül a Nagykunságban, Abádszalók közelében is. A két létesítmény alapkövét csütörtökön tette le a vízügyi miniszter.létesítmény alapkövét csütörtökön tette le a vízügyi miniszter.

Fél méter — ennyivel csökkenhet a Tisza teljes hazai hosszán az árvíz szint, ha elkészül a Vásárhelyi-terv első ütemében tervbe vett hat szükségtározó. Kettőt, a Cigándit és a Tiszaroffit már átadták, csütörtökön pedig újabb két árapasztó, a Nagykunsági és a Hanyi-Tiszasülyi építése kezdődött el.

*



A tájgazdálkodást is segítik majd a szükségtározók

Nem csupán az árvízi biztonságot növelik majd a Nagykunsági és a Hanyi-Tiszasülyi szükségtározók, melyek alapkövét a napokban rakták le. Tiszasülyi szükségtározók, melyek alapkövét a napokban rakták le.

A tározók területén tájgazdálkodást folytatni kívánó gazdák novembertől pályázhatnak az ezt megalapozó vízi infrastruktúra kiépítéséhez szükséges uniós forrásokra. Erre a célra a 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

Tiszasülyi szükségtározók, melyek alapkövét a napokban rakták le.A tározók területén tájgazdálkodást folytatni kívánó gazdák novembertől pályázhatnak az ezt megalapozó vízi infrastruktúra kiépítéséhez szükséges uniós forrásokra. Erre a célra a 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

De az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási programja is támogatja környezetvédelmi célú gyepesítés, vizes élőhelyek létrehozását, fenntartását. Ehhez a tározók átadását követően lehet majd csatlakozni.

*



Besenyszög: Ivóvízminőség program

A program keretében nemrégiben felállították a víztornyot, az átadásra azonban még várni kell. A besenyszögi vízmű teljes felújításának munkálatai előre láthatólag jövő év áprilisában készülnek el.

*



Több, mint hatszáz fő vett részt a csataszögi falunapon az elmúlt hétvégén

A környékbeli településekről is érkeztek vendégek a színvonalas rendezvényre, ahol opera- és magyarnóta-, valamint táncdalénekesek is felléptek.

Az alattyányi nyugdíjasok kórusa, valamint a szolnoki kabarédalkör is műsort adott, a jelenlevők pedig kipróbálhatták a kalandjátszóparkot, az emlékvárat és pónilovaglásra is lehetőség nyílt.

A falunapot tüzijáték és zenekari koncert zárta. Mindehhez 500 ezer forintot nyert a település pályázati úton, melyet a helyi önkormányzat egészített ki.

*



Besenyszögiek a Szigeten

A Sziget Fesztiválon újdonsággal jelentkezett az ÚMVP program, a Hungarikum Faluban több százezer fiatal ismerhette meg Magyarország kultúráját, gasztronómiáját, kézműves és iparműves termékeit a LEADER Programnak köszönhetően.

A Hungaricum Faluban a Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület képviselte térségünket. Alapító tagként azonnal jelentkeztek a nem mindennapi bemutatkozást biztosító rendezvényre, ahol jurtájukat nézhette meg a nagyérdemű.

Ízelítőt adtak a régmúlt hagyományaiból, nemezeltek, íjász eszközöket készítettek, ősi nomád játékokat mutattak be.

*



Kisbuszt nyert egy pályázaton Tiszavárkony

A Tiszavárkonyi önkormányzat 8+1 személyes kisbuszt nyert, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által meghirdetett pályázaton, aminek feladata; a Tiszavárkony-Szőlőkben élő gyermekek szállítása az iskola és lakhelyük között.

Így, az anyagi gondokkal küzdő község önkormányzata megszabadul az eddig használt jármű bérlési költségeitől.

Forrás: Szolnoki HVI, Új Néplap
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés