Hírek

Szürkemarha a tanösvényen

2009. október 20. // Kategória: Hírek

Látássérültek találkozója, nyárlecsengető koncert, Balatonmaraton - a Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület hírei.
 
Látássérültek találkozója, nyárlecsengető koncert, Balatonmaraton - a Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület hírei.


Új kapcsolatok felvételével igyekszik szélesíteni közösségi életét a Látásfogyatékosok Keszthelyi-kistérségi Egyesülete. Ezzel a szándékkal a Balaton-parti napközis diáktábor helyszínén szerveztek találkozót.

Szalai Sándor, helyi egyesületi elnök Zala megye más részében működő társközösségeket is meghívott.

- Az a tervünk, hogy jobban megismerjük a környéket, tudjunk szervezett látogatásokat tenni a nevezetes helyekre, s mi is másokat meghívva, házigazdái legyünk ugyanilyen programoknak - fejtette ki Szalai Sándor. -Szeretnénk eközben felvenni a kapcsolatokat más civil szervezetekkel: például nyugdíjas közösségekkel. Igyekszünk mindezzel azt is jobban megmutatni, érvényesíteni, hogy mi is élni tudó, egymásért tenni akaró emberek vagyunk.

A minapi első találkozón Pelcz István pedagógus, médiaszakember tartott Keszthely-történeti előadást, nevezetességeket ajánlva. A program soron következő állomása hamarosan Zalaszántó lesz.

Forrás:www.zalaihirlap.hu
Szerző: Horányi Árpád

*



Nyárlecsengető

Keszthely - Egy igazán lendületes koncert, meglepően finom ízű ételek, különféle tesztek várták az egészséges élet és szórakozás iránt érdeklődő fiatalokat a Balaton-parti zenepavilonnál rendezett minapi programon.

A Mentor Ifjúsági és Információs Iroda a 14 és 30 év közötti korosztályt szólította meg elsősorban rendezvényével, melynek célja a város és környékének fiataljainak egy kellemes program melletti kötetlen ismerkedése egymással, az egészséges életmóddal és az iroda munkájával. Mint azt Papp Gábortól, a Mentor vezetőjétől megtudtuk: felvették a kapcsolatot a város oktatási intézményeivel, a munkájukhoz kapcsolódó más szervezetekkel, összeköttetést kívánnak biztosítani az ifjúság érdekeit képviselve. A Tanévnyitó suli-buli elnevezésű programmal is azt a szándékot fejezték ki, hogy nyitni akarnak a diákok előtt. Úgy látják, sok az érdeklődő fiatal.

- A rendezvényt hirdetve, s kortárs munkatársnak toborozva a diákokat, jártunk a minap a középiskolákban. Úgy érzem, a Goldmark Károly Művelődési Központ segítségével jó délutánt tudtunk szervezni - mondta Papp Gábor. - Azt is szeretnénk, hogy tudják ezek a fiatalok: hozzánk bármikor fordulhatnak, ha segítség kell.

A színpad melletti sátorban lehetőség volt megízlelni a reform ételeket-italokat, vagy bővíteni az egészségük megőrzésével kapcsolatos ismereteiket. Az Országos Alapellátási Szövetség és a Nagyváthy Szakközépiskola tanulói segítségével vérnyomás-, vércukor-, koleszterin-, és testzsír mérést végeztethettek el a fiatalok, s hogy jobban megismerjék önmagukat, illetve más korosztálybeliek normáit is, tesztírásokra is sor került. Szeret, nem szeret címmel érkezett dr. Belső Nóra pszichiáter, akivel a párkapcsolati és szexuális kérdésekről beszélgethettek a nyitottabbak. De talán a legnagyobb sikert az Eszter és a Gumizsuzsi együttes könyvelheti el.

Azonban a többi délutáni program sem hagyta őket hidegen, a Vendéglátóipari Szakközépiskola kollégistái szép számmal nyüzsögtek a sátrak körül.

- Az iskolában hallottunk a mai napról, kíváncsiak lettünk és nem bántuk meg, hogy eljöttünk - mondta Németh Zsófia és Horváth Noémi, a soron következő koncert kezdetére várakozva. Egészséges módon élve, közösségi érzülettel lehet jól tanulni, viselkedni és szórakozni is.

Forrás:www.zalaihirlap.hu

*



Versenyre fel! Balaton Marathon Keszthelyen

Az idén is megrendezésre kerül a Balaton Marathon 50 km extrém hosszú távú kajak-kenu – evezős verseny Keszthely és Sajkod között 2009. augusztus 29-én.

A versenyt elsősorban a tengeri kajakozás és kenuzás népszerűsítése céljából rendezik meg, hogy felkeltsék a sportolni, evezni vágyók figyelmét és növeljék az evezősök táborát, hogy összehozzák a magyar evezős társadalmat egy közös túrára – versenyre a Balatonon. A hazai folyókkal, és sík vizekkel ellentétben, itt komoly hullámokkal küzdhetnek meg a versenyzők, extrém körülmények között mérhetik össze tudásukat.

A nagy megmérettetésnek van egy kistestvére is, melyet Kajak.hu Mini Marathon 15 néven rendeznek meg. A hullámok, a környezet, az időjárás szeszélyei ugyan azok csak mindezt egy rövidebb 15 km-es szakaszon tapasztalhatják meg a versenyzők.
Több mint tíz kategóriában indulhatnak a kihívásra éhes sportemberek, akik neki vágnak a távnak valamilyen kézi hajtású sporthajóval.
Hogy ne csak a profik érezzék magukénak versenyt, s a szervezők ne csak a nyerteseket ösztönözzék, a rendezvényt rendhagyó módon tombolasorsolással zárják értékes díjakkal.

Tehát a verseny nem csak a versenyzésről szól, hanem a teljesítményről, a kihívásról, egy jó hangulatú napról, amely egy jó hangulatú tésztapartival és hajnalig tartó bulival zárul.

Forrás: www.monitormagazin.hu

*



Szürkemarhát ettek, szürkebarátot ittak Badacsonytördemicen

A Badacsonyi Borvidék híres borát, a Szürkebarátot kínálták a marhagulyáshoz, a hétvégén, a településen. A főző-, és borversenyen Vollmuth Péter polgármester köszöntője után vidám kulturális műsorral, játszóházzal lepték meg a település apraját és nagyját, majd Kőrösi Andrea, a Mezőgazdasági Múzeum képviseletében beszélt a magyar szürkemarháról, amit a térségben is nevelnek.



Sokan érdeklődtek a kirakodók portékái és a jelmezes felvonulás iránt, utóbbi Badacsonylábditól Badacsonytördemicig szórakoztatta a nézelődőket.
Forrás: www.vpmegye.hu

*



Önkéntesek festették újra a turistajelzéseket Salföldtől Kékkútig

A Veszprémi Természetbarát Szövetség önkéntesei, a Kékkúti Ásványvíz Zrt. dolgozói, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai a közel 4 kilométeres távot bejárva szépítették meg a Káli-medencét is érintő Kék-túra vonal egy szakaszát: a lekopott, sok helyen alig látható kék jelzéseket 10 év után újrafestették.

A túrajelzések festése mellett a bakancsos turisták tájrendezést is végeztek: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának iránymutatásai alapján a résztvevők a tájidegen ecetfasarjakat vágták vissza.

A Természetbarát Szövetség, amelynek Veszprém megyében 667 tagja van, ebben az évben kiemelten figyel a Balatoni Kék-túra szakaszainak felújítására. Az önkéntesek nemcsak ezen a tájon, hanem az egész ország területén végzik a csaknem 13 ezer kilométer jelzett turistaút tisztítását és karbantartását.
A túrával a Theodora ásványvizet kitermelő és palackozó cég a táj szépségeire és védelmére kívánja felhívni a kirándulók figyelmét.

A vállalat környezetvédelmi missziójának részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködésben építette ki 2004-ben a Theodora Tanösvényt, valamint 2006-ban a Theodora-Kékkő Tanösvényt.

A két, egyenként nyolc kilométer hosszú, önmagába visszatérő túraút a Káli-medence természeti kincseit, vízbázisát és kőzettani
érdekességeit, valamint az itt élő népek hagyományait mutatja be a turistáknak.

Forrás: www.origo.hu, www.stop.hu

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, naplo-online.hu, zalaihirlap.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés