Hírek

Agrárfórum és ötletelés Hegyszentmártonban

2009. október 15. // Kategória: Hírek

Gyermekszínház, lélekemelő himnuszok Palkonyán

Sok szép történettel és sok jó zenével zárult az Ördögkatlan Fesztivál.
 
Gyermekszínház, lélekemelő himnuszok Palkonyán

Sok szép történettel és sok jó zenével zárult az Ördögkatlan Fesztivál.

Schäffer Erzsébet, ha tehetné, talán reggelig mesélne – a közönség pedig akár reggelig is elhallgatná a Nők Lapja népszerű újságíróját. Schäffer Erzsébet a hétköznapiságukban is gyönyörű „útközben” történeteivel Palkonyán is arra próbálta felhívni a figyelmünket, hogy bár a világban semmi sincs rendben, valójában „minden nagyon rendben van körülöttünk”.
- Ezek a történetek nagyon adják magukat. Az ember ezzel nem prédikál, és nem kell kimondani olyan nagy szavakat, mint a szeretet, a bizalom vagy köszönet, pedig valójában pont ezekről van szó – mondja Schäffer Erzsébet.

A palkonyai Faluház kertjében tartott mesélős délutánt Berecz András ízes magyar nyelven előadott történetei követték, ám a helyszín most már a Zenekert színpada volt. Berecz András tőle szokatlan módon egy indián énekkel kezdte az estet – a dalt a napokban elhunyt Cseh Tamás emlékére énekelte el.

A közönség jó néhány tagjának fájhatott már az oldala a sok nevetéstől, amikor a Muzsikás végre a színpadra lépett. A világhírű népzenei együttes koncertjén Alexander Balanescu is elbúcsúzott a fesztiváltól: a hegedűművész először a Palkonya által ihletett szerzeményét adta elő, majd Sipos Mihállyal, a Muzsikás prímásával Bartók néhány hegedűduóját is eljátszották.

Vasárnap délután - Lélekemelő himnuszok
Palkonyai körtemplom, latin egyházi himnuszok, Sator Quartet, Bognár Szilvia és Lovasi András. Ha ezeknek a tényezőknek egyeznek a hely és idő koordinátái, lélekemelő eredményt kapunk. És kaptunk is vasárnap délután, amikor csordultig megtelt a gyönyörű templom lágy kultúrára szomjazó katlanosokkal.

Első hallásra talán elavultnak tűnhet a himnusz műfaj, egyházi és latin előtaggal meg pláne. Ám a Sator Quartet és Bognár Szilvia már az első pillanatban bebizonyítja, hogy ha egy új köntösbe öltöztetik, laikusok számára is varázslatos élményt képesek nyújtani. Egy hegedű, egy cselló, egy nagybőgő és egy gitár játssza a zenei alapot Szilvia mosolygós hangja mellé, melyből a Teremtés könyvének első fejezete bontakozik ki. A teremtés harmadik napjánál bekapcsolódik Lovasi András is, aki bár úgy megy fel a színpadra, mint egy megszeppent kisiskolás, de mihelyst elkezd énekelni, megtalálja a helyét. Sokak meglepetésére nagy alázat csendül meg bariton hangjában, és már csak piros teniszpólója tűnik kicsit rendszeridegennek.
- A zene az zene – árulja el az előadás után – Nyilván vannak polcok a zenepiacon, ahova felpakolnak minket. Engem az alter rockzenéhez, Szilvit a folkhoz. De azért a lényeg ugyanaz.

Vasárnap délelőtt - Színház született!

Mindössze három nap alatt álmodták meg a gyerekek saját meséjüket, melyet Vasárnap 11-kor adtak elő a palkonyai színpadon. És bár a szereplők többsége még sohasem színjátszózott, az előadás azzal az édes gyermeki bájával a maga nemében tökéletes volt.
- Nagyon izgultam – árulta el a szépséges szép királykisasszony szerepében tündöklő mindössze öt éves Kalász Lola – Még sohasem játszottam színpadon. De most igen – mosolyog, és olyan elragadóan csillog az a kék szeme, hogy akármelyik primadonna megirigyelné - De én mindig ügyesen szerepelek azért, és anyukám azt mondta, hogy nagyon büszke rám.
Varga Anikó, az alkalmi gyerektársulat vezetője is nagyon elégedett a végeredménnyel. Úgy gondolja, hogy a maximumot hozták ki magukból a kis színészpalánták, és örül a hatalmas lelkesedésnek, amit a próbákon tapasztalt.

*



Agrárfórum - Hegyszentmárton

Hegyszentmárton Önkormányzat helyet adott annak az agrárfórumnak, mely egy helyi kezdeményezést, a Pécsett létesítendő Ormánság Piac ötletét hozta el a mikrotérség gazdálkodóinak.

A rendezvényen, mint támogató előadást tartott a Magyar Agrárkamara megyei koordinátora, az FVM Mezőgazdasági Szakképző Intézet Sellye felnőttképzési felelőse, a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Tanácsadója, az Ormánságfejlesztő Társulás elnöke és a Sellyei HVI vezetője.



Jó példaként ismertetésre került a Tolna megyében Kisvejke mikrotérségében működő gyümölcsszövetkezet és a Növény Zrt. Szekszárd tevékenysége. A fórum konzultációval zárult. Eredményként könyvelhető el, hogy a helyi gazdálkodók felismerték a termelésben és értékesítésben a változtatás szükségszerűségét.

*



II. Dráva Menti Nyári Fesztivál Mattyon

Matty Község Önkormányzata sikerrel nyújtott be pályázatot az ÚMVP Irányító Hatóságának „Vidéki rendezvények, falunapok szervezésére” kiírt felhívására.

Irodánk délelőtt 10.00 órától volt jelen a rendezvényen, mely Matty település elején, a Túraállomásnak helyet adó területen került megrendezésre.
Az időjárás a rendezvény lebonyolítását nem befolyásolta, viszont az igen erős szél miatt az ÚMVP sátrat és a molinót sajnos a balesetveszélyre való tekintettel (ez irányú tapasztalatból adódóan) nem lehetett felállítani, illetve felhelyezni. A sátor berendezésének egy szélvédett, központi helyet sikerült találnunk a Túraállomás fedett része alatt.



A Fesztivált Fallerné Knopf Zita, Matty Község polgármestere nyitotta meg. Bevezetőjében köszönetet mondott az Földművelésügyi-és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak a rendezvény támogatásáért.

Az ÚMVP program népszerűsítésére a szóróanyagok áttanulmányozása után könnyen kitölthető, népszerű és nagy sikert aratott „totó”-val, a gyermekeknek Eu-s színezővel készültünk, valamint a folyamatosan (szórványosan) érkező érdeklődőknek pályázati kiírások, III.-IV.tengely intézkedéseinek népszerűsítése, várható kiírásai, adatlap kitöltésének nehézségei, MNVH tájékoztatással kapcsolatban szolgáltunk információkkal.

A program 10.00 órakor kezdődött a halfőző-versenyre nevezők regisztrációjával, valamint a gyermek játszópark megnyitásával. A kicsiknek a nap folyamán többek között körhinták és ugrálóvárak biztosították a szórakozást. A vöröskeresztes sátorban folyamatos szűrővizsgálat, egészségügyi tanácsadás zajlott.

A halfőzőverseny keretében 15 bográcsban rotyogott a többfajta halétel, a sokszínűséget a környék híres halfőző-településeinek részvétele is biztosította ( pl. Baja, Dunaszekcső).



Az eredményhirdetésre 14.00 órakor került sor, a nyertesek értékes ajándékot kaptak, de az önkormányzat minden indulónak kedveskedett egy emlék-köténnyel is. Ezt követően hirdettük ki mi is a totó nyerteseit. A megoldók közül a legjobb eredményt elérőket díjaztuk :a szép számú kitöltött totó között 2 db „telitalálatos” , 2 db 13 találatos, 1 db 12 találatos lett. Nyereményként pólót, mappát, frizbit, szatyrot kaptak, és minden kitöltőnek tollat és pass-tartót ajándékoztunk.

A kulturális program 15.00 órakor vette kezdetét: a színpadon fellépett a
• Siklósi Kármentő Táncműhely népi tánccal
• A siklósi gimnazisták csapata musical műsorral
• A pécsi, nemzetközi hírű Euro Dance Táncszínház
• Kapronczai Művészeti Iskola latin táncbemutatóval
• Kelet Rezdülése Orientális Tánccsoport hastánc produkcióval
• Tajti Boy mulatós zenével
• Végül az ÚMVP meglepetés fellépője: a Válságstáb együttes.

19.00 órától éjfélig utcabál volt, közben tűzijáték szórakoztatta a kitartó vendégeket. (további képek a cikk alatti galériában)



Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, Sellyei HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés