Hírek

A sellyei kistérség fejlesztési lehetőségei

2009. október 16. // Kategória: Hírek

A Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás kulturális tervei

A Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás az Oktatási és kulturális Minisztérium által kiírt Közkincs kerekasztalok tovább működtetése című pályázaton 800.000 Ft-ot nyert és a „Komplex Kistérségi Napok” című pályázattal 1.000.000 Ft-ot.
 
A Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás kulturális tervei

A Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás az Oktatási és kulturális Minisztérium által kiírt Közkincs kerekasztalok tovább működtetése című pályázaton 800.000 Ft-ot nyert és a „Komplex Kistérségi Napok” című pályázattal 1.000.000 Ft-ot.

I. A közkincs kerekasztal elkövetkezendő évi munkáját három fő témakör köré csoportosítja.

1. Sellyei Kistérségi Közművelődési és Kulturális Akciócsoport felállítása. A közkincs kerekasztal 2008-2009-es évi munkája során a Sellyei kistérségben élők közül sokakat megkeresett és alakított ki jó kapcsolatot velük. Ezeket a személyeket, szervezeteket egy Sellyei Kistérségi Közművelődési és Kulturális Akciócsoportba kívánjuk tömöríteni. Hatékony és gyors információáramlást biztosíthatunk az akció csoport tagjai között, a kistérségi tervezési folyamatokban a részvételünk erősödik, a kulturális projektekre beadandó pályázatok száma emelkedik. Nő a szervezetek és települések közötti, ténylegesen közösen szervezett programok száma. Ezáltal a közös kulturális, közművelődési cselekvések a munka világában is követendő példaként jelennek meg. Az akciócsoportban minden településről több lakos képviselteti magát, így a térségen belüli kulturális egyenlőtlenségek is közösen csökkenthetők.

2. Nyitott Sellyei Kistérség a Kultúra Virtuális Világában (SKKVV). A kiépített szoftver rendszer egyszerre tájékoztat a helyi programokról, bemutatja a települést, kulturális összefoglalót ad a nevezetességekről. Megmutatja a tárgyi és szellemi értékeinket, történelmi időkbe kalauzolja a szemlélődő internetezőt. Virtuális sétára várja a látogatóit, hogy kedvet kapva a látottakon, személyesen is felkeresse a vidéket. A kortárs alkotóinknak bemutatkozási lehetőséget biztosít, csak úgy, mint a térség közművelődési, kulturális szervezeteinek.
A rendszer kiépítése helyi és kistérségi összefogást igényel. Ennek tökéletes alapot biztosít az első két közkincsben létrehozott munkacsapatok aktív munkája.

3. Rendezvények, projektek. A stratégiai céljaink közé kívánjuk emelni a kultúra, mint gazdaság és versenyélénkítő szerepét, ezt „Kulturális Kaszinók” létrehozásával próbálnánk elérni, mely részben hasonlítana a reformkori kaszinókhoz. Ezekkel, a kaszinókkal próbálnánk egy olyan közeget kialakítani mely a kistérség civil, vállalkozó és önkormányzati szférájában dolgozó emberek egymás megismerését és érdekeik közeledését segítené elő.

A kerekasztal jövőbeni működését oly módon alapoznánk meg, hogy kapcsolatokat építenénk ki a helyi kulturális, társadalmi és gazdasági vezetőkkel illetve szervezetekkel. „Ormánsági Dínom-Dánom Hétvégék”címmel indítanánk el egy remélhetőleg példaértékű rendezvény sorozatot. Ez lenne az első nagyszabású rendezvény sorozat a térségben. A program sorozat a helyi ételek, italok, népi hagyományok és kulturális programok, bemutatásán keresztül próbálja az itt élők közti kapcsolatot szorosabbá fűzni. Ennek megvalósításához azonban rendelkeznünk kell bizonyos pénzügyi forrással, melyhez szponzorokat keresünk. Természetesen a forrásokat pályázati úton is megpróbáljuk előteremteni.

II. A „Komplex Kistérségi Napok” című pályázatban „Kézművesség és Szakrális Terek az Ormánságban” alcímmel komplex rendezvény sorozatot indít be a Kistérségi Társulás. Rendezvényünk központja a Sellyei „Ormánság Napok” ahol egymástól legtöbbször élesen elkülönülő mesterséget és művészeti ágat egyesít: a faművességet, a festészetet, a szövést, valamint a festett fakazettás templomok, amelyek, az egyházi építészetet és zenét vonultatják fel. Így a hagyományos népi mesterségek és az ormánsági vallási kultúra tradicionális kereteinek összefűzésével komplex, őszművészeti fesztivált hozhatunk létre.

A rendezvények kiegészítő elemeit a három falu festett fakazettás templomaiban műsorokat rendezünk. Olyan könnyedebb zenei összeállításokat szólaltatunk meg, amelyek közel állnak a döntően református közösség által ismert zenei világhoz, de élvezhetőek a vallásukat nem gyakorlók számára is. A programokon Baranya-szerte ismert, és nemzetközi sikerekkel is rendelkező együttesek lépnek fel: a Siklósi „Dolce” Hegedű Együttes, a sellyei Tér-Erő Egyesület kórusa, valamint a sellyei Nyugdíjas Klub Egyesület dalköre.

A gyermekeknek számára kézműves foglalkozás során lehetőséget biztosítunk a hagyományos népi kézműves mesterségek megismerésére. Az érdeklődők forgószínpad-szerűen, egymás után vehetnek részt a négy, illetve öt kézműves által vezetett foglalkozáson. A résztvevők megfigyelhetik a fafaragó, szövő, táblakép-festő és kosárfonó mesterek munkáját, hagyományos ormánsági ételek elkészítését, és a kézműves foglalkozáson maguk is elsajátíthatják a legalapvetőbb munkafázisokat. Fontosnak tartjuk a nagy hagyományokkal rendelkező, de mára már kihalófélben levő mesterségek és motívumkincsek visszatanítását.

A programban együttműködéséről biztosított a Vályogvető Vendéglátó ás Építő Kft, amely évek óta foglalkozik ormánsági kézműves hagyományok gyűjtésével és kézműves programok szervezésével, koordinálásával. A kézműves foglalkozás mellett a programban helyet kap az ormánsági népi gyermekjátékok tanítása.

A rendezvények mindegyikét látványos folklór elemek teszik teljessé. Baranya elismert, magyar hagyományőrző művészeti együttes, (Misina Néptáncegyüttes) fellépése a nézők számára maradandó élményt jelent, ugyanakkor készteti is őket saját helyi hagyományaik ápolására, gyűjtésére.

*



Döntés a „Kistelepülési pályázati keretről”

Döntés született a „Kistelepülési pályázati keret” című pályázatról, melynek célja a Baranya megye településeinek fejlesztése, kiemelt figyelemmel a hátrányos helyzetű kistelepülésekre.

A támogatás formája a település- és térségfejlesztéshez kapcsolódó hazai és közösségi (európai uniós) pályázatokhoz saját erő kiegészítésére vissza nem térítendő támogatás. A pályázatot a települési önkormányzatok által 2006-2009. évben benyújtott illetve 2009. évben benyújtandó pályázatok (eredeti pályázat) saját erejének kiegészítésére lehetett benyújtani. A 2006-2008. évben benyújtott pályázatok esetén is csak a 2009. évre, illetve azt követő évekre esedékes önerő (igazoltan, még ki nem fizetett) kiegészítésére lehetett a támogatást igényelni. Ez esetben további feltétel volt, hogy a projekt megvalósítása 2009. szeptember 30-ig még nem zárult le.

Pályázatot nyújthattak be:
- Baranya megye területén működő települési önkormányzatok ahol a település
lakónépessége az 1 500 főt nem éri el.
- Baranya megye területén működő települési önkormányzatok, ahol a település lakónépessége az 1 500 főt eléri, illetve meghaladja, de a települési önkormányzat mikrotérséget szolgáló fejlesztés megvalósításához igényli a támogatást, feltéve, hogy a térségi fejlesztésről az érintett települések fejlesztési megállapodást kötöttek. A pályázat eredményeként a Sellyei kistérség számos települése nyert kiegészítő támogatást a fejlesztési projektjéhez.

*



A Sellyei kistérség telekommunikációs fejlesztési lehetőségei

Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás „A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése a Sellyei kistérségben” című ÁROP-1.1.5-08/C/A-2008-0025 azonosító számú Európai Uniós projekt keretein belül rendezvényt szervezett a Sellyei kistérség telekommunikációs fejlesztési lehetőségei címmel 2009. szeptember 23–án a Sellyei Művelődési Ház Előadó termében.

A következő elóadók osztották meg tapasztalataikat a nagyszámú jelenlévővel:

1. Internet terjesztésért Alapítvány bemutatása, WiFI falu projekt a Sellyei kistérségben.
Előadó: Nyírő András, Internet Terjesztésért Alapítvány elnöke.
Az EU minisztereinek rigai állásfoglalása (2006. június 11) szerint az internet hozzáférhetővé tétele, az e-befogadás kiemelten fontos feladat. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány (1117 Budapest, Hauszmann Alajos u. 3/a, a továbbiakban: Alapítvány) célja a hátrányos helyzetű térségek, a halmozottan hátrányos helyzetű családok internet-hozzáférésének támogatása.

Az Alapítvány olyan tehetséges fiataloknak és családjaiknak (a továbbiakban: végfelhasználók) könnyíti meg a világhálóra kapcsolódást akik kitörési pontot látnak az internetben, és saját erőforrásaikat is készek megmozgatni ezért. Ezzel az Alapítvány a társadalom perifériájára szorult rétegek esélyeit javítja, különösen a nehezen megközelíthető vidéki területeken.

A pályázat célja az ingyenes otthoni Internet és olcsó számítógép biztosítása mély szegénységben élők részére.
A nyertes pályázók települése drótnélküli internetes hálózathoz (WiFi) jut. Az ehhez szükséges internet-előfizetést 2008-ban az Alapítvány ingyenesen biztosítja.
A végfelhasználóknak az Alapítvány olcsó, felújított, Internetezésre alkalmas, a szükséges szoftverekkel feltelepített számítógépeket kínál megvásárlásra.
Az Alapítvány a számítógéphez fél éves garanciát és ingyenes helyszíni internet-oktatást is biztosít.

2. Telekommunikáció (vezeték nélküli internet) ellátás megszervezésének tapasztalatai a Sellyei kistérségben, illetve további fejlesztési lehetőségek bemutatása.

Előadó: Shaffer Zoltán, kereskedelmi igazgató, Last MIle Kft.
Cégünk, a Weyland-Yutani Kft. 1997-ben alakult, kizárólag magyarországi magánszemélyek összefogásából. Célul tűztük ki, hogy színvonalas minőségi szolgáltatást biztosítsunk az Internet iránt érdeklődők egyre szélesebb táborának is, más egyéb tevékenységeink mellett – erről bővebbet ezen a címen talál. Ennek érdekében olyan rendszert fejlesztettünk ki 2003 folyamán, amely minden tekintetben megfelel a kor követelményeinek, és bármely körülmények között képes a felhasználók zavartalan kiszolgálására.

A cég egyik tagja a Last-Mile Kft. A cég az eltérő felhasználói igényekhez igazodva különböző gyorsaságú adatforgalmat, le- és feltöltési sebességeket biztosító szolgáltatási csomagokat alakított ki. Az egyes díjcsomagokkal elérhető maximális le- és feltöltési sebesség határozza meg az adott csomag felhasználási kategóriáját, az általa elérhető lehetőségeket, például azt, milyen gyorsan tudunk egy weboldalt megjeleníteni, egy zeneszámot, vagy filmet letölteni, vagy egy csatolt fájlokat tartalmazó e-mailt elküldeni. Minél nagyobb a le- és feltöltési sebesség, annál élvezetesebb, gyorsabb az internetezés, annál több internetes alkalmazást tudunk egy időben futtatni.

3. Digi Kft. Fejlesztési elképzelései a Sellyei kistérségben
Előadó: Lágler Ferdinánd, projektmenedzser, Digi Kft.

Még 2008 októberében a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatot írt ki több frekvenciasávra: a tender elsődleges célja a mobil-telefon piac versenyének élénkítése és a szélessávú mobilnet lefedettségének növelése volt.

A 450Mhz-es frekvencia csomag hasznosítására kiírt pályázat beadási határideje november 28. volt. Erre, az úgynevezett „B"" csomagra két cég, a Digi Kft. és a Mobil Wireless Broadband Hungary Zrt. pályázott. Amennyiben a pályázat eredményes lesz, akkor a nyertes az új szolgáltatással elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

Forrás: Sellyei HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés