Hírek

Ingyen számítógépek a társadalmi felzárkózásért

2009. október 16. // Kategória: Hírek

Tourinform iroda nyílt Kazincbarcikán

Tourinform iroda nyílt Kazincbarcikán ünnepélyes keretek között szeptember 24-én délután két órakor az Egressy út 35. számban, a Kisgaléria épületében.
 
Tourinform iroda nyílt Kazincbarcikán

Tourinform iroda nyílt Kazincbarcikán ünnepélyes keretek között szeptember 24-én délután két órakor az Egressy út 35. számban, a Kisgaléria épületében.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere köszöntötte a jelenlevőket, az irodát dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át. Kazincbarcika önkormányzata még 2005-ben döntött úgy, hogy pályázatot nyújt be a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Területfejlesztési Tanácshoz egy Tourinform Iroda kialakítására. Még ebben az évben 3 és fél millió forintot nyert el erre a célra. A pályázati támogatásból és az önkormányzati önrészből a Kisgaléria épületében megtörtént a belső felújítás, az irodabútorok és a működéshez szükséges technikai eszközök megvásárlása. Az elmúlt három esztendőben a külső körülmények, az előre nem látható problémák és az intézményi átszervezések miatt az iroda megnyitása húzódott.

Az idén azonban felgyorsultak az események: Kazincbarcika önkormányzata pályázatot nyújtott be a Magyar Turizmus Zrt.-hez Tourinform Iroda nyitására, amelynek pozitív elbírálását követően megtörtént a névhasználati szerződés megkötése. Így minden akadály elhárult azelőtt , hogy csütörtök délután ünnepélyes keretek között megnyílhasson a Tourinform-Kazincbarcika, amelyet az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ üzemeltet majd.

*



I. Gömöri Gyümölcsfesztivál

2009. szeptember 19-én került megrendezésre az I. Gömöri Gyümölcsfesztivál.

A Gömöri Gyümölcsfesztivál, olyan egynapos rendezvény volt, mely felvonultatta a napjainkban a gömöri szőlőhegyeken méltatlanul elhanyagolt gyümölcsfák és a gyümölcseikből készíthető termékek sokféleségét, ráirányította a figyelmet a táj egyik jellegzetességére, a szilvatermesztésre és feldolgozásra.

A fesztivál lehetőséget nyújtott a térségi falusi turizmusának bemutatkozására, a történelmi Gömör hagyományainak ápolására is. Időpontja 2009-től minden évben az ún. gömöri nyakasszilva „rendes” érési idejéhez igazodik, mely szeptember közepe második fele.

Céljuk, hogy felhívjuk a térség lakóinak figyelmét a gyümölcsészetben rejlő további lehetőségekre és, hogy a termékek és a résztvevők bővülő köre jelenjen meg évről évre a fesztiválon.

*



Ingyen számítógépek a társadalmi felzárkózásért

Az NFÜ és a Microsoft akciója két hátrányos helyzetű térségben működő iskola megsegítésére.

65 db ingyen számítógéphez és szoftverekhez jut Magyarország leghátrányosabb helyzetű térségében két település oktatási intézménye és tanulói.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Microsoft Magyarország összefogásával a szendrői általános iskola és a sajókazai gimnázium hátrányos helyzetű tanulói használhatják ezek után azokat a számítógépeket, melyek a nem szokványos – de követendő – összefogás eredményeképpen iskoláikba érkeznek. Ez az akció egyben felhívás is más intézmények és vállalkozások számára, melyek a lecserélt, de még teljes értékűen használható eszközeikkel támogatni tudják a társadalmi felzárkóztatást.

Ugyan nem példa nélkül álló, de még nem is szokványos támogatási forma a költségvetési és az üzleti szféra ilyen összefogása. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 65 db lecserélt, de még használható számítógépét két, hátrányos helyzetű területen működő oktatási intézménynek adományozta. Az akcióhoz a Microsoft Magyarország ingyenes MS XP Professional szoftverlicenszek adományozásával társult, így teljes értékű, az oktatási-tanulási tevékenységekhez, az internet eléréshez teljes mértékben alkalmas számítógép konfigurációk és monitorok átadására kerülhetett sor a mai napon. Nem mellékes szempont, hogy az átadott PC-k az ECDL vizsgák felkészülésére alkalmas számítógépek, így a digitális írástudás elterjesztésének fontos kellékei lesznek.

Az uniós forrásból finanszírozott projektek menedzselése közben az NFÜ számára nyilvánvalóvá vált, hogy csupán a közösségi források nem elégségesek a társadalmi bajok orvoslására. Épp ezért az Ügynökség kidolgozott egy speciális felzárkóztató csomagot a leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségek számára, melyhez csaknem 100 milliárd forintnyi uniós forrást biztosít. Még e mellett is szükség van minden olyan segítségre, mely a társadalmi felzárkóztatást segíti. Az adományozáskor ezért esett a választás a szendrői és a sajókazai intézményekre, melyek támogatása a Microsoft Társ a Tanulásban Programjához is jól kapcsolódik.

Az 581 tanuló oktatását-nevelését végző szendrői Általános Iskola a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény környékén, az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében működik a város egyetlen általános iskolájaként. Az iskola önkormányzati fenntartású intézmény. Az iskola tanulóinak többsége hátrányos szociális körülmények között él, 70%-a roma származású, nagycsaládból érkező. Ezért az intézmény nagy súlyt helyez a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatására, tehetséggondozására és a továbbtanulásra való felkészítésére. Szendrőn a lakosság 66%-a alacsonyan képzett, ezért óriási a munkanélküliség és az ebből fakadó mélyszegénység. A kisvárosban lakó gyerekek esélyét a közoktatás színvonalának javítása, a középfokú szakképzésbe való beiskolázás növeli, ehhez tud hozzájárulni az NFÜ és a Microsoft közös akciója.

Sajókaza lakói közül mintegy 1000 fő él azon a telepen, ahol a 240 hátrányos helyzetű diákkal foglalkozó Dr. Ámbedkar Gimnázium által fenntartott információs ház működik. A környező sajókazai, laki, alsóvadászi, homrogdi cigánytelepeken több ezer ember él, akiket a középfokú közoktatás eddig nem ért el. A gimnázium tehát olyan észak-magyarországi közösségeket szolgál ki, ahol az érettségizettek aránya jelenleg 1% alatt van. Az iskola érettségit és versenyképes szakmát kínál a diákoknak úgy, hogy fiatalokat és felnőtteket (nappalin és estin) együttesen tanít, mert ha egy családból többen is tanulnak, nagyobb az esély a sikerre. Ezek a fiatalok nem engedhetik meg maguknak, hogy saját számítógépet vásárolhassanak vagy azt használva a világháló tudásanyagával találkozzanak.

Az ingyenesen átadott számítógépek és szoftverek egy olyan információs pontban kerülnek, ahol nem csak az iskola tanulói, de a telep és a kisváros lakói is használhatják, hozzáférve ezzel a web szolgáltatásaihoz és információihoz.

A Microsoft Magyarország számos alkalommal mutatott már példát ezen a téren Társ a Tanulásban programjával, és a jövőben is folytatja ezt a tevékenységét. A Társ a Tanulásban Program fő feladata a közoktatásban tevékenykedő tanárok és diákok fejlődéséhez szükséges eszközök és tananyagok biztosítása; a digitális írástudás és az informatika által támogatott oktatás elterjesztése. Magyarországon a Társ a Tanulásban program keretében az első 6 év alatt több mint 200 millió forintot költött a Microsoft az oktatás támogatására, ami kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy csökkenjen az olyan diákok száma, akik nem részesülnek technológiai jártasságot adó képzésben.

„Nem mondunk le senkiről – ez annak a felzárkóztató programnak a mottója, mellyel a 33 magyarországi, leghátrányosabb helyzetű kistérség felzárkóztatását céloztuk meg” – mondta el Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szóvivője a tanévnyitón.

„Örülünk, ha nem csak a közösségi forrásból származó milliárdok elosztásával, de saját szerény lehetőségeinkkel is hozzá tudunk járulni – hacsak egy vagy két – hátrányos helyzetű térség és diákjaik támogatásához. Ajánlom ezt az akciót minden döntéshozó figyelmébe. Legyen bármilyen más olyan eszközük, amit nélkülözni tudnak, adják a nélkülöző közösségeknek, mert ez a gesztus az olyannyira hiányzó társadalmi bizalmat fogja erősíteni. Lehet, hogy az ország egésze számára a mi ajándékunk ma csupán egy gesztus, de biztos vagyok benne, hogy ennek nyomán másokban is feltámad az adományozó kedv.”

*



Szuhakálló Község Önkormányzatának hírlevele

Megjelent Szuhakálló község Önkormányzatának második hírlevele. A levélből tájékozódhatnak a község lakói a településükön történt fontosabb eseményekről, illetve lehetőségeiket is megismerhetik.

A hírlevél a www.szuhakallo .hu weboldal Aktualitások linkjére kattintva érhető el. Sok önkormányzat számára lehet jó példa ez a kezdeményezés, mely egyértelműen a lakosok tájékoztatását célozza meg.

Forrás: Edelényi HVI, Kazincbarcikai HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés