Hírek

Rendezvényriportok Mezőcsátról

2009. október 22. // Kategória: Hírek

Helyi Termék Fesztivál

2006. óta működik a Kistérségi Munkások Egyesülete a Mezőcsáti Kistérségben. Az egyesület kezdeményezésére idén már harmadik alkalommal került megrendezésre a Helyi Termék Fesztivál.
 
Helyi Termék Fesztivál

2006. óta működik a Kistérségi Munkások Egyesülete a Mezőcsáti Kistérségben. Az egyesület kezdeményezésére idén már harmadik alkalommal került megrendezésre a Helyi Termék Fesztivál. A programnak minden évben más település ad otthont – 2009-ben Tiszadorogma volt a vendéglátó.

A nagy gonddal előkészített helyszínt az előző éjszaka támadt rossz idő alaposan megtépázta, így a szervezőknek és rendezőknek sok dolga akadt, hogy a megnyitóra minden ismét a helyén álljon és a falutól megszokott színvonalú körülmények fogadják a vendégeket. Mindebből semmi sem látszott, mire megteltek a sátrak a kiállítókkal, elindult a főzés, és a színpad mellé sorakoztak a fellépésre váró csoportok.

A rendezvény megnyitóján megjelent Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, aki megnyitó beszédében többek között a következőket mondta el:

„Ha az elmúlt hetekben figyelték a szakmédiát, láthatták: nagyon sok rendezvényt tartunk azért, hogy a helyben előállított élelmiszereknek nagyobb szerepe és tere legyen Magyarországon. Be kell látnunk, hogy azok a kampányok, melyekkel a magyar élelmiszerek arányát szeretnénk növelni az áruházláncoknál, nem sikeresek. További lépéseket kell tennünk: szisztematikusan próbálunk építkezni és igyekszünk tudatosítani az emberekben, hogy akkor tudunk segíteni a magyar vidéken, a magyar mezőgazdaságon, a magyar termelőkön, ha magyar árut veszünk…
…Azt hiszem, először meg kell próbálnunk helyben meggyőzni mindenkit, hogy lehetőleg inkább a saját közösségéből vásároljon. Nyilván ebben filozófiaváltás is kell, hiszen a hatósági rendszerünk is arra van beállva, hogy inkább a nagyobb kapacitásokat tudja preferálni. Ilyen a közbeszerzési törvényünk is…

…Minden olyan kezdeményezést támogatunk, ami a helyi élelmiszerek, a kistérségben előállított termékek piacra jutását segíti, minden ötletet várunk, mindenkivel szívesen tárgyalunk erre most külön programiroda van a minisztériumban.”

Az államtitkár után Kovács Tibor, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a jelen lévőket, aki elmondta: sokszor van rá mód, hogy a térségben újabb fejlesztések eredményeit adják át, mint ahogyan Tiszadorogmán is a közelmúltban készült el a felújított községháza. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a környék a mezőgazdaságból élt évszázadokon keresztül, és a mai napig is fel tud vonultatni olyan termékeket, melyekről nem tudunk. Ezért is üdvözölte a képviselő a fesztivál gondolatát és annak megvalósítóit. Ezt követően Kovács Tibor indította el a főzőversenyt.

Széki Gézáné polgármester, a rendezvény vendéglátója köszöntötte a résztvevőket, majd ajándékot – természetesen helyi terméket – adott át a két vendégnek.

Ezt követően került sor a településeket bemutató, reprezentáló színpadi műsorokra, amelyek nagy sikert arattak színességükkel, igényességükkel.



A termékfesztivál gazdag programja, a megjelentek nagy száma, az érdeklődés, a települések bemutatkozásának sokszínűsége bizonyította, hogy a kiváló ötlet életképes, folyamatosan fejlődik annak megvalósítása. Remélhetőleg évről évre gazdagabb lesz az alapötlet kiteljesítése is (ahogyan idén is láttuk): a helyi termelők, alkotók, piacot keresők bemutatkozása, hogy a térségen belül és más területeken is minél többen megismerjék őket. S ha ezekhez a nagyon komoly célokhoz ilyen vidám légkörben közelít a térség, akkor a siker – mint az idén is – garantált.

A következő, negyedik termékfesztivál rendezési jogát ismét sorsolással kapta meg a következő település: ezúttal Tiszakeszi. Jövőre tehát ott találkoznak a településükért és térségükért elhivatott munkát végzők, hogy ismét példát mutassanak összefogásból, közös gondolkodásból és cselekvésből.

*



A vesszős falu ünnepe

Tiszadorogma idén is, mint már sok éve, augusztus 20-án tartotta a Vesszős Napok rendezvényeit. Ekkor került sor 16. alkalommal a Tisza-parti Randevúra, ahol Egyek és Tiszadorogma lakói, vendégei, az ide érkező látogatók a két településen egyidejűleg vehettek részt falunapi programokon. Egész álló nap jött-ment a komp a Tisza két partja között, és számtalan utast szállított, akik részesei akartak lenni mindkét falu programjainak.

Tiszadorogmán már reggel hat órától folyamatosan zajlottak az események. Horgászversenyt rendezett a Rákóczi Horgász Egyesület, majd habpartit tartottak a gyerekeknek a folyó partján. Ugyancsak a legkisebbekre várt az ugrálóvár és a játszóház, ez utóbbiban a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai szórakoztatták a kicsiket. A falu közepén, a sportpályán pedig a focisták mérkőztek meg egymással.

A folyóparton a révházban kosár- és rajzkiállítás nyílt, tehát a gyerekek és a felnőttek egyaránt bemutatták tehetségük termékeit.

Délelőtt került sor ünnepélyes keretek között a polgármesteri hivatal akadálymentesítési munkálatainak befejezésével az épület és az elvégzett munkák átadására, ahol megjelent Kovács Tibor országgyűlési képviselő is. Ezután pedig a dorogmai és az egyeki oldalon megkezdődtek a szórakoztató rendezvények. A falu lakói és vendégei ebéden vettek részt, majd részben a szabadtéri színpad előtt, részben a felállított sátrakban ki-ki megtalálta a neki legkedvesebb elfoglaltságot.

Idén nem rendeztek vesszőfonó versenyt, hanem a faluban dolgozó vesszősök bemutatót tartottak mesterségük fogásaiból.

Széki Gézáné polgármester hirdette ki a nap és a nyár versenyeinek eredményét.
A legvirágosabb lakóház kiválasztásánál a következők lettek a díjazottak:
1. Fazekas Jánosné Erzsi néni, aki a második legöregebb lakó a településen, idén 90 éves.
2. id. Sánta Józsefné
3. Tóth Jánosné
4. Szeles Bertalan
5. Erdei Imre és felesége
A főzőversenyen első lett a Molnár 1-es csapat, második Kovács Attila, harmadik az önkormányzat csapata.

A horgászverseny eredménye:
Felnőttek:
1. Bollók István
2. Barati Béla
3. Szilágyi László
Gyerekek:
1. Horváth Máté
2. Vitra Zsolt
3. Horváth Zsolt

A szabadtéri színpadon elsőként a népzene kapott szerepet: fellépett a négyesi, az egyeki és a tiszadorogmai népdalkör. Utána egy egészen más műfaj következett: az ároktői fiatalok hastáncos műsorát láthatták az érdeklődők.

A program következő részében Havasi György és csapata nosztalgia-dáridóval szórakoztatta a vízparti közönséget, majd az ároktői nyugdíjasok adták elő a pösze lányok történetét.

A szerencse is szerepet kapott a nap során, hiszen tombolasorsolást rendeztek a szervezők és licitálni lehetett egy nyolchetes vizslakölyökre. A napot utcabál és tűzijáték zárta.

*



Várható fejlesztések a Tiszavalki-medencében

A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egy komoly szakmai projekt megvalósítását kezdi meg az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv támogatásával. A projekt címe: Védett területek átjárhatóságának biztosítása a Tisza-tavon, és ez érinti a Tiszavalk területén fekvő, jelentős értékkel bíró természeti területeket.

A szakemberek azt a gondot kívánják megoldani, hogy a Tisza-tó északi részén a Tiszavalki-medencében az árhullámok okozta feliszapolódásból, valamint a tározó síkvidéki jellegéből adódóan felgyorsult a medence növényeinek túlburjánzása, ami számos környezetvédelmi, természetvédelmi és műszaki problémát vet fel.

A Kiskörei-tározó elmúlt 30 éves üzemeltetése során olyan folyamatok alakultak ki, amelyek komoly károsodásokat okoztak a tározó használati értékében, vízi ökológiai állapotában. Feldúsultak a növényi tápanyagok, ami megzavarja a vízi szervezetek összességének együttélése során kialakult egyensúlyi helyzetet. A projekt a belső terek közötti kapcsolat helyreállítását, azaz az átjárhatóságot kívánja biztosítani az érintett medence két kiemelten fontos vízterülete között, ezáltal segítve a biológiai sokféleség megőrzését.

A program a Tisza-tó Tiszavalki-medencéjének északi, észak-nyugati részét, ezen belül közvetlenül mintegy 18 hektár területen a Szartos Tiszai morotvát, és a Nyárád-érből kiágazó Fás-eret, valamint közvetve a környező nyíltvizes medencét érinti. Az ezek között a víztér kapcsolat megteremtésével és a csatorna kitermelt anyagának egy részéből kialakítandó „csér-szigettel” a madárvilág számára is új életteret szeretnének nyújtani a szakemberek. A végeredmény pedig, hogy az élőhely szempontjából kedvezőbbé válik a nyíltvíz és a növényzettel sűrűn benőtt területek aránya.

A munkák előkészítéseként a KÖTI-KÖVIZIG lakossági fórumot tartott Tiszavalkon, hogy megismerje a helyben lakók véleményét, gondolatait e fontos kérdésről.

*



Nemzetközi Dalos-találkozó Ároktői szerepléssel

2009. augusztus 9-én került megrendezésre a 15. Országos és Térségi Minősítő Nemzetközi Dalos-találkozó. Az Ároktői Nyugdíjasklub kórusának tagjai harmadik éve dolgoznak és énekelnek együtt.

Tagjaik nyugdíjasok, akik jó szívvel készítik dalcsokraikat és éneklik azokat falujuk és a környékbeli települések eseményein. Mióta együtt vannak, a próbák során egyre inkább megtanulják, hogy a közös éneklés mennyi alázatot, egymásra figyelést és egymás iránti szeretetett igényel. Magukénak érzik Kodály Zoltán gondolatát: „Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” A minősítésre Andrásfalvi nótázás című dalcsokorral neveztek be. Nagy örömükre a minősítő versenyen dicséretes fokozatot értek el. Ez azt jelenti, hogy két éven belül részt vehetnek az országos minősítő versenyen. Az oklevelet Budai Ilona népdalénekes adta át.

A kórus felkészítője és vezetője Gaál Tiborné, a felkészítésben segített Pataki Katalin.
A nyugdíjasklub augusztus 10-én Ároktőn a Kis-Tisza partján slambuc főzéssel egybekötve ünnepelte meg sikeres szereplését.

Forrás: Mezőcsáti HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés