Hírek

Lecsófesztivál és Mihály-napi vigasság

2009. október 26. // Kategória: Hírek

Operett est Szarvason

A Szarvasi Körös Napok Nyári Művészeti Fesztivál záróakkordjaként lendületes, színes, mozgalmas és nagyon igényes operett estet láthattak a szarvasiak szeptember 5-én a Művelődési Ház színháztermében.
 
Operett est Szarvason

A Szarvasi Körös Napok Nyári Művészeti Fesztivál záróakkordjaként lendületes, színes, mozgalmas és nagyon igényes operett estet láthattak a szarvasiak szeptember 5-én a Művelődési Ház színháztermében.

Felléptek a Budapesti Operettszínház művészei, Kalocsai Zsuzsa, Dániel Gábor, Csere László, valamint Szász Kati az Interoperettből. A vizuális élményt a Tánckar fokozta. Az előadás alatt klasszikus és kevésbé klasszikus darabokból hallhatott dalokat a közönség.

*



Ízbombák a Lecsófesztiválon

Paradicsom, paprika, hagyma. Máris megvan a lecsó alapja. Innen már mindenki kreativitására van bízva, hogy miként is készíti el az étket. A Békéscsabán rendezett IX. Lecsófesztivál bebizonyította, hogy bizony van új a nap alatt, még akkor is, ha egy olyan hagyományos ételről beszélünk, mint a lecsó.

A háromnapos fesztivál zárása feltette a koronát a programsorozatra. A sétálóutcán közel 70 bográcsban rotyogott a lecsó. Mindenki kiélhette az alkotókedvét, keresve sem lehetett találni egyformán elkészített műveket.

Volt, aki rizst használt hozzá, mások tarhonyával öntötték nyakon a zöldségeket, megint mások padlizsánnal „bolondították" a hagyományos étket, de olyanok is akadtak akik kaktusszal spékelték meg az alkotásukat. Nemcsak a lecsók elkészítése volt színes, hanem maguk a főzőcskézők is. Ezt az össznépi fesztivált emelte ki a zsűri egyik tagja Kurucz Ferenc (korábbi megyei főparancsnok, később Békéscsaba jegyzője) is: minden ilyen programnak, ami megmozgatja a tömegeket, igenis létjogosultsága van.

A rendezvényen együtt főztek a sportolók, a romák, a magánszemélyek, sőt még a határon túlról is érkeztek résztvevők. Látva a mai társadalmi helyzetet, szükség van ezekre a programokra, az emberek - ha csak egy kis időre is -, de elfelejthetik a mindennapi gondjaikat.

Ne menjünk el szó nélkül azonban a főszervező teljesítménye mellett sem, itt van ez a „kölyök""! Frankó Attila tudja, hogy miként lehet megmozgatni a várost egy-egy kulturális eseménnyel, legyen az az általa szervezett fesztivál, vagy éppen az Irodalmi Esték.

Gécs László a zsűri tagjaként szigorúan, de igazságosan ítélkezett: finomak voltak az ételek, én inkább a hagyományos módon elkészített lecsót favorizálon. Nem szeretem, ha a lecsó úgy néz ki, mint a krumplis tarhonya, vagy a rántotta, úgy szeretem, ha egy kicsit édes.

Három dolog kell az igazi lecsóhoz: egy harmad hagyma, egy harmad paprika és egy harmad paradicsom. Az ízeket lehet fokozni fokhagymával, sóval, cukorral, tojással, rizzsel. Ami nagyon fontos, hogy ne használjunk olyan kolbászt, vagy szalonnát, amit nem a megfelelő módon tároltunk. Hiába néz ki jól és finom is, megfőzve előjön az avas íze, szaga. Márpedig az ételnek illata kell, hogy legyen. Egy jó tanács, a kolbászt, szalonnát tegyük be a mélyhűtőbe, fagyasszuk le, így akár egy év múlva is megőrzi az állagát. Kóstoltam nagyon érdekes lecsókat is, ilyen volt a Bihari lecsó, de volt garnélarákos, volt kaktuszos és volt olyan is, amit kakasherével tálaltak, szóval a gasztronómiai fantáziavilág kimeríthetetlen.

Hozzáteszem, hogy jártam a Szarvasi Szilvanapokon is, ezek a településekhez kötött programok a legnagyobb értékkel bírnak, ki merem mondani identitástudat-javítók. Frankó Attila munkabírásáról is mondanék pár szót, a zsűrit szinte a tenyerén hordozta, pedig jó pár túlsúlyos kolléga volt az ítészek között...

*



Dal-áldás Csabán

Csodálatos a magyar dalkincs, fogalmazott a közelmúltban Presser Gábor, akkor miért ne lehetne a Magyar Dal Napja? A dalmanufakturista elképzelése először a tavalyi Szigeten valósult meg.

Idén, szeptember 13-án, pedig huszonöt helyszínen, több száz előadó engedte ki a torkát.

Békéscsabán, a Jókai Színház előtti Kőszínpadon, később szimultán, a teátrumban rezegtették meg a hangszálaikat a dalnokok. Elsőként a Kemény Gábor szakközépiskola gitárklub-tagjai nyúzták a húrokat, persze vasárnap délutáni pianóban; majd kuplék hangzottak el az Andrássy úton. Ezt követően a színházban a Karády Katalin Tehetségkutató Verseny, délkelet magyarországi fordulója zajlott.

Alkonyattájt, Kara Tündi alias Tücsi és a SZÍNITANHÁZ növendékei csaptak a lecsóba. Tücsi tanárnő évfolyamát méltán nevezik musical-osztálynak is. Talán nem véletlenül.

Majd a Csínom Palkó című darabból hangzott el néhány betét, és egyszer csak a vaksötétben felhangzott Cseh Tamás jellegzetes bús-komor orgánuma...

Az augusztusban elhunyt énekesre emlékeztek a Jókai Színház művészei. Az etapban még Fekete Péter direktor is egy videobejátszás erejéig szerepet kapott. S végül a fináléban, a színház művészei, a Song-Song zenekarral karöltve búcsúztak el a Magyar Dal Napjától, még idő előtt, bölcsen megelőzve a csendháborítást.

*



Szüreti mulatság Szarvason

Muzsikával, tánccal, hintókkal várták szeptember utolsó szombatján a szarvasiakat a város főterére. A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete, immár ötödik alkalommal rendezte meg a hagyományos szüreti mulatságot, amely ezúttal is hajnalig tartó báli mulatsággal végződött.



A gazdák három mázsa szőlőt ajánlottak fel, ebből préselték ki a friss szőlőlevet, amelyhez szalámival, sajttal és szőlőszemmel díszített falatkákat kínáltak. Népi zenekar és táncosok is voltak, a Csépai Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget.

A táncos műsor után felsorakoztak a lovas hintók, melyeken a szüreti mulatság népviseletbe öltözött résztvevői a Rákóczi úti idősek otthonához mentek. Múltidéző produkciójukkal kellemes meglepetést okoztak az otthon lakóinak. Estefelé a hintók a 44-es főúton Ezüstszőlő felé vették az irányt. Az ottani közösségi házban folytatódott a rendezvény.

*



Nyelvet öltöttek

A magyar nyelv szókincse megközelítőleg egymillió szóból áll, ám ebből egy műveltebb ember mindössze 25 000-30 000-t használ - többek között ez is kiderül a Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Nyelvbuszon, amely 2009. szeptember 28-án, hétfőn Békéscsabára érkezett.

A tömegközlekedési eszközre bárki felszállhatott, és érdekes interaktív, illetve időutazáson vehetett részt.

Az országjáró busz belsejében tematikusan kialakított blokkok találhatók, amelyek a régi magyar nyelv emlékeit, a nyelvjárásokat, a nyelvhasználatot, a nyelvújítást mutatták be. Érdekesség, hogy bár a magyar nem világnyelv, mégis a világ beszélt nyelveinek az élvonalába tartozik. Európában a 13., és a világon is a 46. helyen áll az anyanyelvi beszélők alapján. A világon egyébként összesen tizenhat olyan nyelv van, amelyet ötvenmilliónál többen beszélnek.

A magyar nyelv nagyszótára 110 ezer szócikket tartalmaz, míg a magyar nyelv értelmező szótárában 80 ezer szócikk található.
Nyelvünk sokszínűségéről árulkodik az a bemutató, ahol palindromokat (visszafelé olvasva is ugyanazt kapjuk, pl.: Géza kék az ég), vagy egy adott tárgy, különböző kifejezéseit (burgonya, krumpli, pityóka, kolompér, csicsóka, földialma, svábtök) olvashatták a megjelentek.

*



Megyeri Mihály-napi vigasságok: sóval, gyurmával

2009. szeptember 26. és 27. között, két napon és egy éccakán át rajzottak Mezőmegyeren a Mihály-napozók. Pásztorünnepet ültek. A néphit szerint ekkor szűnik meg a fa növése, a halak a víz fenekére húzódnak. Mi több, még a malackarajtól is eljöttek.

A körülbelül 2400 fős kistelepülés - a szombati forgatagával jelentősen odakozmált a régió városkáinak. Meglehet, Megyer '73 óta Békéscsaba városrésze, azonban időszámítás szerinti 300-as évekbeli temetőmaradványok jelzik, hogy e terület régtől lakott. A hétvégén is mozgott a talaj.

A szombat a főzőnapé volt, míg a vasárnap a focié. Az első napon a Kékpettyes csapat vitte el a trófeát, míg a másodikon a megyeriek. Tudniillik a megyeri futballcsapat tagjai húztak stoplist a megyeri sportbarátok ellen. Így a kupa - testvériesen otthon maradt. Azonban az sem egy utolsó momentum, hogy a legszebb tökű megyeri: Gerlai Ferencné lett.

A pontvadász főzőverseny kimenetelét, mondhatni, egy szőrös szívű, de szakértő zsűri értékelte.

A zsűri feje, a www.malackaraj.blog.hu gasztronómiai weboldal egyik szerkesztője, Hódos Hajnalka volt. És Hódos Hajnalka történetesen bajai származású. Na, igen... innen már csak egy egyenes vonalat kell húznunk, hogy a főzőverseny különdíjas csapata, a Mezőmegyeri Fiatalok Klubja névre hallgató gárda, miként zsákolt be egy all inclusive belépőt a következő bajai halászléversenyre. Malacuk volt. A zsír kösse össze őket.

A rendezvény nem jött volna létre, ha nincs a Békéscsaba MJV Közgyűlésének Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottsága. És nem mellékes: a Mihály-napon, a csabai Szent László Utcai Általános Iskola táncosai is bepirosították rendesen a népek tenyereit. Alig tudtak másnap fakanalat fogni.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft., hir6.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés