Hírek

Nóniuszkancák, folklór és tepertő

2009. október 20. // Kategória: Hírek

Sikeres rendezvények a Kertészek Földjén

A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület területén szeptember második felében ismételten sikeres rendezvényekre került sor.
 
Sikeres rendezvények a Kertészek Földjén

A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület területén szeptember második felében ismételten sikeres rendezvényekre került sor.



Szeptember 25-26-án Medgyesegyházán ünnepelték a település várossá avatását, a rendezvény sikeresen megmozgatta a település lakosságát, s sokan látogattak ki a szomszédos településekről.

A rendezvénnyel egy időben, szeptember 26-án Kaszaperen is ünnepséget tartottak. Mindkét rendezvény az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával valósulhatott meg.



*



Tenyészkancák, mének vizsgáztak a mezőhegyesi éves szemlén

Ötödik alkalommal adott otthont Mezőhegyes a hétvégén a Magyar Nóniusz Tenyésztők Országos Egyesülete éves tenyészszemléjének.

Az ország szinte minden tájáról érkeztek a nemes vérvonalú lovak seregszemléjére — tudtuk meg Kovács Jánostól, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezetőjétől.

A tenyészszemlén harminc nóniusz kanca vett részt. A zsűri a küllemüket vizsgálta. A tíz év alatti kancák szemléjén mezőhegyesi nóniusz kapta a legtöbb pontot. Tizenkét mén tett saját teljesítményvizsgát, ahol egyebek között a küllemet és a mozgást bírálták.

A legjobb eredményt egy hortobágyi ló érte el, a második helyezett mezőhegyesi mén lett. A nóniusz lovak akadályversenyén tizenöt fogat vett részt, amit egy aradi fogat nyert meg.

*



450 millió Ft támogatás lesz hamarosan elérhető a Kertészek Földje Akciócsoport területén

Az FVM, a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület tagságának, elnökségének és munkaszervezetének közel egy éves munkája eredményeként 2009 október 1-től 17 célterületre lehet pályázatokat benyújtani.

Kiemelt területek a rendezvények, táborok támogatása, a közösségi terek megújítása, a munkanélküliek, hátrányos helyzetűek képzése, illetve a mezőgazdasági termékek hozzáadott értékének a növelése.

*



Sikeres folklór fesztivál Dombegyházon

Dombegyház Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be EMVA falunap pályázati kiírásra, július 18-i napon nemzetközi folklórnap megrendezésére.

A helyszíni szemle alkalmával sor került a következők vizsgálatára:

- ÚMVP sátor megtekintése, meglátogatása
- ÚMVP molinó leellenőrzése
- A rendezvény szóróanyagainak az ellenőrzése
- Helyszín bejárása

A rendezvényen történt megjelenés során megállapítottuk, hogy sokan voltak az eseményen (becsült létszám kb. 800 fő!), a projekt a nyilvánossági előírásoknak megfelelt, a rendezvényre ellátogatók sokoldalú és színvonalas szórakozást vehettek igénybe (kézműves oglalkozások, kiállítások). A rendezvénysátorban eltöltött idő alatt az ÚMVP iránt alacsony érdeklődés mutatkozott.

Az ÚMVP sátorban, a pályázatban vállalt minden program megvalósult. A Mezőkovácsházi HVI egész napos tájékoztatást nyújtott a vidékfejlesztést érintő aktualitásokról, de érdeklődés nem igazán mutatkozott. Az illetékes HVI és HACS képviselői rövid fórumot tartottak.

Egész napos fotókiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a 2007. évi folklórfesztiválról, valamint egy órás gyermekfoglalkozást tartott Bakos Andrea HVI koordinátor.

A rendezvény Dr. Varga Lajos polgármester hivatalos megnyitójával indult. Ezután a következő együttesek műsorait tekinthették meg a látogatók: az Ezüstfenyő Dalkört Mezőkovácsházáról, a Hagyományőrző Citerás Duót, Dombegyházról, a Medgyesegyházi Néptánccsoportot, a Rózsa Pávakört Kondorosról, a Búzavirág Néptánccsoportot Pécskáról, a Körös Citerazenekart Békésről, a Tápéi Hagyományzőrző Egyesületet Szegedről, a Magyar Néptáncegyüttest Nagyiratosról, a Május Néptáncegyüttest Dombegyházról, a Nefelejcs Népdalkört Csorvásról, a Rúzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekart Szegedről, az Illés Panna Hagyományőrző Népdalkört Gyuláról, a Pilis Néptáncegyüttest Pilisszentkeresztről, valamint a Héthalom Citerazenekart és Népdalkört Dombegyházról.

Emellett reggel 8 órától különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők, valamint a Művelődési Ház klubszobájában és a Könyvtárban népművészeti kiállításokat tekinthettek meg.

*



A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia pontosítása révén elérhető közelségbe került a LEADER pályázatok meghirdetése

A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium iránymutatásai alapján elkészítette a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia pontosítását. A pontosítás során lehetőség nyílt a pályázatok feltételrendszereinek részletes kidolgozására.

A kidolgozott HVS-t az Elnökség 2009. Július 27.-én tartott rendkívüli elnökségi ülésén elfogadta.

Az elfogadott HVS az MVH-val leegyeztetésre került, az egyeztetést követően elkészített HVS az Egyesület tagságának kiküldésre került. A változtatások elfogadásáról 2009. augusztus 4.-én elnökségi ülés, 2009. augusztus 5.-én közgyűlés dönt.

*



Sikeres rendezvények a Kertészek Földjén

A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület területén szeptember első felében ismételten sikeres rendezvények kerültek megrendezésre.



Szeptember 5-6.-án Tepertőfesztivál Pusztaottlakán, Szeptember 11-12.között VII. Halmok közti sokadalom /Dombegyház Vendégváró Falunapja/, szeptember 13-án Újkígyóson búcsút tartottak, valamint ezen a napon történt a felújított Római Katolikus Templom avatása, szentelése.

Szeptember 11-12-én III. Bán napokat rendeztek Magyarbánhegyesen, szeptember 12-én búcsút tartottak Mezőkovácsházán.

Forrás: Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, beol.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés