Hírek

'Terenyei hírek: lovasok és könyvtárosok

2009. október 20. // Kategória: Hírek

Bemutatkozott a Bátonyterenyei kistérség

Pásztó és Balassagyarmat után idén Szécsény város adott otthont a harmadik megyenapnak. A kísérő rendezvények már szombaton megkezdődtek.
 
Bemutatkozott a Bátonyterenyei kistérség

Pásztó és Balassagyarmat után idén Szécsény város adott otthont a harmadik megyenapnak. A kísérő rendezvények már szombaton megkezdődtek.

Vasárnap valóságos vásári forgatag alakult ki a kastély előtti téren, ahol standok és kiállítók fogadták a vendégeket. Az eddigi hagyományoknak megfelelően a megye hat kistérsége is lehetőséget kapott a bemutatkozásra kulturális kiadványokkal, helyi ételek kóstoltatásával.

A kétnapos rendezvényen a Bátonyterenyei kistérség települései is képviseltették magukat a Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatinak Többcélú Társulása Munkaszervezete által ötletesen berendezett, a palóc és a szlovák kettős kultúrát bemutató és megjelenítő standjával. Az érdeklődőket a látványon túl a kistérség hagyományos palóc ételei - herőce és túrós lepény - és tót eledelei - kapusznyik, pecsenka, batyucska - csábították a standhoz.

A kevésbé érdesszájúak megkóstolhatták a szuhai pálinkát. A kistérség településének látnivalói, vendéglátó és szállásadó helyei után érdeklődők a szóróanyagként elhelyezett kiadványokból tájékozódhattak. Nagy sikere volt a stand közepén elhelyezett kisméretű, komplett berendezéssel ellátott palóc háznak. A gyerekek nyulat is simogathattak.

*



Érvénytelen a mátraterenyei népszavazás - Szén és biomassza erőmű építéséről kellett volna dönteni

Az Első Nógrádi Erőmű (ENE) Zrt. 2013-ra szeretne megépíteni egy 49,9 megawatt teljesítményű erőművet Mátraterenye külterületén.

A létesítmény fűtését 80 százalékban barnaszén biztosítaná, ami a tervek szerint külszín fejtéssel érkezne Borsod és Nógrád megyéből, például a székvölgypusztai bánya újbóli megnyitásával. A fűtőanyag kisebb részét képező biomasszát erdészetekkel kötött megállapodások alapján szereznék be. A tervezett erőműben a legkorszerűbb technológiát alkalmaznák, a károsanyag- kibocsátás messze a határérték alatt maradna.

A tervek szerint 50 főnek adna munkát (a segédmunkástól a mérnökig) a bányászat és a szállítás pedig további 150 embernek jelentene megélhetést a kistérségben, amely a leghátrányosabb helyzetű területek közé tartozik. Emellett a létesítmény hozzávetőleg 120 ezer háztartás éves villamosenergia-igényét biztosítaná.

A beruházás megvalósulásáról a helyi választópolgárok dönthettek a 2009. szeptember 6-ai népszavazáson. A szavazásra jogosultak 49,68 százaléka voksolt, így érvénytelen lett a népszavazás. A lehetséges szavazatok 50 százalékára, plusz egyre lett volna szükség ahhoz, hogy döntés szülessen a kérdésben, de 1590 főből csak 790-en voksoltak (711-en mondtak igent és 79-en nemet). Az erőműről így a település képviselő-testülete dönt majd várhatóan egy hónap múlva. A szavazás eredményének tükrében a helyiek egyértelműnek látják a beruházás megvalósulásának támogatását.

*



Nyárbúcsúztató hagyományőrző lovasok találkozója Mátranovákon

Szeptember 5- én Mátranovákon, a Faluhely Majorban rendezték meg a hagyományőrző lovasok találkozóját. A délelőtti kedvezőtlen időjárás ellenére szép számban jelentek meg mind a lovasok, mind a vendégek.

A rendezvény a megjelent lovasok felvonulásával kezdődött. Bemutatkozott a mátracserpusztai Zakuszka- tanya ló- menhely, majd Várkonyi Andi grafikus "Lovak (görbe) tükörben" című kiállításának megnyitójával folytatódott. 

A "Pásztoróra" keretein belül pásztornóták zendültek fel, valamint racka fajtabemutatót, juh körmölést és juhász eszköz kiállítást láthattak a vendégek. A  gyermekek számára egész nap kisállat simogató, valamint különböző gyermekprogramok és játékok (labirintus, vetélkedők) biztosították a kellemes időtöltést. Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt lehetősége volt lovaglásra,  szamaraskocsikázásra.

A látogatók a baromfi szépségverseny résztvevőire is szavazhattak. A délutáni programnak már az időjárás is kedvezett. Gyönyörű napsütésben láthatta  a közönség a huszárbemutatót és szurkolhatott a vágtaverseny résztvevőinek.

*



Értékteremtés: információs központ a könyvtárban

Megújult és információs központtá fejlesztett könyvtárat adtak át a napokban megrendezett nemti búcsú keretében. Erős Róbert polgármester köszöntőjében arra is kitért, hogy a gazdasági helyzet alakulása következtében az önkormányzatnak komoly takarékossági intézkedéseket kellett hoznia a működés fenntartása érdekében. A reális cél a már meglévő értékek megőrzése, ha lehet szépítése, s tervek készítése a válság utáni időkre.

Mindenképpen fejlődést jelent a civil házban átadott megújult A3 amelyre a hat számítógéppel felszerelt internetes állomás miatt joggal mondhatjuk azt, hogy információs központtá alakult - hangsúlyozta Erős Róbert, akitől megtudtuk: a faluvezetés azt szeretné, ha azok is elsajátíthatnák a világháló használatát, akik ezt az iskolában nem tanulták, koruknál vagy egyéb okonál fogva. A gépeket a köyvtár nyitva tartási idejében vehetik igénybe az érdeklődők. Művelődésre, értékteremtésre vagy távmunkára bárki haználhatja azokat, de ügyelni fognak arra, hogy illegális tevékenységet senki ne végezzen velük.

A bibliotéka nem csupán a korábbinál nagyobb terembe költözött, hanem egyúttal a szervezeti formája is átalakult: a salgótarjáni TEMI-könyvtár által működtetett úgynevezett kistérségi mozgókönytár lett, amely a folyamatos állománycsere mellett magasabb állami támogatást is lehetővé tette. A világháló díjmentes beszerelését és üzemeltetését a településen internet és kábeltelevízió-szolgáltatást végző Gergi Háló Kft. vállalta magára.

A Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően új bútorokat - folyóirat- és könyvespolcokat, valamint asztalaokat - szereztek be. A felszabadult helyiségekben hamarosan egy fitness-szobát rendeznek be. Az információs központtá alakult könyvtárat Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlsi képviselő és Lavajné Dóka Éva, a bátonytrenyei kistérségi társulás elnöke, a város polgármestere adták át a búcsú keretében.

Ez volt egyébként az első olyan falunap, amelyet a nemrég elkészült fedett szabadtéri színpadon rendeztek meg. Ez utóbbit - tekintettel arra az adottságra, hogy innen csodálatos panoráma nyílik az egész Mátrára - Nemti polgármestere a jövőbeni kistérségi, illetve megyei rendezvények lehetséges helyszínének is ajánlotta. A búcsú során a pásztói Muzsla, a nemti Zsuborinka, a salgótarjáni Ifjú Nógrád és a dorogházai Móra Ferenc iskola néptáncosainak, valamint a mátramindszenti és a dorogházai asszonykórusnak a produkcióját, a mátranováki Premier Ifjúsági Színpad előadását, továbbá a mátraszelei Berecz Veronika szintetizátorjátékát láthatták, hallhatták az érdeklődők.

Forrás: Bátonyterenyei HVI, Nógrád Megyei Hírlap
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés