Hírek

Galéria és netkávézó is lesz az IKSZT-házban

2010. március 2. // Kategória: Hírek

Húszmilliót tornateremre

Jászapáti képviselő-testülete ismét pályázatot nyújtott be a Damjanich úti iskola tornatermények felújítására.
 
Húszmilliót tornateremre

Jászapáti képviselő-testülete ismét pályázatot nyújtott be a Damjanich úti iskola tornatermények felújítására. A feladat megvalósítására már a múlt évben is pályázott a város, de akkor nem volt sikeres a próbálkozásuk.

Mint azt Szabó Lajos polgármester elmondta, most arra számítanak, hogy idén már mindez sikeres lesz. Az elképzelések szerint mintegy húszmillió forintos támogatást szeretnének elnyerni a fejlesztéshez. Az összegből újítanák meg a tornaterem fűtési rendszerét, illetve nyílászáróit, szigetelését. Egy másik pályázatból pedig a tornaterem öltözője újulhat meg.

*



Lakópark épül Jánoshidán?

Az elmúlt évben kezdeményezte Jánoshida önkormányzata, illetve a megyei rendőr-főkapitányság közösen egy a jászsági településen kialakítandó huszonnégy lakásos lakópark létrehozását.

Az elképzelések szerint — ahogy arról korábban beszámoltunk —, az új épületeket elsősorban a rendőrség megyei állományában szolgálatot teljesítők, főleg a szolnoki, illetve a jászsági illetőségű kapitányságok dolgozói vehetnék igénybe a lehetőséget. A kedvezmények lakásértékesítések lehetősége azonban egyelőre még várat magára. A jánoshidai önkormányzat, és a rendőrség ugyanis felbontotta azt a szerződést amelyet még tavaly kötött a beruházóval, mert az nem teljesítette vállalt kötelezettségeit.

A terv megvalósításáról azonban nem mondtak le újabb kivitelezők után néztek. Eszes Béla Jánoshida polgármestere elmondta, hogy öt kivitelező cég tett ajánlatot a lakópark megvalósítására, amelyekkel külön külön is tárgyalnak még. Várhatóan február végén hozzák meg közös döntésüket a rendőrséggel, hogy mely kivitelező céggel kötnek szerződést a park megvalósítására.

*



Tavasszal bővítik a térfigyelő rendszert

Jászfelsőszentgyörgyön hazai finanszírozású pályázati támogatás segítségével nyílt lehetőség arra, hogy a falu közbiztonságát és közlekedésbiztonságát javító fejlesztéseket végezzenek el. Az összesen 11 millió forintot fordítanak arra, hogy térfigyelő kamerákat szereljenek fel, illetve a település egy-egy utcájában rendbe tegyék a járdákat.

A jó idő beköszöntével induló fejlesztés eredményeként a községbe érkező összes utat, illetve az átmenő forgalmat is szemmel tartják majd a kamerák.

*



Galéria és netkávézó is lesz a közösségi házban Jászdózsán

Jászdózsa önkormányzata korábban sikeresen szerepelt a helyi közösségi ház fejlesztését célzó pályázaton. Mintegy 35 millió forint támogatást remélnek. Mint megírtuk elnyerte az úgynevezett Integrált Közösségi Tér címet, amely lehetőséget nyújtott újabb — immár a konkrét fejlesztési célokat megfogalmazó — pályázat beadására.

A program részeként mintegy 35 millió forint támogatást remélnek amelynek eredményeként a helyi közösségi ház fejlesztését valósítanák meg. Egyrészt olyan átépítések zajlanának, amelyek eredményével szolgáltató vállalkozók számára biztosíthatnának helyet másrészt egy galéria is épülne, amely teret biztosítana egy internet kávézó kialakítására is. Emellett természetesen kiállítási helyek, közösségi rendezvényeknek teremtenének még több lehetőséget. A pályázatban szerepel három évre bontva egy hat millió forintos tétel is, amely egy a közösségi munkát szervező szakember foglalkoztatására teremtene lehetőséget az önkormányzatnak. A pályázati dokumentáció hiánypótlását már elvégezték, ez idő szerint várnak az elbírálására — tudtuk meg dr. Szerencsés István polgármestertől.

*



Számos fejlesztést valósítottak meg

Legutóbbi testületi ülésén tárgyalta Jászapáti képviselői testülete a 2007—2010 közötti gazdasági programjának időarányos végrehajtását. Szabó Lajos polgármester, úgy ítélte meg, hogy az anyagi források az önkormányzat számára folyamatosan rendelkezésre álltak, mind állami, mind pedig saját bevételeiket tekintve.

Megvalósult a Petőfi úti kerékpár út és a polgármesteri hivatal külső felújítása is.Három nyertes pályázata is van Jászapátinak, amelynek megvalósítását az időjárás függvényében tudnják majd indítani. Így a térburkolat és járdakészítést, a polgármesteri hivatal belső akadálymentesítését valamint a Vasút úti óvoda felújítását. Jelenleg két pályázatuk vár elbírálásra, amelyek a Vágó Pál Múzeum felújítását, illetve az új bölcsöde kialakítását célozzák.

*



Bejegyezték a turisztikai egyesületet

Bejegyezték a Jászok Földjén Turisztikai Egyesületet a megyei cégbíróságon. Jászteleken megalakult egyesület célja, hogy a Jászsági Többcélú Társulás által letrehívott turisztikai fejlesztéseket továbbgondozza, illetve a tematikus utakhoz kapcsolódó marketing munkát végezze, az önkormányzatok, magáncégek és vendéglátással kapcsolatos turisztikai vállalkozások együttműködését segítse.

Elhatározásuk, hogy a Jászok Világtalálkozójának szervezésébe is részt vállalnak, illetve a tematikus utak mentén a hagyományos mesterségeket végző családokat, vállalkozásokat végigjárva népszerűsítsék azokat.

*



Szüretre pályáznak Jászfelsőszentgyörgyön

A felsőszentgyörgyiek már a következő évre gondolnak, hiszen elkészítették és beadták azt a pályázatot, amellyel a nagysikerű hagyományos szüreti felvonulás és bál anyagi fedezetét szeretnék biztosítani.

Ha minden sikerül, akkor tartalmában újabb elemekkel bővülhet a rendezvény— mondta Ménkű János a művelődési ház vezetője. Többek között számos új produkciót szeretnének beilleszteni a programba, és a környék más településeiről is akarnak vendégül látni előadókat. Másfél millió forintból teljesen megújulhatna a jövőre 16—dik alkalommal megrendezendő szüreti felvonulás és bál programja Jászfelsőszentgyörgyön.

*



Jászárokszálláson is pályáznak a LEADER-re

Jászárokszállás is csatlakozott ahhoz a Helyi Kistérségi Közösségi Közlekedés projekthez, amelynek keretében a Jászsági Többcélú Társulás 11 településen összesen 440 millió forintra pályázik. Soron kívüli testületi ülésen döntöttek erről, hiszen szükséges a helyi buszpályaudvar és forduló felújítása, illetve új buszmegálló építése. A majd 27 millió forintos beruházás 90 százalékára pályázhatnak, ám a tervek elkészítésével együtt öt milliós önrészt kell vállalni a településnek.

*



Kifizették a tanyagondnoki buszt

Megkapták a tanyagondnoki szolgálat ellátását segítő többszemélyes kisbusz árát az jászágóiak a pályázati támogatásból. Örülök, hogy így az utalással költségvetési éven belül rendezni tudjuk a tartozásunkat az autó értékesítője felé — mondta Mozsár Lászlóné a település polgármestere. Közel 8,4 millió forint mellett az áfa költséget kellett vállalnia Jászágónak, amit már régebben kifizettek.

*



Meg van a pénz a fejlesztésre

Jászfelsőszentgyörgy 22 millós forintos pályzatot nyert a falumegújító program keretében. Ebből az összegből település központi részét szeretnék felújítani.

Előbb azonban a falun áthaladó főút rehabilitációját megvárják, hiszen ígéretet kaptak a főút felújítására a megyei közútkezelőtől, illetve megerősítést a térség országgyűlési képviselőjétől, hogy várhatóan 2010-ben elkezdik az út átépítését. Csak ennek befejezése után van értelme hozzáfogni a falu központi részén elhelyezkedő közterület, szobrok, járdák felújításához.

*



Jászfényszarun is vállalkozói klub alakult

Az ipari parkok sorra alakultak az 1990-es évek közepén, végén, s van ahol sikeresen tömörítik egy-egy térség vállalkozásait. Ilyen Jászfényszaru is, ahol 1998-ban alakítottak ki ipari parkot a 32-es főút közelében.

A helyi önkormányzat nagyban segítette, hogy oda cégek betelepedjenek, s munkahelyeket teremtsenek. A fényszarui vállalkozók, cégvezetők, az egymás közötti kommunikáció, az információáramlás, az együttműködés szélesítése érdekében most egy klubot alapítottak.

Október 20-án a klub létrehozói találkoztak a városházán, ahol a polgármester asszony, Győriné dr. Czeglédi Márta köszöntötte a vendégeket, s a város aktuális fejlesztéseit, illetve jövőbeni terveit ismertette.
Fényszarun teljes az infrastruktúra, a csatornázás után már az utolsó utcák aszfaltozásánál tartanak. Pályáztak az EU-s „Funkcióbővítő városközpont rehabilitáció” című projektre, melynek megvalósítására a következő négy évben kerül sor. Ebben a városháza és környéke fejlesztése szerepel. Felújítanának több épületet, hogy üzletközpont, parkolók, szolgáltatóközpont jöhessen létre, és jelentős zöldfelület is megújulhasson.
Jászfényszaru életét alapvetően befolyásolja a Samsung, mely ma már Európa legnagyobb elektronikai gyártója.

A cég gazdasági igazgatója, Jae Gyu Lee is jelen volt klubalapító találkozón. Ő elmondta, szeretnek Fényszarun dolgozni, és kíváncsiak a város újabb fejlesztési elképzeléseire, mert szeretnének ahhoz ők is igazodni további elképzeléseik során.
Versegi László, az Ipari Centrum Kft. vezetője az ipari park létrejöttét és működését ismertette…

Versegi László elmondta, hogy 1998-ban 3 cég volt a parkban, akkor mintegy 500 dolgozónak adtak munkát, 2008 végén pedig 12 vállalkozás 3000 főt foglalkoztatott. A kis- és középvállalkozások segítése mára újabb feladatokat fogalmazott meg. Ezért nemcsak az infrastruktúra biztosítása az IC Kft. dolga, de vállalkozás indításához a lehetőségek megteremtése is. Ezért egy újabb, 1848 négyzetméteres üzemcsarnokot maguk építenek, EU-s támogatással.
Egy kimondottan kisvállalkozók számára létesítendő vállalkozói ház tervét is elkészítették, hogy azokban irodákat, kisebb műhelyeket alakítsanak ki. Ehhez pályázati lehetőséget keresnek most, s remélik, hogy 2010-2011-ben sikerül ezt is megvalósítani. A meglévő raktárbázist is bővíteni tervezik az ipari parkban.
Győriné dr. Czeglédi Márta azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat dolga a menedzselés, ezért támogatják az IC Kft. elképzelését, de a vállalkozói klub létrejöttét is. Tóth János, az ITD Hungary képviseletében arról beszélt, hogy mi is kell a vállalkozásoknak. Elsősorban pénz és piac, ami manapság nehezen teremthető meg. Ám ezek mellett az egymás iránti bizalom, a friss információk és az együttműködés is szükséges. Egy klub erre ad lehetőséget.

Forrás: Jászberényi HVI, szoljon.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés