Hírek

Jelentős eredmények a megyei vidékfejlesztésben

2010. március 2. // Kategória: Hírek

Infrastruktúra fejlesztés a könyvtárakban

Jászberényben mutatják be azt az informatikai fejlesztést, amely a Jászsági Többcélú Társulás égisze alatt hét jászsági település nyolc könyvtárát érinti.
 
Infrastruktúra fejlesztés a könyvtárakban

Jászberényben mutatják be azt az informatikai fejlesztést, amely a Jászsági Többcélú Társulás égisze alatt hét jászsági település nyolc könyvtárát érinti.

Az uniós támogatással megvalósult program megvalósulásáról jövő héten a jászberényi Városi Könyvtárban számolnak be az érintettek. A január 13-án szerdán esedékes programon az Oktatási és Közművelődési Minisztérium főosztályvezető helyettese, dr. Skaliczki Judit is részt vett.

Megújul a könyvtár Jászdózsán

Az uniós társfinanszírozású program részekét — amely összességében hetven millió forintos fejlesztésre ad lehetőséget a jászsági könyvtárakban — mintegy 5,5 millió forintot költenek el a községi kulturális intézményre.

A fejlesztések részeként a könyvtár bővítése is megvalósulhat. Zsidei Andrásné, az intézmény vezetője elmondta, hogy a könyvtárépület egy korábban használaton kívüli termét újíthatják fel.Ez utóbbi célra 1,1 millió forintot fordítanak, amelynek nagy része a tönkre ment padlózat cseréjét szolgálja majd. A program zárását a pályázatban október végére tervezték, de az intézményvezető reménykedik abban, hogy már a nyárra elkészülhet a dózsai könyvtár új helyisége, amelyben akár olvasótalálkozókat kisebb rendezvényeket is tarthatnak.

Az intézményben mindezen túl informatikai eszközök beszerzésére, nyomtatók, projektorok, vásárlására nyílik lehetőség valamint új számítógépes nyilvántartási rendszert is bevezethetnek.

*



Kulturális referenst alkalmaznak

Novembertől munkába állt a jászsági kistérség közművelődési - múzeumi referense. Major Ferencnét választották e feladat ellátására, aki évekig a jászladányi művelődési ház vezetője volt. A Jászági Többcélú Társulás pályázaton nyert pénzt a foglalkoztatásra és a projektre, amelynek első szakasza augusztus 30—ig tart. Remélik, hogy továbbfoglalkoztatásra is mód nyílik újabb támogatások segítségével.

*



A közlekedést fejlesztenék a Jászságban

Január 29-én adta be a Jászsági Többcélú Társulás a közösségi közlekedés fejlesztésére irányuló pályázatát.

A 440 millió forintos projekt segítségével tizenegy jászsági település közlekedés fejlesztési elképzeléseinek egy része (buszmegállók felújítása, építése és közvetlenül kapcsolódó kerékpárutak építése) valósulhatna meg, ha sikeresen szerepel pályázatuk.

*



Tíz millióból szépülhet a falu központja

Sikeresen pályázott az Alattyán Községért Alapítvány az uniós társfinanszírozású vidékfejlesztési programra. Mint az alapítványt képviselő Mosonyi Sándortól megtudhattuk, mintegy 10,3 millió forintos támogatást ítéltek meg számukra, amelyet a falu központjának rendbetételére, megújításra használnak fel.

A közeljövőben lakossági fórumon tekintik át a fejlesztési lehetőségeket.

*



Rendbetették a földutat Felsőszentgyörgyön

Komoly összefogással megvalósult egy külterületi földút felújítása Jászfelsőszentgyörgyön. Az önkormányzat a helyi termelő szövetkezettel, lövészklubbal és az érintett földtulajdonosok segítségével közel két millió forintnyi munkát végzett el.

Feltöltötték az utat, elegyengették a felületét, kitisztították az árkot. A vállalkozások és magánszemélyek munkájukkal, gépeikkel segítették az egy kilométernyi út járhatóbbá tételét.

*



Újabb tűzoltóság jön létre a Jászságban

Jászárokszálláson a hét végén, szombaton délután ünnepi állománygyűlést tartanak a városi önkéntes tűzoltóság magalakulása alkalmából. Ahogy arról korábban már írtunk, december elsejétől kezdheti meg a tevékenységét köztestületként a helyi tűzoltóság.

A megyehatáron elhelyezkedő városi köztestület illetékességi terület szerint a helyi védelmi feladatok ellátása mellett Jászágó, Vámosgyörk, Visznek, Tarnaörs, illetve Erk tűzvédelmét látja el. Nyár végén az önkormányzati miniszter hivatalos levélben értesítette az önkéntes tűzoltó egyesületet, hogy lehetőség nyílik a köztestületi forma keretében eddigi feladatellátásuk kiterjesztésére. Az elmúlt hónapokban a szakmai követelmények szerinti, még hátralévő fejlesztéseket, eszközbeszerzéseket végrehajtották.

A fejlesztések végrehajtásához számos támogató segítségét is igénybe vehették. Nemrégiben például támogatási szerződést írt alá az OTP Bank és a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amelynek értelmében a tűzvédelmi és műszaki védelmi tevékenységének magysabb szintű ellátásához anyagi segítséget nyújtanak. Az egyesület a 1,4 millió forintos anyagi támogatásban részesült, amelyből feszítő - vágó műszaki berendezést, és a hozzá kapcsolódó tartozékokat szereztek be.

*



Az anyagi források előteremtésén dolgoznak

Tíz hónapja elkezdték a XVI. Jász Világtalálkozó szervezését Jászágón. A jövő júniusban megrendezendő, három napos találkozónak már megszületett az emblémája. Jászágó polgármestere, Mozsár Lászlóné elmondta, hogy alapos előkészítést igényel a nagy rendezvény, hiszen a település szinte erőn felül is, de vállalta, hogy megtartja a találkozót. Most az önkormányzat és az Ágóiak Baráti Egyesülete a megvalósítás anyagi eszközeit szeretné előteremteni.

Elsőrban a Leader Helyi Kitérségi Közösségi Irodához fordultak pályázati pénzért — tudtuk meg Mozsár Lászlóné polgármester asszonytól. A település választott vezetője elárulta, hogy újítani is szeretnének a Jász Világtalálkozó metodikáján. Több olyan eseményt is szeretnének megtartani, amely korábban nem szerepelt a seregszemle programsorában. Nem kis feladat ez, hiszen másfél évtizede számos egyedi program, remek helyi kezdeményezés valósult már meg a találkozók alkalmával.

A Jászágóiak Baráti Egyesülete a 2010-es rendezvényen például gasztronómiai napot szeretne tartani a programsor keretében.

*



Kerékpárutat, sportcentrumot adott át az elnök

Jászfényszarun hivatalosan is átadta a korábban már használatba vett kerékpárutat, illetve sportpálya korszerűsítését Gazda László az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Gedei József országgyűlési képviselő, valamint Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester.

Régiós támogatás segítségével több mint 2,2 kilométer kerékpárutat építhettek a város főterétől egészen az ipari parkig. A projekt összköltsége több mint 163 millió forint volt, amelyhez 138 millió forint támogatást nyert el a város. Szintén régiós támogatásból újult meg a helyi sportpálya (szociális blokk, játszótér, közpark épült).

A 80,7 millió forintos fejlesztéshez 50 milliós támogatást vehetett igénybe a település. Az átadások mellett a fejlesztési tanács elnöke megtekintette a helyi ipari park fejlesztését szolgáló, üzemcsarnok építését, amelyet szintén a régiós támogatások igénybevételével valósíthat meg a település. A program résztvevői hangsúlyozták, hogy Jászfényszarun jól kidolgozott fejlesztési stratégiát fogadott el az önkormányzat, amelynek egymásra épülő megvalósítását több alkalommal is támogatta a régió.

*



Jelentős eredmények a megyei vidékfejlesztésben

A Jászság életében immáron második alkalommal nyílt lehetőség arra, hogy a térségben élők LEADER típusú pályázatok segítségével próbáljanak meg fejlesztési forrásokhoz jutni elképzeléseik megvalósításához.

A LEADER+ program keretén belül négy település területén összesen 47 pályázat valósult meg.
Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 122/2009. (IX.17.) FVM rendelet értelmében, a LEADER pályázatok benyújtására 2009. november 16. között volt lehetőség az Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete tervezési területén. A munkaszervezet várakozásainak megfelelően nagy érdeklődést mutatkozott a felhívás iránt.

A pályázatokat most első ízben - a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és az illetékes LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) között létrejött delegálási szerződés alapján - lehetett az Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete LEADER HACS munkaszervezetének irodájába benyújtani.

A pályázati időszakot megelőzően - valamint annak időszakában - a munkaszervezet kollégái tájékoztató fórumok tartásával, valamint személyes tanácsadásokkal ismertették meg a térségünkben élőket az ÚMVP IV-es tengelyes pályázati lehetőségekkel, koordinálva a pályázatok elkészítését. Számos személyes konzultáció alkalmával kollégáink 38 kapcsolódó pályázati ötletet rögzítettek és adtak szakmai tanácsot azok elkészítéséhez.
A Jászságból összesen harmincnyolc LEADER pályázat érkezett irodánkba közel 156 millió Ft-os igényt fogalmaztak meg.

A munkaszervezet jelentős eredménynek tekinti a beérkezett pályázatok érdemi vizsgálatát – formai, jogosultsági és szakmai értékelést – az egyesület munkatársai végezhetik.
Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb érdeklődés a közösségi célú fejlesztések jogcímen belül a kulturális és gasztronómiai turizmus fejlesztése rendezvény keretébe célterület iránt volt.

Új Néplap

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesület, szoljon.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés