Hírek

Ügyfélbarát, egyablakos ügyintézés a régióban

2010. február 26. // Kategória: Hírek

Házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtés Pusztaszabolcson

A szervezett hulladékgyűjtést végző Vertikál Építőipari és Kommunális Szolgáltató Zrt (8154 Polgárdi, Bocskai u. 39.) a Városi Önkormányzattal közösen mobil szelektív hulladékgyűjtési akciót szervez az idei évben hat alkalommal, amely során "házhoz mennek" a szemétért.
 
Házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtés Pusztaszabolcson

A szervezett hulladékgyűjtést végző Vertikál Építőipari és Kommunális Szolgáltató Zrt (8154 Polgárdi, Bocskai u. 39.) a Városi Önkormányzattal közösen mobil szelektív hulladékgyűjtési akciót szervez az idei évben hat alkalommal, amely során "házhoz mennek" a szemétért. Az akció keretében a háztartásokban keletkező PET palack (műanyag üdítős és ásványvizes palack), és papírhulladék kerül elszállításra, valamint három alkalommal a zöldhulladék elszállítására. A palackokat kimosva, üresen, zsíros, olajos, mérgező anyagok nélkül, összelapítva, kupakok nélkül kell gyűjteni, mert csak ilyen állapotban tudják elszállítani és újrahasznosítani! Csak a szennyezésmentes papírhulladékot tudják elszállítani és újrahasznosítani!

A zöldhulladékot megfelelő teherbírású zsákban, az ágakat pedig összekötve szállítják el. Háztartási szemetet a szelektíven gyűjtött hulladékok közé rakni nem szabad. A palackok gyűjtésére a Vertikál Zrt térítésmentesen 6 db felirattal ellátott műanyag zsákot biztosít a lakosok részére. A műanyag zsákok átvehetők hétköznap, ügyfélfogadási időben a Pusztaszabolcsi Polgármesteri Hivatal 10. szobájában. A zsákokban gyűjtött palackokat a szelektív hulladékgyűjtési napokon lehet kihelyezni a kuka mellé. A papírhulladékot - szintén a szelektív hulladékgyűjtő napokon - összekötözve lehet kitenni a kuka mellé.

*




Ügyfélbarát szolgáltató központok a régiókban

Mintegy 250 hatósági eljárás esetében lesz mód az egyablakos ügyintézésre, amint megvalósul – a tervek szerint 2011-12-re – a térségi közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek továbbfejlesztése.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében régiónként 1,5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre erre a célra, az európai uniós szolgáltatási irányelv projekt hazai bevezetésével összhangban. Ezt a forrást hét alkalmazásszolgáltató – ASP – központ létrehozására és az önkormányzatoknak ezekhez történő csatlakoztatására lehet felhasználni. Az ASP-központ kialakítására igényelhető támogatás minden régióban maximum 825 millió forint, a fennmaradó összeg pedig az önkormányzatok csatlakoztatására használható fel. A támogatás mértéke az ASP-központ létrehozása esetén maximum 90, az önkormányzatok csatlakoztatása esetén pedig maximum 95 százalékos. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tájékoztatása szerint az e-önkormányzati szolgáltatások széles körben történő bevezetése és fejlesztése egyrészt hazai és európai uniós jogszabályok által is előírt kötelezettség, másrészt elengedhetetlen feltétele a közigazgatás hatékonyabbá tételének. Az elektronizálás révén jelentős megtakarítások várhatók az önkormányzati munka terén, így az e-közigazgatásra áldozott pénz és az eredmények hozzájárulást jelenthetnek a települési költségvetésekhez. Az Európai Unió által támogatott konstrukció keretében olyan ASP-központokat alakítanak ki, amelyek az önkormányzatok széles köre számára teszik elérhetővé az e-közigazgatási szolgáltatásokat. A fejlesztések eredményeként e központokon keresztül válnak elérhetővé a lakosság, illetve a vállalkozások számára az elektronikus önkormányzati szolgáltatások.

Az ASP-rendszer előnye, hogy az önkormányzatok biztonságos és költséghatékony módon juthatnak olyan magas minőségű szolgáltatásokhoz, amelyekre saját erőből nem lenne lehetőségük. Ezzel költségeket takaríthatnak meg, és az ügyfelek jobb kiszolgálását is biztosíthatják, továbbá eleget tehetnek jogszabályi kötelezettségeiknek is. A kitűzött célok megvalósítása során fontos elvárás az interoperabilitás, a homogén e-ügyintézési szolgáltatások, a használhatóság, a felhasználóbarát és akadálymentes alkalmazások, a definiált minimumszolgáltatások és a fenntarthatóság biztosítása. A Térségi Közigazgatási és Közszolgáltatási Informatikai rendszerek továbbfejlesztése címmel megjelent pályázati kiírás keretében a hét magyarországi régióban először kiválasztanak egy-egy önkormányzatot, ahol létrejöhet az ASP-központ. Ide telepítenek olyan informatikai alkalmazásokat (front office és back office szolgáltatások egyaránt), mint például a szociális, az adóügyi, a gazdasági, az iratkezelő és a gyámügyi rendszerek. A települési önkormányzatok várhatóan 2011-ben, magas támogatási intenzitás mellett csatlakozhatnak a régióban létrejövő központhoz, és nyújthatnak magas szintű e-közigazgatási szolgáltatásokat a felhasználók számára. A csatlakozott önkormányzatoknak arányos mértékű, viszonylag igen alacsony szolgáltatási díjat kell majd fizetniük rendszer használatáért.



A pályázati kiírás keretében a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 6. § (1) bekezdése szerinti települési önkormányzatok pályázhatnak; Közép-Magyarország régió területén csak azok, amelyek Pest megye területén találhatók. Alapvető szempont, hogy a támogatásban részesülő önkormányzat az e-önkormányzati rendszerek bevezetésében és üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkezzen. Ezen túl a pályázónak vállalnia kell többek között, hogy létrehozza az ASP-központot és önkormányzatokat csatlakoztat; legalább a régió lakosságának 30 százaléka számára a csatlakoztatott önkormányzatok által igénybe vett szolgáltatásokon keresztül biztosítja az e-önkormányzati szolgáltatások igénybevételének lehetőségét.


*



Gyógyúszás Iváncsán

Megkezdődtek a gyógyúszás foglalkozások az Adonyi kistérség Iváncsai Tanuszodájában. Az Adonyi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának a döntése értelmében az Iváncsai Tanuszodában a gyógyúszás lehetősége a kistérség mind a nyolc településén élő gyerekek számára adott. Így a gyógyúszás foglalkozásokra annak a három településnek – Beloiannisz, Perkáta, Pusztaszabolcs –, a háziorvos és szakorvos által beutalóval ellátott óvodásai és iskolásai juthatnak el a kistérség autóbuszával, amely települések önkormányzatai nem vesznek részt a lassan egy éve átadott sportlétesítmény üzemeltetésében. Pontos létszám még nem ismert, de már Iváncsán 75 gyermeket szűrtek ki és utaltak gyógyúszásra az orvosok.

*




Kistérségi Duna Fesztivál

2010. január 31-én Pusztaszabolcson vette kezdetét a Kistérségi Duna Fesztivál 8 fordulós rendezvény sorozata, melynek keretében a különböző művészeti ágak képviselői mutatkoznak be a kistérség településein. A fesztivál áprilisban zárul egy egész napos zárógálával. Nyitóprogram gyanánt modern- és versenytáncosok tartottak bemutatót, mintegy 300 néző gyönyörködött a színvonalas műsorban. A rendezvényt Czompó István polgármester nyitotta meg. Felléptek az adonyi Kistérségi Örökmozgók, a kulcsi Latin Tánccsoport, Pusztaszabolcsról a Táncoló Pocik hastánccsoport és a Crystal Noir hiphop csoport, valamint a Moonlight Latin Tánccsoport. A fesztivál második állomásán, február 20-án a pávakörök, kórusok és szólóénekesek találkozójára került sor Kulcs községben.

*



Cece: megkezdődött a kompetencia alapú oktatás

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programja keretében nyert forrásoknak köszönhetően megkezdődött az úgynevezett kompetencia alapú oktatás a nagyközség általános iskolájában.

A képzési területek szakmai vezetőinek felkészítése már megtörtént. Új fogalmakkal ismerkednek a pedagógusok, többek közt ilyen a tantárgy-tömbösítés. Ez ugyanúgy újdonságot jelent a tanítónak, a tanárnak, miként a szülőknek és a diákoknak is. Az iskola vezetői viszont hangsúlyozzák, lehet, hogy ez a metódus először furcsának, a megszokottól eltérőnek tűnik, de majd a mindennapok sikere igazolja az elképzeléseket.

Egyik ilyen első siker a Mezőfalván a kisiskolásoknak hirdetett betűzgető verseny, ahol a nebulók az írásbeli feladatok mellett szóban, konkrétan elbetűzve is számot adhattak helyesírási tudásukról. A kisiskolások közül a 2. osztályos Szabó Bianka és a harmadikat taposó Kacz Kornélia egyaránt a második helyet szerezte meg a kisrégiós versengésben.


*



Vajta: Új felsőoktatási intézmény kezdte meg működését a megyében

A Golgota Teológiai Főiskolát a Golgota Keresztény Gyülekezet alapította. A hallgatók főiskolai szakon teológiai diplomát szerezhetnek. Főleg olyan fiatalok jelentkeznek, akik ezt másoddiplomának szánják, illetve a lelki-szellemi növekedés a céljuk. Eddig is működött itt egy egyházi bibliaiskola, melynek szintén a lelki-szellemi alapozás volt a célja keresztény szemléletben – ebből lett most egy akkreditált felsőfokú képzés. Akik bekapcsolódnak a képzésbe, jobban megismerhetik Istent és a Bibliát. Horvát Kavai Árpád megbízott rektor szerint sokaknak a munkájukban egy ilyen irányú képzés (tudás) birtoklása pluszt jelent, az üzleti szférában ugyanúgy, miként szociális munkásként vagy pedagógusként. Hat félévben határozták meg a képzés időtartamát, ebből öt a konkrét tanulmány, a hatodik a szakdolgozat megírására fordítható.

A három évfolyamon maximum 500 hallgatót taníthatnak. A megbízott rektor elmondta, természetesen adódik lehetőség az első diplomás képzésnél az állami támogatás igénybevételére is. Viszont a források alapvetően nem az államtól, hanem az intézménynek nevet adó egyházi közösség gyűjtéseiből érkeznek. Egy magyar, illetve Kelet-Európából érkező hallgatónak egy szemeszter (egy félév) százötvenezer forintba kerül, ezzel elsősorban a rezsit, vagyis a kollégiumot és az étkezést finanszírozza. Azok számára, akik Európa nyugati részéről, illetve Amerikából vagy Ausztráliából érkeznek, a féléves összeg 450 ezer forint. A levelező képzésben főleg magyarokra számítanak, a nappali oktatásban 65-35 százalékos arányban az említett drágább külföldiekre, illetve a többiekre. Közülük huszonöt százalék lehet a magyarországi, illetve a magyar nemzetiségű.

Horvát Kavai Árpád hangsúlyozta, az induló főiskola alapvető célja nem egy életpályához, egy egzisztenciához ugródeszkát jelentő oklevél kiadása. "Eddigi diákjaink, s így valószínű, a szeptemberre érkezők is olyanok lesznek, akik arra tették fel az életüket, hogy másokon segítsenek. Oda utaznak, ahová mások nem: Nigériába, Kirgizisztánba, Thaiföldre. Szociális munkával, karitatív tevékenységgel foglalkoznak". Kirgizisztánban tíz volt bibliaiskolás diákunk működtet jelenleg egy árvaházat.


*



Képzőművészeti szabadiskola indult Kulcson

Képzőművészeti szabadiskola indult a kulcsi faluházban Geiszler József festőművész, Afrika kutató vezetésével.

Várják mindazok jelentkezését, akik kedvet éreznek valamilyen képzőművészeti tevékenység iránt. Az első foglalkozásra február 22-én hétfőn 16 órakor került sor. További információ a 0670/639-01-49-es telefonszámon Juhász-Dóra Ferencnénél, vagy a könyvtári órákban Nagy Erikánál kérhető a 25/251-129-es számon.

*




Bor mellett, együtt...

A borok szerelmesei gyűltek össze egy vidám találkára február 6-án este a cecei Milos-kastélyban. Több mint ötven borbarát foglalt helyet a szépen terített asztalok körül — fõként persze férfiak, Dionüszosz igaz hívei.

Varga Gábor polgármester köszöntője végén fölállva emelte mindenki poharát azokra a társakra, akik már nem lehetnek közöttük, majd a közös együttlétre. A Búzavirág népdalkör hölgy tagjai szolgálták fel az általuk készített vacsorát: pörköltet, főtt krumplit és hozzá való savanyúságot. Az ízletes étek elfogyasztása után az asztalokra került a borkorcsolya, no, és nem utolsósorban a cecei talajon táplált, szépen csillogó borok. Büszkén kóstoltatták nedűiket a szőlősgazdák — s nemigen akadt, aki visszautasította volna a szíves kínálást. A családias társaságban, persze, nemcsak a szomjoltó esett jól, hanem az éjszakába nyúló beszélgetés is.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület, Adonyi HVI, Sárbogárdi HVI, Ráckevei HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés