Hírek

Sikeres pályázatok a kistérségben

2010. március 1. // Kategória: Hírek

A magtárakban marad a gabona?

A kukorica és a búza hiába olcsóbb mint tavaly, annyira visszaesett a gabonafélék forgalma, hogy az aratásig akár 1,5-2 millió tonna is maradhat a magtárakban. Mostanra kiderült: azok a gazdák kalkuláltak jól, akik már korábban eladták a terményüket.
 
A magtárakban marad a gabona?

A kukorica és a búza hiába olcsóbb mint tavaly, annyira visszaesett a gabonafélék forgalma, hogy az aratásig akár 1,5-2 millió tonna is maradhat a magtárakban. Mostanra kiderült: azok a gazdák kalkuláltak jól, akik már korábban eladták a terményüket.

Januárban a búza 23, a kukorica 34 százalékkal volt olcsóbb, mint egy évvel korábban. Azonban amíg tavaly januárban 20 ezer tonna gabona, búza, kukorica, árpa cserélt gazdát hetente, addig idén csak alig néhány ezer.

Azok a gazdaságok jártak jól, akik korábban, a nyomott ár ellenére is eladták a gabonájukat. Igaz, ezt elsősorban kényszerből tették, mert nem volt raktározási lehetőségük.

A búzát már ősszel elvetették a gazdák, így csak abban reménykedhetnek, hogy az idén kedvezőbb körülmények között adhatnak túl a termésen. Az egy év alatt bekövetkezett, nagyjából 5 százalékos infláció és a 20-30%-os árcsökkenés miatt óriási a jövedelem kiesés a mezőgazdaságban, ami miatt Vas megyében is csökkenhet a gabonafélék vetésterülete a következő években.

Forrás: Szombathely Televízió

*



Régiónk lehet a húzóerő

Még nincs vége a válságnak Magyarországon – hangzott el egy szombathelyi gazdasági fórumon. Szakemberek szerint a nyugat-dunántúli régióban következhet be a leghamarabb fellendülés, ami elősegítheti az ország kilábalását is a válságból. Cégvezetők, főként az építőiparban egyelőre elég pesszimisták az idei évet illetően: a túlélésért küzdenek, amiben nagy szerepe lehet a reklámoknak is.

Mintegy 200 milliárd forintot költöttek el magyarországi cégek 2008-ban reklámokra: televízióban, újságban való megjelenésre, internetes hirdetésekre. A válság ellenére is érdemes hirdetni, mondja Szücs Gábor cégvezető, a megrendelőkhöz ugyanis el kell jutni, ez a túlélés záloga. A válság nemcsak a reklámpiacot érte el, hanem a gazdaság valamennyi szektorát. Az egyik, építőiparban dolgozó cég vezetője azt mondta: az idén sem számítanak fellendülésre, mivel az uniós támogatású beruházások kivételével nincsenek megfelelő volumenű, előkészítés alatt lévő projektek. Így viszont nehéz lesz a kilábalás a válságból, de ez a Közép- és Nyugat-Dunántúlon indulhat meg legkorábban és itt lehet a legerősebb, hangzott el egy mai, szombathelyi gazdasági fórumon. Itt vannak ugyanis olyan cégek, amelyek exportra építik a tevékenységüket. "Nem arról van szó, hogy nivellálódás indult volna meg. Ez egy átmeneti jelenség. Ahogy az export megindul, és ez előbb-utóbb helyreáll, ezek a régiók újra visszaemelkednek oda, ahol a válság előtt voltak" – fogalmazott Dr. Palócz Éva, a Kopint-Tarki Zrt vezérigazgatója.

2009 drámai év volt a magyar gazdaság számára, mondták szakemberek a fórumon. Kovács Árpád szerint az idei év sem lesz könnyebb. "Nem szabad a lakosságban és a vállalkozásokban azt a hitet kelteni, hogy ennek egyik pillanatról a másikra vége lesz. Reméljük, hogy a helyzet nem fog rosszabbodni" – bizakodott az Állami Számvevőszék elnöke.

A fórumon megjelent szakemberek elmondták: továbbra is fennáll az ellentmondás a gazdaság zsugorodó teljesítménye és az alacsony államháztartási hiány kényszere között. Ugyanakkor úgy látják, a költségvetési egyensúly tartható az idei évben.

Forrás: Szombathely Televízió

*



Projektzáró rendezvény Őriszentpéteren

Megváltozott munkaképességű emberek integrációjára nyertek pályázatot két évvel ezelőtt az Őrségben. Mára 17 fő számára tudtak munkát biztosítani TÁMOP-források révén.

Még 2008-ban nyert támogatást a Natúrpark Térségfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kht. a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretein belül az Őrségi Nemzeti Park területén élő megváltozott munkaképességű emberek integrációjára. Ennek eredményeképpen egy évvel ezelőtt mintegy húsz embernek biztosított munkát a Főkefe Kht. Savaria Nett-Pack helyi gyáregységében.

Egyszerre két program is megvalósult egy évvel ezelőtt, hiszen az épület felújításra került a munkahelyteremtés mellett. Jelenleg a telephelyen a tervezett 10 fő helyett 17 dolgozót foglalkoztatnak. Ágyneműt, paplan- ás párnahuzatokat, ágytakarókat szabnak és varrnak össze. Szerencsére ezekre a termékekre van kereslet. A Kht. rábafüzesi telephelyén 30 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, ahol infúziós szetteket szerelnek össze.

A projekt sikere azért is jelentős, mert a gazdasági válság ellenére sikerült munkahelyeket teremteni. Az anyagi stabilitással a 17 megváltozott munkaképességű ember és családjaik élete könnyebb lett.

*




Aranymálinkó, ekhós szekér, kultúra: sikeres pályázatok a kistérségben

Az Őriszentpéteri Kistérség több, a tavalyi év folyamán elnyert pályázattal dicsekedhet.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által kiírt pályázaton több mint 75 millió forintot sikerült elnyerni. A fejlesztés során húsz településen 49 buszvárót, egy buszfordulót és négy buszöblöt építenek. A téli közmunkaprogram megvalósítására 2009-ben közel 6,5 millió forint pályázati pénzt fordított a társulás. A programban 21 település vett részt, és 30 fő került alkalmazásba. Pályáznak a 2010-es téli-tavaszi közmunkaprogramra is, melyet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsa még nem bírált el.

A közművelődési-múzeumi referens tovább-foglalkoztatására 2,5 millió forint támogatást sikerült elnyerni a tavalyi évben. Idén, a február végétől április végéig terjedő időszakban, hétvégenként kerül megrendezésre a kulturális forgatag programjai és a kistérségi vándorkiállítás is, amelyhez egymillió forint pályázati támogatást nyertek. A közkincs kerekasztal létrehozására és működtetésére mintegy négyszázezer forintot, bábszínházi előadások rendezésére 360 ezer forintot kaptak. Az önkormányzati fejlesztéshez kapcsolódó közfoglalkoztatás anyag- és eszközbeszerzésére tízmillió forintot sikerült elnyerni. Az Őriszentpéteri Művelődési Ház és Városi Könyvtár pályázatot nyújtott be, az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulással közös szervezésben megvalósuló kistérségi színjátszó és dalostalálkozó szervezésére. A pályázati támogatás segítségével 2009 őszén az Aranymálinkó dalostalálkozó és az Ekhós szekér színjátszó találkozó keretében kistérségi amatőr csoportok szakmai találkozóját szervezték meg.

A társulás 7,2 millió forintot igényelt, de még el nem bírált, az "Egészségesen Őrség! Egészségnevelés az Őrségben" elnevezésű pályázatra. A sportra is minden évben nagy figyelmet fordítanak, és megrendezik a kistérségi bajnokságot. Miután az MTV Zöld 7-es programjában Magyarország 7 csodája közé juttatták a nézők az Őrséget, már 2 éve Pünkösdkor a budapesti Nemzeti Vágtán is bemutatkozott a térség, de az Utazás kiállítás adta lehetőségeket is kihasználják a térség népszerűsítésére.

*




Félmilliárd egyetemi fejlesztésekre

Ötmilliárd forintot fordíthat fejlesztésekre a Nyugat-magyarországi Egyetem, ebből több mint 500 millió forintot a Savaria Egyetemi Központ költhet el. Szombathelyen a természettudományi és a műszaki képzés korszerűsítését szolgálja a pénz. Új laboratóriumokat alakítanak ki, korszerű eszközöket vásárolnak a pénzből.

A földrajz-kőzettudományi intézet volt számítástechnikai laboratóriumában a gépek elavultak, így jelenleg módszertani laboratóriumként funkciónál a helyiség” – mondja az intézmény dékánja. Ez a helyiség is meg fog újulni, egy kőzettani laboratóriummá alakítjuk.

És ez csak az egyik helyiség, amit átalakítanak majd a következő hónapokban. Új mechanikai, mechatronikai, talajtani laboratóriumot is kialakítanak, de megújul a szerves kémiai labor is. A 80-as évek elején építették azt az épületrészt, ahol a természettudományos képzés folyik, itt vannak a vizsgálati helyiségek is. Az elmúlt három évtizedben csak kisebb fejlesztések történtek, nagyobb, egységes korszerűsítés nem történt.

"Nemcsak saját, hanem alapkutatások is folynak majd a laboratóriumokban, de megrendelésre alkalmazott kutatások és fejlesztések is lesznek majd reményeink szerint" – tette hozzá prof. dr. Veress Márton, dékán.

Újdonság a laboratóriumok mellett, hogy egy planetáriumot is építenek. A korszerűsítéstől azt várják, hogy tovább nő a műszaki és természettudományos képzések iránti érdeklődés. A szerződéseket már aláírták, így a beruházás első üteme márciusban kezdődik. Akkor a földszinten és az első emeleten található helyiségeket alakítják át. Májusban érnek a II. emeletre. A tervek szerint a következő tanévben már megújult laboratóriumokban tanulhatnak a diákok és folyhat a kutatómunka.

Forrás: Szombathely Televízió


*



Felújított iskolát adtak át Nádasdon

Nagy volt az izgalom a megújult iskola szintén látványosan rendbetett tornatermében (amely léptékét tekintve inkább hasonlít egy sportcsarnokhoz). A megújult iskola avatójára nem csak az építők, a politikusok és a tanárok jöttek el, hanem a szülők, a diákok is.

Nem hiányozhattak azok sem, akiknek a Nekünk nem 8 című pályázat sikeres megvalósulása volt elsősorban köszönhető, vagyis az érintett polgármesterek. „Sok-sok küzdelem, vita és időnkénti nehézség ellenére végül sikerült valóra váltani előremenekülő terveinket” – mondta Karvalits J. Zoltán nádasdi polgármester. „Végül is nyolc település csatlakozott a projekthez. Elsősorban az itt élő kisdiákok élvezhetik majd az új iskola előnyeit. A tantermeken kívül más is változott, hiszen új parkolót építettek és egy csinos kis parkot is kialakítottak. Az volt a cél, hogy 21. századi létesítményt alkossunk. Azt hiszem, ez sikerült is” – tette hozzá a település első embere.

*




Korszerűsít a Vasi Volán

Megújuló géppark és korszerű utastájékoztatás – ezek a Vasi Volán idei tervei. Az utasforgalom csökkenése miatt a 34 csuklós-buszból mindössze öt marad meg, lecserélik szinte valamennyi járművüket. Azt ígérik, a Szombathelyen egy év múlva nem lesz tíz évnél öregebb autóbusz.

A 80-as évek óta harmadára esett vissza a busszal utazók száma. A volán forgalmi üzletágvezetője szerint ez késztette arra a társaságot, hogy öt csuklós járatot kivéve, főként szóló buszokat üzemeltessenek. December óta hét új Credo autóbusz munkába állt. A Volán eddig elégedett az új szerzeményekkel. "Rendkívül pozitívak a visszajelzések. Ez a motor már rendkívül jó teljesítményű, a buszvezetők könnyen tudják kezelni a gépjárművet, az alacsony padlózat pedig az utasok igényeit elégíti ki" – vélekedett Benkő Tibor, a Vasi Volán Zrt. forgalmi üzletág igazgatója.
Hamarosan lezárul az a pályázat, melyet az utasforgalmi tájékoztatókra írtak ki. Ha sikeres lesz, akkor egyes megállókban – például a Városházánál –, az érkező járatokról percre kész információt kaphatnak az utasok. De más fejlesztéseket is tervez a Szombathely tömegközlekedését biztosító szolgáltató. A cég a várossal kötött szerződése értelmében 2012-ig csaknem teljesen megújítja gépparkját. Addig további 14 új szóló Credo autóbusz érkezik . Így jövő év végére összesen 21 korszerű járművel közlekedhetnek majd a szombathelyi utasok.

*




Jól haladnak a vépi általános iskola felújítási munkálatai

A kedvezőtlen időjárás miatt egy ideig álltak a munkálatok a vépi Hatos Ferenc Általános Iskolában. A megye legfiatalabb városában pályázati pénzből akadálymentesítik az épületeket, korszerűsítik a fűtési rendszert valamint összekötik a két iskolaszárnyat is. A munkálatok összértéke 231 millió forint. Az önkormányzat 31 milliós önrészt vállalt, míg a többit EU-s pályázaton nyert pénzből biztosítja a település. A mintegy 260 tanulót a felújítás alatt az óvodában, a művelődési házban valamint a szakközépiskolában helyezték el. A tervek szerint szeptember elsején az új tanévet már a felújított iskolában kezdik meg a diákok.


*




Farsangi rönkhúzás Nádasdon

Az Őrségben több faluban is megőrzött néphagyományt akkor elevenítik fel, ha farsang idején nem volt házasodás a faluban. Az idén sincs. Így aztán beöltözött a násznép koszorúslányokkal, vőféllyel, kéregető cigányokkal, no meg élén a csokrot vívó, kackiás bajszú, jóvágású vőlegénnyel elindultak harmonka- és énekszó kíséretében a lányos házhoz kikérni a dagadt menyasszonyt.

Közben hó is esett, volt aki megöntözte torkát jóféle kisüstivel. A hangos menet a lányos házhoz érve a vőfély kikérte a menyasszonyt, aki tette-vette magát, s láthatóan szívesen nyugtázta, amikor hallotta az alkalmi versike szövegét: "Árok partján pipitér, menyasszonyunk sokat ér!"

Innen a menet felvonult a templomdombra, ahol egy hatalmas rönkre ült az ifjú pár, amelyet szüzek húztak. Ám mielőtt elindult ájfent nótaszóval a lakodalmas menet, a kisbíró kidobolt minden csúfságot, amely a faluban megtörtént az elmúlt egy év alatt.

Forrás: vasnepe.hu

Forrás: Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület, Őriszentpéteri HVI, Körmendi HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés