Hírek

Őszi fényünnep a Bodrog-parton

2009. november 22. // Kategória: Hírek

Befejeződtek a nyári felújítási munkálatok a ME Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában Sárospatakon

Örömmel számolunk be a nyári szünidőben az iskolánkban történt felújítási munkálatokról.
 
Befejeződtek a nyári felújítási munkálatok a ME Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában Sárospatakon

Örömmel számolunk be a nyári szünidőben az iskolánkban történt felújítási munkálatokról. A fenntartónk a Miskolci Egyetem biztosította azt az összeget, amellyel megvalósulhatott a tantermi épület csapadékvíz elleni tetőszigetelése és a villámvédelmi rendszer kiépítése. Ezáltal megszűnik a főépület beázása. Megszépült, világosabb lett az aula, a vas szerkezének lefestésével és a nyílászárók kicserélésével- számolt be Kissné Murányi Andrea igazgatónő.

*



A 479. tanévet nyitották meg a Református Kollégiumban

A Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona 2009. augusztus 30-án 16 órakor tartotta 479. tanévnyitó ünnepségét.

A református templom padjait megtöltötték a diákok, a szülők és Az ünneplő gyülekezetet először Virágh Sándor sárospataki református lelkipásztor köszöntötte.

Az Igehirdetés szolgálatát Beidek Endre lelkész-vallástanár végezte. Jeremiás siralmai 3. részének 22-23. verse alapján: „Az Úr kegyelmessége az, hogy még nincsen végünk: mivel nem fogyatkozik el az ő irgalmassága! Minden reggel meg-megújul, nagy a te hűséged.” Az a biztatás hangzott el a szószékről, hogy évszázadon keresztül megőrzött minket az Úr és célja, küldetése van jelenleg is a Kollégiumunknak. Az a biztatás is elhangzott, hogy jövője is van a Gimnáziumunknak.

Az Istentisztelet után a Tanévnyitó ünnepségen Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő köszöntötte az új és régi diákokat, valamint a szülőket, akik bizalommal vannak iskolánk iránt. Pál apostol bíztató szavait idézte : „ Mindenre van erőm a Krisztusban”.

A tanév előttünk álló feladataira, a 3 országos rendezvényre is gondolva. Török István nyugdíjas vallástanár az ünnepség keretén belül kapta meg a Tiszáninneni Református Egyházkerület és a Sárospataki Református Kollégium által alapított Lorántffy Zsuzsanna Díjat. A kedves és megtisztelő laudációt Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatóasszony mondta el, a díjat Főtiszteletű Csomós József püspök úr adta át. Az új tanárok fogadalomtétele után a 9. évfolyam diákjai Dienes Franciska 12/a osztályos tanuló által mondott esküszöveg szerint tettek fogadalmat.

Kállai Zoltán (8/h) és az általános iskolások szavalata, az énekkar szolgálata emelte a tanévnyitó ünnepélyességét. Jó volt azzal a reménységgel kijönni a templomból, hogy bizalommal és reménységgel kezdhetjük az új tanévet. az ünnepi alkalomra eljött vendégek…

*



Őszi fényünnep a Bodrog-parton

Első ízben volt fényünnep Sárospatakon, a Bodrog-part jegenyéi és a külső várfal közötti réten, de valószínűleg nem utoljára.

Aki ott volt, abban mély nyomot hagyott a pattogó "szertűz", az egyhangú dob, az ősi monoton ének, ami ezer évvel vitt vissza bennünket a történelemben, amikor Árpád népe a Vereckei-hágóról leereszkedve éppen itt haladhatott keresztül.

Reméljük Petraskó Tamás máskor is eljön barátaival és segít nekünk megidézni a múltat, rég múlt magyar történelmünket

*



Horgászverseny a sárospataki Berekben

Páros horgászversenyt rendeztek a Berek-holtágon, ahol csónakból kellett horgászni. A vízfelület benépesült, ahol a ragyogó kora őszi napfényben délig tartott a verseny. Amikor kikötöttek, már várta a versenyzőket a bográcsos, amit EGYED Attila osztott ki.

Eszünkbe juthat Dr.Újszászy Kálmán professzor híres mondása: "Sárospatakot a Jóisten jó kedvében teremtette". Itt van pl. a Berek! Télen a korcsolyázók népesítik be, nyáron a horgászok. Még látványnak is gyönyörű, az év minden szakában! 

*



Miniszteri kitüntetés az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumnak

2009. szeptember 25-én Hiller István oktatási és kulturális miniszter, miniszteri elismerő oklevél kitüntetést adományozott a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumnak a tehetséggondozás terén végzett kiemelkedő munkájáért.

A Magyar Tehetséggondozó Társaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmából megrendezett szakmai konferencia keretén belül, három másik oktatási intézménnyel együtt, de gimnáziumként egyedül, érte ezen elismerő megtiszteltetés az iskolát. A kitüntetés odaítélése, az intézményben folyó másfél évtizedes tehetségfejlesztő tevékenység magas színvonalának, sokszínűségének köszönhető.

A tanulmányi, sport és művészeti versenyeken elért országos eredmények, a hat évfolyamos projekt módszeren alapuló komplex tehetségfejlesztő munka és az Arany János Tehetséggondozó Program sikere, valamint a tehetséggondozással kapcsolatos szakmai konferenciák, előadássorozatok, továbbképzések szervezése áll az elismerés hátterében.

*



Polgárőr elismerés

Az idén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Év Polgárőr Egyesülete országos elismerést a Sárospataki Polgárőr Egyesület kapta, melyet az egyesület elnöke Klima János és Sárospatak alpolgármestere Aros János vett át Budapesten.

Forrás: Sárospataki HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés