Hírek

Nagy siker az ÚMVP falunapi pályázata

2010. március 1. // Kategória: Hírek

Lázas munka a LEADER pályázatok feldolgozása érdekében

Pályázatkezelés az újudvari irodában
2009 decemberében kezdődött meg a LEADER pályázatok feldolgozása az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesületnél. A beérkezett 44 pályázat iktatása és rögzítése december 15-ig megtörtént.
 
Lázas munka a LEADER pályázatok feldolgozása érdekében

Pályázatkezelés az újudvari irodában
2009 decemberében kezdődött meg a LEADER pályázatok feldolgozása az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesületnél. A beérkezett 44 pályázat iktatása és rögzítése december 15-ig megtörtént.

Az ügyintézők folyamatosan dolgozzák fel a beérkezett anyagokat jogosultsági, formai és tartalmi szempontból. Sajnálatos, hogy a meghirdetett tájékoztatók és személyes egyeztetések ellenére sok olyan hibát találtunk, ami korrigálni kell. Szinte minden egyes fejlesztési elképzeléshez hiánypótlást vagy adategyeztetést írt ki az érintett ügyintéző.

Február végével megkezdődnek a közösségi célú fejlesztések helyszínelései is. A munkaszervezet 2 munkatársa 9 helyszínt látogat meg, ahol építésre, felújításra pályáztak. A döntésre előkészített pályázatok az MVH felülvizsgálata után kerülnek az egyesület Döntéshozó Testülete elé, ahol a ponthatárokat meghúzásra kerülnek.

A minisztérium előzetes tájékoztatása szerint a LEADER pályázatok újbóli meghirdetésére 2010. szeptember 1-én kerülhet sor. Addig is, várjuk a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiához illeszkedő új javaslatokat.

Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
munkaszervezet vezető


*



Nagy siker az ÚMVP keretében meghirdetett falunapi pályázat

Ökofesztiváltól a Rittyentős Napig
Az FVM 2010-ben is meghirdette a „Vidéki rendezvények, falunapok szervezése 2010. évben” pályázatot. 2009-ben 14 település szerepelt eredményesen az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület területén ezen a felhíváson.

A jelenlegi kiíráson önkormányzatok, önkormányzati intézmények, civil szervezetek és magánszemélyek indulhatnak. A pályázatok beadásához szükséges a területileg illetékes LEADER HACS és HVI iroda aláírása is.

Egyesületünk elnöke 2010. február 24-ig 24 pályázatot írt alá. A nagykanizsai térségből 15, a zalakarosi térségből 8, a pacsai térségből 1 település igényelt rendezvényéhez támogatást ÚMVP-keretből.

A nyertesek rendezvényei során, az ÚMVP sátor területén a munkaszervezet tagjai biztosítanak tájékoztatást, valamint játékos formában segítik az ismeretek bővítését.

Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
munkaszervezet vezető


*



Saját rendőrök Nagykanizsán

A közbiztonság javulását, valamint a lakossággal való szorosabb kapcsolattartást várja a rendőrség attól a két körzeti megbízottól, akik február utolsó hetében kezdték meg munkájukat Nagykanizsa keleti városrészében.

Bukovecz József zászlóssal és Perényi Ádám őrmesterrel a jövőben gyakran találkozhatnak a keleti városrész lakói. A két körzeti megbízott a nagykanizsai önkormányzat jóvoltából felújított irodahelyiséget is átvehette. „Tulajdonképpen csak a válaszfalakat hagytuk meg, minden mást, az elektromos hálózatot, a fűtési rendszert és a burkolatokat is ki kellett cserélni. Kialakításra került egy vizesblokk is, s rövidesen az épület külső festését is megejtjük. Az iroda így közel egymillió forintba került” – mondta el Kámán László, a Vagyonkezelési Zrt. Vezetője.

Az átadáson a városrész önkormányzati képviselői és Marton István polgármester is részt vett, aki jelezte: a tavasz folyamán a kiskanizsai városrészben is hasonló irodát bocsátanak a rendőrség rendelkezésére, miután e két városrészben hiányolták leginkább a rendőri jelenlétet.
Bencze József országos főkapitány kiemelten támogatja a lakossággal való szoros kapcsolattartást, s ennek eredményeként tavaly június óta a körzeti megbízottak anyagi megbecsülése is jobb, mint korábban volt” – említette Dedics Zoltán, a ZMRFK rendészeti igazgatója, aki szerint Zala megye elég jól lefedett e téren.



Az új irodának dr. Molnár József, Nagykanizsa rendőrkapitánya is örült. Mint mondta: a két körzeti megbízott jelenlététől egyértelműen a közbiztonság javulását várja, a keleti városrészben ugyanis magas az egy főre jutó bűncselekmények, szabálysértések száma.
„A kollégáim helyben látják el a szolgálatot, gyakran lesznek majd a közterületen, de telefonon is értesíthetők lesznek” – jelezte dr. Molnár József, hozzátéve: a későbbiekben az sem kizárt, hogy a körzeti megbízottak kismotorral vagy kerékpárral járőröznek majd a területen.

*




Bemutatjuk az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület területén az ÚMVP III. tengely turisztikai jogcímének egyik kedvezményezettjét

Interjú Hajdú Gézáné, falusi vendéglátóval

A Dél-Zalai térség egyik legismertebb falusi vendégfogadásra szakosodott helye a nagyrécsei Bacónaki hegyen található Hajdú-ház.

Mi volt az oka, hogy kérelmet nyújtottak be a ”Turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez”elnevezésű jogcímben?
Bár kedvelt az általunk nyújtott falusi szálláshely, az aktív turizmus térhódítása miatt szükségessé vált forgalomnövelő beruházás végrehajtása. Fejlesztési terveinkben ezekre az igényekre kívántuk reagálni.

Milyen fejlesztési elképzelést kíván megvalósítani?
Nagyrécsén a Bacónaki-hegyi 534 hrsz. alatti ingatlanon – ahol jelenleg is falusi turizmus keretei között szállásadást üzemeltetek – szolgáltatás színvonalát javító eszközöket (mosogatógép, fűnyíró, kerékpárok, ping-pong asztal) kívánok beszerezni. A bővítés keretei között szálláshelyet üzemeltetek, egy udvari kemencét építettünk ugyanis egyre népszerűbb a szabadtéri sütés-főzés. Az épületen és a hozzátartozó udvaron kismértékű felújítás is (járda, kerítés építése, külső festés és ereszcsatorna javítás, burkolat felújítás) történik. Ezzel a szálláshely eléri a 4 napraforgós minősítést. Az energia felhasználás mérséklését napkollektoros rendszer kialakításával biztosítjuk.

Milyen új szolgáltatást vezetnek be?
A Bacónaki-hegy másik területén (414 hrsz. alatti ingatlanon) megépül az a tároló, amely
a szolgáltatás bővítéseként elképzelt kerékpártárolóként fog funkcionálni, ezen a területen – kisléptékű infrastrukturális fejlesztéssel – kerékpáros pihenő kialakításra kerül sor. De van még ötletem, amit remélem a LEADER program keretében valósíthatok meg, hiszen erre is nyújtottam be pályázati programot.

*



Gelsén bölcsödei szolgáltatással bővült az óvoda

Az önkormányzati beruházásban megvalósult új intézmény-részleget ünnepélyes keretek között adták át.

Egyelőre csak 10 fővel, de február 8-án megkezdte működését a legkisebbek és szüleik jelenlétében felavatott bölcsőde, amelyet a gelsei Szivárvány Óvoda két hátsó csoportszobájából alakítottak ki. A Kuckó-Mackó Családi Napközi elsősorban a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátását biztosítja a jövőben.

Mint avatóbeszédében Gulyásné dr. Kovács Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese kiemelte: e rugalmas, a szülők igényeihez alkalmazkodó, s a kisebb településeken is működtethető ellátási formára egyre nagyobb szükség van. A 10,5 milliós nagyságrendű gelsei projekt az Európai Unió 7 milliós támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 1,5 millió forintos társfinanszírozásával valósult meg, 20 százalékos önkormányzati hozzájárulással.

*



Értékmegőrzés hagyományteremtő szándékkal

Február 21-én a zalaszentbalázsi általános iskola tornatermében hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a kanizsai kistérség népzenei és néptánc találkozóját. A rendezvényen a kistérséghez tartozó települések kulturális és művészeti csoportjai adtak műsort.

A népdalok és a néptánc jegyében telt a szombat délután a zalaszentbalázsi iskola tornatermében, ahol mintegy húsz kulturális csoport adott randevút egymásnak. A zalai hagyományok megőrzését célul kitűző találkozó az Oktatási Minisztérium által is támogatott Napraforgós Kistérségi Napok programsorozat második állomása volt. „A kanizsai kistérség több mint egymillió forintot nyert egy olyan sorozatra, amely a hagyományok őrzését, ápolását szolgálja” – árulta el Berkenyés Lászlóné, a kistérség oktatási referense. „A rendezvénysorozat első állomásaként a közelmúltban Surdon tartottunk farsangi vigasságot, s hamarosan egy kistérségi borversenyre, illetve egy nemzetiségi hagyományőrző napra is sor kerül. A program zárásaként fotó- és rajzkiállítást is tervezünk, melynek témája a kistérség természeti és épített értékeinek bemutatása lesz.

A találkozó a Zalaszentbalázsi Népdalkör fellépésével kezdődött, majd a helyi általános iskolások adtak műsort. A délután során színpadra állt még többek között a kanizsai Árvácska Dalkör, az Újudvari Népdalkör, a szepetneki Nefelejcs Egyesület néptánccsoportja, a murakeresztúri Rozmaring Asszonykórus.

Polai György, a nagykanizsai társulás irodavezetője elmondta: 27 település tartozik a társuláshoz, mely durván 67 ezer embert jelent. Őket kéthavonta megjelenő hírlevélben tájékoztatják a fontosabb eseményekről, hírekről.

*



Falujárás Sandon

A 437 lakosú Sandon folytatódott a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és a Zalai Hírlap közös falujárása.

Az 1999 óta zajló falujáró sorozatnak a Zala Megyei Közgyűlés támogatásával megvalósuló legújabb programja délben ismerkedő találkozóval kezdődött a kultúrházban. A találkozón a képviselő-testület tagjain kívül a község életében meghatározó szerepet játszó intézmények, szervezetek vezetői vettek részt. Délután a község nevezetességeivel, hitéletével, civil szervezeteinek tevékenységével ismerkedtünk, később pedig ismét a kultúrházban folytatódott a program.



A helyi művészeti csoportok bemutatója után a falujárás legrangosabb eseménye következett: a Hevesi Sándor Színház művészei mutatták be a mindenütt nagy sikert arató operett-gálájukat.

*




Bemutatjuk az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület területén az ÚMVP III. tengely mikrovállalkozás jogcímének egyik kedvezményezettjét

Interjú Völgyesi József, egyéni vállalkozóval

FVM rendelet alapján, „Mikrovállalkozás létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatás” jogcímre benyújtott kérelmére 5.137.541- Ft támogatást biztosít az MVH ponthatár meghatározása alapján.

Hol kívánja megvalósítani a fejlesztéseket?
A beruházást Gelsén tervezem, ahol jelentős turisztikai fejlesztések indultak el az elmúlt években. ’30-’40-es években készült épületet alakítunk át, amelyet eredetileg lakóépületnek építettek, azonban jelenleg használatra nem alkalmas. ötletünkben egy olyan kereskedelmi egység kialakítása szerepel, amelynek fő profilja a zöldség-gyümölcs forgalmazás.

Milyen átalakításokat tervez az épületen?
Az épület jellege csak kis mértékben változik, elsősorban belső átalakítások lesznek. Az épületben eladótér, raktár, előtér, fedett kilépő kerül kialakításra. A régi homlokzati felületen szükség van hőszigetelésre. Új padlóburkolat, tetőfödém valamint az épület átalakításában belső válaszfalak kerülnek kialakításra.

Milyen célokat kíván megvalósítani a támogatásból?
Fő tevékenységi köröm a zöldség-gyümölcs kiskereskedelem. A vállalkozás-fejlesztésem legfőbb célja a szezon (tavasztól-őszig) kitolása egész évesre, az értékesítési és vevői igényeknek megfelelő telephely létesítése valamint a beszállítói köröm és az értékesítésre kerülő termékek mennyiségének és spektrumának növelése.

*



Kulturális seregszemle a zalakarosi kistérségben

Első ízben rendezte meg a 2008-ban újjáalakult zalakarosi kistérség a megyei művészeti fesztiválhoz kapcsolódó kulturális seregszemléjét. A gálaműsor első fordulóját szombaton Zalakomárban tartották meg.

Tekintve, hogy a zalakarosi kistérségben szerencsére nagyon sokan foglalkoznak művészettel, monstre bemutatót ígért a kulturális seregszemle. A rendezők azonban úgy döntöttek: nem egyetlen gigászi rendezvényt tartanak, hanem kétfelé választják a művészeti ágakat, s a két csoportnak külön kistérségi gálát szerveznek. Ennek következtében Zalakomárban a népzenészek, néptáncosok, vers- és prózamondók léptek színpadra, a közönség és a szakértő zsűri elé. A következő fordulóban pedig Gelsén a többi művészeti ág űzői mutathatják be tudásukat. „Az abszolút pártatlanságra törekedve Somogyból, az ottani néptáncszövetségből hívtunk zsűritagokat, hogy eldöntsék, mely produkciók érdemesek a továbbjutása a megyei gálára” – ecsetelte Novák Ferenc, a zalakarosi közösségi ház vezetője, a kistérségi Közkincs kerekasztal titkára, aki a dr. Markács Adrienn vezette kistérségi munkaszervezettel közösen szervezte meg a bemutatót. „Nagyon elégedett vagyok, hiszen a fellépők mind kiváló, magas színvonalú produkciókkal rukkoltak ki, azt hiszem, nyugodtan kimondhatjuk, hogy a kistérség büszke lehet a művészeire.

A gálán ugyanakkor megfigyelhető volt, hogy a kistérség kulturális élete igazából a négy nagy településre koncentrálódik. Galambok, Gelse, Zalakaros és Zalakomár számítottak zászlóshajóknak, a legtöbb fellépő ezekből a településekből érkezett. „Nagyon fontosak ezek a seregszemlék, hiszen egyfajta értékelésre is módot adnak” – tette hozzá Novák Ferenc.

*




Erejükhöz mérten segítik az időseket

Kacorlak – A falu idős lakóit köszöntötték a település kultúrházában.

A rendezvényen Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke is részt vett, aki köszöntőjében a falvak felemelkedését, illetve a kis önkormányzatok megerősítését is szorgalmazta. Az ünnepi szavakat követően a zalaszentmihályi férfi népdalkör lépett fel, műsoruk éneklésre késztette a helyi nyugdíjasokat is. Mint azt Magyar Zsolt polgármester elmondta: a tavaly beszerzett falugondnoki busz közvetve könnyíti az idős emberek életét, hiszen a szolgálat a nyugdíjasok gyógyszereit is beszerzi, házhoz szállítja.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, Nagykanizsai HVI, zalaihirlap.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés