Hírek

ÚMVP nyertesek: tanműhely és szélerőmű

2009. november 25. // Kategória: Hírek

NEEBOR hálózat munkatársainak helyszíni látogatása

A NEEBOR hálózat delegáltjai (8 ország résztvevői) látogatást tettek térségünkben egy tanulmányi út keretében.
 
NEEBOR hálózat munkatársainak helyszíni látogatása

A NEEBOR hálózat delegáltjai (8 ország résztvevői) látogatást tettek térségünkben egy tanulmányi út keretében. Megtekintették a Kistérségünket, tájékozódtak a helyi fejlesztési programokról, és felkeresték a vidékfejlesztési központot(LEADER HACS).

*



Megújult a városközpont Záhonyban

Bajnai Gordon miniszterelnök, Gazda László az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Lesku Miklós polgármester ünnepélyes keretek között adta át a „Záhony városközpontjának megújítása” elnevezésű projektet.

Megújult a városközpont Záhonyban
A nyár folyamán kicserélték a polgármesteri hivatal nyílászáróit, felújítják a tetőszerkezetet és a homlokzatot, melytől a fűtési szezonban jelentős energia megtakarítást remélnek. Bővítették a városháza mögötti útszakaszt és a parkírozók számát, járda épül az óvoda előtt, míg az Ady Endre utca Széchényi és Új élet u. közötti szakaszán díszburkolatot raktak le.

Végezetül a hivatal előtti - közel negyedszázada létesült - park újult meg, melynek eredményeként nyitottabb, tágasabb arculatot kapott. A díszburkolatot - a korábbival ellentétben - sóderágyba rakták le, frissítették a zöldfelületet, új kandelábereket, pihenőpadokat, székeket, hulladékgyűjtőket, kerékpártárolókat helyeztek ki.

A 62 millió forintos munka kivitelezője a Közmű Generál Kft.

Köles Zsolt

*



Tanműhely és szélerőmű

Ünnepélyes keretek között köszöntötték az Új Magyarország Vidéfejlesztési Program III. tengelyes intézkedések 16 nyertesét Fényeslitkén, a támogatási határozatokat Takács Szabolcs a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Szabols megyei kirendeltségének vezetője adta át.

Összesen 340 millió forintnyi támogatást osztottak ki 24 tagtelepülésn, a támogatások közel félmilliárd forint beruházási értéket képviselnek-tájékoztatott Mártha Tibor, a FSZVKE elnöke, hozzátéve, hogy a vállalkozásfejlesztés a támogatások révén összesen 19 új munkahelyet hoz létre.

A mikro-vállalkozások fejlesztésére megítélt támogatás 113 millió forint, melynek révén többek között Anarcson megvalósul egy fa brikett gyártó üzem, Dombrádon szélerőmű épül, Mándokon asztalos tanműhelyt alakítanak ki és fedeles lovardát építenek, Tornyospálcán pedig vendégház jön létre.

Falumegújításra és fejlesztésre közel 170 millió forintot ítéltek oda, a támogatásból Újdombrádon a Római Katolikus Egyház felújítja a templomát, Gyulaházán középületeket és parkokat újítanak fel, Újkenézen a Református Egyház felújítja a templomát, de játszóteret és parkot is építenek.

*



Újra épülhetnek az álmok az ipari park létrehozásával

2009. október 22-én adták át ünnepélyes keretek között a Fényeslitke - Komoró közforgalmú ipari - logisztikai területet, mellyel elkezdődött a 165 hektáros ipari park kiépítése.

„A lebontott MÁV-Északi rendező pályaudvarának romjain állunk – kezdte megnyitó beszédét Mártha Tibor, Fényeslitke polgármestere. „Szimbolikus hely, mert itt omlott össze Fényeslitke és a kistérség egyik jövőpillére a munkahelyek megszűnésével, az érintett családok kilátástalanságával. De a Jó Isten útjai kifürkészhetetlenek, s közel tíz év után e helyen újra épülhetnek álmaink, újra reménykedhetünk a mai érték-gazdasági és pénzügyi problémákkal küszködő világunkban”.

Dr. Vajdáné Dr. Horváth Piroska a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. Budapest vezérigazgató helyettese mutatta be a projektet a jelenlévőknek, majd ünnepi köszöntőt mondott Dr. Veres János. A keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos elmondta: „A megvalósításhoz kellett egy olyan kormány, amely - meghallva az érveket és figyelembe véve a gazdasági realitásokat - érdemben úgy gondolta, hogy a keleti kapcsolatoknak van jövője Magyarországon. Ehhez kellett az a felismerés is, amely átértékelte a magyar külpolitikát, a gazdasági kapcsolatok fontosságát, azt, hogy Ukrajna és Oroszország számunkra fontos partner”.

Dr. Szép Béla kormánypárti országgyűlési képviselő kiemelte a programban részt vevő 16 település összefogását, s példaértékűnek nevezte az érintett önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek valóban egy térségként megvalósuló áldozatos munkáját. A nyertes vállalkozó jövő év végégig kiépíti az összes vizes közműveket, az utakat, a közvilágítást és a távközlést, majd a projekt másik részeként történik meg a széles nyomtávú vasúti hálózat e területig történő meghosszabbítása is.
„Jövő év végén a betelepülők már megkezdik az érdemleges munkát, hogy 2011-12-ben már effektív munkaerőt lekötő munkavégzés kezdődjön meg a területen” - nyilatkozta Kálnoki Kiss Sándor miniszterelnöki megbízott, a Záhony és Térsége Komplex Gazdaságfejlesztési Program „atyja”.

Az ünnepség végén Bezzegh Gábor református lelkész és Maga László római katolikus plébános megáldotta az építési területet, majd Dr. Vajdáné Dr. Horváth Piroska és Bencze Antal, a kivitelező KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. Nyíregyháza vezérigazgatója aláírták az építési naplót. Záhony térsége újabb lépéssel haladt célja felé, mellyel az Európai Unió legcélszerűbb megközelítési logisztikai-befektetői központja lesz.

Forrás: Záhonyi HVI, Felső Szabolcsi LEADER Közhasznú Egyesület, szon.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés