Hírek

Tokaj-hegyaljai Szüreti Fesztivál

2009. november 26. // Kategória: Hírek

Kisbuszt kapott Makkoshotyka

Makkoshotyka község önkormányzata az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében pályázott a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére igényelhető támogatásra.
 
Kisbuszt kapott Makkoshotyka

Makkoshotyka község önkormányzata az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében pályázott a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére igényelhető támogatásra. Ennek keretében az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból 8.353.000,- Ft-ot nyertünk, amelyből egy 9 személyes Volkswagen Transporter kombi kisbuszt vásároltunk – számolt be a sikeres pályázatról Vitányi Julianna polgármesterasszony.

Ez alkalmas kerekesszékben ülő mozgáskorlátozott személy szállítására és gyermekek szállítására is. A gépjármű ÁFA-ját az önkormányzat fizette. A kisbuszt többnyire szociális tevékenységre, közösségi-, közművelődési-, ifjúsági programok lebonyolításához, egészségügyi intézmények elérésére stb. fogjuk használni.

*



Embernek maradni - a fiatalok szemszögéből

2007-ben, Szent Erzsébet évében indult el egy projekt, amely férfiakat és nőket szólított meg, és róluk készültek fotók. Most egy új projekt indul el, aminek a címe az, hogy „Embernek maradni”. Ebbe a projektbe kapcsolódott be Sárospatakról gyakorlatilag mind a két gimnázium – számol be egy ősszel nyíló kiállításról Bálint Béla igazgató… Ez a kérdés azért is fontos, mert ha az embernek nincsen életcélja, akkor egy bizonyos idő után nem leli a helyét és agresszív lesz - ezt szeretnénk megelőzni és elkerülni a fiataljaink esetében.

Kiállításokkal, az abban szereplő embereknek a meghívásával szeretnénk ezért tenni. A fiatalokról is készül fotó és tőlük is lesz kérve jelmondat, hogy mit tartanak az életben fontosnak, és mi az, ami nekik az életcéljuk és mi az, ami nekik a vezérfonaluk azzal kapcsolatban, hogy ember maradjon valaki.
Ebből áll majd össze egy fotókiállítás, amely könyv alakjában is meg fog majd jelenni, nem csak Sárospatakon, hanem Magyarországon máshol, külföldön is, ahol tudunk ez irányban cserekapcsolatokat létesíteni.

*



Tokaj-hegyaljai Szüreti Fesztivál - Polgármesterek Bora 2009

A 2001. évben megalakult „Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Fóruma” kiemelt feladatának tekinti a hegyalja bor hírnevének megőrzését, népszerűsítését.

A marketingmunka immáron évek óta folyik és ennek keretében hagyományosan a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok rendezvénysorozat keretében adják össze jelképesen az egy-egy fürt szőlőt és marék aszút – majd a hónap végén természetesen a 2 q szőlőt és 20 kg asszút - bort: a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borát. Idén ezt a ceremóniát Tokaj főterén 2009. október 3-án délután rendezte meg a házigazda város a Magyar Borok Háza támogatásával, természetesen a hegyaljai települések látványos szüreti felvonulásához kapcsolódóan.

A hagyományoknak megfelelően hintókon és lovas szekereken érkeztek a helyszínre a települések első számú vezetői és Fekete Csaba kisbíró konferálta fel menetben vonuló csoportokat, invitálta a színpadra a polgármestereket. Rák József, Hercegkút polgármestere idén is hintón érkezett a főtérre, Vámosújfalu polgármesterével közösen.

A díszvendég ezúttal a Magyar Turizmus Zrt elnöke, Niklai Ákos úr volt, aki ünnepi köszöntőjében ígéretet tett arra, hogy a Tokaji Történelmi Borvidék, mint világörökség marketing tevékenysége kiemelt támogatásban részesül.

A népművészeti termékek kirakodóvására, neves borászok standja és a hegyaljai települések kulturális csoportjainak színes műsora várta a minden eddiginél nagyobb számban megjelent érdeklődő közönséget ezen a napon Tokajban.

hercegkut.hu

*



Tájékoztató az ÚMVP III. és IV. tengely kérelmei/pályázatai kiírásáról

2009. október 12-én a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás tájékoztatót szervezett „A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése” program által támogatott „Felzárkóztató és Fenntartható Térségfejlesztés a Bodrogközi Kistérségben” projekt keretei között.

A délután folyamán az ÚMVP IV. tengely pályázat támogatási programról és a hamarosan megjelenő III. tengely kérelmeiről beszélt Ogár Zoltán, a HACS munkaszervezet vezetője. A megjelentek között önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozók és egyházak képviselői vettek részt az előadáson.

Felhívta a jelenlévők figyelmét a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület honlapjára, ahol a rendeletek, a követelmények, illetve a formanyomtatványok megtalálhatóak.

Továbbá beszélt a frissen megjelent III. tengelyről, amelynek keretei között tavaly négy jogcímre lehetett támogatási kérelmet benyújtani (vidéki örökség megőrzése, falumegújítás- és fejlesztés, mikrovállalkozás fejlesztés, valamint turizmusfejlesztés). Nagy érdeklődés mutatkozott az ezzel kapcsolatos támogatási kérelmek iránt is.

*



Tiszteletbeli tanári címet kapott Dr.Hörcsik Richárd

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia az Osterhaven tanulmányi napok sorozatában 2009. október 21. és 22. napján Sárospatakon, a Református Kollégium Imatermében Nemzetközi Kálvin-konferenciát és Nagy Barna-emlékülést tartott.

Ennek keretében két külföldi és két magyar professzornak adtak át tiszteletbeli tanári címeket, az utóbbiak egyike Dr.Hörcsik Richárd volt…

*



Leadták a szőlőt a Polgármesterek Borához

2001-ben indult ez a kezdeményezés, amikor Tokaj-hegyaljai 27 településének polgármestere létrehozott egy fórumot, ahol elhatároztuk, hogy készítünk egy ilyen bort, ami a Polgármesterek Bora. A szőlő összeadása Tokajban a szüreti fesztiválon jelképesen, de a valóságban ilyenkor történik, amikor összeadjuk a 200 kg szőlőt és a 20 kg aszúszemet.

Hercegkút is része a Tokaj – hegyaljai borvidéknek, ezért minden ilyen kezdeményezésben minden esetben részt veszünk – jelentette ki Rák József polgármester…

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, hercegkut.hu, makkoshotyka.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés