Hírek

Szüreti mulatságTápiógyörgyén

2009. december 14. // Kategória: Hírek

Átadták az Angliából érkezett tűzoltó-fecskendőt

A Nemzetközi Leonardo Csere Program (LIEP) keretében használt angol gépjárműfecskendőt nyert a Kókai Önkéntes Tűzoltóság.
 
Átadták az Angliából érkezett tűzoltó-fecskendőt

A Nemzetközi Leonardo Csere Program (LIEP) keretében használt angol gépjárműfecskendőt nyert a Kókai Önkéntes Tűzoltóság.

Shropshire-ből 2009. szeptember 27-én délután érkezett meg a csapat és a Volvo fecskendő. A jármű egy 13 éves, 30 ezer kilométert futott Volvo FL 614-es. A gépjármű motorja 5480 m³, 207 lóerős 650 Nm nyomatékkal és 5+1 fokozatú automata váltóval rendelkezik. Víztartálya 1800 liter térfogatú. Szivattyúja Godiva típusú 2700 liter/percre (10 bar alacsony nyomáson, 40 bar magas nyomáson) képes. A jármű saját kerekein érkezett Kókára Stuart West, Andy Bevon, Rob Sheppard, Ian Johnson, Tony Barnes és Nick Herbert angol tűzoltókkal a fedélzetén, akik közül már néhányan jártak Magyarországon.

Az érkezést követő napon a gépjárműfecskendő megismerése és a technikai eszközök használatának elsajátítása következett. Felszívásos táplálás, illetve a telepíthető szivattyú használatának begyakorlása a Styron Kft telephelyén került sor. A gyakorlat befejeztével a szertárba visszaúton egy közlekedési balesetbe botlottak, ahol egy kisteherautónak a kereke kitört és elzárta az útépítés miatt egysávos utat. Az angol tűzoltókkal közösen a kisteherautót az útról eltávolították. Következő nap ismét a technikai ismereteké volt a főszerep

2009. szeptember 30.-án délelőtt 11 órakor kezdődött az átadó. Az ünnepségen részt vett Dawn McKen, a Brit Nagykövetség nagykövetének helyettese, Fáber Dániel, a Brit Nagykövetség helyettes sajtótitkára, az angliai Shropshire tűzoltóságának képviseletében Stuart West, Andy Bevon, Rob Sheppard, Ian Johnson, Tony Barnes és Nick Herbert, Tóth Gábor országgyűlési képviselő, Juhász Ildikó, Kóka község polgármestere, dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, fővárosi parancsnok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Dr. habil. Cziva Oszkár tűzoltó ezredes, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke, Dr. Zoltán Ferenc tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Nyers István ny.tű. őrnagy a Kókai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke illetve vezetősége és tagsága. Nagy számban megjelentek a környező önkéntes tűzoltó egyesületek képviselői, illetve Nagykáta HÖT parancsnoka, Torba Csaba is. A köszöntő és a méltató beszédek után Kóka község plébánosa, Dóbiás Zalán atya megszentelte a Volvo -t. Ezután egy baráti hangulatú ebéd következett, illetve ajándékok átadása, majd egy néptánc bemutató. A rendezvényen Dr. Bende Péter bejelentette, hogy a pályázat feltételeként, a Csepel Tü-1.1 típusú gépjárművünket a Balatongyörök ÖTE kapja meg.

*



„Kalandok a pusztában”

„Kalandok a pusztában” címmel pályázatot nyújtott be és 27 531 715.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült önkormányzatunk (Tápiógyörgye) a Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül. A beruházás építési munkálatai 2009. május 14-én kezdődtek és 2009. szeptember 15-én fejeződtek be, megtörtént a műszaki átadás-átvétel.

A „Kalandok a pusztában” egy újonnan épült tematikus útvonal, amely négy állomáson keresztül mutatja be a település történelmét és természeti értékeit. Érdemes biciklire vagy lovas kocsira ülni és bejárni ezt a kalandos utat, hogy többet is megtudjunk a falu múltjáról és élővilágának érdekességeiről, hogy kikapcsolódjunk, és hogy egy kis játékból se maradjunk ki! A túra a gyermekek számára is szórakoztató, hiszen minden helyszínen többféle játékot is kipróbálhatnak.
Első állomás a horgásztó, ahol a vízen kialakított pallósoron keresztül egy madármegfigyelő házhoz érünk. Ebből a speciálisan kialakított „búvóhelyből” csodálhatjuk a nádas élővilágát, a ház falain pedig háromdimenziós természetfotókat láthatunk. A közelben még műfészkeket és beülőket is elhelyeztünk, ezzel is csalogatva a madarakat. Itt magányos látogatók, családok, sőt csoportok is végigélhetik a lassúság élményét, megfigyelhetik egy zárt, de a kitekintést lehetővé tevő ablakon keresztül a nádas élővilágát, minden évszakban bemutatva a természet szépségeit.
A második megálló a jászboldogházi határnál lévő Gulya-gyep élővilágát és a szürke marhák életét szemlélteti. Kipróbálhatják a gémeskutat és hallgathatják a madarak, a tücskök és a békák zenéjét, de le lehet menni a Tápió partjára is, ahol a patak színes élővilága tárul az érdeklődő elé. Átérezhetjük a természet adta békét és élvezhetjük a puszta szépségeit! A táblákról megtudhatjuk, miként éltek a puszta népei, hogyan legeltették állataikat, sőt különböző érdekességekről is olvashatunk a témában. A pihenő a folyamatosan látogatott helyek sorába kerül, a kútból rendszeresen vizet húzunk, így a szikes puszta fontos helyszínévé lesz, az itatóhelyre érkező különféle madarakat, emlősöket is jól megfigyelhetjük.
Harmadik állomás a Pokoltanyán létrehozandó pihenőhely. Azon túl, hogy egy klasszikus pihenőhelyként működik, lehetőséget teremt arra is, hogy leginkább családok vagy csoportok ismerkedjenek meg a tanyasi élet történetével, Pokoltanya múltjával és a középkori szürkemarha- hajtás történetével. Az itt elhelyezett tanyasi állatok életnagyságú szobrai lehetőséget adnak arra, hogy megismerkedhessünk a muraközi ló, a mangalicák és a szamár felépítésével, méreteivel, sőt egyeztetés alapján a pokoltanyai állatokkal is találkozhatunk. Ugyanitt lehetőség van lovaglásra is, a pihenőn pedig ebédet is főzhetünk a kiépített tűzrakó helyen. A pokoltanyai állomáson játszótér is található.
Végső állomás a Szelei úti pihenő, amely egy még ma is legeltetett területen valósult meg. A pihenőhelyen megújult a gulya kút, az információs táblák a legeltetés és a gémeskút rejtelmeit ismertetik, sőt az oldalaikon játékokat is találhatunk, hogy a kicsi gyerekek se unatkozzanak. A tili-toli játék lepkéjét kirakni minden korosztálynak érdekes lehet, és ha vizet húzunk a felújított gémeskútból, akkor a régi falusi életmódba is belekóstolhatunk.

A pihenőhelyek kiváló túraútvonalat adnak családoknak, vagy csoportoknak. A táblák ötletes játékai a gyerekeknek nyújtanak szórakozási lehetőséget, a fotók és információk pedig hitelesen tájékoztatnak minden érdeklődőt a helytörténeti és természeti érdekességekről.
A pályázat keretén belül kiadványok is készültek, (Kalandok a pusztában mappa, Ökoturisztika programok Tápiógyörgyén, Természeti értékeink Tápiógyörgyén, Gyere Györgyére), a www.tapiogyorgye.hu honlapunkon letölthetőek ezek a kiadványok, valamint bővebb tájékoztatást találhatunk a megvalósult beruházásról.

Balázs Bernadett
projektvezető


*



A szüreti mulatság hagyománnyá vált Tápiógyörgyén

Az első szüreti mulatság Tápiógyörgyén 2005-ben került megrendezésre az „Ifjú Fúvósokért Egyesület”szervezésében.



Az idén immár ötödik alkalommal valósulhatott meg ez a zajos, színes, vidám forgatagot jelentő, és a korábbi éveknél is több műsort, fellépőt felvonultató rendezvény. A szervező egyesület fiatalokból áll, és már régóta mozgásban tartja a település kulturális életét, különböző programokkal generációk között teremt kapcsolatot. Az idei szüreti rendezvény elmaradhatatlan bevezetője a lovas fogatok felvonulása volt, ahová nemcsak Tápiógyörgyéről, de a szomszéd községekből is érkeztek hajtók.

A műsorszámok között mindenki megtalálhatta a neki tetszőt, hiszen volt tánc, lelkes zenekarosok közreműködésével, verseltek az óvodások, iskolások, Szolnokról majorett és zászlóforgató csoport színesítette a koncerteket. A helyieken túl a Szolnoki Ifjúsági és a Nagykátai Ifjúsági Fúvószenekar csatlakozott még az őszi parádéhoz. A három zenekar közösen is eljátszott egy-egy indulót Péli Ildikó (a szolnoki zenekar vezetője), Szabó Ferenc (a nagykátai zenekar vezetője) és Toperczer Tibor (a györgyei zenekar vezetője) vezényletével. A zenekarok műsorát vidám vetélkedő követte, természetesen a nézők bevonásával. Volt hordógurítás, csőszverseny, szüretelés, szőlőtaposás, borváltó, pincérverseny és zsíroskenyér-evés.



A vetélkedő után következő táncházhoz Kozma György citerás és Baloghné Eszter szolgáltatta a talpalávalót, szép magyar dalokkal, nótákkal. A délutáni programok után 21 órától kezdődhetett a bál, ahol a nagykátai Party Band „húzta” a talpalávalót reggelig. A tombolán pedig gazdára talált egy kakas és egy birka is.

*



Nagykátai diákok látogatása Ludwigsburgban

Nagykátai diákok látogatása Ludwigsburgban
Augusztus első hetében a Damjanich János Gimnázium diákjai egy hetes természetvédelmi táborban vettek részt a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány szervezésében.

A németországi Ludwigsburg Járás 1996-tól áll partnerségben Pest Megye Önkormányzatával, mely együttműködés kiemelkedő pontja az ifjúsági cseretábor. Ennek keretében egyik évben magyar fiatalok látogatnak a Stuttgart melletti Ludwigsburgba, másik évben a német diákok töltenek egy hetet a Tápió-vidéken.



A program célja, egymás kultúrájának, és vidékeinek, természeti és kulturális örökségének megismerése és a nemzetek közötti barátság és együttműködés erősítése a fiatalokon keresztül.
A szervezett kirándulásokon a diákok számos nevezetességet látogattak meg a környéken így Hocdorfban láthatták az egyetlen, teljes pompájában megmaradt kelta fejedelem sírját, Walheimben egy római kori település maradványait, Ludwigsburgban Németország legnagyobb barokk kastélyát, Schiller szülővárosában, Marbachban a többszáz éves favázas házakat és hangulatos középkori utcákat. Stuttgartban a Mercedes Múzeumban jártak, ahol a lovaskocsira emlékeztető autómatuzsálemektől a Forma 1-es autókig egy rendkívül gazdag és fényűző kiállítás keretében ismerkedhettek a német autógyártás múltjával és jelenével. A kultúrprogramok mellett ellátogattak a Stromberg Vadasparkba, a helyi Nemzeti Park Oktatóközpontjába és több védett területre is. Bepillantást kaptak arról, hogy a német gazdák hogyan működnek együtt az ottani természetvédelemmel, milyen nagy hagyományai vannak a szőlőművelésnek és gyümölcstermesztésnek. A sok szép élményért külön köszönetet illeti Dr. Rolf Gastelnak, a program házigazdáját, aki mindent megtett azért, hogy a tábor kitűzött célja teljesüljön, és feledhetetlen maradjon a gimnazisták számára.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés