Hírek

Emléktábla Egressy Béninek Ónodon

2010. január 5. // Kategória: Hírek

Bükk Kupa a NORDA-val

A NORDA – Észak Magyarországi Fejlesztési Ügynökség és a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete nemrégiben rendezte meg az I. Regionális Bükk Kupáját.
 
Bükk Kupa a NORDA-val

A NORDA – Észak Magyarországi Fejlesztési Ügynökség és a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete nemrégiben rendezte meg az I. Regionális Bükk Kupáját.

A verseny célja a NORDA által finanszírozott fejlesztések népszerűsítése, bemutatása. A túra során a résztvevők olyan helyszíneket is érintettek, ahol a régió lakossága megismerkedhet az Európai Unió támogatásával megvalósuló kiemelt projektekhez kapcsolódó információkkal, a résztvevők pedig számot adhattak a korábban és a helyszínen megszerzett tudásukról.

Garadnai és szilvásváradi indulással, kerékpáron vagy gyalog vágtak neki a résztvevők a távnak, illetve különböző távoknak.

*



Emléktábla Egressy Béninek Ónodon

A Szózat megzenésítője a szabadságharcban szerzett sebeiből 1849-ben Ónodon gyógyult, ezalatt több mint ötven Dávid-zsoltárt orgonára komponált, és befejezte a Bánk bán-opera szövegkönyvét.

Ennek emlékére az önkormányzat és a helyi honismereti egyesület emléktáblát állíttatott, amelynek ünnepélyes felavatása szombaton volt, a település központjában lévő Hősök Kertjében – mondta el a község polgármestere, Bacsó János. Beszédet az emlékoszlop felállítását kezdeményező Török János települési képviselő, egyesületi tag mondott.

A helyi iskolások és népdalkör fellépése után a református templomban a miskolci Egressy Béni Zeneiskola növendékei és tanárai adtak hangversenyt.

*



DOBOGNI KEZD „MISKOLC SZÍVE"

A XXI. század belvárosára első ütemben 5 milliárd 574 millió forintot fordítanak. Elkezdődhet egy patináját őrző, ugyanakkor megújított, a kor követelményeinek megfelelő belváros kialakítása Miskolcon.

Zöld utat kapott a lakossági fórumokon is megvitatott Integrált Városfejlesztési Stratégia belvárosi rehabilitációs programja.

A város által kidolgozott tervek alapján 5 milliárd 574 millió forintos fejlesztési szerződést írtak alá a héten a polgármesteri hivatalban. Mosonyi Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Fejlesztési Programok főigazgatója kiemelte: Miskolc az elsők között volt, ahol igazán elkezdtek a jövőben gondolkodni. A befektetők szempontjából nagyon fontos, menynyire élhető a város, ahol le akarnak telepedni, milyen körülmények között élhetnek, intézhetik ügyeiket jövendő alkalmazottaik.

– Egy barátságos, hangulatos város a tapasztalatok szerint mindig jobban vonzza a befektetőket – mondta el Mosonyi Balázs. Káli Sándor polgármester egy, a városról megfogalmazott vélemény
ismertetésével kezdte köszöntő szavait. Mint mondta, sokan olyan megyeszékhelyként tartják számon Miskolcot, amelynek szép a környezete, de rendezetlen a központja. A komoly tervező, előkészítő munka most meghozta gyümölcsét: a jövőben egy olyan belvárosi környezet alakulhat ki, amely valóban méltó lesz az egyre inkább technológiai centrummá váló városhoz.

*



Új épület a gyermekjólétnek és családgondozásnak

Pályázati támogatással bővítik a gyermekjóléti- és családgondozói szolgálat épületét Alsózsolcán - jelentette be Zsírós Sándorné polgármester.

Novemberben veheti birtokba az új és kibővített intézményét a családsegítő- és gyermekjóléti szolgálat Alsózsolcán - jelentette be Zsírós Sándorné polgármester a községházán tartott sajtótájékoztatón.

Mint megtudtuk, kétszáz négyzetméterrel bővül a régi épület. Lesz benne konferencia terem és olyan helyiségek, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek és a szülők közösen vehetnek részt programokon. Kistérségükben (Sajópálfala, Felsőzsolca és Alsózsolca) 3300 fiatalkorú (17 éves korig) tartozik ehhez a gondozásra szoruló körhöz. Az érintett emberek döntő többségében partnerként tekintenek szakemberekre, akik segítséget nyújtanak nekik nehéz helyzetükben.

Az épület mellett létrehoznak egy játszóparkot is. Az építményben jelenleg a tetőn dolgoznak, és van még mit tenni a külső homlokzaton és a helyiségekben is. Az összességében 57 milliós beruházáshoz 50 milliós támogatást kapott a település.

*



Hét település válik védetté az árvizekkel szemben B.-A.-Z. megyében

Hernádkércsen, Szentistvánbaksán, Felsődobszán, Nagykinizsen, Ócsanáloson, Hernádkakon és Sajóecsegen jelenleg nincs kiépítve árvízvédelmi töltés. Az utóbbi évek rendkívüli nyári árvizei azonban korábban biztonságosnak hitt területeket is elöntöttek, és – 2004-2006-2008. nyarán – komoly károkat okoztak a településeken.

A települések uniós támogatással tervezik megépíteni a hiányzó töltéseket, ezért tavaly pályázatot nyújtottak be a Környezet és Energia Operatív Programba.

A több milliárdos fejlesztés előkészítésére az első fordulóban közel 150 millió forint támogatást nyertek el az önkormányzatok – tájékoztatott Csont Csaba, az ÉKÖVIZIG sajtószóvivője. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával hét Sajó és Hernád völgyi település körül épülhetnek meg a hiányzó körtöltések.

A településeket a Hernád völgyében korábban is veszélyeztették a folyó árvizei, de az utóbbi évek rendkívüli nyári árvizei tetemes károkat okoztak, így sürgetővé vált a falvak körül az árvízvédelmi művek kiépítése. A projektet bemutató sajtótájékoztatón Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a fejlesztésekkel közel ötezer lakos árvízi védettsége lesz biztosítható.

„Az Új Magyarország Fejlesztési Tervnek köszönhetően soha nem látott forrásokat tudunk árvízvédelmi fejlesztésekre is biztosítani: 2007 és 2013 között 150 milliárd forint áll rendelkezésre ilyen célra” – jelezte a zöldtárca vezetője. A Sajó völgyében található Sajóecseg csaknem teljes belterülete a mértékadó árvízszint (MÁSZ) alatt fekszik. Sajóecsegen 1974. októberében minden korábbinál magasabb árvíz vonult le, jócskán meghaladva a szintet. 330 lakást öntött el akkor a folyó vize, 1010 lakost érintett közvetlenül, közvetve pedig az egész települést. Bár a legutóbbi nagy árvíz óta 35 év telt el, hatásai azóta is meghatározzák a község fejlődési lehetőségeit, hiszen nincs az elöntési veszélytől megvédett beépíthető terület – mondta el Rabi József polgármester. Az új töltések magassága az előírások szerint a mértékadó árvízszintet 1 méterrel haladja majd meg, a koronaszélességük pedig 3 méter lesz.

Ahol a szükséges méretű töltés nem építhető ki, ott vasbeton árvízvédelmi támfalak épülnek, Felsődobszán pedig mobilgátat alakítanak ki egy szakaszon – tudtuk meg a tájékoztatón Rácz Miklóstól, az ÉKÖVIZIG igazgatójától. A mentett oldalon összegyűlő csapadékvizeket a töltésbe épített zsilipes csőátereszek juttatják majd el a folyókba.

A tervek szerint Hernádkércsen 1880 m, Nagykinizsen 1982 m, Szentistvánbaksán 1349 m, Onga-Ócsanáloson 1838 m, Felsődobszán 2846 m /melyből 296 méter mobilgát/, Hernádkakon 900 m, míg Sajóecsegen 4260 m új töltés épül meg. A körtöltések tervezett költsége összesen 3,87 milliárd forint, a projekt előkészítésre a pályázók 147 millió forintot nyertek.

*



Sajószentpéteri advent

A méltán világhírű Pro Musica Leánykar hangversenyével, melyen Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezényelt, november 29-én - első adventvasárnap - kezdetét vette a sajószentpéteri ünnepvárás.

A rendezvénysorozat áthúzódva a 2010-es esztendőre, a Melódia Kamarazenekar Újévi koncertjével fejeződik majd be – közölte lapunkkal, az Észak-Magyarországgal Sajó Attila, a sajószentpéteri Művelődési és Sportközpont és Városi Könyvtár (MSK) új igazgatója.

A 19 programból álló sorozat minden korosztály számára tartogat meglepetéseket.

A legkisebbek Mikulás- és Karácsonyváró játszóházban ügyeskedhetnek, a fiatalok koncertek között válogathatnak, míg az idősebbeket nosztalgiaműsorok és minden vasárnap templomi hangversenyek várják. A programok helyszínei közül nem marad ki a dusnoki településrész sem.

Lesz Sajószentpéteri Szupersportoló játékos vetélkedő és Dixie-Karácsony is a műfaj kedvelőinek. A rendezvénysorozat fellépői között találjuk a Liszt-díjas Szvorák Katalint, az Allegra Vonósnégyest, a Barcika Consort Régizene Együttest, a máig népszerű Bojtorján zenekart, a Miskolc Dixieland Bandet, a Damn Natural unplugged zenekart, a Screen Együttest, Gergely Róbert táncdal-, Kovács Zsuzsa operett énekest és még sokan másokat. A programok többsége díjtalan.

Részletes felvilágosítás a sajószentpéteri Művelődési és Sportközpontban kérhető a 48/521-053-as telefonszámon.

Forrás: Miskolci HVI, MINAP, boon.hu, Észak-Magyarország
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés