Hírek

Jótékonysági nap az egerszegi AquaCity-ben

2009. december 16. // Kategória: Hírek

Falunapi beszámoló-Padár

Mozgalmas volt a hétvége 2009. szeptember 12-én, Padáron, hiszen falunapot és az elszármazottak találkozóját szervezte meg Padár község önkormányzata.
 
Falunapi beszámoló-Padár

Mozgalmas volt a hétvége 2009. szeptember 12-én, Padáron, hiszen falunapot és az elszármazottak találkozóját szervezte meg Padár község önkormányzata.

Nagyon sokan hazalátogattak az elszármazottak közül, jó volt együtt emlékezni, ünnepelni. A falunapot Padár község polgármestere nyitotta meg 11 órakor. Délelőtt folyamán a gyerekeknek jutott a főszerep.(sportrendezvények, futballmeccsek, hajómodellezés)

Délután 14 órakor kezdődött az ünnepélyes szentmise, a mise után 15 órától pedig a térségi műveszeti csoportok mutatkoztak be. A vacsora után kerültek kiosztásra az oklevelek, jutalmak. (további képek a cikkek alatti galériában)



*



Jótékonysági nap az AquaCity-ben

Idén 8. alkalommal szervezte meg Zalaegerszeg város a jótékonysági napot, amelyet az Aquacityben tartottak meg augusztus 23-én.

A jótékonysági nap fő attrakciója most is a főzőverseny volt. Ezúttal a sajátos nevelési igényű zalaegerszegi bölcsődéseket, valamint az autista tanulók oktatását, nevelését segítő eszközök beszerzését támogatták mindazok, akik belépőjegyet váltottak a fürdőbe, vagy fogyasztottak a jótékonysági főzőversenyen készült ételekből. Az eladott ételekből 530 ezer forintot gyűjtöttek össze a csapatok. 580 ezer forint értékben váltottak belépőjegyet a strandra a zalaegerszegiek, és több mint 700 ezer forintra becsülhető az egyéb adományok összege. Az első jótékonysági napot 2002-ben rendezték meg, és az évek során 20 millió forint támogatást sikerült összegyűjteni a nyár végi karitatív programmal.

*



Szervezkedésben a Zalai Témautak Kft. munkaszervezete

A Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft. munkaszervezete folytatva a nyári tevékenységét /Budai Vár,Sziget Fesztivál,AGRÁREXPO-n való megjelenés LEADER Közösségünk képviselése céljából/, ismét úgy döntött, hogy él a nagyszerű lehetőséggel és a 2009. december 4-6. között, Budapesten megrendezésre kerülő Telizsák Vásár elnevezésű rendezvényen is megjelenik.

Úgy gondoljuk, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnunk annak érdekében, hogy a vidék tudását, képességeit és produktumait bemutassuk ország-világ előtt, és fórumot teremtsünk a vidék szereplőinek az együttműködéséhez.

*



II. Magyar Vidék Napja 2009. szeptember 18.

2009. szeptember 18-án rendezték meg a II. Magyar Vidék Napját a Vajdahunyad várában.



Az ingyenesen látogatható rendezvényen egész nap hagyományos magyar ízek, játékok, kézműves termékek és művészeti előadások várták az odalátogatókat, ahol közösségünk ismét különböző helyi termelőit és kulturális egyesületeit fel tudta vonultatni: a Renczés család savanyúságait, Németh Ferenc fafaragót, Horváth Gyuláné kézimunkáit, Mándli Józsefné festményeit, a kisgörbői Balaton Nektár Szövetkezet mézeit, Takács István kovácsolt termékeit, illetve a szepetneki Nefelejcs Egyesületet és a pókaszepetki Vadkörtefa Énekkart. (további képek a cikkek alatti galériában)

*



Megújult az óvoda Pókaszepetken

Átadták a napokban az óvoda felújított épületét. Régóta várták a faluban, hogy hőszigetelt, önálló és szabályozható fűtéssel rendelkező helyiségekben foly- hasson a nevelő munka.

Többszöri eredménytelen próbálkozás után tavasszal siker koronázta a pókaszepetki óvodaépület felújítására benyújtott pályázatot. Az Önkormányzati Minisztérium 10 millió forintos segítséget nyújtott a közel 13,4 milliós beruházáshoz.

A Festetics ÁMK-hoz tartozó, évtizedekkel ezelőtt társadalmi munkában kialakított óvodára ráfért a rekonstrukció, hiszen az épülethez nem nyúltak hozzá a létrehozása óta, leszámítva a tisztasági festéseket és a karbantartásokat. A nyáron lezajlott felújítás során megvalósult a hőszigetelés, új nyílászárókat szereltek fel, önálló és szabályozható fűtési rendszert alakítottak ki, megoldódott a csapadékvíz-elvezetés, s akadálymentesítették az épületet, sorolta a változásokat az avatóünnepségen Tóth András, a falu polgármestere. A Tanép kivitelezésében, Kelemen László tervei alapján zajlott beruházás átadásán Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára mondott beszé-det. Példaértékűnek nevezte, ahogy Pókaszepetk a környező településekkel megoldotta az intézmények közös fenntartását, mert így lehet jól gazdálkodni a közpénzekkel, mondta. Az államtitkár kitért rá, hogy jövőre is lesz pályázati pénz intézményfelújításra, bár kevesebb, mint idén. A rendezvényen az óvodások műsorral lepték meg a vendégeket, majd Fazekasné Farkas Mária, az óvoda tagintézmény-vezetője mondott köszönetet mindazoknak, akiknek részük volt a falu központjában álló épület energiatakarékosabbá és szebbé tételében.

*



Megújul a Tájház zsúpfedele

A Nemzeti Kulturális Alap döntéshozói május közepén határoztak arról, hogy támogatást nyújtanak a zalalövői műemlék tájház tetejének felújításához.

A kisváros képviselő-testülete 6 millió forintra pályázott, de csak 4 millió forintot nyert. Ennek ellenére úgy döntött, hogy belevág a most már egyre sürgetőbb felújításba, s a legutóbbi ülésen arról határozott, hogy biztosítja a munkálatokhoz szükséges önrészt, a teljes költség harminc százalékát. A tetőt azonban csak részlegesen tudják rendbe hozni, mert a rendelkezésre álló pénz nem elegendő az összes lyuk befoltozásához, a zsúpfedél teljes megújításához. A munkálatok megkezdését legkorábban az idei őszre tervezték, de nagy valószínűséggel csak jövő tavasszal tudnak hozzálátni, az önkormányzat ugyanis még nem rendelkezik aláírt támogatási szerződéssel a pályázati pénz felhasználásáról.

*



ZALA KULTÚRÁJA, GASZTRONÓMIÁJA A FŐVÁROSBAN

Kiskutas – Főváros és vidék egy és ugyanazon kategória, melynek neve: Magyarország. Ezt szeretné hangsúlyozni közös rendezvényével Budapest V. kerületi önkormányzata és Kiskutas.

Kiskutas és Budapest V. kerületi önkormányzata együttműködésének első lépéseként a zalai község október 12-én egy hétre Budapest szívébe, a Parlament szomszédságába költözik.

– A Kávészünet Kávézóban kiállítások lesznek, előtte kézműves, turisztikai, hagyományőrző bemutató és vásár – említette Halász Gábor, a zalai község polgármestere.– Nem csak Kiskutasról szól ez a hét, megpróbálunk mindent magunkkal vinni a megyéből a gasztronómiától kezdve a falusi, a gyógy- és wellnessturizmuson át a kultúráig. Nyitottak vagyunk mindazokra, akik ezeken a területeken tevékenykednek, lehetőséget biztosítanánk számukra, hogy termékkel, szóróanyaggal, prospektussal vagy akár személyesen megjelenhessenek a budapesti rendezvényen. Bemutatnák zalai költők, írók munkáit, a megyében faragott, készített régi használati eszközöket, vagy éppen a szűkebb hazánkra is oly jellemző mézet, tökmagolajat. Szeretnék, ha mind többen megtudnák, hogy nem csak a szabolcsi alma finom, sőt... A rendezvényt a két polgármester, Rogán Antal és Halász Gábor együtt nyitja meg, fellép a Kiskutasi Asszonykórus, a Válicka Citerazenekar és Körtvélyesi Zsolt színművész is.– Az V. kerület szlogenje „a jövő városa”. Ezt kibővítettük, így lett a program mottója a jövő faluja a jövő városában – mondta végül Halász Gábor.

Forrás: Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft., Zalai Hírlap
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés