Hírek

Fórumok a Dél- zempléni Nektár Leader területén

2009. december 17. // Kategória: Hírek

Újabb 29 nyertes pályázat

További 29 nyertes fejlesztési elképzelés megvalósítása indulhat a Dél-Zempléni térségben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával.
 
Újabb 29 nyertes pályázat

További 29 nyertes fejlesztési elképzelés megvalósítása indulhat a Dél-Zempléni térségben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával.

A 2009. január 12.-ig, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyére beérkezett pályázatokat Helyi Vidékfejlesztési Akciócsoportok (térségünkben a Dél-Zempléni Nektár LEADER HACS) bírálhatták első körben. Borsod–Abaúj–Zemplén megyében 7 akciócsoport működik, ezek közül 6 döntött részben arról, hogy a különböző jogcímekre (falufejlesztésre, vidéki örökségmegőrzésre, mikrovállalkozások támogatására, turisztikára) benyújtott támogatási kérelmek közül melyeket támogatja.

A Tokaj, Kossuth tér 1. szám alatt székelő Dél- Zempléni Nektár LEADER Helyi Akciócsoport, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium döntéseinek megfelelően a falufejlesztésre (pl.: játszótér építésre, faluközpont kialakításra, buszmegálló építésére, stb.) beérkezett támogatási kérelmekre összesen közel 320 millió forintos támogatást, míg a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére (pl.: vendéglátó üzlet kialakítására, felújítására, gépvásárlásra, stb.) mintegy 65 millió forintot, a vidéki örökség megőrzése jogcímre (pl.: Prügyi Móricz Ház felújítására) csaknem 13 millió forintos támogatást ítéltek meg. A három szegmensben tehát eddig mintegy 400 millió forintról döntöttek már.

A rendkívül nagy számban turisztikai jogcímre beérkezett támogatási kérelmekről ugyanakkor még nem született döntés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részéről, de várhatóan október elejéig ezen döntések is megszülethetnek. A döntésre váró turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím fejlesztésére allokált forrás a Dél-Zempléni Nektár LEADER Helyi Akciócsoport illetékességi területén 360 millió forint.

A négy intézkedés esetében a rendelkezésre álló forrás mintegy 1,2 milliárd forint volt. A fentiekből is látszik, hogy maradtak maradványpénzek, melyek felhasználásáról még az idén döntés születik. A HACS-ok eddig meghozott döntéseit először az Irányító Hatóság vizsgálja, majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hozza meg a végleges határozatokat, melyek néhány héten belül kiküldésre kerülnek a kedvezményezettek részére.

A Dél-zempléni térség LEADER fejlesztési lehetőségeit tartalmazó HPME-Katalógus már letölthető a www.mvh.gov.hu oldalról.

Tokaj, 2009. szeptember 22.

Dóka János


*



Finn delegáció érkezett a Dél-Zempléni Helyi Akciócsoporthoz

2009. szeptember 17-én a II. Magyar Vidék Napja keretein belül került megrendezésre egy finn- magyar találkozó. A delegációt Tállyán, a Vincellér Ház konferencia termében fogadta Osika József polgármester, a D.Z. Nektár Leader Nonprofit Kft döntéshozó testületének elnökhelyettese, valamint a Dél- Zempléni Nektár LEADER Helyi Akciócsoport munkatársai.

A csoportot népi dallamokkal fogadta a tállyai Forgós citerazenekar, a Polgármester Úr, pedig- magyar szokásokhoz híven- finom pálinkával köszöntötte őket.
Osika József polgármester úr elmondta, hogy több éves barátság fűzi a finnekhez, ugyanis Tállya egy Nakertaj nevű településsel ápol ’testvér települési’ kapcsolatot. A két település között már megvalósult egy közös projekt, „Puszta fuvallata” címmel, amelyet Sallai Anett, a Zempléni Árpád ÁMK igazgatóhelyettese mutatott be.

A finn delegáció többek között - a magyarországi támogatás nélkül megvalósult - LEADER + projekt tapasztalatainak megismerése miatt látogatott el éppen Tállyára.

A Dél- Zempléni Nektár LEADER Helyi Akciócsoport munkájáról és eredményeiről Gulyás Nikolett tartott előadást, aki röviden bemutatta a Dél- zempléni területet, valamint az itt élő közösséget. Elmondta, hogy az Európai Mezőgazdasági és Vidéki Alap (EMVA) III-as tengely négy intézkedésére 2009 januárjában beérkezett támogatási kérelmek közül három intézkedés esetében (vidéki örökség megőrzése, falufejlesztés- és megújítás, mikrovállalkozások létrehozása) már születtek döntések, a további döntések (turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím) október közepére várhatóak.
Elmondta, hogy 2009 októberében nyíló IV-es tengelyben milyen lehetőségek rejlenek, valamint, hogy ebben a tengelyben nyílik lehetőség nemzetközi projektek megvalósítására.
Az előadást követően a finn csoport számos kérdést tett fel a működésünkkel, a támogatási kérelmek alakulásával, a lehetséges közös projektekkel kapcsolatosan.

A finn Leader látogatócsoport azzal a céllal érkezett országunkba, hogy megismerje a Leader- rel kapcsolatos magyarországi eljárásrendet, valamint, hogy egy nemzetközi együttműködést alakítson ki.

*



Fórumok a Dél- zempléni Nektár Leader akcióterületén

A Dél-zempléni Nektár LEADER HACS munkaszervezete 2009. október 21-én Tokajban, október 27-én Szerencsen, november 4-én pedig Bodrogkisfaludon tartott tájékoztató fórumot, melyekre szép számmal érkeztek a pályázatok iránt érdeklődők.

A lakossági összejövetelek apropóját az jelentette, hogy kihirdetésre került a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 122/2009. (IX. 17.) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről a kapcsolódó Pályázati Felhívás, illetve a Dél-Zempléni Nektár Leader Helyi Akciócsoport területére vonatkozó HPME (Helyzet-Probléma-Megoldás-Eredmény) katalógus a célterületek, konkrét helyi pályázati lehetőségek megnevezésével, továbbá hivatkozva az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának 57/2009. (VIII. 26.) közleménye szerint, 2009 novemberében ismét megnyílik a III. tengely három intézkedéscsoportja. A turisztikai tevékenységek ösztönzésére allokált forrás már az első pályázati szakaszban –teljes mértékben- lekötésre került a Dél-zempléni térségben.

A bodrogkisfaludi tájékoztató fórum lebonyolítása némiképp különbözött az első kettőtől, hiszen a tokaji és szerencsi fórumok a térségi Helyi Vidékfejlesztési Irodákkal közös szervezésben valósultak meg, amíg a bodrogkisfaludi eseményen az önkormányzat meghívásának tett eleget a munkaszervezet.

A program a Szerencsi Rendőrkapitányság munkatársának, Viczai Henrietta bűnmegelőzési előadónak az előadásával kezdődött, amelynek a témája az időskorúak ellen elkövetett sajnálatos bűncselekmények megelőzési lehetősége volt. Elhangzott, hogy napjaink bűnelkövetésének talán legdrasztikusabb formája, amikor idős, mozgásában korlátozott emberekre éjszaka folyamán rátörik lakásuk ajtaját, ezután súlyosan bántalmazzák, esetleg vallatják is őket, miközben még a nehezen összekuporgatott értékeiket is eltulajdonítják... Sajnos elmondható, hogy életkori adottságaik, anyagi helyzetük, és a sok esetben jellemző magányosságuk miatt az időseké a társadalom talán legkiszolgáltatottabb csoportja.

Azonban van mód a megelőzésre! Az első ilyen lehetőség a vezeték nélküli kapucsengő (S.O.S. szomszédhívó). A készülék két egységből áll, egy kisméretű nyomógombbal ellátott adóegységből, valamint egy falra szerelhető vevőegységből. Vészhelyzet esetén az adóegység gombját lenyomva, a hatótávolságon belül lévő vevőegység ébresztésre alkalmas hang és fényjelzést bocsát ki, ily módon jelezve a közelben lakó szomszédnak, aki időben tud segítséget hívni, illetve az elkövető tevékenységet megakadályozni. Megyénkben több éve meghirdetésre került az S. O. S. szomszédhívó bűnmegelőzési program, melyet a térség több településén már bevezettek. A rendszer lényege az, hogy az önkormányzatok központilag biztosítják a készüléket, sőt még a telepítésnél is segítséget nyújtanak.

Egy másik lehetőség az elektronikus ajtóék nevű készülék használata. Ez egy alacsony áron beszerezhető technikai eszköz. A szerkezetet az ajtószárny és a padló burkolata közé kell illeszteni, amely az erőszakos nyitás és feszítés hatására hangjelzést ad, amikor az ajtó rászorul az ék alakú burkolat felső részére, lenyomva az érzékelő kapcsolót. Az ajtó mozgása automatikusan beindítja a hangjelzést, amely riaszthatja a közelben tartózkodókat, illetve elriaszthatja a betolakodót. Előnye még a készüléknek, hogy karbantartást nem igényel és a használata is egyszerű.

Végül, de nem utolsó sorban megemlíteném még a személyi riasztónak nevezett készüléket. A berendezés gyufásdoboz nagyságú, így akár a tenyérben is elfér. Hozzá csatlakozik az egy mozdulatra kihúzható szeg, amelynek végére a csuklóra akasztható zsinór kapcsolódik. Amennyiben a szeget kihúzzák a helyéről, megszólal az erőteljes szirénaszerű hangjelzés, amely a közelben tartózkodók figyelmét felhívja. Alkalmazhatósága széleskörű, mivel zsebben hordva, vagy kézitáskához rögzítve bármikor aktiválható.
Látható tehát, hogy nem túl nagy anyagi ráfordítás ellenében könnyen megvédhetjük a környezetünkben élő időseket, akik így éjszakáról éjszakára nyugodtan pihenhetnek, nem kell tartaniuk a váratlan vendégek látogatásától.

A rendőrségi előadás után Dóka János, a Dél-zempléni Nektár LEADER HACS munkaszervezet vezetője szólalt fel, akinek előadása a munkaszervezet működési területén megvalósítható pályázati lehetőségeket mutatta be. Az előadás –Bodrogkisfalud lakossága számára- örömteli bejelentéssel kezdődött, ugyanis megérkezett az MVH határozat a sikeres pályázatról, mely szerint a bodrogkisfaludi temető környezete és kerítése megújulhat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásainak köszönhetően. Az előadás során bemutatásra kerültek a támogatásra igénybe vehető célterületek. A teljesség igénye nélkül kiemelt néhány célterületet, illetve megemlített néhány olyan területet, ahol támogatás vehető igénybe. Az egyik ilyen lehetőség a hagyományok ápolása. Ezen belül támogatás vehető igénybe a térségi hagyományos népi mesterségek képzésére, oktatására megszervezett bemutató foglalkozásokra. Ebben az esetben elszámolhatóak a képzés, oktatás, oktatói segédanyag, terembérlet, vizsgával kapcsolatos díjak, hogy csak néhány kerüljön említésre a lehetőségek közül.

Dóka János elmondta, hogy tapasztalata szerint a térségben nagyon fontos tevékenységet folytatnak a civil szervezetek, amelyeknek anyagi keretei sajnos nagyon szűkösek, éppen fenn tudják tartani működésüket, viszont nagyon elszántak, és tevékenységük nagyon fontos az itt élő emberek számára is. Jelenleg több olyan célterület is van, amely az ő működésüket próbálja elősegíteni például azáltal, hogy támogatás vehető igénybe a civil szervezetek alapszabályában vállalt közhasznú tevékenység folytatása érdekében beszerezhető eszközök, tradicionális eszközök beszerzésére, illetve lehetőség van civil szervezetek számára irodahelyiség kialakítására, ahol a különböző öntevékeny csoportok megtarthatják összejöveteleiket, találkozóikat és eszközeiket is tárolhatják.

A munkaszervezet vezető előadásában kitért arra is, hogy felmerült a Dél-Zempléni Nektár LEADER működési területén -számos civil szervezet és az önkormányzatok összefogásában- egy mobilis, a térség rendezvényeit maximálisan kiszolgáló színpad beszerzése. Ezt nagyon jó ötletnek tűnik, hiszen ezek után nem kell majd külső, profitorientált cégtől beszerezni a rendezvények lebonyolításához nélkülözhetetlen színpadot, amely azért is fontos, mert ezen települések minden évben megörvendeztetik lakosaikat különféle szórakoztató programokkal. Elég ha csak a falunapokra, bornapokra vagy a szüreti napokra gondolunk, amelyek lebonyolítása ezek után megszabadulhat egy nyomasztó anyagi tehertől, amely összeget akár a rendezvények még színvonalasabb lebonyolítására is fordíthatják.

A Dél-Zempléni Nektár Leader HACS területén az ÚMVP III. tengelyére első körben beérkezett pályázatokon falufejlesztésre közel 318 millió, mikrovállalkozások létrehozására, fejlesztésére mintegy 65 millió, a vidéki örökség megőrzésére csaknem 13 millió, turisztikai tevékenységek ösztönzésére pedig több mint 490 millió forintot nyertek el a kérelmezők. A hármas tengely vonatkozásában a rendelkezésre álló forrás mintegy 1,2 milliárd forint, amiből eddig hozzávetőleg 886 millió forintról döntöttek a térség döntéshozói, a maradványra (közel 343 millió forintra) pedig 2009. november 16-ától ismét lehet kérelmeket benyújtani. A turisztikai tevékenységek fejlesztése jogcímre már nem lehet pályázni, mert az első körben annyi (a négy terület közül a legtöbb) pályázat érkezett be, ami kimerítette a jogcímre allokált forrást.

Az előadás végén a felmerülő kérdések megválaszolására vállalkozott a munkaszervezet vezetője, Dóka János, majd arra buzdította a jelenlévőket, hogy bármilyen kérdésük felmerül a támogatások, pályázatok lebonyolításával kapcsolatban, bátran keressék fel a Dél-Zempléni Nektár Leader irodáját akár személyesen Tokajban, akár telefonon, akár az internet segítségével, amivel egy újabb sikeres időszakot zárhatunk le a közeljövőben.

Tokaj, 2009. november 5.

Krimin Zoltán


Forrás: Dél-zempléni Nektár LEADER Nonprofit Vidékfejlesztési Kft
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés