Hírek

Indul a „Szentendre 1000 év +” program

2010. március 3. // Kategória: Hírek

Építészeknek mutatják be a megújuló energiát

A megújuló energia építészetben történő alkalmazásának előnyeiről szervez konferencia sorozatot a Szentendrei Kistérségi Ipartestület. Szakemberek bevonásával, a megújuló energia köré csoportosítva nyolc témában tartanak előadásokat.
 
Építészeknek mutatják be a megújuló energiát

A megújuló energia építészetben történő alkalmazásának előnyeiről szervez konferencia sorozatot a Szentendrei Kistérségi Ipartestület. Szakemberek bevonásával, a megújuló energia köré csoportosítva nyolc témában tartanak előadásokat.

A kistérségi rendezvény célja, hogy bemutassák a megújuló energia megoldásokat, amelyeket az építészek felhasználnak. Az akkreditált konferenciasorozaton való részvétel kreditpontot jelent nekik” – hívta fel a figyelmet Sajben Szilvia, az ipartestület ügyvezetője.

A Szentendrei Kistérségi Ipartestület a kistérségi társzervezeteiknek ajánlja, hogy térségeikbe hívják meg a konferenciasorozatot, hogy a helyben lakók megismerhessék a legújabb technológiai megoldásokat. Szentendrei Kistérségi Ipartestület a térség vállalkozóinak környezettudatos szemléletformálása érdekében már több kezdeményezést is tett. Rendszeresen meghirdetik az Almacsutka Kupa pályázatot a kistérség legkörnyezettudatosabb iparos műhelye, kereskedelmi üzlete, vendéglátó-ipari egysége, irodája, közintézménye számára.


*



Újabb lépés az önálló régióért

Megérkezett Dr. Katona Béla válasza Dr. Szűcs Lajosnak Pest megye önálló régióvá válása kapcsán. Ebben az Országgyűlés elnöke tájékoztatja a Pest Megyei Közgyűlés elnökét, hogy a közgyűlés felterjesztését továbbította az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság elnökének, hogy ő foglaljon állást érdemben a megye kezdeményezéséről.

Mint ismeretes, a számítások szerint 2013-ig 275 milliárd forinttól esnek el a Pest megyei települések. Ez évekre lebontva közel 40 milliárd forint kiesést jelent, vagyis ennyivel több uniós támogatáshoz jutna 187 település, ha önálló régiót alkotna Pest megye.

Ezt a logikus, érvek alapján megálló döntést a megye 187 település önkormányzatának több mint 95%-a, a megye lakosságának közel 60%-a támogatja.

*



Indulhat a „Szentendre 1000 év +” program

A kitörés évének nevezte az idei esztendőt Szentendre polgármestere azon a sajtótájékoztatón, amelyen a „Szentendre 1000 év +” elnevezésű programról is beszélt. Dietz Ferenc elmondta, hogy a városban az idén 11 nagy projekt megvalósítása vesz új lendületet, ezek költsége mintegy 4 milliárd forint. „A munkálatokhoz 2,5-2,8 milliárd forintnyi pályázati támogatás áll rendelkezésre. Megújul több utca és a főtér, korszerűsítik a szakorvosi rendelőintézetet, s miután készek a tervek, megkezdődhet a gátak rekonstrukciója is” – tette hozzá.

A polgármester úgy fogalmazott: az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a lakosság valamennyi rétegét megnyerjék a kistérségi központ szerepét is betöltő Szentendre szépítéséhez. Figyelembe veszik a fiatalok elképzeléseit, melyek szerint több kút és csobogó, illetve sportolásra alkalmas tér volna jó, de a családok, s a nők igényeit is kiemelten kezelik (nem véletlenül nyerte el Szentendre a családbarát önkormányzat díjat).



Dietz Ferenc hangsúlyozta, hogy a már folyó és a soron következő beruházásokról rendszeres egyeztetést folytat a város vezetése a lakossággal, a civil szférával, illetve a helyi vállalkozókkal, akik számára külön adatbázist hoztak létre. Ennek segítségével lehetőség szerint helyi szakemberekkel dolgoztatnak a helyben folyó építkezéseken. A polgármester külön szólt a város szépítését segítő mecénásokról, akik számára díjat is alapított az önkormányzat.

A "Szentendre 1000 év +" elnevezésű programmal kapcsolatban a polgármester kijelentette: a 25 ezer lakosú város számára ez a program, illetve ez az év a kitörést jelenti. Úgy újul meg egy sor épület és közterület, hogy közben Szentendre megőrzi egyedi, eredeti "báját", s ellátja kistérségi központi szerepéből adódó feladatait is. Szentendrét egyébként egy korábbi internetes szavazáson az ország legnépszerűbb városának választották és a statisztikák is azt mutatják, hogy évről évre egyre többen látogatnak ide.

Közlése szerint bár az állami megszorítások miatt nincs könnyű dolguk, a pályázati lehetőségek további kihasználásával és a város költségvetésének átstrukturálásával a tervezett fejlesztések végrehajthatóak.

*




Megoldódott Pannónia telep csapadékvíz elvezetése

Pannónia telep lakói évek óta kénytelenek voltak szembesülni kertjeik és pincéik elvizesedésével a csapadékosabb hónapokban. Az ingatlanok megóvásának első feltétele egy korszerű csapadékvíz elvezetési rendszer kialakítása, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a városrész földútjai pormentes aszfalt burkolatot kapjanak. A megnyert 443 millió forint pályázati támogatásnak köszönhetően végre megvalósulhatott a fejlesztés. A beruházás értéke közel félmilliárd forint.

2007-ben a Dumtsa tervben év elején a város 12 vezérprojektet fogalmazott meg, melyeknek rövid és középtávon való megvalósítását tűzték ki célul. Ezzel Szentendre életében új fejezet kezdődött, a település elindult a dinamikus fejlődés útján. A több fázisban megvalósuló innovatív fejlesztések első lépéseként azokat a régóta megoldásra váró, a lakóközösség környezetét zavaró tényezők megoldását rangsorolták, melyek a későbbi fejlesztések meghatározó alapjául szolgálnak. Pannónia telep árvíz védelmének megoldása után következő régóta várt feladat a csapadékvíz korszerű elvezetését követően, a földutak felszámolása és aszfaltburkolattal való ellátása.

Az önkormányzat európai uniós pályázat keretében valósította meg a beruházási projektet. A pályázat sikeres elbírálását követően az önkormányzat 443 millió forintos európai uniós támogatást kapott, melyhez csupán 10%-os önrésszel kellett beszállniuk az elvezető rendszer kiépítése érdekében. A fejlesztéssel nemcsak Szentendre déli része újult meg, hanem elindult egy infrastrukturális fejlődés, értékesebbé váltak a városrészen található ingatlanok, és az ott lakók életkörülményei is jelentősen javultak.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet szentelt a lakosság tájékoztatására és bevonására. A munkálatok megkezdése előtt két ízben is tartottak tájékoztató lakossági fórumot. 2009. április 6-án megtörtént az előzetes tájékoztatás, valamint felmérték a lakosság igényeit és javaslatait, július 23-án pedig a munkálatok tervezett lefolyásáról kaptak információt az érintettek. A fejlesztés alatt fellépő kellemetlenségek miatt a folyamatos tájékoztatás érdekében felállítottak egy információs pontot is.

A beruházás befejeztével a környező lakosság felsóhajthat, megtörtént az első lépés a terület dinamikus fejlődése felé. Szentendrén ez volt az a városrész, amely nem tudott volna továbbfejlődni anélkül, hogy a csapadékvíz elvezetését meg ne oldották volna. „A lakosság már évtizedek óta szenvedett ettől a problémától. Éppen itt volt az ideje, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem meg is oldjuk azokat” – fogalmazott Dr. Dietz Ferenc, a város polgármestere.

*




Védőoltással a méhnyakrák ellen

Szentendre Város Önkormányzatának Képviselő-testületi döntése alapján a „Nőkre szabott város” program keretében széleskörű kampányt szervezünk a méhnyakrák megelőzésének céljából. A program célja a védőoltáshoz való hozzájutás segítése az Önkormányzat anyagi támogatásával egy kijelölt célcsoport részére, valamint a tájékozottság növelése, a preventív szemléletre való ösztönzés.

A program keretében a 2009. évtől kezdődően az adott évben 13 éves korú állandó szentendrei lakóhellyel rendelkező leánygyermekek védőoltással történő ellátását támogatjuk. A programban résztvevő leánygyermekek 3 adagos oltási sorának költségét az Önkormányzat átvállalja, a 2010. évben az 1996. január 01. illetve 1997. december 31. között született leányokét.

Szentendre Város Önkormányzata segítségével a 2010. évben a 15-18 éves korosztályhoz tartozó a lányok kedvezményes áron juthatnak védőoltáshoz. 90 000 Ft helyett 60 000 Ft-ért biztosítjuk a védőoltást a jelentkezőknek. A felzárkóztató programról további információt májusban fogunk megjelentetni!

2010. március 8-án, 17. 00 órakor sajtótájékoztatóval egybekötött Szülői Tájékoztató Fórumot tartunk dr. Dietz Ferenc, Szentendre Város Polgármestere és dr. Stummer János szülész-nőgyógyász szakorvos részvételével a Polgármesteri Hivatal Dísztermében. Itt kerül sor egy rövid ismertető után az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolására a méhnyakrákról, a HPV vírusról és a védőoltásról.

Fontos tudnivalók az oltásról és programról

Jelentkezési, és a regisztrációs lap leadási határideje: 2010. március 16.

A jelentkezési lapot mindenki a saját gyermekorvosánál adja le. Akinek nem szentendrei a gyermekorvosa, az az ÁNTSZ szentendrei irodájába juttassa el a jelentkezési lapot. 2010. március 23-án, 24-én és 25-én történnek meg az első oltások!

Döntésünkben szerepet játszott, hogy a védőoltás olyan anyagi terhet jelentene a legtöbb szülőnek (90 000 Ft/fő), amit nem tudna önerőből felvállalni, valamint az, hogy a méhnyakrák az egyik legtöbb áldozatot szedő betegség és az egyetlen olyan rákos női megbetegedés, amely ellen most már létezik védőoltás.

Forrás és további információk: szentendre.hu

*




Környezetvédelmi rajzpályázat Szentendre környéki kisdiákoknak

Az erdők, vizek tisztaságának megóvásától kezdve a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáig számos téma elevenedett meg azon a 121 rajzon, melyet egy nemrég meghirdetett pályázatra küldtek be Szentendre és környéke általános iskolásai – mondta el az eredményhirdetést követően a Dunakanyar Nőszirom Egyesület képviselője. Fejes Györgyné közölte: hat általános iskolából 121 mű érkezett. A Lukács Tibor festőművész vezette zsűri két kategóriában hirdetett eredményt: a dobogós helyek többségét visegrádi iskolások vitték el, a különdíjasok pedig zömmel a szentendrei iskolák tanulóiból kerültek ki.

Forrás: MTI

Forrás: Szentendrei HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés