Hírek

Felújítják a Siófok jelképének számító víztornyot

2010. március 5. // Kategória: Hírek

Felújítják a Siófok jelképének számító víztornyot

Még február hónapban megkezdődhetnek a siófoki víztorony felújítási munkálatai, amennyiben nem támadják meg a közbeszerzési eljárás eredményét.
 
Felújítják a Siófok jelképének számító víztornyot

Még február hónapban megkezdődhetnek a siófoki víztorony felújítási munkálatai, amennyiben nem támadják meg a közbeszerzési eljárás eredményét.

A város képviselő testületének február 4-ei rendkívüli ülésén hirdettek győztest: a Strabag MML Kft. nyújtotta be a legjobb ajánlatot. A beruházás a szerződéskötést követően indulhat és az építkezés megkezdésétől számított 127 napon belül- tehát a nyári főszezonra fejeződhet be. (a fotó forrása: viztorony.hu)

A tervek szerint a földszint üvegfalú körépülettel bővül, itt kap helyet a Tourinform iroda, az eddigieknél tágasabb, 130 négyzetméteres területen. A toronyba két panorámalift szállítja majd a látogatókat, mindhárom szint körterasza elérhető lesz ily módon. A legfelső zárt részen egy kiállítótér és egy kétszintű kávézó kap helyet, amelynek felső része folyamatosan forog majd, ezáltal a vendégek egy helyben ülve élvezhetik a város körpanorámáját.

*



TDM támogatási szerződést írtak alá Balatonföldváron

Sikeresen vette az akadályt Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület az ÚMFT DDOP keretében a Balatoni Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezetek támogatása elnevezésű pályázaton és szerdán aláírták az 50,037 milliós támogatással megvalósuló projekt támogatási szerződését. A 2008-ban alakult egyesület fő támogatója jelenleg Balatonföldvár Város Önkormányzata, de terveiben, nevének megfelelően a kistérségi összefogás megvalósítását tűzte ki célul.

A következő másfél évben átépítik a Tourinform irodát, bővül a dolgozók létszáma, új technikai eszközöket szereznek be. Elkészülnek azok a tanulmányok, amelyek a jövőbeni egyesületi és turisztikai munka további szakmai irányvonalának megalapozását jelentik. Javulnak a vendégtájékoztatás feltételei is, helyben új információs táblák, touch infok, kiadványok segítenek, az interneten keresztül új foglalási, programtervező lesz elérhető. A minőségi szolgáltatások biztosítása érdekében védjegy és kedvezménykártya-rendszer megvalósítása a terv, de helyet kap benne az egyesületi tagok szakmai képzése is.

*



Fél hektáros virágképeket a lejtőkre

Élő művészeti környezetté alakítaná a Völgy Hangja Egyesület a Koppány-völgye településeinek domboldalait. Az ötletgazdák a természeti környezet virágba borításával élesztenék fel a falvak iránti érdeklődést. A tervek szerint az egynyári növények elültetésével képeket, művészeti alkotásokat hoznának létre a magaslatokon.

Gelencsér Géza, az ötletgazda Völgy Hangja Fejlesztési Társaság elnöke azt mondta: fél hektáros képekben gondolkodnak, amelyeket virágokból alakítanának ki a művészek, akiknek alkotói szabadsága adott, vagyis bármilyen remekekkel díszíthetik a lejtőket. Persze azt senki ne várja, hogy mondjuk Mona Lisa virágból kirakott képmása virít majd a Koppány-völgyében, hiszen nem reprodukciókkal szeretnék ékesíteni a dombokat, hanem teljesen új megfogalmazásban készülő művekkel, amelyeknek korlátot legfeljebb a növények színvilága szabhat.

A Koppány-völgye elszegényedett és már mondhatni kihalófélben lévő falvait a térségben alakult Leader közösség, a Koppány-völgye Közhasznú Egyesület ezeknek a nem mindennapi jelenségeknek a létrehozásával népesítené be turistákkal, nem utolsó sorban pedig munkalehetőséget, megélhetési forrást is teremtenének a környéken élőknek. A méretes virágképekhez ugyanis temérdek egynyári növényre lesz szükség, az alapanyagot pedig helyben kellene előállítani.

*



Bocuse D'or: a siófoki sztárséf nyerte a rangos versenyt

Somogyi sikerrel zárult a világ legnagyobb presztízsű kulináris versenye, a Bocuse D'or magyarországi döntője: a siófoki Kostyál Gábor győzelmével kivívta a jogot, hogy részt vegyen az európai döntőben, mely a világfináléra kvalifikál.

Kostyál Gábor a siófoki Krúdy szakközépiskola konyhájában trenírozta magát, próbálkozott az újabb és újabb, a kiírásban szereplő alapanyagokból készült fogásokkal.

Az eredményhirdetéskor kiderült, az általa kínált ízvilág nyerte el legjobban a döntnökök tetszését, a győztest pedig a verseny 23 évvel ezelőtti kiötlője-névadója, a jelenkor egyik leghíresebb szakácsa, a 84 esztendős Paul Bocuse hirdette ki.

*



Ülésezett a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa

2010. február 1-jén Tab Város Polgármesteri Hivatalának tárgyaló termében tartotta ülését a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa. Az ülésen több vidékfejlesztési tárgyú előterjesztés is megtárgyalásra került, többek közt a Tabi Helyi Vidékfejlesztési (Tabi HVI) Iroda 2009. november december habi szakmai és pénzügyi beszámolója is, amelyet egyhangúlag elfogadtak a Tanács tagjai.

A Tabi HVI 2009. novemberében és decemberében számos, a kistérségben működő vállalkozás, önkormányzat és civil szervezet számára nyújtott segítséget a támogatási kérelmek összeállításában, amelyek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV. tengelye keretében meghirdetett intézkedésre kerültek benyújtásra. Az ülésen megtárgyalásra került a Társulás által megvalósított ÁROP 1.1.5/C/B jelű pályázat időarányos teljesítéséről szóló előterjesztés is, amelyet szintén egyhangúlag fogadott el a Társulási Tanács. E mellett a napirendi pontok közt szerepelt a Társulás által a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett 2010 "Téli-tavaszi közmunkaprogram" című pályázati felhívására benyújtott nyertes pályázat 2010. január havi időarányos teljesítéséről szóló előterjesztés is.

A program keretében 73 fő regisztrált álláskereső kerül foglalkoztatásra a 2010 január 15-től 2010. június 15-ig terjedő időszakban a kisztérség 20 településén.
A foglalkoztatott közmunkások közül 8 fő házi segítségnyújtási, 62 fő településüzemeltetési és köztisztasági feladatokat lát el, míg 3 fő a program adminisztrációjával kapcsolatos projektmenedzseri feladatokat végzi.

*



Kistérségi Közmunka pályázat a térségi foglalkoztatási problémák enyhítésére

A Koppányvölgye Többcélú Kistérségi Társulás 2010. Január 4-én személyes leadással nyújtotta be pályázatát a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett 2010 évi Téli-tavaszi közmunka programra.

A program keretében a kistérség 20 településén a pályázatban megadott maximális létszámú (73 fő) közmunkás kerülhet foglalkoztatásra 2010. január 15-től 2010. június 15-ig.

A kistérség a leghátrányosabb helyzetű térségek közé tartozik, ahol a közmunka programok igen nagy segítséget és a legtöbb hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű, tartósan álláskereső kistérségi lakos számára az egyetlen lehetőséget jelentik a legális foglalkoztatásra.

A közmunka program keretében foglalkoztatni kívánt személyek több mint 60 %-a a RÁT-os körből kerülne ki, különös tekintettel a második RÁT jogosultakra. A 73 főből 62 fő településtisztasági feladatokat látna el, 8 fő a házi segítségnyújtásban dolgozna, míg 3 fő pedig a program adminisztrációs feladatait végezné. A közmunka program a települési önkormányzatok számára is rendkívül előnyös, mivel a foglalkoztatott közmunkásokkal a települések olyan köztisztasági feladatait is elláthatják, amelyeket az önkormányzatok megfelelő létszámú közmunkás hiányában nem tudtak elvégezni.

*



ÚMVP III. tengelyes kérelmek a Koppányvölgyében

A Koppányvölgye (Tabi statisztikai) kistérség A Balatonföldvári és a siófoki kistérségekkel közösen teljes területével a Koppányvölgyi vidékfejlesztési közhasznú Egyesület (HACS)-hoz tartozik. A több alkalommal is módosított kérelembenyújtási időszak 2009. december 21-én zárult az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyéhez tartozó alábbi négy horizontális jogcím esetében:

- Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és -fejlesztésre igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló 135/2008. (X. 18.) FVM rendelet,
- Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 136/2008. (X. 18.) FVM rendelet,
- Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 137/2008. (X. 18.) FVM rendelet,
- Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló 138/2008. (X. 18.) FVM rendelet.

A Koppányvölgyi HACS területén a négy jogcím vonatkozásában a 2009. december 21.i állapot szerint 23 kérelem
került benyújtásra, amely szám az utolsó napon postára adott kérelmek miatt valószínűleg tovább nő. A kérelmek
jó része - az első kérelembenyújtási időszakhoz hasonlóan - a falumegújítás és az örökségvédelem intézkedés
keretében került benyújtásra, azonban több pályázat érkezett be a mikrovállalkozások és a turisztikai fejlesztések támogatását célzó intézkedésekre is.

*



Vidékfejlesztési pályázatok a Koppányvölgyében

A Koppányvölgye (Tabi statisztikai) kistérség Somogy megye Északi részén, a Balatontól 30 km távolságra található. A térség 24 települése közül kiemelkedik Tab Városa (lakosságszáma 4850 fő), mint a kistérség központja, a térség többi településének többsége elöregedő, aprófalu, több közülük zsáktelepülés.

A Koppányvölgye kedvezményezett térségek besorolásáról szóló 311/2007. (XI.17.) Korm. rendlet alapján a leghátrányosabb helyzet kistérségek közé tartozik, lakosságszáma hosszú évek óta csökken, jelentős probléma a fiatalok elvándorlása.

A fent leírtak alapján érthető, hogy a Balatonföldvári és a Siófoki kistérséggel közösen létrejött Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a LEADER program keretében készített Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának (HVS) miért a "Koppányvölgy a 24. órában - összefogás a fenntartható vidék kialakításáért"" címet választotta. A stratégia sok, kiemelten fontos közösségi célú fejlesztés támogatását tűzte ki céljául, amelyek mellett jelentős forrásokat szán a gazdasági fejlesztések támogatására, a vidéki munkahelyek létrehozására.

Az ÚMVP III. tengelyének vidékfejlesztési intézkedéseire a kistérségből benyújtott kérelmekről is megszülettek a
döntések, amelyeknek köszönhetően az elkövetkező két év során számos turisztikai, gazdasági és fejlesztés
valósulhat meg és több település arculata változhat kedvezően. 2009. október-november hónapban nyílt először
lehetőség a LEADER intézkedések meghirdetésére és az ezekre vonatkozó támogatási kérelmek benyújtására.

A Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület területéről 16 kérelem került benyújtásra.
A 2009. novemberében meghirdetett 2., az ÚMVP III. tengelyére vonatkozó benyújtási kört megelőzően már igen sok
mikrovállalkozás, önkormányzat és civil szervezet kereste fel a Tabi Helyi Vidékfejlesztési Irodát, jelezve, hogy
támogatási kérelmet kíván benyújtani fejlesztési tervének megvalósításához. A kistérségben az előzetes várakozások
alapján, ebben az időszakban a kérelmek száma várhatóan meg fogja haladni a az első körös kérelemkét (47 db).,
amely a program iránti fokozott érdeklődést, a kistérségben élők akaratát jelzi a HVS címében is jelzett élhető vidék kialakítása érdekében.

Forrás: Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés