Hírek

Schmitt Pál és az Európai Bizottság segítségét kérik a nyugdíjkasszák

2010. március 9. // Kategória: Hírek

A pénztárak álláspontja szerint alkotmányellenes, illetve az európai joggal sem összeegyeztethető a nyugdíjtörvény. Maradni csak keveseknek érdemes, a kasszák mégis bíznak abban, hogy sokan őket választják. A pénztárak összeolvadása megindul, de választék azért marad.

 

Levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez a Stabilitás Pénztárszövetség. A szakmai szervezet José Manuel Barroso azonnali segítségét kérte 3 millió magyar munkavállaló érdekeire hivatkozva. A kasszák felszólították Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy haladéktalanul küldje a törvényt előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz (AB). Ha Schmitt ezt nem teszi meg, a Stabilitás közvetelnül fordul az AB-hoz – áll a szervezet közleményében.
Skandalum

A magyar történelem legsötétebb időszakát eleveníti fel az módszer, amelynek segítségével a magyar kormány 3 millió magyar és uniós állampolgár több mint 3000 milliárd forintját (10 milliárd euró) államosítja, és ezzel lényegében felszámolja a második nyugdíjpillért – jelentette ki Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, aki szerint ehhez hasonló cselekmény még nem valósult meg az Európai Unió történetében.

Álláspontja szerint a kormány ezekkel a lépésekkel szándékosan és durván megsértette az Európai Unió értékeit és az alapvető szabadságjogokat. A szervezet levélben tájékoztatta a történtekről José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, Viviane Reding alelnököt, aki a Bizottságon belül a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős, valamint Juan Fernando López Aguilart, aki az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság elnöke.

Kalkulátor készül

A tegnap elfogadott törvényből következő paraméterek mentén a pénztárak egy olyan egységes kalkulátort dolgoznak ki, amivel mindenki ki tudja számolni, hogy a maradás vagy az átlépés éri meg jobban. Az első számítások alapján igen kevés embernek érheti meg racionálisan, pusztán a számok alapján úgy dönteni, hogy marad a pénztárában. Ők elsősorban a közvetlenül nyugdíj előtt állók illetve a kimagasló jövedeleműek lehetnek.

A pénztárak szerint, akik hisznek abban, hogy a diszkrimináció-ellenes európai uniós jogszabályok alapján a pénztárban maradók néhány év múlva akár visszamenőleg is visszakaphatják a most elvont nyugdíjjogosultságukat, mindenképpen maradjanak. Azok is inkább maradjanak, akik nem bíznak abban, hogy az állam a következő 20-30 évben ilyen kedvezőtlen demográfiai helyzet ellenére – a legjobb szándék mellett – fenn tudja tartani a rendszert.

A pénztárakat érintő szigorú költség-elszámolási szabályok miatt jelentős létszámleépítések és összeolvadások várhatóak a szektorban, de az előzetes jelzések alapján még így is több pénztár fennmarad.


Forrás: Index.hu

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés