Hírek

Uniós fejlesztés a Ráckevei kistérségben

2010. január 25. // Kategória: Hírek

Milliárdok a telephelyfejlesztésekre, bővülő lehetőségek Szigetszentmiklóson is

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjának keretében kiírt telephely-fejlesztési pályázat olyan konstrukció, amely az ország valamennyi régióját érinti.
 
Milliárdok a telephelyfejlesztésekre, bővülő lehetőségek Szigetszentmiklóson is

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjának keretében kiírt telephely-fejlesztési pályázat olyan konstrukció, amely az ország valamennyi régióját érinti. A rendelkezésre álló források mértéke országos viszonylatban több mint tizenhét milliárd forint volt. A nagy támogatási igény és a jó minőségű pályázatok miatt további jelentős keretemelés várható a szerződések megkötéséig. Varju László a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, fejlesztésekért felelős államtitkára -e témáról tartott 2009. november 3-án sajtótájékoztatót a konstrukció egyik nyertesének a szigetszentmiklósi Sansz 2002 egyéni cég telephelyén.

Szilágyi Tamás a cégkereskedelmi vezetője a telephely-látogatás során elmondta, hogy a vállalkozást 1995-ben alapította egy magánszemély. A családi vállalkozásként működő egyéni cég a színesfém kereskedelemmel kezdte a működését, ami eleinte kizárólag vörösrézre korlátozódott. Ma már minden színesfémre kiterjed az értékesítés. A kereskedelmi tevékenység mára kibővült nagyobb hozzáadott érték tartalmú termékek előállításával, gyártásával. Immár harmadik alkalommal nyer az NFÜ pályázatán.

A jelen pályázat célja a mostani telephely fejlesztése, és egy új korszerű fémlemez-megmunkáló kapacitás kiépítése. A fejlesztés célja az üzleti és gyártó tevékenység hatékony működtetéséhez szükséges feltételek megteremtése, egy 270 nm-es önálló műhelycsarnokrész felépítése és a beszerzett gépek telepítése a megépült csarnokrészben.
Varju László beszédében a következőket hangsúlyozta:
- a kis- és középvállalkozások támogatása kiemelt jelentőségű, uniós forrásokból is sokmilliárdot költünk a vállalkozások megerősítésére,
- ez a cég is jó példája annak, hogy a gazdasági válságban a legjobb stratégia a lehetőségek kihasználásával az előremenekülés a pályázatok segítségével,
- a kis- és középvállalkozási szektort jó néhány lehetőséggel segítik, többek között 1400 milliárd forintnyi közvetlen forrással (hitelekkel), gazdasági programokkal. A gazdasági programok sorába tartoznak a gépbeszerzési és technológia fejlesztési pályázatok, a munkahelyeket megőrző 4+1 támogatások vagy például a telephely fejlesztési kiírások,
- az eredetileg hét régióban 17,85 milliárd forintos keretösszegre 40,3 milliárd forint összigényű pályázat érkezett be (a gazdasági válság ellenére),
- az egy munkahelyre eső támogatás: 1,2 millió forint.

*



Szigetszentmártoni film az Interneten!

A Kis-Duna-menti HACS LEADER településéről, Szigetszentmártonról szóló film megnézhető www.video.indulhatunk.hu/szigetszentmarton-50896 weboldalon.
A filmet a Sziget TV készítette és Ray Rudolf szerkesztette.

Látható volt a Duna TV-n, az M2-n, a Hálózat TV-n és az M1-en, a Virágzó Magyarország sorozat keretében.
A felújított 2009-es változat megrendelhető a szigetszentmártoni Jókai Mór Művelődési Házban, a művelődési ház igazgatójánál, Ray Rudolfnál.

Cím: 2318 Szigetszentmárton, Kossuth u. 8. Pf.: 5. Tel./Fax: 24 / 456-295 Mobil: 20 / 944-1108
E-mail.: muvelodesihaz@szigetszentmarton.hu vagy jokaimuvhaz@szigetnet.hu

*



RSD és a turizmus

Magyarország legtöbb településén találhatók olyan területek, amelyek vonzereje, presztízse folyamatosan csökken.

A REevolutio Consulting ezért úgy döntött, hogy olyan fejlesztési konferenciát rendez, amelyen a meghívott szakértő hazai és nemzetközi előadók segítségével feltárták e területek újjáélesztésének, „revitalizációjának” lehetőségeit és módszereit.

A „Települési revitalizáció – Tünetkezelés helyett problémamegoldás” című és szeptember 29-én, Budapesten tartott tanácskozáson előadást tartott Varju László a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára. Referendumának címe: A Csepel-szigeti kistérség turisztikai és rekreációs helyszíneinek revitalizációs projektlehetőségei.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a turizmus a Duna-menti kistérségek településeiben a megélhetés alternatívájaként jelenik meg. A környék egészét az eleven és sokszínű kulturális hagyományok, a nagykiterjedésű (védett) természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékek jellemzik. Majd rövid áttekintést adott hazánk legnagyobb uniós fejlesztéssel megvalósuló környezetvédelmi beruházásának helyzetéről a Ráckeve-Soroksári Duna-ágban. A munkálatok eredményeként jelentősen javul a vízminőség, aminek köszönhetően várhatóan még az eddiginél is nagyobb lesz a táj turisztikai értéke, különösen a fővárosiak számára. Hiszen ez a térség Budapest lakosságának egyik elsőszámú üdülőkörzete. A holtágakban sokan élvezik a horgászturizmust, de mind többeket vonz a vízi-, az öko- és a lovasturizmus is a Duna-mentéhez. Mint mondta a kistérség termálvízvagyona számottevő, ami ezidáig még kevéssé kihasznált turisztikai lehetőség, hasonlóan az egykori kavicsbányák tavaihoz.

Összességében a turizmus fejlesztésével további lehetőségek nyílnak a környék kis- és középvállalkozásai számára. Azonban, a Duna-mente kiváló adottságainak turisztikai fejlesztésével érhető csak el a körzetben az eddiginél is jelentékenyebb arány a gazdasági részesedésből. Ennek érdekében jól megtervezett és szervezett komplex turisztikai csomagokra van szükség a térség adottságaihoz illeszkedő módon – fejezte be gondolatait Varju László.

*



Útátadás Dömsödön

Dömsöd Nagyközség Önkormányzata az Európai Unió 165 millió forintos támogatásával útépítési és belterületi vízrendezési beruházást valósíthatott meg.

A munka végeztével ünnepélyes átadást szerveztek október 15-re.
Bencze István a település polgármestere ismertette, hogy Dömsödön szilárd burkolatot kapott az Előre utca, a Felszabadulás út, a Ságvári Endre út és a Szüret utca 82 méteres szakasza. Elkészült továbbá a Somogyi Béla utca zárt csapadékvíz-elvezető rendszere, olyan átmérővel, amely az Öreghegyi terület csapadékvizét elviszi az 51-es úton keresztül a Kiduna-ágba, azaz a Duna holtágába. A szalagátvágással egybekötött átadási rendezvényen köszöntőt mondott Varju László a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára.

*



Uniós fejlesztés a Ráckevei kistérségben

A Közép-magyarországi Operatív Program keretében a Halásztelki Város Önkormányzat a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Általános Művelődési Központ bővítésére 250 millió forint támogatás nyert az EU és a Magyar Állam támogatásával. Az ünnepélyes átadó december 4-én volt.

A fejlesztés során 9 új tanteremmel, hangversenyteremmel, 248 számítógéppel bővült a jelenlegi intézmény, összesen 628 720 050 Ft -ból.

*



EU támogatásból megújul Makád csapadékvíz elvezető rendszere

Az Új Magyarországi Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében kiírt KMOP-3.3.1/B-2008-0004 számú Belterületi csapadékvíz-elvezetés és gyűjtés pályázatán „Makád belterületi csapadékvíz elvezetése és a befogadó tó revitalizációja” címmel Makád Község Önkormányzata 121 millió forint támogatást nyert.

A fejlesztés során megvalósul a település csapadékvíz-elvezető rendszere, valamint a csapadékvíz környezeti szempontból kifogástalan, hosszú távon megbízható kezelése. A szerződéskötés a Kezelő Szervezettel 2009. március 3-án megtörtént, az Önkormányzat június elején megkezdi a projekt kivitelezését.

Makádon az elmúlt évtizedekben folyamatosan kiépítésre kerültek a közművek, utoljára a közcsatorna-hálózat is, de a településen jelenleg nincs működőképes csapadékvíz elvezető rendszer. A községnek régóta élhetőségi és környezetvédelmi problémát okoz a csapadékvíz rendszerének állapota, kialakítatlansága. A támogatott beruházásnak köszönhetően megépülő vízelvezető árok rendszer és a tisztító, szikkasztó tó következtében, megszűnik az általánossá vált vízkár.

A projekt megvalósítása kedvezően hat a település fejlődésére. Megvalósul az utcák esztétikus rendezése, megtörténik a tönkrement, illetőleg sérült füves területek újrafüvesítése. Új közösségi és rekreációs területek jönnek létre, annak kedvező társadalmi hatásaival.
A projekt tervezett építési költségeinek összege meghaladja a 15 millió forintot, ezért az építést lebonyolító vállalkozó kiválasztása csak közbeszerzési eljárás keretében lehetséges. Makád Község Önkormányzata, mint ajánlatkérő az 82/2009 (VI. 10.) számú képviselőtestületi-határozatával elfogadott ajánlattételi felhívásával „Makád belterületi csapadékvíz elvezetése és a befogadó tó revitalizációja” tárgyában nyílt közbeszerzési eljárást folytat le a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. Tv. vonatkozó rendelkezései alapján.

A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás mértéke 90%.

*



Újabb nagyprojekt kapott brüsszeli jóváhagyást - Uniós forrásból bővülhet az M0 autópálya

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását az M0 budapesti körgyűrű déli szektora, M1 és M5 autópálya közötti szakaszának megépítését, bővítését előirányzó magyar nagyprojektre. A mostani döntéssel immár 15 nagyprojekt kapott brüsszeli igent, melyek összes támogatási értéke meghaladja a 605 milliárd forintot, teljes beruházási értékük pedig a 750 milliárdot. Ezeken felül további 14 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 9 már Brüsszelben várja a támogató döntést.
A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország dobogós helyen áll a legtöbb nagyprojektet benyújtó tagállamok között, az összes tervezett nagyprojekt arányát tekintve azonban Magyarország az első. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai munkaerőpiac.

Az elfogadott nagyprojektnek köszönhetően újabb lépés történik a magyarországi autópálya hálózat teljes kiépítése felé. Az uniós társfinanszírozás összege ebben az esetben 453,6 millió euró, azaz csaknem 95 milliárd forint. A projekt kormány által megítélt Közlekedés Operatív Programból nyújtott támogatása 111 Mrd forint, az összköltségvetése pedig több mint 120 Mrd forint. Az elkerülő teljes déli szakaszának szélesítése 85 százalékban uniós támogatással valósul meg. A projekt végrehajtásért a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. felelős. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. március 9-én nyújtotta be a Bizottságnak a nagyprojektet.

A körgyűrűn óriási a nehéz-tehergépkocsi forgalom. Jelenlegi kapacitása és kétszer kétsávos kivitelezése nem alkalmas arra, hogy eleget tegyen a folyamatosan növekvő forgalmi követelményeknek. Ezért a fejlesztés keretében kétszer háromsávos autópálya kerül kialakításra, leállósáv építése mellett. A második pálya a már meglévő autóút mellé fog épülni, és a szomszédos csomópontok fejlesztésére is sor kerül. Megépül 16 felüljáró, egy aluljáró, emellett Hárosnál egy 770 méter hosszú, Soroksárnál pedig egy 500 méter hosszú Duna-híd is. A körgyűrű vonalának kiegészítéseként egy kétszer három sávval + leállósávval rendelkező autópálya is épül, amely az 51. sz. főutat az M0–M5 csomópontnál közvetlenül köti majd össze a körgyűrűvel. Az új nyomvonalon épülő szakasz mentesíti és kiváltja az M5 autópálya azon szakaszát, mely ma még összeköti az M0 déli és keleti szektorát.

A fejlesztés eredményeképpen gyorsabban járható, de emellett biztonságosabb is lesz az eddig baleseti statisztikáiról elhíresült útszakasz. A tranzitforgalom terhét elhárítja a főváros belterületi úthálózatáról, jelentősen könnyítve és gyorsítva ezzel a belső gépjármű forgalmat, nem mellékesen pedig tisztább, élhetőbb környezetet is teremt. Az új kiépítés több forgalmi sávot és leállósávot is tartalmaz, mely nagyobb kapacitást és jobb forgalmi viszonyokat eredményez. A lassabban haladó nehézforgalom jobban elkülönül, ezáltal várhatóan növelve az átlagsebességet. A jobb forgalmi viszonyok, a kevesebb torlódás várhatóan jobb közlekedésbiztonsági helyzetet, várhatóan 30%-kal kevesebb balesetet is eredményez.

*



Alkotópályázati felhívás - Széchenyi-év 2010.

A pályázat témája: Széchenyi szerepe országunk történelmében

Beadási határidő: 2010. március 29.

A kiírás és a részletek csatolva a cikk alatt!

Forrás: Kis-Duna-menti Vidékfejlesztési Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés