Hírek

EKB: A kormány befolyásolni akarja a jegybankot

2010. március 8. // Kategória: Hírek

Simor András és a jegybanki vezetők fizetésének csökkentése, a kamatemelés kritikája, a monetáris tanács tagjainak kinevezésére vonatkozó szabályok átírása - az Európai Központi Bank szerint a magyar kormány befolyásolja, nyomás alatt tartja a független jegybankot.

 

"A kormány megpróbálja az MNB elnökét feladatai ellátásában befolyásolni" - állapítja meg az Európai Központi Bank annak a törvényjavaslatnak a véleményezése kapcsán, amely a monetáris tanács tagjainak választására vonatkozó szabályok módosításával biztosítaná, hogy a kétharmados kormánytöbbség egyedül döntsön a testület többségét adó négy tag személyéről.

Az EKB véleményét kötelező kikérni a jegybanktörvény módosítása előtt, az uniós szabályok, alapelvek megsértése miatt pedig a frankfurti központi bank akár vétót is emelhet a törvénytervezettel kapcsolatban. Ez történt Simor András MNB-elnök és a többi jegybanki vezető nyáron bejelentett fizetéscsökkentésének ügyében is [2], akkor azonban a magyar kormány egyszerűen figyelmen kívül hagyta az EKB – a jegybanki függetlenség megsértése miatt emelt – vétóját. Az ügy várhatóan az Európai Bíróságon folytatódik.


Mit akar a kormány a monetáris tanáccsal?

A nemzetgazdasági tárcánál készült törvénymódosítás szerint a jövőben az Országgyűlés gazdasági bizottsága jelölhetné [1] a monetáris tanács tagjait. A testület 7 fős, tagja a jegybank elnöke és két alelnöke, valamint négy külső tag. Utóbbiak mandátuma most egyszerre, 2011 márciusában jár le, miután 2006-ben a Gyurcsány kormány – az EKB által akkor is kritizált, a Fidesz szerint a jegybanki függetlenség sárba tiprását jelentő módon – szintén kísérletet tett a testület saját emberekkel való feltöltésére. Az első törvényjavaslat elbukott az EKB vétóján, az a módosítás, miszerint két tagot a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhet a tanácsba, már átment. Most ezt a felállást írnák felül a kormánytöbbségű parlamenti bizottság kezébe adva a jelölést.

Forrás: Index.hu

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés