Hírek

Helyi kezdeményezés Szabadszálláson a termelőkért

2010. március 8. // Kategória: Hírek

A Teleki Kastély már-már az enyészet áldozata lett, mikor is a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2009. április 24-i ülésén arról döntött, hogy a Solt – Kalimajorban található történelmi épületet és a hozzá tartozó park üzemeltetését a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat „Harmónia” Integrált Szociális Intézménynek adja át 2009. május 1-ét követően.

 

Tájékoztató a solti Teleki Kastély felújításáról

A Teleki Kastély már-már az enyészet áldozata lett, mikor is a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2009. április 24-i ülésén arról döntött, hogy a Solt – Kalimajorban található történelmi épületet és a hozzá tartozó park üzemeltetését a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat „Harmónia” Integrált Szociális Intézménynek adja át 2009. május 1-ét követően.

Az intézményben élők és dolgozók két hónap alatt újjávarázsolták, lakhatóvá és látogathatóvá tették a kastélyt. A látványos munkáról a decemberi közgyűlésen Petrichné Veres Sarolta, az intézmény igazgatója szemléletes előadásban tájékoztatta a képviselőket. A bemutatott fotókból is kitűnt, hogy nem kis csodát hajtott végre a Harmónia gárdája. A Dunától alig pár száz méterre lévő Teleki Kastély, ismét impozáns pihenőhely, szakmai konferenciák, fórumok, társadalmi események, családi és baráti programok kiváló helyszíne lehet, mint ahogyan erre már volt is példa a felújítás óta.

Elérhetőség: www.telekikastely.eu
/forrás: www.bacs-kiskun.hu/
 

*



A hazai termelők védelmében helyi kezdeményezés indult Szabadszálláson

A szabadszállási KEMÖNCE CSOPORT céljai között szerepel a helyi fogyasztók összekapcsolása a helyi termelőkkel.

Munkájuk része, hogy feltérképezzék a gazdák és a képművesek portékáit, amit helyi és országos szinten a vásárlók elé tárhatnak. Felvállalják a kapcsolattartást és a tájékoztatást lehetőségeikhez mérten.

Készülőben van egy országos weboldal is www.vegyelhazait.hu címen. Szeretettel várják a csatlakozni vágyókat!

Forrás: Szabadszállási Hírmondó
 

*



Átadták az 51-es út Kalocsa és Dunapataj közötti szakaszát

Varga Zoltán önkormányzati miniszter Dunapatajon átadta a térség vérkeringését minden bizonnyal alaposan megváltoztató közel 12 kilométeres aszfaltszőnyeget a közlekedőknek.

Varga Zoltán miniszter köszöntőjében elmondta, minden bizonnyal többet jelent ez az út, mint 11,5 kilométer jó minőségű aszfaltcsíkot. A felújítás munkalehetőségeket ad, a kiszélesített, jó minőségű út biztonságosabbá teszi a közlekedést, a diákok hamarabb eljutnak Kalocsára, és valószínűleg több vendéget vonz a Szelidi-tó.

Mindemellett új vállalkozások települhetnek a kalocsai kistérségbe, melyek új munkahelyeket teremtenek, illetve a mezőgazdasági termelők és termékeik gyorsabban eljuthatnak a piacra.
A miniszter beszédét polgármesteri köszöntők követték. Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere kiemelte: az útfejlesztés a helybélieknek a gyors és biztonságos közlekedés lehetőségét hozta el, az átutazókban pedig egy városias kép benyomását kelti a település. Török Gusztáv Andor, Kalocsa polgármestere pedig arról beszélt, hogy a térség 50 éves problémája oldódott meg a kiszélesített és biztonságosabbá vált út átadásával.
 

*



Bács-Kiskun megyében négy mentőállomás is kapott életmentő vákuummatracot

Az ország 74 mentőállomásán segítenek az összesen 4 974 000 forint értékű életmentő eszközök. A K&H gyógyvarázs pályázatán elnyert nyolcvan, gyermekmentéshez használt vákuummatracból Baja, Kalocsa, Kiskunfélegyháza és Kecskemét mentőgépkocsijaiba is került egy-egy.

Országosan évente 18-20 ezer 14 év alatti gyermek mentésében segítenek az elnyert eszközök, amelyeket tegnap adtak át az Országos Mentőszolgálat budapesti központjában. A program az elmúlt hat évben közel száz mentőállomás munkáját segítette, összesen 32 millió forint értékű eszközzel és műszerrel. A K&H így kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai teljes életet élhessenek.

A K&H gyógyvarázs egészségügyi program 2009-es pályázati ciklusára 44 pályázat érkezett a mentőktől. A pályázati ciklus hatodik évében a zsűri döntése alapján az Országos Mentőszolgálat 4 970 400 forint értékben 80 darab csecsemők és gyermekek mentésére szolgáló vákuummatracot kap. A beérkezett pályázók közül 28 vidéki és 1 budapesti mentőállomás, ezen kívül pedig további 45 vidéki mentőállomás kaphat az elnyert eszközökből, így összesen az ország 74 mentőállomása kap korszerű felszerelést. Bács-Kiskun megyében négy mentőállomás kap az új vákuummatracból.
 

*



Határidőre elkészültek a hajósi lakásotthonok

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat egyik kötelező feladata a gyermekvédelmi szakellátás biztosítása, ami az otthont nyújtó ellátást és a területi gyermekvédelmi szakszolgálat működtetését jelenti. A vérszerinti családjukból kiemelt gyermekek egy része lakásotthonokban kerül elhelyezésre.

Az önkormányzat a gyermekvédelmi törvény megjelenését követően 1998-ban létesített 5 lakásotthont Hajóson az érseki kastély kiváltására, amelyek napjainkra a fokozott igénybevétel miatt elamortizálódtak.

A megyei Önkormányzat az Európai Uniós TIOP-3.4.2-08/1 kódszámú pályázat megjelenésekor pályázatot nyújtott be, a lakásotthonok korszerűsítésére. A projekt 33.576 M Ft támogatásban részesült, melyhez a fenntartó 2.144 M Ft saját forrást biztosított.

A beruházás kapcsán, a hajóson létesített 5 lakásotthon mintegy 50 gyermekének elhelyezési feltételei javultak, életvitelük komfortosabbá vált. A korszerűsítés következtében kicserélésre kerültek a fűtést és melegvíz ellátást biztosító kazánok, megtörtént a nyílászárók javítása, illetve cseréje, megoldásra került a vizes helyiségek szellőztetése, a belső burkolatokat kijavították, cserélték, valamint megtörtént az otthonok festése és a homlokzat szükséges javítása.

Közbeszerzési eljárást követően a kalocsai KALO-BAU Építőipari és Szolgáltató Kft lett a kivitelező, aki határidőben teljesítette a vállalását. A pályázat nem csak a lakókörnyezet felújítására vonatkozott, hanem a gyermekek és a velük foglalkozó felnőttek képességeinek, mentális egészségüknek szinten tartását is támogatta. Ennek keretében önismereti és kommunikációs, munkaerőpiaci integrációs, számítógép használói tréningen vettek részt.

A pályázati forrás felhasználásával minden lakásotthonban biztosítottá vált a számítástechnikai eszközök használata. Mind az öt lakásotthonba számítógép és nyomtató került beszerzésre és valamennyiben biztosítottá vált a világháló elérhetősége is. A beruházás célja megvalósult, javult a lakásotthonok komfortossága, energiaellátása, felszereltsége, ezzel az ellátottak életkörülményeiben minőségi változás következett be.
 

*



„Régi idők vendéglátása a Duna-Tisza közén” c. kiadványról

A Duna-Tisza köze egykor volt vendéglátásának emlékeit ily gazdagon csokorba még senki nem kötötte, mint Szakál László, a neves és más gasztronómiai kötetek ismert szerzője Soltvadkertről.

A neves vendéglátó szakember alkotó életének nem jelentéktelen időszakát szentelte, hogy összegyűjtse a nagy magyar Alföld híres vendéglátásának mozaikjait. Többek között Tóth Sándor szabadszállási helytörténész kutatómunkájának felhasználásával is, természetesen gyakran idézve Szabadszállás város szülöttének, Petőfi Sándor idevágó verseivel.

Szakszerűen, gazdagon és méltó kiállítású kötetben foglalta bele a múlt ma már alig ismert, legfeljebb az idős, mi több igen idős emberek emlékképeiben borozgató, kvaterkázgató történeteiben (ha van még ilyen) hallható mindazt, amit a szerző Szakál László több mint 200 oldalon bemutat. Gazdagon illusztrált és guttenbergi nyomdai korok iniciáléjával díszített kötet: „Régi idők vendéglátása a Duna-Tisza közén”.

Forrás: Szabadszállási Hírmondó
 

*



Kunszentmiklós életrajzi adatai c. kiadvány készül

A kiadvány célja, hogy emléket állítson Kunszentmiklós azon polgárainak, akik a rendszerváltást követő első két évtizedben a város meghatározó személyiségei voltak. Kunszentmiklósnak még nincs – korábban sem volt – egy ilyen átfogó, életrajzi lexikona, amely az utókor számára betekintést adhat, milyen nevezetes emberek éltek és dolgoztak a településükön a jelzett, 20 évet felölelő időszakban.

Ezzel a kiadvánnyal nem csak a késői korok társadalomkutatói számára menthető át ezzel máshonnét nemigen elérhető nagy mennyiségű, fontos adatot, hanem a társadalomban ma eligazodni vágyók számára is hasznos lehet a kiadvány lapjainak forgatása.

Mindazon polgárok szerepelhetnek a kiadványban, akik tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárulnak a település eredményeihez, akik a város jó hírét öregbítik, s akiket idehaza az emberek ismernek és tisztelnek. A jelenleg tevékenykedőkön kívül azok is szerepelhetnek ebben az összeállításban, akik eredményeiket korábban érték el, s ma már esetleg nem viselnek tisztséget, vagy visszavonultabban élnek, ha az alább meghatározott szempontoknak 1990 és 2010 között megfeleltek. Vonatkozik ez az esetleg időközben elhunytakra is.

A kiadvány megjelenése 2010 márciusában várható a Decens Kiadó gondozásában.

Forrás: Decens Kiadó
 

*



Működik a komposztáló

Január 4-én megkezdte működését a komposztáló a kalocsai szeméttelepen. Mostantól a zöld hulladék a darálást követően egy szabvány szerint készült prizmában, a levegő befújását követően, számítógépes vezérléssel alakul át egy közel 90%-os tisztaságú komposzttá.

A Városi Kommunális Intézmény a hét elején nagy erőkkel, a darálással megkezdte a komposztálást, hiszen a tavaszi, őszi lomtalanítás során összegyűjtött zöld lombhulladékok hatalmas területet foglalnak el a telepen.

Vörös Antal igazgató szerint „Most már talán egy megfelelő helyre kerül ez a zöld lomb hulladék. Örömünkre szolgál, hogy megfelelő komposztot tudunk létrehozni, amely csak tiszta zöld lombhulladékból tevődik össze. 28-30 napon belül megfelelő komposztot tudunk előállítani egy zárt rendszerű komposztálással, levegő átfújatással. Mindenképpen reméljük azt, hogy ebből a talajnak egy tápanyag utánpótlást meg tudunk oldani.
 

*



Beérkeztek a III. tengelyes kérelmek

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. intézkedéscsoportja keretében megfogalmazott mikrovállalkozások fejlesztése, turisztikai tevékenységek ösztönzése, vidéki örökség megőrzése, falufejlesztés célok megvalósítására a HACS területén a III. tengely 2. támogatási időszakában is újra nagy érdeklődés mutatkozott.

2009. december 21. benyújtási határidőig 52 pályázó nyújtotta be támogatási kérelmét az Egyesülethez az összesen 507 MFt rendelkezésre álló forrásra. A pályázók által igényelt támogatás összege meghaladja az 1 milliárd Ft-ot.

A beérkezett kérelmek alapján a legnagyobb az igény mikrovállalkozások fejlesztésre, összesen 24 db kérelem érkezett be 373 MFt támogatási igénnyel. Falusi szálláshely és turisztika szolgáltatások kialakítása kapcsán 15 db kérelemben összesen 480 MFt támogatási igény jelentkezett. Az önkormányzatok által védett épületeik megőrzésére összesen 9 db kérelem került benyújtásra, mellyel 64 MFt-ot igényelnek. A falumegújítás intézkedésre csupán 4 db pályázat érkezett, 100 MFt támogatási igénnyel.

Összességében elmondható, hogy a vállalkozások pályázói aktivitása jellemezte a benyújtási időszakot. A Dunamellék Leader Egyesület munkaszervezete a kérelmek adminisztratív feldolgozását megkezdte, a hiánypótlások kiküldése március hónapban várható.
 

*



Dunapatajról a Sándor-palotában

Az elmúlt hetekben Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke meghívására a Sándor-palotában fogadáson vett részt Dunapatajról Dusnoki Csaba polgármester és Schill Tamás múzeumvezető.

A kiemelkedő elnöki programok megvalósításában közreműködő több száz személy közül alig százan kaptak invitálást az év végi rendezvényre. Lapunk már korábban beszámolt arról, hogy Dunapatajon 2009. február 25-én, a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján, a Pataji Gyászév keretében járt Sólyom László köztársasági elnök. Sólyom László fogadása a Pataji Múzeumban történt, majd beszédet mondott a pataji református templomban és megkoszorúzta az 1919-es emlékművet a közös temetőben.

A hagyományos év végi fogadáson az elnök úr köszönetet mondott a programok szervezőinek és sikeresnek nevezte a megszervezett ünnepségeket és eseményeket. Ezután rövid, kötetlen beszélgetésre nyílt alkalom Sólyom úrral. A pataji polgármester és múzeumvezető meghívása jelképesen az egész község részére történő tiszteletadás és köszönet üzenetét fejezi ki.

Forrás: Dunamellék LEADER Egyesület

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés