Hírek

Erőre kaphat a szentesi erőmű-beruházás

2009. november 18. | Kategória: Hírek
Eltűnnek a szeméthegyek

Éveken keresztül gondot okozott Csongrádon, hogy a köztemetőbe szemetet fújt át a szél a szomszédos lerakóból, de ez a kegyeletsértő állapot idén végre megszűnhet. Már megkezdődött a közel öthektáros, bezárt szeméttelep rekultivációja.

A kivitelező Bilfinger–Repét–KÉSZ Konzorcium munkagépei eddig 30 ezer köbméter hulladékot mozgattak meg és tömörítettek. Király Ferenc fő-építésvezetőtől megtudtuk, jelenleg a kiegyenlítő réteget terítik szét, halottak napjáig pedig fedőréteg kerül a területre, vagyis végleg eltűnik a szeméthegy. Ezután résfalat építenek a telep köré, hogy megakadályozzák a szennyes víz szivárgását, a biológiai folyamatok révén képződő gázokat pedig kiszellőztető kutakon keresztül vezetik el.

Tavasszal gyepesítik a területet, de a rekultiváció ezzel nem ér véget: 10 éves utókezelés következik, és csak ezután lehet megkezdeni az újbóli hasznosítást.

Másfél éve engedélyre vár a Kéttemető úti hulladékudvar.

Információink szerint napokon belül megkapja az üzemeltető a szükséges papírokat, így legkésőbb október második felében megnyílhat a telep. Az 1200 négyzetméteres betonplaccon több különböző tárolóedény és egy konténeres kiszolgálóegység kap majd helyet. Az eddig lomtalanításkor kidobott bútorokat, elektronikai berendezéseket, illetve az akkumulátorokat, elemeket, gumi- és vegyi hulladékot, így például az üres festékesdobozokat is ide hordhatja ki ingyen a lakosság.

Amíg a felgyői lerakó nem kapja meg a szükséges engedélyeket, alkalmanként legfeljebb 1 köbméter építési törmeléket is el lehet majd helyezni a hulladékudvarban.

*



Negyedmilliárdból újítanak fel két iskolát

A fenntartó kistérségi társulás mintegy 250 millió forintot nyert pályázaton a Gróf Széchenyi István és a Piroskavárosi Általános Iskola mint tagiskola felújítására, korszerűsítésére. Előbbi intézményben már júniusban megkezdődtek a munkálatok. Cseri Gábor, a csongrádi iskolák igazgatója lapunknak elmondta: szeptemberre az ebédlőt és 5 tantermet adott át a kivitelező. A diákok ezekben, valamint a pincében kialakított kézműves termekben és a B épület tornatermében tanulnak.

Az őszi szünetig, október végéig kifestik a tornatermet, és újabb 11 felújított tantermet adnak át. A nyílászárókat már kicserélték, korszerűsítették az intézmény elektromos hálózatát és fűtésrendszerét. Most a külső homlokzatot festik.

*



Erőre kaphat a szentesi erőmű

Új erőre kaphat a szentesi erőmű-beruházás, amelynek előkészítése három éve kezdődött. Olasz befektetők jelentkeztek az önkormányzatnál, hogy az ipari parkban egy hő- és villamos energiát termelő kis erőművet szándékoznak felépíteni.

A biomassza-alapanyagot – a csirketrágyát és a kommunális iszapot – a Hungerit Zrt. és a Szentesvíz Kft. biztosítaná, a megtermelt hőenergiát a baromfi-feldolgozó cégnek, az elektromos áram túlnyomó részét pedig a Démásznak adnák el. A beruházó társaságot egyébként az olaszországi Co-Ver-csoporthoz tartozó Co-Ver Energy International S. A. és a Hungerit tulajdonos-vezérigazgató, Magyar József érdekeltségéhez tartozó Családi Négyes Kft. alapította. A külföldi befektetőnek nagyobb a tulajdoni hányada a cégben.

*



Hitelből élénkítik a gazdaságot

Szentes hitelt vesz fel, hogy visszatérítendő, de kamatmentes támogatás formájában segítse a környékbeli egyéni, kis- és középvállalkozásokat. A programot magában foglaló rendeletet e hónap végén fogadhatja el a képviselő-testület, novembertől már kiírják az első pályázatokat.

Munkahelymegtartásra, fejlesztésekre és innovációra is lehet majd pályázni. Szentes 182 millió forintot nyert, és saját forrásból ugyanennyit biztosít az ipari park bővítésére, infrastrukturális fejlesztésére. Az új területen vállalkozói falut hoznának létre, ahol kedvezményekkel vásárolhatnak telket a vállalkozások. Egyes beruházások esetén a helyi adóknál is engedményeket kínál a város.

*



Megmarad a személyszállítás a Szentes-Kiskunfélegyháza vasútvonalon

Nem szűnik meg a személyszállítás a 147/a számú, Szentes és Kiskunfélegyháza közötti vasútvonalon - jelentette be Bedő Tamás (MSZP) csongrádi és Szirbik Imre (MSZP) szentesi polgármester október 9.-én a csongrádi vasútállomáson. A vonal regionális nyílt pályaként fog működni, így a személy- és a teherszállítás is folyamatos lesz - mondta Bedő Tamás a sajtótájékoztatón. A személyszállítási szolgáltatást a regionális közlekedési tanács rendeli majd meg, de a szükséges forrásokat a központi költségvetés biztosítja - tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A vasútvonal elsődlegesen úgynevezett ráhordó feladatokat lát el, segítségével érhetik el az utazók a Szeged és a főváros között közlekedő gyorsvonatokat, de emellett sok munkavállaló is utazik így Kiskunfélegyházára. Ennek megfelelően a legtöbben reggel, illetve délután és az esti órákban vannak a szerelvényeken - közölte Bedő Tamás.
A polgármester hangsúlyozta: mindenkinek az az érdeke, hogy hatékony, jól működő közösségi közlekedés legyen, ennek megfelelően a párhuzamos busz- és vasúti menetrendek összehangolására szükség van. Szirbik Imre, aki maga is vonattal érkezett a sajtótájékoztatóra, elmondta, hogy a Szentes és Orosháza közötti, 147/b jelű vonal sorsáról még nincs döntés. Itt a közút és a vasútvonal párhuzamosan fut, s a forgalomszámlálási adatok alapján ötször annyian használják a buszközlekedést, mint a vasutat. Az országgyűlési képviselő úgy látja, elsősorban a helybeliek véleménye alapján dől majd el, megmarad-e a személyszállítás Szentes és Orosháza között.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, delmagyar.hu

Államtitkár kerékpáron, InterCity-vel Ukrajnába

2009. november 18. | Kategória: Hírek
InterCity vonattal Ukrajnába

Magyar-ukrán közös tanulmányterv készítés a nyomtávváltós IC vonatok közlekedtetéséről Budapest-Ungvár-Budapest viszonylatban.

Abádszalókon felsőfokú képzés indult

2009. november 17. | Kategória: Hírek
Átadták az uniós támogatással megújult Dózsa György és Kiss Pál utcák Tiszafüreden

Tiszafüred városban a Dózsa György és a Kiss Pál utcák felújítása 2008. október 03-án kezdődött el annak a tervszerű folyamatnak a részeként, melynek célja a város úthálózatának fejlesztése.

Uniós források a Gyáli patak vízgyűjtőjéért

2009. november 17. | Kategória: Hírek
Borászati konferencia és szüreti sokadalom civil összefogással

2009. október 3-án második alkalommal került megrendezésre Monoron a Szüreti Sokadalom elnevezésű rendezvény, amely a sikeres civil összefogásról mutat évek óta jó példát a településen.

Játszóteret, utat avattak és báloztak a térségben

2009. november 17. | Kategória: Hírek
A település legfiatalabb útjait avatták fel Ajakon

Az ajaki Szabolcs és Hársfa utcát helyi vállalkozó aszfaltozta le.

Viharjelző rendszer a Tisza-tó térségében

2009. november 17. | Kategória: Hírek
Viharjelző rendszer a Tisza-tó térségében

2009.november 11-én ünnepélyes keretek között Poroszlón sor került a Tisza-tavi Viharjelző rendszer átadására.

Tudomány Ünnepe az FVM-ben

2009. november 16. | Kategória: Hírek
2009. november 11-én 9 órától az FVM Színháztermében szakmai konferenciát rendeztek „Kitörési stratégia a mezőgazdasági K+F-ben – lehetőségeink a fejlődő országokban” címmel. Egy-egy mondatban az elhangzottakról:



Megújult Kaba főtere és a 4-es főút

2009. november 16. | Kategória: Hírek
Késéssel, de elkezdődött a négyes főút felújítása

Több darabra szakadt autógumi hever a 4-es számú főút Hajdú –Bihar megyei szakaszán.

Példaértékű programok, befogadó közösségek

2009. november 16. | Kategória: Hírek
A szociális kertészettől más foglalkoztatási programokig, a közösségépítéstől a befogadó faluig számos kezdeményezés terítékre került, bizonyítván, hogy előítéletektől mentes, elfogadó közegben lehet igazán eredményes az integráció. A szakemberek szerint elsősorban az oktatás, a foglalkoztatás és a vállalkozásfejlesztés területén érdemes a megoldást keresni.

Az év gasztronómusa és Bujtor István életműve

2009. november 16. | Kategória: Hírek
Az őszödi kormányüdülő konyhafőnöke az év gasztronómusa

Főzött a thai királyi család tagjainak, szerepelt a legnagyobb szakácsversenyeken, manapság pedig az őszödi kormányüdülő főszakácsa Kocsonya Kálmán, akit idén a 2008-as év gasztronómusának választottak.

Benyújtott IKSZT és LEADER pályázatok

2009. november 16. | Kategória: Hírek
Benyújtott IKSZT beruházási kérelmek a várpalotai kistérségben

A várpalotai kistérségben 2008-ban 5 pályázó nyújtott be címbirtokosi kérelmet az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek pályázatára.

Pannónia kincse: a nyertes LEADER-pályázókat köszöntötték (a nyertesek listája a cikkben)

2009. november 13. | Kategória: Nekik sikerült
Abda - A pályázatokkal a pályázóknak általában két alapvető gondjuk van: az egyik, hogy nem rájuk szabták, nem arra lehet pályázni amire igazán nagy szükség lenne, a másik az elszámolás - mondta Szabó Zsolt abdai polgármester azon az ünnepsége, ahol a nyertes LEADER-pályázókat köszöntötték az abdai községházán, amely nemrégiben készült el, ugyan nem pályázati támogatással.

Elkészült a Tisza–Körös- zugi túraútvonal

2009. november 13. | Kategória: Hírek
Mikulásra műjégpálya épül Szentesen

Jégcsarnokot épít telephelyén a Szentes-Frigó Kft.: november végén már birtokba vehetik a korcsolyázók a létesítményt.

Iharosberényi Gesztenye Fesztivál hatodszor

2009. november 13. | Kategória: Hírek
XII.Csurgó és Térsége Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár

1996. év óta minden évben megrendezésre kerül Csurgón, a Mezőgazdasági kiállítás és vásár. A program lehetőséget nyújtott a csurgói kistérség területén elhelyezkedő települések bemutatkozására, népszerűsítésére, a települések művészeinek, népdalköreinek, tánccsoportjainak és énekkórusainak fellépésére.

A standokon alkalom nyílott október elején a térségre jellemző mezőgazdasági termékek, kézműipari és egyéb művészeti alkotások bemutatására és értékesítésére.

*



Iharosberényi Gesztenye Fesztivál

Iharosberény a szelídgesztenye ősi hazája. Őszidőben a hatalmas lombsátrú, nemes gyümölcsű fák sokasága hullatja termését, számos családnak nyújtva kiegészítő jövedelemforrást.

Sült gesztenye és bográcsos ételek illata csábította október negyedikén az iharosberényi kastélyparkba a vendégeket. S érdeklődőből bőven akadt, ráadásul nem is csalódtak, mert a mikrotérségi mezőgazdasági és vadászati kiállítás standjai, s a hangulat sem hagyott kívánnivalót a 6.Berényi Gesztenye Napon.

Ezúttal is az egykori Inkey-kastélyban működő Körzeti Általános Iskola parkja adott otthont a rendezvénynek, melynek elindítását hat éve az motiválta, hogy Iharosberényben nagyon régen él egymás mellett ember és gesztenye: az Iharosberényi 2, Iharosberényi 29 és Iharosberényi 57 gesztenyefajta kötődik a vidékhez. A falu neve egybeforrt a szelídgesztenyével, hiszen az iharosberényi aromás gesztenyét előszerettel vásárolják a cukrászok, sütemények kiváló alapanyaga. A helyiek ízelítőt is adtak ebből, gesztenyés süteményeik versenyeztek.

A mezőgazdasági kiállítás standjain ugyancsak bőven lehetett látni őszi gyümölcsöket. A gyermekek kedvenceinek a díszállatok, a preparált erdei vadak bizonyultak. A rendezvénysátorban a környék hagyományőrzői, amatőr művészeti csoportjai: a nagykanizsai Honvéd Kaszinó Énekara, az iharosi Hangulat Klub, a gelsei Őszikék Pávakör, a porrogszentkirályi Hétszergörbe Hagyományőrző Egyesület, a Bandérium Hungarorum hagyományőrzői, a Sormás Néptánc Együttes, a Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület táncosai léptek fel. A nap sztárvendégeként Matyi és a Hegedűs emelte a borkostoló sátor vendégeinek hangulatát mulatós nótáival.

És aki a gesztenyén kívül egyéb vásárfiával szeretett volna hazatérni, arról a kirakodó kézművesek gondoskodtak. S amin sokak szeme megakadt, egy szalmával telepakolt építmény volt. Viccelődve kérdezték: csak nem boszorkányt égetnek itt ma? Nem sokat tévedtek: a levéltári anyagok alapján Iharosberényben volt a legutolsó európai boszorkányperek egyike, 1737-ben. Hampó Erzsébet és Bánfi Ilona állítólag szemmel veréssel betegséget és halált idézett elő. Most ezt a történetet elevenítették fel, immár szalmabábuval.

*



Horváth Magyar barátság napja Őrtiloson

A Szentmihály- hegyi búcsú 1993. év óta minden évben megszervezésre kerül a Mihály napi határnyitás rendezvénye, a Dráva túloldalán lévő Légrád település és a szomszédos községek lakói számára a hagyományok, rokoni-baráti kapcsolatok ápolása céljából.

A határnyitások önálló, egyedülálló turisztikai vonzerővel rendelkeznek, az előző évek alapján a látogatók becsült száma alkalmanként 2800-3000 fő.

A rendezvények regionális vonzerejűek és a környékbeli rendezvények időpontjával összehangolva, koordinálva valósulnak meg.
A rendezvények napján megnyitásra kerül a magyar-horvát határ, mindkét oldalon kulturális műsorok, termékbemutatók, versenyek, rendezvények várják az ország más részéről és a határ túloldaláról idelátogatókat.

Egész nap kompjárat közlekedik a Dráva folyón és hozza- viszi az embereket, az érdeklődőket, akik a programokon kívül gyönyörködhetnek a festői szépségű tájban is.

*



Falunap és kastélynap Zákányban

A horvát országhatárnál lévő település megközelíthető közúton, Csurgó vagy Nagykanizsa felől. A Gyékényes-Nagykanizsa vonal vonatai a közeli Gyékényesen állnak meg. Az 1820-ban épült Zichy kastély mai formáját 1911-ben nyerte el. 1945-től az épületben a Zrínyi Miklós Iskola működik.

A kétszintes, jó állapotban levő épületet 2 hektáros park vesz körül, ahol különleges növényekben gyönyörködhetnek a látogatók. Az épületet és a parkot az iskola tanárai mutatják be az érdeklődőknek. Szeptember 19-én a település falu-napot tartott a kastélypark területén.

A Nemzeti Kulturális Örökség Napok és a Falunap keretében változatos programok közül választhattak az érdeklődők.

*



Vidékfejlesztési támogatások ősszel és télen

Hazánk számára az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapban (EMVA) 2007-2013. évek között mintegy 1.300-1.400 milliárd Ft forrás áll rendelkezésre az agrárium, a vidéki térségek és környezet fejlesztésére.

Országosan a 2013-ig rendelkezésre álló EMVA támogatások mintegy 2/3-ára, azaz csaknem 850 milliárd Ft vidékfejlesztési támogatásra irányuló igénybejelentés történt. A támogatási szerződéssel lekötött EMVA forrás jelenleg 470 milliárd Ft-ra tehető.

Az elkövetkezendő hónapokban több tucat támogatási jogcím – mint például a fiatal mezőgazdasági termelők induló-, állattartó telepek-, illetve a kertészet korszerűsítésének-, a gazdaságátadás-, a falumegújítás és fejlesztés támogatása, stb. – meghirdetése várható.

Fontos, hogy a versenyképesség növelésére, a környezettudatos gazdálkodásra és a vidékfejlesztésre törekvő jogosultak időben informálódhassanak a tervezett intézkedésekről. Így hatékonyabb felkészüléssel várhatóan minél szélesebb körben biztosított lesz a benyújtásra kerülő támogatási kérelmek tartalmi és formai megfelelése – közölte Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Forrás: Vidékünk a Jövőnk Szövetség

Az első LEADER nyertesek a Velencei-tónál!

2009. november 13. | Kategória: Nekik sikerült
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program januárban beadott pályázatainak elbírálása megtörtént, a Velencei-tó LEADER Helyi Akciócsoport területén a 21 beadott pályázatból 12 pályázat felelt meg a formai, tartalmi és a pontozási feltételeknek, ezek a pályázók megvalósíthatják fejlesztési elképzeléseiket uniós forrásból.

Gárdonyi nyertes az év természetfotósa

2009. november 13. | Kategória: Hírek
Gárdonyi nyertes az év természetfotósa világpályázaton!

Mészáros András a Velencei-tónál, Gárdonyban élő fiatalember az egyik nyertese az Év természetfotósa világpályázatnak, a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009-nek.

Környezetvédelmi és Innovációs Klaszter

2009. november 13. | Kategória: Hírek
Újabb nyertes pályázat Sülysápon - megújul a Magdolna utca is!

Kihirdették a Települési önkormányzati belterületi közutak felújításának, korszerűsítésének támogatása (TEUT) pályázati eredményeit.

II. Országos Agrárfórum - december 3.

2009. november 12. | Kategória: Hírek
Időpont: 2009. december 3. csütörtök, 9.00-14.00
Helyszín: Bakod-puszta (Bács-Kiskun megye, 51-es út, 108-109-es km között, Dunapataj - Szelídi tó – Kalocsa háromszögben) Bakodpuszta

Megalakult a Tisza-Tó Fejlesztési Kft

2009. november 12. | Kategória: Hírek
A Tisza-tó Napját ünnepelte a régió

Május 14-én tartotta első hivatalos Tisza-tó Napját a harmincegy évvel ezelőtt emberi kéz alkotta Kiskörei Víztározó.

Szomszédolás a III. Vidékfejlesztők napján

2009. november 12. | Kategória: Hírek
Falunap Encsencsen

Augusztus utolsó hétvégéjén tartották meg az Encsencsi Falunapot, melyen LEADER HACS munkatársai is részt vettek, ezzel is népszerűsítve az ÚMVP-t.

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés