Hírek

Példaértékű projektek a szigetvári térségben

2009. szeptember 15. | Kategória: Hírek
Falunap Hobolban

2009 június 20-án került megrendezésre a Hoboli Falunap, amelyen a Szigetvári Helyi Vidékfejlesztés Iroda és a Szinergia Egyesület (HACS) is képviselte magát, mintegy népszerűsítve az ÚMVP várható lehetőségeit, illetve tájékoztatva az érdeklődőket a III.tengely ben benyújtott kérelmek értékelési folyamatáról.

A falunap sikeréhez nagyban hozzájárult az ÚMVP totó versenye, illetve a "Barátok közt Orsijának" előadása, amelyek a rossz idő ellenére a felállított sátrakban szárazon kerülhettek megrendezésre.



A kitartó közönséget a helyi lakosságból szerveződő sokszínű előadó csoportok is szórakoztatták.





*



Hazajáró hétvége

A június 12-14-i hét végére meghirdetett Hazajáró hétvégéhez számos étterem és panzió csatlakozott a kistérségből.

Elképzeléseik szerint a kedvezményes árakkal kifüggesztett étlapok és kínált szállások sok olyan látogatót vonzanak majd a kistérségbe akik a városokban, falvakban zajló és várható fejlődések megismerése révén visszatérő vendégek lesznek.

*



LEADER Trophy

2009 június 19-21. között kerül megrendezésre a verseny, melyen néhány Dél-dunántúli települést meglátogatva a nevezett csapatok - köztük a Szinergia Egyesület is - átfogóbb képet kaphatnak a környékbeli térségek munkájáról, az ott várható fejlesztésekről.

A programok között megtartandó egyeztetések a HACS-ok tájékozódását és eredményes közös munkáját segítették.

*



Kiemelkedő, példa értékű projektek kistérségünkben

A térségbeli kisebb települések lakóinak egész évben színes programokat és egyéb lehetőségeket kínáló szigetvári városközpont megújítását szolgálja a majd 800 millió forintos végösszeggel tervezett projekt, melynek keretében a csónakázó tótól a sétáló utcán keresztül a Vigadó kulturális központ felújítása is szerepel.

*



Szociális ellátó központ

Térségünk egyik legkisebb településén, Bánfán az ott élők lehetőségeinek korlátait feszegetve egy példa értékű mikrotérségi szociális ellátó hálózatot működtetnek, amely idősek, és gyerekek segítésén túl a munkahelyteremtésben is sokat jelent a 221 fős zsáktelepülés számára.

*



Zrínyi Rockopera

"Zrínyi 1566" címmel már készítik annak a rockoperának a hangfelvételeit, mely az 1566-os szigetvári hősöket mutatja be. A több tízmillió forintos költségvetésű zenemű Zrínyi Miklós születésének 500. évfordulójának tiszteletére készül el, és neves színészek részvételével.

Várhatóan szeptember 11-12-én mutatják be a darabot.

*



Hungarofalu a Budai Várban

Kistérségünket fafaragó és fazekas mestereink képviselték a július 23-26 között megrendezésre kerülő Hungarofesten.

A hétvége során kézműves bemutatók megtekintése mellett lehetőség nyílt a hagyományőrző termékek vásárlására, a kor szellemét idéző hangulatban a Budai Vár területén kialakított HUNGAROFALUBAN.

*



Szigetvári kistérség a Sziget Fesztiválon

A Sziget Fesztivál 2009 - Hungarikum Falujába a Szigetvári kistérségből több szereplő érkezett.

Kucsera Csilla batikolt ruháival jelent meg, a Kaptár Egyesület tagjai közül pedig Kőszegi István népi hangszerkészítő-, Beke Lívia csuhés-, és Beke Diána nemezelő művészek állították ki értékes portékáikat bemutatókkal egybekötve, melyek a látogatók érdeklődését nagyban felkeltették.

*



Elkészült a szigetvári templom külső felújítása, de a városrehabilitáció tovább folytatódik

Szeptember 5-én rendezték meg a felújított Szent Rókus templom átadó ünnepségét. A szigetvári belváros rehabilitációs program első ütemében megtörtént a Zrínyi téri Szent Rókus Templom és a Városháza épületének felújítása.



Forrás: Szinergia Egyesület, Dunántúli Napló

Start: Baross Gábor program régiós pályázatai

2009. szeptember 15. | Kategória: Hírek
Megjelentek a Baross Gábor program 2009. évi régiós pályázati felhívásai, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által közzétett pályázatok Magyarország hét régiójában támogatják az innovációs fejlesztéseket - közölte az NKTH.

Wellness hotel, komp és turisztikai beruházások

2009. szeptember 15. | Kategória: Hírek
Dél-balatoni biotermékeket és népviseletet vittek Barcsra

Információs anyagokkal és a térség értékeinek bemutatójával volt jelen a Barcsi Nemzetközi Vásáron a "Dél-balatoni "LEADER Nonprofit Zrt.

Szövetkezetben a megélhetésért Igriciben

2009. szeptember 15. | Kategória: Hírek
Nagy Ugrás a Tiszáért

2. alkalommal tartották meg a Nagy Ugrás a Tiszáért elnevezésű rendezvényt Tiszatarjánban 2009. július 12-én. Köszönhetően a rendezvény fő támogatójának az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak és a WWF Magyarországnak igazán nagyszerű eseménynek lehettek részesei a látogatók.

Regionális tanácskozás a V4-ek agrárminisztereivel

2009. szeptember 15. | Kategória: Hírek
A tejpiaci gondok megoldásáról, az áruházláncok erőfölénnyel való visszaélésének megakadályozásáról, valamint az uniós közös agrárpolitika 2013 utáni jövőjéről tanácskoztak csütörtökön Budapesten a Visegrádi Csoport országainak agrárminiszterei, valamint Bulgária és Románia mezőgazdasági tárcáinak vezetői.

Tökfesztivál az ÚMVP támogatásával

2009. szeptember 14. | Kategória: Hírek
Tökös Motorosok Felvonulása, Tökszínház a nagydobosi óvónők előadásában, POM-POM Nagymamák, mindez személyesen Erdei Zsolt ökölvívó, illetve az Észak-Alföldi Régió ajánlásával: a programokat soroló szórólap kellően megalapozta a hangulatot Dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár érkezése előtt, aki köszöntötte a megjelenteket, majd jó étvágyat kívánt a felszolgált sült tökhöz.

Falukutató kurzus és tábor Bagon

2009. szeptember 14. | Kategória: Hírek
Beszámoló az óvoda építéséről

Időközönként beszámolunk Veresegyháza beruházásainak folyamatáról, melyek az Európai Unio, és Veresegyház Önkormányzat közös finanszírozásában valósulnak meg.

Kistérségi, társulási tanácsülés Bőcsön

2009. szeptember 14. | Kategória: Hírek
Épül a Panoráma út

Gõzerõvel zajlik a Miskolcot Egerrel összekötõ, 2505 jelű, úgynevezett Panoráma út teljes felújítása.

Unterschleissheimi 5 éves partnerkapcsolat

2009. szeptember 14. | Kategória: Hírek
Szélessávú internet Baranya Megye több mint 70 településén

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjának (GVOP) keretében a Magyar Telekom Nyrt. partnerségével megvalósult a szélessávú internet hozzáférés.

Két új ökoiskola Hódmezővásárhelyen

2009. szeptember 14. | Kategória: Hírek
Két új ökoiskola Vásárhelyen

A Szent István Általános Iskola és az HISZK Eötvös József Székhelyintézménye után még két vásárhelyi iskola nyerte el az ökoiskola címet – jelentette be sajtótájékoztatóján Patócs Anikó, a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatónője.

Ipari park fejlesztése Zalaegerszegen

2009. szeptember 11. | Kategória: Hírek
Falubuszok matricázása a zalaegerszegi kistérségben

A zalaegerszegi kistérség települései sikeresen szerepeltek a kistérségi közösségi közlekedés fejlesztésére kiírt FVM pályázaton, melyen 28 község kapott lehetőséget falubusz beszerzésére.

Cigány kulturális találkozó Keszthelyen

2009. szeptember 11. | Kategória: Hírek
Módosított pályázat a keszthelyi Fő tér rekonstrukciójára

Keszthely város képviselő-testülete 2009. július 16-án megtárgyalta a Fő téri rekonstrukciós pályázat előrehaladását, és úgy döntött, hogy az eredetileg mintegy 1.5 milliárdos projektet a gazdasági válság következményei és a bevonható vállalkozói tőke hiánya miatt egyszerűsítve, a kéreggarázs kialakítása nélkül kívánja megvalósítani.

A módosított tervek a nyár végére készülnek el, és a jelenlegi piac területén számolnak felszíni parkolási lehetőséggel az EU-támogatású projekt elkészítésében.

*



Pályázatot nyert a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat Keszthelyi Gondviselés Háza

46 millió Ft-ot nyert a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat Keszthelyi Gondviselés Háza a NYDOP keretében Szociális Infrastruktúra és Szolgáltatások Fejlesztése címmel meghirdetett pályázaton.

A pénzösszeg az intézmény teljes felújítására elég, azonban az intézmény feladata az önrész (4,6 millió Ft)előteremtése. Az intézmény felújítása Keszthelyen az Eötvös utcában vélhetőleg szeptember elején megkezdődhet.

*



Cigány kulturális találkozó Keszthelyen

Augusztus 15-én (szombaton) a keszthelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat cigány kulturális találkozót szervezett, melyre meghívást kaptak a környező települések kisebbségi önkormányzatai.

A fesztivál célja a cigány kultúra felelevenítése, a hagyományőrzés, az összetartás erősítése és a cigány kisebbségi önkormányzatok közötti szorosabb együttműködés elősegítése volt

A találkozót támogatta Keszthely Város Önkormányzata és a Zala Megyei Közgyűlés.

Forrás: Keszthelyi HVI

„Európai Vállalkozói Információs Nap”

2009. szeptember 11. | Kategória: Hírek
Az Alpokalja Kistérség szeretettel várja az érdeklődőket az „Európai Vállalkozói Információs Nap” elnevezésű konferenciára.

A kistérség egy úttörő projektben vállal szerepet

2009. szeptember 11. | Kategória: Hírek
Ezentúl nem kell Budapestre utazni az egészségpénztári ügyek intézéséhez

2009. május 21-én megnyitotta kapuit a Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár kistérségi ügyfélszolgálata, mely Szentendrén a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati irodájában kapott helyet.

Múzeum lesz a korábban romák lakta barlangokból

2009. szeptember 11. | Kategória: Nekik sikerült
Uniós támogatással nem mindennapi látványosság, turisztikai attrakció lesz Egerszalókon a barlanglakásokból.

A XIX. század elején szegény emberek faragták-vájták ki a tufa domboldalból azokat az egerszalóki barlanglakásokat, amelyekben később romák éltek, s amelyek közül az utolsót 1999-ben hagyták el. Az egyedülálló lakássorból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében elnyert pályázat segítségével nemsokára turisztikai látványosság lesz – mondta a fejlesztéssel összefüggő csütörtöki sajtótájékoztatón Tőgyi Gábor, a község polgármestere.

Szavai szerint az önkormányzatot régóta foglalkoztatta a probéma, hogy mi legyen az egyre pusztuló, a sziklaomlások miatt mind veszélyesebbé váló barlangok sorsa. Felmerült a betömedékelés ötlete is, aztán inkább mégiscsak a hasznosítás mellett foglaltak állást. A különleges lakássoron, amely a Sáfrány utca Öreghegybe futó végén található, a szakemberek szerint a tizenkét egykori otthonból hat biztonságossá tehető.

Ezek szerepeltek az ÚMVP-s pályázatban, bár az igaz – tette hozzá a polgármester –, hogy nagyon nehéz volt ehhez a skanzen-szerű fejlesztési elképzeléshez illeszkedő pályázatot találni. Most azonban az önkormányzat és a község civil szervezeteinek régi álma válhat valóra. A beruházás teljes költsége megközelíti a 41 és fél millió forintot, az elnyert támogatás mintegy 33 millió, a maradékot önerőből biztosítják. A barlanglakásoknál – amelyek egyébként helyi védelem alatt állnak – a turizmus új közösségi színtere kel majd életre, egy a községet átszelő sétaútvonal részeként.

A tervek szerint kialakítanak egy gazdaházat, egy tájházat, egy kézműves piacteret, kézműves műhelyt oktatóteremmel, s lesz egy finomságokat kínáló „falusi vendégasztal” is. Bíznak abban, hogy az új látványosság még több vendéget vonz majd a településre, általa munkahelyeket teremthetnek és az önkormányzat bevételei is növekedhetnek.

A közbeszerzési eljárás lefolytatása után, várhatóan jövő tavasszal kezdődhetnek el a kivitelezési munkálatok, amelyeket három hónap alatt szeretnének befejezni, hogy 2010 nyarára már kész legyen az új egerszalóki attrakció.

Nagy István, az Eger Vidék Kincsei Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az ÚMVP januárban zárult III. tengelyének intézkedéseire országos szinten rendkívül sok, mintegy hatezer pályázat érkezett, ezért is volt a tervezettnél hosszabb a bírálati idő. Szavai szerint a magyar vidék történelmi esélyt kapott a fejlődésre a 2007-ben megindult program által.

Az intézkedések célja a versenyképesebb mezőgazdaság, a környezettudatos tájgazdálkodás és az élhetőbb vidék feltételeinek megteremtése sikeres vállalkozásokon, összetartó és értékteremtő közösségeken keresztül.

Rénes Marcell

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Három körjegyzőség 10 faluja szövetkezik

2009. szeptember 10. | Kategória: Hírek
Pihenésre a legjobb

Az Őrségi Vásárhoz, vagy a Művészetek Völgyéhez hasonló nagyságrendű kulturális fesztivált szeretne létrehozni a megye egyik legkisebb települése. Ehhez több éves munkára van szükség, ám a hét végén lezajlott falunap azt mutatja, jó úton járnak.

Példaadó közösség a Hejőmenti Sokadalom

2009. szeptember 10. | Kategória: Hírek
Együttműködési megállapodás a cigány kisebbségi önkormányzatokkal

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság az előítélet- és konfliktusmentes viszony kialakítása és fenntartása érdekében együttműködési megállapodást kötött 2007-ben az illetékességi területén működő cigány kisebbségi önkormányzatokkal.

Rockudvar, filmforgatás és falunapi fesztiválok

2009. szeptember 10. | Kategória: Hírek
Rockudvar Karcsán

2009. július 25-én első alkalommal tekinthették meg három nagyszerű amatőr rockegyüttes műsorát az érdeklődők a karcsai Nagy Géza Művelődési Központ belső udvarán.

Konferencia és szakmai dialógus Debrecenben

2009. szeptember 10. | Kategória: Hírek
BIZTONSÁGOS ÉLELMISZERLÁNC - konferencia és szakmai dialógus Debrecenben, 2009. október 1-jén.

Szinten marad az agrárágazat támogatása

2009. szeptember 10. | Kategória: Hírek
Az agrárágazat a jövő évben csaknem ugyanannyi támogatást kap, mint az idén – mondta el bevezetőként Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára.

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés