Hírek

LEADER - helyi döntés a helyi fejlesztésekről

2009. szeptember 21. | Kategória: Hírek
A LEADER francia betűszó, melynek jelentése „közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért”.

Nyári fesztivál és falunapi beszámoló Zalából

2009. szeptember 21. | Kategória: Hírek
Bucsutai Falunap

2009. június 26-án a bucsutai művelődési ház udvarán került megrendezésre a „Bucsutai Falunap”.

Doktoranduszok a LEADER programról

2009. szeptember 21. | Kategória: Hírek
Az Európai Unióban a 90-es évek elejétől kezdődően egyre több figyelmet kapnak a vidéki területek.

Fejlesztik a kórházat és a Petőfi Szállót

2009. szeptember 21. | Kategória: Hírek
150 milliós beruházás a szentesi kórházban

150 millió forintból korszerűsíti a szentesi kórház energetikai rendszerét a megyei önkormányzat 2010 végéig.

Csepűrágó fesztivál és Vadnyugat a pusztában

2009. szeptember 21. | Kategória: Hírek
ÚMVP által támogatott falunap

Újlétán 2009. augusztus 15-én került megrendezésre az ÚMVP által támogatott falunap.

Átváltozik a Tokaj- hegyaljai Borok Háza

2009. szeptember 18. | Kategória: Hírek
Sziget Fesztivál

Az oda látogató ’Sziget Fesztiválozók’ találkozhattak a LEADER közösségünk térségeinek turisztikai szolgáltatóival, népi mesterséget űző mesterembereivel, magyar termékeket előállító kisvállalkozóival, valamint hagyományőrző civil szervezeteivel.

Tolerancia- és falunap, főzőverseny és lovasnap

2009. szeptember 18. | Kategória: Hírek
50. Pannergy Tamási Lovasnapok

Ötvenedik alkalommal szervezték meg a Tamási Lovasnaspok díjugrató és fogathajtó versenyt augusztus 20-21-én.

Kulturális Örökség Napjai országszerte

2009. szeptember 18. | Kategória: Hírek
Felújították a szabadszállási játszóteret

A gyermekek nagy örömére ismét használható a régi játszótér. A felújítást néhány szülő, a saját eszközeivel, közös erőbedobással végezte el.

Vidékfejlesztés pályázati pénzekből az Érmelléken

2009. szeptember 18. | Kategória: Hírek
Ötmilliárd támogatás fejlesztésekre

4,88 milliárd forint értékű európai uniós támogatással korszerűsíti a reáltudományi képzést a Debreceni Egyetem.

Százmilliókat nyert a Pécsi Tudományegyetem

2009. szeptember 17. | Kategória: Hírek
Még nem kizárt, hogy szép borok születnek idén a kistérség pincéiben, az viszont már biztos, hogy drágábbak lehetnek, mint a korábbi évjáratok.

Falunapi beszámolók a Szigetközből

2009. szeptember 17. | Kategória: Hírek
ÚMVP falunap Károlyházán

Károlyháza Község Önkormányzata augusztus 22-én, szombaton szervezte az ÚMVP által támogatott Falunapját, melynek keretében 10 és 18 óra között az ÚMVP sátornál a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület Munkaszervezete és a mosonmagyaróvári HVI is jelen volt.

Magyarok Hajdú-bihari Találkozója Mikepércsen

2009. szeptember 17. | Kategória: Hírek
Karneváli virágóra

Negyven nappal a 40. Debreceni Virágkarnevál előtt, július 10-én 17 órától Virágórát avattak a Baltazár Dezső téren. Ezzel megkezdődik a visszaszámlálás az augusztus 20-i karneváli felvonulás kezdetéig.

II. Magyar Vidék Napja - szeptember 18.

2009. szeptember 17. | Kategória: Hírek
A budapesti Városligetben rendezzük meg idén, immár hagyományosan, második alkalommal a Magyar Vidék Napja vidékfejlesztési rendezvényt.

Csányoszró az ÚMVP „Vidéki Örökség Megőrzése” keretében 21,768 milliós támogatásban részesül

2009. szeptember 17. | Kategória: Nekik sikerült
A körjegyzőség épületének belső felújítása a tavalyi falunapra készült el. Most, másfél héttel az idei falunap előtt jött meg az értesítés, hogy Csányoszró Önkormányzata az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program „Vidéki Örökség Megőrzése” keretében benyújtott pályázata 21,768 millió támogatásban részesül, amelyből a községháza utcafronti homlokzatát állítják vissza eredeti állapotának megfelelően, továbbá a községháza és az idősek klubja közös udvarát rendezik.

– Mindez öt éve vágya az önkormányzatnak – mondja Mecskei Károly polgármester. – Az elnyert összeghez még kb. ötmilliót hozzá kell tennünk, de van ennyi fejlesztési keretünk. Ha az időjárás engedi, még idén befejeződhet a munka és akkor a környék legszebb épülete lesz a községházánk.

A közeljövőben az FVM-hez falumegújítás címén kívánnak pályázatot benyújtani a kultúrház külső nyílászáróinak cseréjére, a belső akadálymentesítésre. A LEKI-pályázati keretből pedig 2,059 milliót már elnyert az önkormányzat a Kossuth utca Selylye felőli járdaszakaszának felújításához.

A népesség sajnos nem fiatalodik: kevés a gyermek. Az ehhez tapadó pénzügyi kényszer miatt kell a sikeres iskolát tagintézményként működtetni az óvodával együtt. Idén is csak hét elsőst írattak be Csányoszrón. A kistérségi iskolafelújítási program keretében azonban várhatón jövőre az iskola régi épületszárnyának külső hőszigetelési, homlokzatfelújítási és tetőjavítási munkáit el lehet végezni, s ehhez 19 millió forint lesz. Az óvoda új kerítéséért benyújtott pályázatot viszont – a választási ciklusban elsőként – elutasították: forráshiány miatt csak a tartaléklistára került.

Ez a viszonylag kis település öt uniós pályázaton nyert már, ami a tudatos községfejlesztés eredménye – hangsúlyozza Tóth László körjegyző. – A koncepciók alapján a tervezéssel, költségvetéssel jó előre felkészülünk, hogy a többnyire lehetetlenül rövid pályázati határidők ne foghassanak ki rajtunk.

A munkanélküliség 35-36 százalékos, mint ahogy az ormánsági települések többségében.

– Most abban bízunk, hogy a harminc leghátrányosabb kistérségnek megszavazott keret selylyeinek jutó 2,09 milliárd forintjából munkahelyteremtő beruházások indulnak. Nemcsak a Selylyei ipari parkba ígérkeznek vállalkozások, hanem Csányoszróba is bejelentkezett egy vállalkozói csapat, amely tizenöt fős munkahelyet szeretne itt létesíteni betanított munkásoknak. A volt pártház nagytermét kapná meg ideiglenes helynek, ha a pályázat sikerül – közli Mecskei Károly.

A 15 munkahely is sokat számít, hiszen 90 körüli a munkanélküliek száma. Közmunkaprogramban jelenleg közülük 18-at tud foglalkoztatni az önkormányzat. A közmunkások kezét is dicséri, hogy ilyen szépségesen virágosak a község közterületei.

– Az anyagi lehetőségeink nagyon szűkösek ahhoz, hogy alapvetően változtathassunk a csányoszrói lakosság létfeltételein – mondja Tóth László. – Igyekszünk azonban úgy alakítani a körülményeket, hogy élhetőbb falut, közösséget teremtsünk, ahol az ember jól érezni magát még akkor is, ha a munkahely pillanatnyilag elérhetetlen számára.

A polgármester annak is örül, hogy sikerült elérni a Harkány és Drávafok közötti út felújítását, és „kilobbizni”, hogy a Pécs–Vajszló közötti út felújítása szerepeljen a 2010-es közútfejlesztési programban. Úgy reméli, ha az autópálya is megépül Kacsótáig, akkor a vállalkozások is könnyebben idetalálnak az Ormánságba.

*



Az idők során összeépült az ősi Kiscsány és a szintén középkori eredetű Oszró

A község területe a honfoglalás után a Kan nemzetség birtoka lett. A mai falu környezetében három középkori falu érte meg a török hódoltság végét: Kiscsány, Oszró és Zsen.
Ez utóbbi valószínű a 17. század végén elnéptelenedett, lakói Kiscsányba költöztek. Kiscsány református lakossága viszont, amikor a mai falu helyére költözött, régi fatemplomát nem hagyta el és csónakkal közelítették meg a Dráva akkori árterében. Gróf Batthyány Lajos, a környék földesura később megengedte, hogy a templomot a faluba hozzák, és akkor a mai Petőfi utcába vontatták az építményt.

A község mai késő barokk stílusú református temploma 1812–
1822 között épült, karcsú tornya a megye legmagasabb templomtornyai közé tartozik. Eredetileg fakazettás és festett mennyezetű volt a templom,
de a többszöri átépítés során a festése sajnos eltűnt. Berendezése copf stílusú. Csányoszró csak az idők során összeépült Kiscsány és Oszró 1934-es egyesítéséből alakult ki.

Forrás: Dunántúli Napló

TÉSZ-ek a gyümölcs és zöldségpiacon

2009. szeptember 17. | Kategória: Hírek
A gyümölcs és zöldségpiachoz kapcsolódó fenntartható működési programokra vonatkozóan az agrártárca a közelmúltban nemzeti stratégiát fogalmazott meg.

Kiskun védjegy program Kunszentmiklóson

2009. szeptember 16. | Kategória: Hírek
Felszentelték a kápolnát Dusnokon

A Feketi Kápolnát az 1800-as évek közepén emelték Dusnok határában Szűz Mária tiszteletére. Az elmúlt időszakban a dusnokiak példás összefogásának köszönhetően megújult nemcsak a kápolna épülete, hanem annak környéke is.

Közép-Nyírségi és Rétközi Vidékfejlesztési Nap

2009. szeptember 16. | Kategória: Hírek
Sikeres volt a III. Közép-Nyírségi és Rétközi Vidékfejlesztési Nap Nyírkarász Községben

A rendezvény helyszíne: Nyírkarász, Váci Mihály Általános Iskola Sportpálya
A rendezvény időpontja: 2009. augusztus 29.

Napirenden a III. tengely és a LEADER rendelet

2009. szeptember 16. | Kategória: Hírek
Elkészült a Balatonföldvári kistérségi civil adatbázis

A Balatonföldvári HVI kezdeményezésére a balatonföldvári kistérség településein székhellyel rendelkező társadalmi szervezetek összeírására került sor.

Fesztivál dömping a Felső-Tisza Völgyében

2009. szeptember 16. | Kategória: Hírek
VIII. Tarpai Kuruc Napok

Kuruc Napokon emlékeznek meg az 1703-1711-es Rákóczi-szabadságharc hőseire Tarpán július 25-26-án.

Rekord a Gastroblues Fesztiválon Pakson

2009. szeptember 16. | Kategória: Hírek
A Duna–Mecsek Területfejlesztési Alapítvány kuratóriumának június 26-i üléséről

A hazai nukleáris létesítmények környezetében – Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy – körzetében működő Duna–Mecsek Területfejlesztési Alapítvány megtartotta idei első ülését.

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés