Hírek

Pályázat „Karcag Testvérvárosaiért”

2009. szeptember 30. | Kategória: Hírek
Jó a híre az országban a Mezőtúri Művésztelepnek

Az első alkalom, 1981 nyara után, immár huszonnyolcadik alkalommal nyitotta meg idén a kapuit a Mezőtúri Művésztelep a meghívott képzőművészek előtt.

Kádártalálkozó és Palóclakodalom

2009. szeptember 30. | Kategória: Hírek
Kádártalálkozó a Múzeumfaluban

Kádártalálkozót tartottak a Múzeumfaluban 2009. július 17-én. A mesterség képviselői népszerűsítették a munkájukat és bemutatták hogyan készültek a nemes italok érlelésre és tárolásra szolgáló hordók.

Gázturbinás csúcserőmű létesülhet Ajkán

2009. szeptember 30. | Kategória: Hírek
Gázturbinás csúcserőmű alapkő letétele Ajkán

2009. május 22-én, Ajkán letették a gázturbinás csúcserőmű alapkövét. Az Euroinvest Zrt., az MVM Zrt., és a Bakonyi Erőmű Zrt. közös beruházásában 2010-ben kezdi meg a termelést az új erőmű.

Pályázati felhívás HVI cím elnyerésére

2009. szeptember 30. | Kategória: Hírek
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) - az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról szóló 1698/2005/EK tanácsi rendelet továbbá a rendelet 59. cikke szerinti készségek elsajátítására, ösztönzésére és végrehajtására igénybe vehető támogatás részletes feltételeiről szóló 79/2007. (VII. 30.) FVM rendelet (kiegészítve a 2007. évi XVII. törvény 20. §-a szerinti, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat felállításával, irányításával és működtetésével kapcsolatos feladatokkal), az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet, valamint a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló 2004. évi CVII. Törvény végrehajtásának előkészítése érdekében - pályázatot ír ki Helyi Vidékfejlesztési Iroda (HVI) cím elnyerésére.

A pályázat célja

A pályázati felhívás célja a vidékfejlesztési feladatok ellátásának elősegítése érdekében a "Helyi Vidékfejlesztési Iroda" cím adományozása határozott időre, az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetével (továbbiakban FVM VKSZI) kötött Együttműködési Megállapodás hatályba lépésétől 2013. június 30-ig. A Helyi Vidékfejlesztési Iroda címmel rendelkező szervezet (Budapest kivételével) az adott területfejlesztési kistérségben látja el feladatait.

A Helyi Vidékfejlesztési Iroda címmel rendelkező szervezetek a 2007-2013-as tervezési időszakban a vidékfejlesztésben meghatározó szerepet töltenek be. Ennek során segítik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) sikeres végrehajtását, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák megvalósításában aktív szereplőként vesznek részt. A Helyi Vidékfejlesztési Iroda működtetése a HVI címbirtokos szervezet feladata, amelyet a HVI címbirtokos alkalmazásában álló személy, az Irodavezető lát el. A HVI a 79/2007. (VII. 30.) FVM rendeletben meghatározott módon részt vesz az ÚMVP lebonyolításában, továbbá ellátja a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózathoz (MNVH) kötődő egyes feladatokat.

Fentieken túl az FVM ÚMVP Irányító Hatósága (FVM ÚMVP IH) egyéb feladatokat és ahhoz rendelt finanszírozást állapíthat meg számára. A HVI címbirtokos szervezet külön jogszabály alapján további támogatásban is részesülhet. A HVI-k részletes feladataira vonatkozóan az Együttműködési Megállapodás az irányadó.

Pályázók köre

A pályázat területi hatálya a 2004. évi CVII. Törvény statisztikai kistérségi lehatárolása szerint:
Csurgói kistérség

Szervezeti feltételek:

Pályázhatnak az adott kistérségben székhellyel vagy telephellyel rendelkező alábbi szervezetek:

* alapítvány, egyesület;
* non-profit gazdasági társaság;
* a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény szerinti mikrovállalkozás, kisvállalkozás;
* termelői csoport, TÉSZ;
* jogi személyiséggel rendelkező önkormányzati társulás.

A pályázaton politikai pártok és egyházi szervezetek nem vehetnek részt.

Benyújtási határidő

A pályázat benyújtásának határideje (postai keletbélyegző dátuma):2009. október 30.

A pályázati feltételekről és egyéb elvárásokról az alábbi linken tudhat meg többet!

Forrás: fvm.hu

Élelmiszeripari klaszter alakult Debrecenben

2009. szeptember 29. | Kategória: Hírek
Kipusztult madárfajt telepít újra a Nyírerdő

A Magyarországon már több mint száz éve kipusztult nyírfajd újratelepítési programja 2005-ben indult, ebben az időszakban három telepet létesített az erdészeti társaság.

Mórahalom idén is jelen volt a Főszezon kiállításon

2009. szeptember 29. | Kategória: Hírek
A XV. Falunap Zákányszéken

Immár hagyományosan tizenötödik alkalommal került megrendezésre községünkben a falunap augusztus 15-én.

A Nyírség Turizmusáért Egyesület megalakulása

2009. szeptember 29. | Kategória: Hírek
III. Szomszédolás

A Nyírbátori Kulturális Központ, a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás és Nyírvasvári önkormányzatának közös szervezésében 3. alkalommal rendezték meg a Szomszédolást.

A falusi és öko-turizmusba fektetnek

2009. szeptember 29. | Kategória: Hírek
Tápiószele város lett

Városi rangot kapott Tápiószele. Sólyom László köztársasági elnök a mai nappal nyilvánította várossá a 6300 fős települést. Az egykori nagyközség annak ellenére felelt meg a követelményeknek, hogy nincs csatornahálózata. Viszont több környezõ település orvosi ügyeletét látja el, és itt mûködik a mikrotérség mentõállomása és rendõrörse is.

Városi címet adományozott Sólyom László köztársasági elnök huszonkét nagyközségnek. A három Pest megyei település egyike Tápiószele. Az egykori nagyközség vezetése már második alkalommal pályázott a városi címre. A kiírás elsõdleges feltétele volt, hogy a pályázó valamilyen térségi feladatot lásson el. Tápiószele pedig a déli tápióvidék legnagyobb települése, valamint Tápiógyörgye, Farmos, Újszilvás és Tápiószõlõs mértani középpontja, és egészségügyi, rendfenntartási központja.

KOVÁCS FERENC polgármester, Tápiószele: Tápiószelén mûködik rendõrörs, ami ellátja a környezõ településeket, központi orvosi ügyeletet és mentõállomást is üzemeltetünk. Ezek a legfontosabb olyan feladatok, amiket felvállaltunk az elmúlt egy-két évben.
A megítéléskor ez nyomott a legtöbbet a latba. A városi rangot többek között a mikrotérségben betöltött szerepéért kapta meg a település. A bírálók azonban nem voltak teljesen elégedettek. A csatornahálózat kiépítését hiányolták.

KOVÁCS FERENC polgármester, Tápiószele: A tápióvidéken nincs csatorna. Nemcsak Tápiószelén, a másik húsz településen sem. De örülünk annak, hogy ebben az évben a bírálók átnéztek ezen a feltételen és eltekintettek ennek a meglététõl.
A település egy hónapja adott be egy pályázatot a csatornahálózat kiépítésére. A polgármester bízik abban, hogy a városi rang elõsegítheti a pozitív elbírálást. És lökést adhat a településnek. Bár tervek most is vannak.

Tápiószelén iskolaépítésbe kezdtek, és fel szeretnék újítani a polgármesteri hivatalt. És az elképzelések között szerepel egy bevásárlóközpont építése is.

(Forrás: Ceglédi Városi Televízió)

*



Szántóverseny Farmoson

Hivatalosan a „Tápió-Vidék Ágyszántó és Lófogatú Szántóversenye” címet kapta a farmosiak által már nem is először megrendezett nyári program. Az előző évek sikerét jelzi az is, hogy idén 24 versenyzőre szaporodott a megmérettetésre jelentkezők száma.

A Jászberényi út melletti Rekettyés volt a helyszín, ahol nem csak az ekevasak gazdáinak vetélkedése adta az egyetlen látnivalót a rekkenő hőség ellenére is igen szép számú érdeklődő számára.
A főszervező Szilágyi-Farm Kft, a Farmosi Életmód Egyesület és a helyi Önkormányzat segítségével olyan programot hozott össze, amely a versengést országos szinten is összefogó Magyar Szántóverseny Szövetség számára is elfogadható volt.

A G3-as Postagalamb Egyesület látványos „röptetése”, a vetőmagok, műtrágyák, növényvédőszerek és a térségben termett és előállított termékek bemutatója mellett nem maradt el a tápióbicskeiek országosan is elismert gasztronómusa, Vér János által zsűrizett főzőverseny sem.
A Tápiómente Táncegyüttes és a Farmosi Nyugdíjas Klub is fellépett a rendezvényen.
Remek ötlet, hogy a helybeliek az idén is ráirányították látogatóik figyelmét a településükhöz tartozó területek természeti értékeire, és lovasfogattal is megtekinthetővé tették a Duna Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Sóvirág, illetve Kékbegy tanösvényeket.

Lenyűgöző volt az a szabadtéri kiállítás, amely száz esztendőnél is régebbi gépmasinákat mutatott meg a nézelődő sokadalomnak.
A versengés programját – amelynek védnöke Czerván György Országgyűlési képviselő úr volt - Pásztohy András miniszteri biztos, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára és Dr. Soós Sándor a Magyar Szántóverseny Szövetségi Titkár nyitotta meg.
Mező István református lelkipásztor az alábbi bibliai idézettel mondott áldást a versenyzőkre, szervezőkre és minden megjelentre:

„Mert miérettünk íratott meg, hogy a ki szánt, reménység alatt kell szántania, és aki csépel, az ő reménységében részes lesz reménység alatt.”

(Tarnavölgyi László tudósítása alapján)

*



Hulladékürítő rekultivációja

2009. június 30-án befejeződött Újszilvás felhagyott települési folyékony hulladék ürítőhelyének rekultivációja! Az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül a Közép-Magyarországi Operatív Program Települési hulladéklerakók rekultivációja KMOP-2007-3.3.2. részeként valósult meg a rekultiváció közel 2 ha-s területen, kb. 90 millió Ft támogatással.

A kivitelezés I. üteme: 2008. november 14. - december 19. A kivitelezés II. üteme: 2009. június 12. - június 30.

Kivitelező: PENG FARM Kft. 2768 Újszilvás, Abonyi út 432. Tervező: KEVITERV PLUSZ Kft. 3527 Miskolc, Katalin u. 1.



Munkaterület: Újszilvás külterület, 0222/47 hrsz.-ú anyagbánya (Kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület a HUDI 20024 számú Tápiógyörgye-Újszilvási szikesek területe ill. közvetlenül a szippantott szennyvíz ürítőhely területe a NATURA 2000 helyrajzi számmal azonosított területei közé tartozik.)

Főbb feladatok, munkafázisok a támogatott tartalomból: - engedélyezési tervek készítése, engedélyeztetés, - gaztalanítás, nád,-és cserjeirtás a gödör fenéken, - talajvizsgálatok, - nád- és gally aprítás - földfeltöltés, kb. 20000 m3 - füvesítés, - fatelepítés, - talajvíz figyelő kutak telepítése, talajvíz vizsgálatok, - műszaki ellenőrzés, - tájékoztatási feladatok elvégzése.

Újszilvás Község Önkormányzata

*



Kalandok a pusztában

„Kalandok a pusztában” címmel pályázatot nyújtott be és 27.531.715.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült Tápiógyörgye önkormányzata a Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül.

A beruházás célja a falusi és öko-turizmus továbbfejlesztése Tápiógyörgyén. A fejlesztés több külterületi helyszínt érint. Egyik ilyen pont a Pokoltanyához bevezető út sarka, ahol az ismeretterjesztő táblák mellett gyermek-játszótér, valamint turistapihenő és tűzrakóhely épül.



Hasonló beruházás készül a Tápiószelére futó út melletti gulyakútnál. A megújuló kútnál, a kirándulók pihenhetnek, igénybe vehetik a tűzrakóhelyet, tájékozódhatnak a környék és a kút történelméről. A legérdekesebb fejlesztés a Horgásztó melletti nádasban lesz. A nádas közepén letisztított vízfelületen létesül egy hatszögletű faépület, amely biztosítja az itt élő és fészkelő madarak megfigyelését, fotózását. A leshelyet vízre épített pallósoron lehet megközelíteni. A Magyar Madártani Egyesület szakértelmével és segítségével nemzetközileg is ismertté váló madármegfigyelő pont jön létre.

Forrás: HAJT-A Csapat LEADER Egyesület

Bogár-rajzás a Szajki-tavaknál

2009. szeptember 29. | Kategória: Hírek
Bogár-rajzás a Szajki-tavaknál

Hosszúpereszteg - Autó-szépségverseny, ügyességi és tájékozódási verseny várta a Szajki- tavaknál megrendezett harmadik bogártalálkozó résztvevőit.

Kistérségi Híd - Dabas / 3. szám

2009. szeptember 28. | Kategória: Hírek
Az Ország Közepe Információs Lapban elsősorban a Dabasi kistérség híreivel foglalkoznak, kitekintve közben a helyi és az uniós pályázati és fejlesztési lehetőségek széles körére is.

Nagyapáink nyomában - hagyományőrző találkozó

2009. szeptember 28. | Kategória: Hírek
Konferencia a válság hatásainak csökkentéséről

A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület és a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete közös szervezésében rendezték meg kedden Jászapátin „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című konferenciáját, az egyesület tagjai, térségi polgármesterek, illetve vállalkozók részvételével.

Pályázattal fejleszt Villány, Siklós és a sellyei térség

2009. szeptember 28. | Kategória: Hírek
Tarolt a Tenkes Kapitánya musical

Hatalmas sikert aratott a Tenkes Kapitánya: a regény és a film alapján készült musical első bemutató előadását szerdán este tartották a siklósi várkertben.

Kazári iskolafejlesztés és Karancsalja falunapja

2009. szeptember 28. | Kategória: Hírek
Falunap Karancsalján

Karancsalja község önkormányzata a Karancsaljáért Alapítvánnyal és a helyi cigány kisebbségi önkormányzattal együttműködve július 18-án, szombaton falunapot rendezett az ÚMVP támogatásával.

"Kulturális turizmus éve" akciók Debrecenben

2009. szeptember 28. | Kategória: Hírek
Tovább bővült az Ötholdas Pagony

Újabb játszótéri résszel bővült Debrecenben a nagyerdei Ötholdas Pagony, ahol gyereknapra elkészült az alföldi tájegységek hangulatát idéző mesebeli miniváros egyik fele.

Félmilliárdos oktatási beruházás Kékcsén

2009. szeptember 28. | Kategória: Hírek
Félmilliárdos oktatási beruházás Kékcsén

A gazdasági-társadalmi szempontból hátrányos helyzetű település tudásalapú felzárkóztatása, térségi szerepének erősítése, a település lakosság megtartó erejének fokozása.

„Fotoszintézis 2009.” - a NATURAMA Szövetség pályázata

2009. szeptember 26. | Kategória: Hírek
A pályázat célja: Az európai vidéknek napjainkban számos kihívással kell szembenéznie. Segítenünk kell a vidék gazdaságát, új eszközökkel javítanunk kell a vidéken élők életminőségét.

LEADER rendelet és pályázati felhívás - MEGHOSSZABÍTVA!

2009. szeptember 25. | Kategória: Hírek
Megjelent a 122/2009. (IX. 17.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

GPS-szel a látnivalók nyomában

2009. szeptember 25. | Kategória: Hírek
Új óvodatető amerikai segítséggel

Nemrégiben avatták fel az óvodát Zalahalápon, amelynek tetőfelújításában jelentős segítséget nyújtott a minnesotai és ohiói légi nemzeti gárda.

Lecsófesztivál és Fehérvári Vigasságok

2009. szeptember 25. | Kategória: Hírek
Bicskén megnyitott a városi tanuszoda

Hivatalosan is átadták a Bicskei Tanuszodát, az augusztus 20-i városi ünnepségsorozat keretében, mintegy kétszáz meghívott és érdeklődő jelenlétében.

Szigetbecsei és Apaji ÚMVP-s Falunapok

2009. szeptember 25. | Kategória: Hírek
Szigetbecsei ÚMVP Falunap

A Szigetbecsei Falunapot 2009. augusztus 22-én rendezték meg az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával.

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés