Hírek

Falusi szálláshelyadók, turisztikai szolgáltatók FIGYELEM!

2009. december 11. | Kategória: Hírek
Megkezdődött a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) és az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet által gondozott „ÉLVEZZE A VIDÉK VENDÉGSZERETETÉT!” című országos szálláshely- és falusi turisztikai szolgáltatás-katalógus 2010-es kiadásának előkészítése. Itt az alkalom, hogy Ön is jelentkezzen!

Az új méretben, megújult arculattal megjelenő kiadvány 2010-ben legalább 30 ezer példányban jut el a vendégekhez, tartalmát a LEADER akcióterületeken található településekről beérkezett jelentkezések tükrében a FATOSZ az FVM VKSZI-vel együttműködésben rendszerezi.

A falvak szerteágazó kínálatát évek óta egyre nagyobb sikerrel felvonultató szemléhez az alábbi csatornákon juthatnak az érdeklődők:
  • a FATOSZ központi irodájában (1077 Budapest, Király u. 93.);

  • Magyarország 150 Tourinform Irodájában, 96 LEADER Helyi Akciócsoportjának munkaszervezeteinél, 173 Helyi Vidékfejlesztési Irodájában;

  • a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban;

  • rendezvényeken (Utazás Kiállítás, LEADER Expo, T-COM Gyereksziget, Mesterségek Ünnepe, AgrárExpo, Főszezon kiállítás, Magyar Vidék Napja, belföldi turisztikai kiállítások, gasztronómiai-, folklór- és hagyományőrző fesztiválok, stb.);

  • postai úton megrendelhető a Magyar Turizmus Zrt. honlapjáról.


A szálláshelyek és szolgáltatók a korábbi évekhez hasonlóan, hirdetések formájában jelennek meg. A fényképes hirdetés ára 4.000 Ft+ÁFA, azaz bruttó 5.000 Ft. A megrendelőlap és az adatlap beérkezését követően a FATOSZ számlát állít ki a megrendelő felé. A megjelenés díját a FATOSZ Budapest Bank Nyrt-nél vezetett, 10103173-40063023-01000005 számú számlájára, a jelentkezési határidőn belül kell átutalni. (Amennyiben a megadott időpontig nem érkezik meg a hirdetés összege, a hirdetést nem tudjuk megjelenteni.) A számlázási név és cím megjelölésére a csatolt megrendelőlapon és adatlapon nyílik mód.

A megrendelés menete a következő. A teljes körűen kitöltött Megrendelőlapot és Adatlapot, valamint egy legalább 100 Kb méretű digitális fotót a szálláshelyről/szolgáltatásról a fatoszkatalogus@gmail.com e-mail címre kérjük elküldeni. A sajátkezű aláírással ellátott Megrendelőlapot és Adatlapot eljuttathatja (szkennelve) a fenti email-címre, illetve papíralapon, postai úton a FATOSZ címére (1077 Budapest, Király u. 93.), vagy az 1/352-9804, 1/268-0592 fax-számok valamelyikére.

Jelentkezési határidő: 2010. január 4. További információt Mindler Ágnes, a FATOSZ munkatársa nyújt az 1/352-9804 számon.

Fontos! Több vendégház vagy szolgáltatás esetén házanként, illetve szolgáltatásonként egy adatlap szükséges! A bruttó 5.000 Ft-os díj egy megjelenésre (vendégházra, szolgáltatásra) vonatkozik.

Reméljük, hogy Ön is élni fog a kiadványban történő megjelenés lehetőségével!

Tisztelettel üdvözli az
FVM VKSZI Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága


Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program

2009. december 11. | Kategória: Hírek
A Példát átadó gyakorlatok pályázatát – a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) együttműködésével hirdeti meg.

Szolgáltató Iroda Hálózat alakult a Norvég Alapból

2009. december 10. | Kategória: Hírek
November 1-jén nyílt a krízisszálló Esztergomban

Felkészült a téli időszakra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat esztergomi csoportja, megnyitotta az éjszakai krízisszállót a királyvárosban.

Móri bornapok és V. Néptánc fesztivál

2009. december 10. | Kategória: Hírek
Móri bornapok és V. Néptánc fesztivál

1934-ben rendezték meg először Móron a Bornapokat. Azóta is nagy hagyomány a kisvárosban. Mára már négy napos rendezvénnyé nőtte ki magát.

Az AKG-s gazdálkodási napló kitöltési útmutatójáról

2009. december 9. | Kategória: Hírek
Az AKG-s gazdálkodási napló kitöltési útmutatója

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 96/2009. (XII. 9.) közleménye a 61/2009. (V. 14.) FVM rendeletben foglalt gazdálkodási napló kitöltési útmutatójáról.

Pályázati felhívás HVI cím elnyerésére

2009. december 9. | Kategória: Hírek
A pályázat célja

A pályázati felhívás célja a vidékfejlesztési feladatok ellátásának elősegítése érdekében a "Helyi Vidékfejlesztési Iroda" cím adományozása határozott időre, az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetével (továbbiakban FVM VKSZI) kötött Együttműködési Megállapodás hatályba lépésétől 2013. június 30-ig.

A kifizetési kérelem benyújtási időszakának meghosszabbítása

2009. december 9. | Kategória: Hírek
Az ÚMVP Irányító Hatóságának 95/2009. (XII. 8.) közleménye, tájékoztatás a támogatási előleggel érintett jogcímek esetében a 2009. évi kifizetési kérelem benyújtási időszak meghosszabbításáról.

Az önkormányzat több embert foglalkoztatna

2009. december 9. | Kategória: Hírek
Több embert foglalkoztatna a sárbogárdi önkormányzat

Módosítják a közfoglalkoztatási tervet, a jövőben növelik az alkalmazható személyek létszámát.

Fejlesztés a Velencei-tónál - 12 projekt készülhet el

2009. december 8. | Kategória: Nekik sikerült
Kistérségi járóbeteg-ellátó központ, tanösvény, játszótér, vendégház. Íme néhány abból a 12 projektből, amely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelye keretében falufelújítás és -fejlesztés jogcímen az Európai Unió támogatásával valósul meg. A Velencei-tó LEADER Akciócsoport területén ma adják át az első létesítményt – Sukorón a Kalandvár játszóteret –, amelyet az Európai Unió támogatásával hoztak létre.

A térségből kilenc település – Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Sukoró, Velence, Vereb, és Zichyújfalu – hozta létre a LEADER helyi akciócsoportját annak érdekében, hogy közös fejlesztési stratégiát dolgozzanak ki az érintett területre, és amely projektjüknél lehet, támogatást igényeljenek az ÚMVP mintegy 1300 milliárd forintos keretéből. Az akciócsoport 1,606 millió eurós forráshoz jut 2007–13 között az Európai Mezőgazdasá-gi és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA). Ebből 881 ezer euró használható fel az ÚMVP III. és 725 ezer a IV. LEADER program együttműködést támogató tengelye keretében.

Falufelújításra és -fejlesztésre 21 támogatási kérelmet nyújtottak be az akciócsoport tagjai az ÚMVP pályázati kiírására. Ezek közül 12 pályázat felelt meg a feltételeknek. Közéjük tartozik a már elkészült sukorói Kalandvár játszótér.

Falumegújítás jogcímen csaknem 31 millió forint támogatást nyertek eddig a térségből pályázók. Mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére 22, vidéki örökség védelmére 17, turisztikai beruházásokra pedig csaknem 15 millió forint az itteni projektgazdák számára megítélt EU-forrás.

A közösségi célú fejlesztés jogcímen belül a vidéki életminőség javítására 27, innovatív közösségi fejlesztésekre 31, az életminőség rekreációs növelése érdekében pedig 24 millió forint támogatást igényelt a térségből összesen 24 pályázó.

Vállalkozásalapú fejlesztés jogcím esetében a minőségi rekreációs turizmus és szolgáltatás fejlesztésére 34, helyi termékek piacra jutásának elősegítésére csaknem 8, vállalkozásélénkítésre pedig több mint 16 millió forint a benyújtott támogatási igény 10 projekt megvalósítására. A térségen belüli együttműködésre 18, helyi rendezvényekre csaknem 10 millió forint az eddig beadott 15 projektre a támogatási kérelem összege.

Forrás: Világgazdaság

Felhívás! Lajoskomárom helytörténeti gyűjteményének bővítése

2009. december 8. | Kategória: Hírek
FELHÍVÁS Lajoskomárom helytörténeti gyűjteményének bővítésére

Kérem, akinek a falunkról, a település életéről, lakóiról szóló szakdolgozata, dolgozata van, tegye ezt mindenki számára elérhetővé a könyvtárban!

Dunakeszin is megnyílt az első szociális bolt

2009. december 8. | Kategória: Hírek
Soponyai Falunap 2009. augusztus 20-23.

A megnyitó ünnepélyen telt házas hallgatóság fogadta Hollósi László polgármester beszédét, valamint a közreműködő Citera együttes, néptáncosok és a Nyugdíjas Klub műsorát.

Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig

2009. december 8. | Kategória: Hírek
Badacsony: A szüreti fesztivál ezúttal is jól sikerült

A finom badacsonyi borok, a nívós, teljes hétvégét felölelő programok rengeteg látogatót vonzottak a szőlőjéről, boráról híres balatoni településre.

A Nefelejcs egylet "a legjobb négy" között

2009. december 8. | Kategória: Hírek
Keresztúri Napok apród avatással 2009. szeptember 25-27.

Háromszor is robbanás rázta meg Murakeresztúrt szombat délután. Nem kell rosszra gondolni, csupán egy mozsárágyút sütöttek el a magyar, a horvát és a török nemzet tiszteletére, hét kisdiákot pedig Zrínyi-apróddá avattak.

Az EKF-program alakulása Pécsen

2009. december 7. | Kategória: Hírek
Elbontják a pécsi villamos megállót

Több mint hatvan éve épült a 48-as téren található villamosmegálló. Az EKF-program köztérfelújítása miatt most el kell bontani.

Ásotthalmi Falunap és a 20 éves Mórahalom

2009. december 7. | Kategória: Hírek
Ásotthalom falunapja

Az idén is megrendeztük a Falunap és kenyéráldás ünnepét. Szűkös, spórolós és hajtós napokat, időket élünk, de pont ezért van szükségünk egy kis vigasságra, kikapcsolódásra, ami az itt élő embereket közelebb hozza egymáshoz, kizökkenti a mindennapok kemény munkájából. Műsorunk egy részét helyi lakosok, óvodások, iskolások és fiatalok csoportos fellépése alkotta. Mindig jó falubeliekkel dolgozni, hiszen ők érzik magukénak igazán ezt az ünnepet, és ők vonzzák
ki a nézőközönség egy részét is.

Örömmel köszönthettünk vendégeink között újra Kászonból ill. Királyhalomról érkezett csoportot. (Előbbiek három napon keresztül élvezhették településünk vendégszeretetét.).

Köszönet a technikai tűzoltó-bemutatóért a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem munkatársainak, a Ruzsai Tűzoltó Köztestület és az Ásotthalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak.

Második alkalommal rendeztünk gyermekszépségversenyt a Falunapon, mely kedves, aranyos színfoltja e rendezvénynek.

Köszönjük a támogatást a Mórahalmi Erzsébet Gyógyfürdőnek és Duka Félixnek, az Aranyszöm Rendezvényház vezetőjének. Játszóházunk teljes kapacitással működött, köszönet érte Drozdikné Zsuzsanna és Fodorné Zsuzsanna óvónőknek, akik ötletes kézműves foglalkozással kötötték le az érdeklődő gyerekcsapatot.

Ebben az évben sem maradt el az Ásotthalmon 25, 50 ill. 60 éve házasságot kötöttek köszöntése. Megkeresésünkre a következő párok jeleztek vissza: Budai László és Szegedi Rozália, Kiszin Kálmán és Szűcs Katalin, Szolákovics János és Gajdács Erzsébet, Barna József és Dobó Mária, Erdődi István és Mányi Rozália, Gárdián János és Szécsi Rozália, Fátyol István és Berkó Julianna, Krisztin Imre és Csiszár Mária, Németh Géza és Erdődi Jolán, Németh Imre és Fődi Julianna, Németh István és Temesvári Margit, Makra István és Szabó Ilona. Gratulálunk a jubilánsoknak és további sok-sok boldogságban, egészségben együtt töltött évet kívánunk nekik.

Az alkalmiruha-bemutatóhoz a ruhákat már negyedik alkalommal az Aphrodite Menyasszonyi és Alkalmi Ruhaszalon biztosította, ezért köszönettel tartozunk Héjja Zsoltné Évának, a szalon tulajdonosának.

Az idei év időjárása sem kedvezett a növényeknek (sem), településünkön mégis nagyon sokan nagyon sokat tesznek azért, hogy környezetüket virágokkal, növényekkel szebbé varázsolják.

A „bíráló bizottság” 2009-ben a Virágos Ásotthalomért versenyen a következő döntést hozta:
I. Mityók András és családja,
II. Czöndör Pál és családja, III.
Kürtiné Lakatos Zsuzsanna.

A Legszebb utcarészlet kategóriában kiemelkedő eredményt értek el a következők: Kiri Attila, Papdi Jánosné és Vér Tibor, Németh Attila, Fődi András, Rácz István, Varga János, Lasancz Péter (és családjuk). Ebben az évben olyanok kaptak elismerést, akik még soha nem részesültek díjazásban. Gratulálunk!

A farmer-divatbemutató gyermek résztvevői a nyári szünet ellenére lelkesen vettek részt a próbákon, és türelmesen viselték a nagy melegben a fellépést. A Borostyán Nyugdíjas Klub tagjai is kitettek magukért vidáman, mosolyogva, énekelve bemutatott farmeres műsorukkal.

Megrendeztük a II. Ásotthalmi Betyáros Főzőversenyt, melyen a zsűri rendkívül nehéz helyzetben volt. Döntése értelmében mindenki a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott.

Első alkalommal kerestük Ásotthalom legügyesebb cukrászát. Dovalovszkyné Dohány Zsuzsi és Molnár Imre igen nehéz feladat előtt állt, amikor a 13 féle finomság közül kellett választania. Figyeltek a hagyományra, az ízek harmóniájára, a küllemre stb. Döntésük értelmében
Szalmáné Erzsike tepertős pogácsája vitte el a pálmát, melyet Rácz Györgyné csokoládés vanilia szelete és Gárgyánné Joli néni diós kelt kalácsa követett. Különdíjat kapott Kotroczó Mátyásné különleges kókuszos krémese. Természetesen gratulálunk mindenkinek aki benevezett és köszönjük, hogy időt, pénzt és energiát nem kímélve megsütötték a finomságokat.

Az Ásotthalmi Aerobic csoport tagjai (Csehóné Kiss Dalma, Gárgyánné Bózsó Andrea, Hajduné Mikus Mónika,Imricskó Katalin, Pintér Angéla) Lukács Beáta vezetésével újból elkápráztattak
bennünket mozgáskultúrájukkal, látványos és ötletes koreográfiájukkal.

Meghívott előadóink voltak a Randevú Duó (nosztalgia műsorral), egy bolgár és egy lengyel néptánccsoport valamint a Desperado együttes.
Az Utcabálon a Lagzi Band húzta a talpalávalót. Köszönet érte a Fenyő Panziónak (Kispéterné Németh Valéria, Németh Zoltán) valamint a Fényes Vendéglőnek (Ormándi János).

Méltán mondhatjuk, hogy az este fénypontja a tűzijáték volt. Tóth András újra kitett magáért és Ásotthalomért. Megérdemli a település, az itt élők, hogy egyszer egy évben ilyen fényjátékban gyönyörködhetnek...

Kovács-Tanács Istvánné

*


20 éve város Mórahalom

Várossá avatásának 20. évfordulóját ünnepli Mórahalom. Megmaradó tanyai identitásról, milliárdos szállodatervekről beszélgettünk Nógrádi Zoltán polgármesterrel. 15 éve áll a település élén, összenőtt vele. Gondolkodik, újráz-e jövőre.

Tanyaközpontból 1950-ben lett község, ebből nagyközség – végül 1989-ben város Mórahalom. Éppen 20 éve. 15 esztendeje vezeti a települést Nógrádi Zoltán – a két jubileumról kérdeztük.

– A mórahalmiak őrzik magukban a tanyai lét gondolkodásmódját, értékrendszerét, emberi kapcsolatokban, hagyományápolásban. Erős az itt élők munkakultúrája. De mióta működik a turizmus, olyan európai, városi gondolkodás jelent meg, ami roppant nyitottá tette a települést. Mórahalommal kapcsolatban a fürdő és a Mórakert országosan is szimbolikussá vált. Rövid idő alatt olyan látványos eredményeket értünk el, amelyek megismertették nevünket az országban – fogalmaz Nógrádi Zoltán.

Bővül a lélekszám: átlépte a bűvös 6000 főt. Sosem voltak ennyien a mórahalmiak, akik a szimbólumokra is figyelnek.

– Szeretnénk valódi családi fürdőt létrehozni, amelyben a gyerekek, a fiatalok és a gyógyulni vágyók is jól érzik magukat. Ehhez kapcsolódik a 2,7 milliárdból megvalósuló négycsillagos szálloda konferenciateremmel, wellnessrészleggel – a fürdőre épülve. Új járóbeteg-szakellátó központ és rehabilitációs fekvőbeteg-intézmény is létrejön – mesél a fejlődést meghatározó beruházásról. Amelyekhez kiegészítő „termékek" kapcsolódnak – erdei iskola, vadászturizmus, bivalyok, kerékpártúrák. – Törekszünk, hogy az ide érkezőknek legalább egy heti érdekes programot tudjunk biztositani. Ez egy kisváros, nem tűnik el a vendég a vendéglátó szeme elől.

Arcél, iroda, Aranyszöm

– Gyorsan döntök – mert a rossz döntésnél károsabb a meg nem hozott döntés. Legyenek, akik javaslatokat tesznek – de azt kérem, alternatívákat kínáljanak. Gyakran egyedül döntök – ilyen saját bevallása szerint Nógrádi Zoltán, akinek irodája 15 éve ugyanaz. Benne még a tanácselnöki bútorzat, a szekrényben tanácsülési jegyzőkönyvek. – Nem is akartam otthonossá tenni magamnak. A munka és a kényelmesség nálam nem fér össze. Itt a város ügyei zajlanak. Egyedül a családom képe van ott az asztalon – mondja. Mennyire látszik keze nyoma a városon? – Gyűlölöm a rendetlenséget, a koszt, a felesleges cicomát, de elvárom az eleganciát. Ez, úgy gondolom, meglátszik a városon. Kedvenc helyem: az Aranyszöm. Minden egyes négyzetcentiméterének tervezésénél ott voltam, én választottam a falszínt, a függönyöket.

A másik pillér, a Mórakert (amelynek a jövő héten külön írást szentelünk) tavaly év végén „nehéz helyzetbe került, de sikerült a kormányzattal elfogadtatni: muszáj megmenteni a tészeket". A mezőgazdaságra ugyanis szüksége van Mórahalomnak – és legalább ennyi erőt fektetnek az immár 13 éves, 80 hektáros ipari parkba, amely 40 vállalkozást fogad be, több mint 500 embert foglalkoztat.

A polgármester célja, hogy a város gazdasági szempontból ne legyen az állami költségvetés kiszolgáltatottja.

– Minden közintézményünket alternatív, geotermikus energiával szeretnénk fűteni. Most fúrjuk második termálkutunkat, készül a várost behálózó távvezeték-rendszer. Ezzel majdnem évi 100 millió forintot spórolunk. A Homokhátság vízpótlása érdekében tisztítottszennyvíz-tározót hozunk létre, hogy Mórahalmon egyetlen cseppnyi belvíz, csapadékvíz és tisztított szennyvíz se menjen kárba. Zöld város leszünk – sorolja Nógrádi Zoltán, aki a sport elmaradt infrastruktúrájának, a szociális ellátórendszernek a reformját és a Bajai út, a közösségi közlekedés fejlesztését is fontosnak tartja.

20 éves fejlesztési tervet fogalmazott meg 1994-ben, megválasztásakor – most negyedik ciklusát tölti. – 15 év polgármesterként elegendő ahhoz, hogy az ember minden percébe beköltözzön a város: hivatásom, szakmám, hobbim, kicsit a családom is. A város középtávú programját 20 évre terveztük. Most túlságosan bizonytalan a jövő. A gyerekek már nagyokat álmodnak: üvegpalotákat, toronyházakat, sok-sok emberrel. Én most azért küzdök, hogy megmaradjon, amit elértünk – vallja be. Azt mondja: „gondolkodik" azon, vállal-e újabb ciklust 2010-ben.

– Amit elindítottam, szeretném végigvinni, aminek letettük az alapkövét, nem akarom másra hagyni. De az elmúlt 15 évben voltak pillanatok, mikor megkérdeztem: elég-e ehhez az erőm? Aztán lett elég. Ez emberi dolog. Soha nem akartam a felelősséget lepergetni magamról. A Mórakert a második legnagyobb próbatétel pályámon – ismeri el –, az első az volt, amikor 25 évesen csúcsvezető lettem.

*



Kisteleki Fejlesztés

A Kistelek Környéki települések Többcélú Társulása "Szociális alapszolgáltatások fejlesztése és családi napközik kialakítása a Kisteleki Kistérségben" című pályázat keretében lebonyolított közbeszerzési eljárása eredményesen lezárult.

Az idén ősszel induló beruházás során 3 településen 4 új családi napközi és a kisteleki Gondozási Központ fejlesztése valósul meg a több mint 50 milliós támogatásból.

Forrás: Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

Nagypall község legnagyobb beruházása

2009. december 7. | Kategória: Hírek
A civileké a főszerep a babarci közéletben

Az ezer léleknél kevesebbet számláló települések közül csak kevesen mondhatják el magukról, hogy közéletük alapját a civil szerveződések jelentik. Babarcon nem kevesebb, mint tíz egyesület, alapítvány, zenekar, klub működik.

A 36 Jó Palóc közgyűlése Kazáron

2009. december 7. | Kategória: Hírek
36 Jó Palóc közgyűlése Kazáron

Nem módosította helyi vidékfejlesztési stratégiáját és a pályázatokra vonatkozó pontozási rendszerét a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, így a következő fordulókban is azonos feltételekkel pályázhatnak a térség önkormányzatai, vállalkozói és civil szervezetei fejlesztési elképzeléseik megvalósítására.

IKSZT pályázatok a lengyeltóti kistérségben

2009. december 4. | Kategória: Hírek
Jól jártak az önkormányzatok

Ritkaságnak számít az eredmény, amelyről a „Dél-balatoni” LEADER területén a falumegújítási pályázatok kapcsán beszámolhatnak: száz százalékban ki tudták elégíteni a támogatási igényeket.

Műemlék-látogató biciklitúra Szedresen

2009. december 4. | Kategória: Hírek
Udvariatlan házigazdák voltak a mözsi hajtók

Tolna-Mözs | Remek házigazdáknak bizonyultak a mözsi lovasnapon a helyi lovasok, kivéve egy dolgot, a versenyt, amiben mindent vittek a mözsiek.

Több mint hatvan Leader- pályázat a Rinya-Dráva Szövetségnél

2009. december 2. | Kategória: Nekik sikerült
November 16-án lejárt a Leader- pályázatok beadási határideje. A Rinya-Dráva Szövetség barcsi irodájába több mint hatvan pályázat érkezett be a két dél-somogyi kistérségből. Ezúttal a közösségi célú fejlesztések voltak a legnépszerűbbek.

- Rendezvényekre, képzésekre, kiadványozásra, vállalkozás alapú- és közösségi fejlesztésre pályázhattak önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek – mondta Szijártó Attila irodavezető. – Úgy tűnik, ez utóbbi volt most a legfelkapottabb, ugyanis öt célterületre, összesen harmincöt pályamunka érkezett be hozzánk.
A művelődési házak olyan technikai eszközök beszerzésére pályázhattak, mint például egy projektor vagy a hangosítás.

A sporthoz kötődő egyesületek körében a mindennapi működéshez elengedhetetlen öltözőfelújítás bizonyult a leggyakoribbnak. A hagyományőrző egyesületek jellemzően fellépőruhákra és népi hangszerekre pályáztak, de a három erdei iskola mellett egy állatmenhely is megújul a térségben. Sikeres volt az erdészeti szolgáltatók számára kiírt pályázat is, akik elavult eszközeiket cserélhetik le, illetve bővíthetik gépparkjukat.

A lábodi erdei iskola tízmillió forintból fejlődhet. Az egykori vadászházat 1994-ben alakították át oktatási intézménnyé, ahol az óvodásoktól kezdve a felnőttekig mindenki megfordul. Áprilistól november közepéig várják a látogatókat, ahol az alapcél a gyerekek környezeti nevelése. Két szervezet fogott össze a sikeres pályázat érdekében: a Szülők a Gyermekekért Alapítvány és a Somogy Megyei Erdész és Fakitermelő Egyesület.

- Három körben szeretnénk még vonzóbbá tenni a létesítményt a diákok számára – tájékoztatott Mihály Bernadett, az erdei iskola vezetője. – A műszaki felújítás új szobák kialakítását és emeletes ágyak beszerzését jelenti, ahol az eddigieknél több, akár harminc gyereket is fogadhatunk. A konyhában régiek a bútorok, megérettek a cserére, és vásárolnánk egy tálalószekrényt.
A pályázat eszközfejlesztést is jelent, melyben környezet- és vízvédelmi csomagok, iránytű, távcső, kémcsövek, illetve állat- és növényhatározó könyvek kerülnének az erdei iskolába. A kerítéseken belül felújítanák a kemencét és a szabadtéri foglalkoztatót, az óvodások pedig egy játszótérrel gazdagodnának.

- Az ifjúság, a jövő felé szeretnénk fordulni – tette hozzá Göndöcs Rudolf gondnok. – Az igazán megfelelő élmények megtapasztalásához 3-5 napos táborokat képzelünk el, és a programok szerves részét képezik az erdei séta- és túraútvonalak. Ezeket szeretnénk bővíteni, infrastrukturálisan fejleszteni, pihenőrészeket kialakítani, ahol öt tanösvényen, huszonöt tábla segítene a tájékozódásban.
A pályázóknak elég rövid idő állt rendelkezésére tervdokumentumaik elkészítésére, ezért sokan inkább a következő támogatási időszakra, márciusra készülnek.

Forrás: Somogyi Hírlap

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés