Hírek

Média Nap, fotókiállítások és helyi termékek piaca

2009. december 17. | Kategória: Hírek
Nóta- és Operettest Tiszavasváriban

2009. október 2-án nagysikerű rendezvénynek adott otthont a Tiszavasvári Találkozások Háza.

Újabb 29 nyertes pályázat a Dél-Zempléni Nektár LEADER HACS területén

2009. december 17. | Kategória: Nekik sikerült
További 29 nyertes fejlesztési elképzelés megvalósítása indulhat a Dél-zempléni térségben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával.

Fórumok a Dél- zempléni Nektár Leader területén

2009. december 17. | Kategória: Hírek
Újabb 29 nyertes pályázat

További 29 nyertes fejlesztési elképzelés megvalósítása indulhat a Dél-Zempléni térségben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával.

Jótékonysági nap az egerszegi AquaCity-ben

2009. december 16. | Kategória: Hírek
Falunapi beszámoló-Padár

Mozgalmas volt a hétvége 2009. szeptember 12-én, Padáron, hiszen falunapot és az elszármazottak találkozóját szervezte meg Padár község önkormányzata.

Tudás-Híd Program a hátrányos helyzetűekért

2009. december 16. | Kategória: Hírek
A Város napja Szigetváron

Október 1-én a Város napja rendezvény keretében ünnepi testületi ülést tartottak Szigetváron.

Szőregi rózsatő - Három uniós pályázaton összesen csaknem 170 millió forintot nyert

2009. december 16. | Kategória: Nekik sikerült
Három év alatt három pályázaton is eredményes volt a szegedi születésű, Deszken dolgozó Tóth Zita. Három uniós pályázaton összesen csaknem 170 millió forint támogatást nyert.

Az alkalmi munkavállalás új szabályairól

2009. december 16. | Kategória: Hírek
2010. március 31-ig még élnek az AM-könyvek, és a munkaszerződést az eddig megszokott módon lehet megkötni, a közterheket pedig a közteherjegyek beragasztásával lehet leróni.

Csaknem kétszázmillió a községek fejlesztésére - Zagyvaság Közhasznú Vidékfejlesztési Egyesület

2009. december 16. | Kategória: Nekik sikerült
Hatvan térségében több község - a Zagyvaság Közhasznú Vidékfejlesztési Egyesület tagjai - tízmilliós nagyságrendű európai uniós fejlesztési támogatást nyertek helyi feladatokra.

Továbbra is szükség van a közös agrárpolitikára

2009. december 16. | Kategória: Hírek
A Brono Le Maire francia agrárminiszter meghívására összegyűlt szakemberek egyetértettek abban - a tanácskozáson nem képviseltette magát Nagy-Britannia, Hollandia, Dánia, Svédország és Málta - hogy a közös agrárpolitika értékeit tovább kell vinni az unió következő költségvetési időszakában is.

Letölthetőek az Agrárhaszon hírlevelének őszi számai

2009. december 15. | Kategória: Hírek
Íme az agrarhaszon.hu oldaláról frissen letölthető szeptemberi és októberi hírlevél, a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés, az EU legfontosabb vonatkozó híreivel.

Szakminiszter adta át a vízierőművet

2009. december 15. | Kategória: Hírek
Szakminiszter adta át a vízierőművet (Nick, Kenyeri)

Üzembe helyezési ünnepséget tartottak a Rába nicki duzzasztójánál 2009. augusztus 27-én: a szakminiszter átadta a magánberuházásban elkészült kenyeri vízerőművet.

Chernelházadamonya falubusz-átadó

2009. december 15. | Kategória: Hírek
Átadták Chernelházadamonya falugondnoki buszát

2009. október 3-án, a helyi szüreti felvonulással egybekötve ünepélyes keretek közt átadták Chernelházadamonya falugondnoki buszát.

Cigány nyelvű bibliát adtak át Ercsiben

2009. december 15. | Kategória: Hírek
Cigány nyelvű bibliát adtak át az ercsi katolikusoknak

Nyolc évi munka után készült el, s adták ki tavaly decemberben a cigány nyelvű teljes Bibliát, amely a misén az ercsi katolikusok kezébe kerülhetett. A Szentírás magyarul és horvátul is olvasható a vasárnap átvett szent könyvek lapjain.

A frissen ajándékba kapott Biblia cigány nyelvű oldalait olvasta és fordította a vasárnapi mise után a templom előtt Balogh István, a helyi romák fiatal vezetője. Hivatalosan ugyan nem erősítették meg, de az ötgyermekes férfi mintegy vajdaként képviselte az ercsi cigányságot a misén, amelyet Gedő Attila címzetes esperes celebrált. A szintén ifjúnak számító pap a helyi cigányság elkötelezett gyámolítója, a többségükben a Savanyúréten lakó, nehéz helyzetű roma családok segítője.

- Lehetnénk többen is a misén - ismeri el Balogh István, - de a helyi romák a születésükkor szinte azonnal megkereszteltetik gyermekeiket, s hiszik az Istent - erősíti meg Gedő Attila plébános egybehangzó állítását. A köztiszteletben álló roma férfi beszéli ősei nyelvét, s büszkén hangoztatja származását.
A plébános kutatásokat végzett a cigányság történetében, s Ercsiben gyakran szót ejt az egyetlen cigány szentről, Szent Ceforinóról, akit lóval ábrázolnak a képeken.

Az ercsi Nagyboldogasszony templomban megjelent Balsay István megyei közgyűlési alelnök és a helyi képviselők is kaptak a még szinte nyomdaillatú, háromnyelvű Szentírásból, amelyeket a hívek által elhozottakkal egyetemben megszentelt a plébános, szép jelképként. A rácokat viseletben is képviselte két hölgy, egyikük, Marczinkáné Gébics Anita a horvát kisebbségi önkormányzat tagja is. Ő is elhozta a nagymamája testvérének szüleitől megörökölt 1850-es kiadású, rác nyelvű kis imakönyvét!

*



Második alkalommal rendezték meg a Fehérvári Civil Napot

Ismét bemutatkozási lehetőséget biztosított a Közgyűlés Civilkapcsolatok Bizottsága a városban működő civil szervezeteknek azzal, hogy megrendezte a II. Fehérvári Civil Napot. 2009. október 18-án (vasárnap) 10 órakor kezdődhetett a program, amikor az egyesületek, alapítványok, klubok kitelepülve közösen találkozhattak a fehérváriakkal.

*



HIDEGLELÉS! A GÉNMÓDOSÍTÁS MIATT KANNIBÁLLÁ VÁLHAT AZ EMBER?

Martonvásár - Hazánkban tilos a génmodosított növények termesztése és kereskedelme, a kutatás azonban nem. A Magyar Növénynemesítők Egyesülete e témában tartotta vándorgyűlését.
- Az első martonvásári transzgénikus kukorica hibridet Dél-Afrikában állítottuk elő az ottani társintézettel közösen, s a növényt Spanyolországban termesztik kísérleti jelleggel, MV 500 BT néven - mondja Marton Csaba, az MTA martonvásári mezőgazdasági kutatóintézetének tudományos igazgatóhelyettese. E martonvásári hibrid kukoricának a kukoricamollyal szembeni ellenállóságát a génmódosítással érték el, de mivel nálunk csak kísérleti céllal végezhetnek ilyen eljárást, szükség van a külföldi kapcsolatra.

- Köztudott, hogy a génmódosított növények körül Európában viták dúltak és dúlnak, s Magyarország GMO-mentességét számosan tudományos nagy horderejű vívmánynak tartják. A Föld valamennyi kontinensén folyik génmódosított növénytermesztés, s Európa nyolc országában szintén engedélyezett, köztük az említett Spanyolország, Portugália, de Csehország, Szlovákia és Románia sem tiltja.
- A világon 130 millió hektáron termesztenek transzgénikus növényeket, ez a terület megegyezik egész Európa szántóterületével -von mérleget az agrártudós. Az USA-ban génmódosított kukoricát, repcét, szóját és gyapotot termelnek, de a búzával és a burgonyával ők is óvatosak. A közvetlen emberi fogyasztású élelmiszer alapanyagokkal csínján bánnak, hivatalosan megmaradnak a takarmány előállításra és az ipari felhasználásra szánt növénytermesztésnél.

A Magyar Növénynemesítők Egyesülete civil szervezetként alakult meg éppen húsz esztendeje, s minden évben más tudományos helyszínen tartják vándorgyűlésüket. Idén Martonvásáron, a mezőgazdasági kutatóintézetben gyűlt össze mintegy háromnegyedszáz növénynemesítő szakember. A vándorgyűlést közösen szervezték az MTA növénynemesítő bizottságával, s aktuális témát választottak a találkozó mottójául. A transzgénikus növények nemesítésének etikai kérdései álltak a középpontban, amelynek vitaindító előadását Balázs Ervin akadémikus, a martonvásári kutató oktatási igazgatóhelyettese tartotta. A szakember többek között beszámolt a nagy történelmi egyházak álláspontjáról a génmódosítások kapcsán, de elhangzott egy nagyon különös kérdés is, ami a morális nézőpont bonyolultságát támasztja alá.
- Ha egy emberi gént építenek be valamely növénybe, s utána az ember megeszi azt a növényt, akkor kannibál lesz? - idézte a hideglelős mondatot Marton Csaba. A génmódosítás mellett sok érv szól, s az bizonyos, hogy tudományos kutatói szinten a magyarok sem maradhatnak ki belőle - szögezi le. A transzgénikus eljárás nyomán a betegségekkel és rovarokkal szemben ellenálló kultúrnövényt olcsóbban lehet előállítani, nagyobb terméshozam várható, s kevesebb gyomirtóra van szükség. Ez roppant leegyszerűsített megállapítás, de az éhező országok növekvő élelmiszer szükségletei kapcsán ilyen mondatok hangzanak el fogalmaz röviden. A martonvásári vándorgyűlésen kizárólag a transzgénikus növényekkel kapcsolatban cseréltek eszmét, sem humán (emberi), sem állategészségügyi vonatkozásban nem vették terítékre a kényes témát.

A növénynemesítők állásfoglalása szerint a transzgénikus növénykísérleteket támogatni kell, ebben nem maradhatunk le más országoktól.

*



Beruházás Baracskán

Baracska külterületén, a 7-es főút mellett, évekkel ezelőtt gazdasági övezetnek kijelölt területen fog megvalósulni egy nagyon magas technológiai színvonalat jelentő számítógépes, elektronikus adatközpont. A belga tulajdonosi háttér 5–6 országban keresett megfelelő helyszínt, több száz helyszínt megvizsgálva.

A beruházás teljesen környezetbarát, csúcstechnológiát képvisel, semmiféle termeléssel, szennyezőanyag kibocsátással nem jár, több ország adatai kerülnek itt elektronikus formában tárolásra, hatalmas számítógépekben, illetve szerverekben. A beruházás keretében európai viszonylatban is jelentős nagyságú szerverközpont, azaz elektronikus adattároló központ valósul meg Baracskán.

Ehhez kapcsolódóan a beruházó által a szerverközpontig kiépítésre kerül a közvilágítás, napelemes sebességmérő, illetve kijelző, illetve egyéb a közlekedés biztonságot javító fejlesztés.
Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen hatalmas zöld mezős beruházást tudtunk Baracskára hozni, amely egyrészről az iparűzési adóból származó bevételeinket fogja gyarapítani hosszú éveken keresztül, amelyet Baracskára, Baracska lakóira, beruházások önrészére tudunk fordítani.

Másrészről felértékelődik a további beruházások esetleges betelepülése szempontjából a község. Bízunk benne, hogy a szerver-központ megépülése további környezetbarát beruházásokat vonz majd!
Az, hogy ez a beruházás Baracskán valósulhat meg, páratlan és önzetlen összefogás eredménye. Nagyon sokan – esetenként saját területük felértékelődésének felismerése mellett- hajlandók voltak a közösségi, települési célok érdekében is áldozatokat hozni.
Köszönet mindezért a terület tulajdonosoknak, a Keve-Baracska Kft-nek, de köszönet illeti a beruházás megvalósítását segítő közigazgatási hatóságokat, és a Polgármesteri Hivatal dolgozóit is.

Boriszov Zoltán
polgármester


*



Fogd kézen az Anyukád helyismereti vetélkedő

„Tappancsoljunk” a városban! A Nagy Károly Városi Könyvtár helyismereti játékra hívta a bicskei családokat. A játék célja, hogy a rohanó világban a családok tagjai együtt, játékos formában ismerjék meg lakóhelyüket. A feladatlapos játék a Városi Könyvtárból indult, ahol szeptember 22-től átvehették a rejtvényeket, kérdéseket és elindulhatott a családi helyismereti „tappancsolás” és nyomozás!

A megoldásokat október 11-ig várták a könyvtárban. A legügyesebb családok tárgyjutalomban részesültek.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Fejér Megyei Hírlap, Kidoboló

Szüreti mulatságTápiógyörgyén

2009. december 14. | Kategória: Hírek
Átadták az Angliából érkezett tűzoltó-fecskendőt

A Nemzetközi Leonardo Csere Program (LIEP) keretében használt angol gépjárműfecskendőt nyert a Kókai Önkéntes Tűzoltóság.

Templomfelújítás Sajószögeden

2009. december 14. | Kategória: Nekik sikerült
A 270 éves templom felújítására az egyházközség az FVM által meghirdetett (ÚMVP III. tengely) kulturális örökségvédelem kategóriában 10.352 ezer forintot nyertünk.

Novembertől Tokajban Vízi Rendőrőrs működik

2009. december 14. | Kategória: Hírek
Elkezdődött az Aranysas Szálloda építése Tokajban

A Patricius Hotel Kft. Ügyvezető Igazgatója, - Lipcsey György - hivatalosan tájékoztatta a város közösségét, hogy a Patricius Hotel Kft 2009. december 7-én elkezdte Tokajban a szálloda építését.

A befektető 170 ágyas négy csillagos szállodát kíván megvalósítani a város központjában. Mától elkezdik a külső belső bontási munkálatokat, azonban a tetőt - a hótól tartva - csak tavasszal cserélik ki az épületegyüttes műemlék szárnyán. A parkolási gondokat kétszintes mélygarázzsal kívánják enyhíteni. A parkolás szempontjából prioritást a szállóvendégek kapják.

*



Megalakult november 1-től Tokajban a Vízi Rendőrőrs

Hosszas előkészítő munka után az Országos Rendőr Főkapitány parancsa alapján megalakult a városban a Vízirendőrös" "Rendőrőrs működési területe kiterjed a Tisza folyóra, a parancsban meghatározott szelvényszámok között, illetve a Bodrog folyóra az országhatárig.

Felszereltségüket tekintve terepjáró gépkocsival és két hajóval rendelkeznek. A rendőrőrs önálló nyomozati jogkörrel is rendelkezik. Felsőbb szerve a Szolnoki Vízirendészeti Kapitányság.
A Rendőr Őrs épülete a kertvárosban található a Széchenyi sétányon, amely eredetileg is erre a célra épült a '90-es években. Ma felújításra szorul, amelyre a Szolnoki Vízirendészeti Kapitányság pályázatot nyújtott be.

Az Őrsparancsnok neve: Illés Gergely rendőr főhadnagy
Az elérhetőségük: 47-352-677

*



Ügynökök a világörökségért

Még az idén benyújtja az Oktatási és Kulturális Minisztérium a világörökségvédelmi törvény tervezetét. Idei elfogadása esetén jövőre már állami és uniós pénzekre pályázhatnak a helyszínek. Feltéve, ha mindenütt létrejön a helyi kezelő szervezet, elkészülnek a kezelési tervek.

Nyolc magyar érték szerepel az UNESCO világörökségi listáján - az aggteleki karszt, a pécsi ókeresztény sírkamrák, Pannonhalma, Hollókő, a Hortobágy, a Fertő tó, a budai Várnegyed és a Duna-part, illetve az Andrássy út és környéke, valamint a tokaji történelmi borvidék. Éppen az utóbbi kettővel akadt problémája a párizsi központú szervezetnek, de a magyar értékvédőknek is. Budapesttel kapcsolatban az odaillő épületek elbontása és az oda nem illő épületek felhúzása miatt merült fel, hogy ez a helyszín felkerülhet a veszélyeztetett értékeket felsoroló szégyenlistára. Tokaj esetében pedig a szalmaerőmű építése miatt vetődött fel ugyanez a gondolat.

Az UNESCO párizsi világörökség központjához ez év elején eljuttatott jelentésében Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy elindítja, illetve felgyorsítja a világörökségre vonatkozó jogszabály-alkotási munkát. Az UNESCO júniusi sevillai közgyűlésén Tokaj és Budapest kapcsán is szóba került a magyar világörökségi törvény. Az UNESCO úgy látta, hogy a világörökségi törvény megalkotása jelentősen megerősítheti a magyarországi világörökségi helyszínek megőrzéséhez szükséges jogi környezetet.

- A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a szaktárca és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának összefogásával elkészült tervezet megfogalmazásakor figyelembe vettük az érintett helyszínek szakembereinek véleményét is - tájékoztatta lapunkat Mihályfi László, a szakminisztérium főosztályvezetője. Fontos elem a támogatás, hiszen tavaly októberben néhány Tokaj környéki település még azt fontolgatta, visszaadja a 2002-ben kapott világörökségi címet, arra hivatkozva, hogy az gátolja a fejlesztéseket, beruházásokat. Akkor Tállya polgármestere, Osika József azt nyilatkozta, hogy a címnek egyelőre csak a kedvezőtlen hatásait érzékelik, a cím miatt elveszítik a befektetőket, miközben a térségben sorra szűnnek meg a munkahelyek.

A Kánaán ugyan nem jön el, de ha elfogadja a parlament a tervezetet, az eddigieknél mindenképpen tisztább, egyértelműbb helyzet áll elő. Például azzal, hogy el kell készíteni a világörökségi helyszínre vonatkozó kezelési tervet, amely pontosan lefekteti, hogy milyen helyrajzi számokra terjed ki a védettség, ott mit lehet megtenni, és mit nem. Mihályfi László szerint a budapesti épületromboláshoz és a szerencsi szalmaerőműhöz hasonló kezdeményezések nem fordulhatnak elő a jövőben.
Újdonság, hogy mind a nyolc helyszínen önálló világörökségi ügynökség jön létre - általában két munkatárssal -, akiket pályázaton választanak ki. Ez az ügynökség akár egy helyi egyesület is lehet. A lényeg, hogy a jövőben ezek személyesítik meg az állam felé az adott területet. Mindenért ők felelnek, egyeztetnek, tárgyalnak és ők pályáznak hazai és uniós forrásokra.
Az ügynökségek munkatársainak fizetését, illetve a kezelési tervek elkészítését az állam finanszírozná. A tervek szerint a központi költségvetésben elkülönítenének egy összeget a világörökségi helyszínek karbantartására, fejlesztésére. Ezt a forrást nem fejpénzként osztanák ki, hanem pályázati úton nyerhetnék el.

A tervezetet - amely a már felvett, illetve az UNESCO világörökségi várományosi helyszínek listáján egyaránt szereplő értékekre vonatkozik - az oktatási és kulturális minisztérium még az idén beterjeszti.

*



Több, mint tízezer ember vett részt a Tokaj−hegyaljai Szüreti Napokon

Jó idő és kellemes hangulat várta a Tokaji Szüreti fesztivál résztvevőit. Az időjárás az előző éviekkel ellentétben jó bevétellel kecsegtethette a kiállító borászokat, és árusokat, és óriási kínálatra számíthattak a megjelenő vendégek is.

*



A népi diplomácia még segíthet

Miközben Szlovákia és Magyarország politikusai, politikai szkanderezésbe kezdtek, addig Tokaj városa, intenzív kapcsolatok ápolására törekszik Dél-Szlovákia jelentősebb városaival, bízva abban hogy egyszer csak megérkezik a közös történelmi kibeszélés időszaka- és a két ország között elmélyült gazdasági kapcsolatok alakulnak ki.

Északi szomszédunk imponáló eredményei - még az átmeneti gazdasági nehézségek ellenére is - tiszteletet érdemelnek, s a gazdasági kapcsolatok még a politikai mélyponton sem hűlhetnek ki.

Legutóbb Tokaj Rozsnyó várossal állapodott meg egy közös INTERREG program beadásán Tokaj város, amely közel hozhatja a két nép kultúráját, továbbá a gótikus és a borkultúrát. Azt hisszük és valljuk, minél többet tudunk meg a szlovák lélekről, s nem a politikusokra gondolok, annál jobban megértjük egymást.

*



Megalakult a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye TDM szervezet

2009. szeptember 15-én ünnepélyes keretek között 14 önkormányzat, két kistérségi társulás, 50 turisztikai szolgáltató és 6 turisztikai és borászati egyesület létrehozta a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesületet, mint helyi TDM szervezetet.

*



Elkészült a polgármesterek bora

A zimankós októberi délelőttön immár kilencedik alkalommal gyűltek össze Tokaj-Hegyalja polgármesterei a Tokaj Kereskedőház Rt. központi telephelyén, Tolcsván.

A polgármesteri randevú célja a Polgármesterek Borának elkészítéséhez szükséges szőlőmennyiség átadása. Településenként két mázsa szőlőt és 20 kiló aszút hoztak el a polgármesterek a bort elkészítő cég központjába.

Kiss István vezérigazgató a sajtó jelenlévő képviselőinek elmondta, hogy kiemelkedően jó minőségű szőlőt kapott a Kereskedőház Rt. és így minden remény meg van arra, hogy 2010-ben a tokaji borfesztiválon egy kiváló minőségű borral lephetik meg Tokaj-Hegyalja polgármestereit.

Forrás: Tokaji HVI

Átadták az új miskolci uszodát

2009. december 14. | Kategória: Hírek
Világszínvonalú Csillagpont

Sikeres európai uniós pályázat eredményeként rendkívül jelentős fejlesztés előtt áll a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház.

ÚMVP III. tengely - Módosított beadási határidő!

2009. december 11. | Kategória: Hírek
Az ÚMVP Irányító Hatóságának 97/2009. (XII. 11.) közleménye a „Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyében a nem horizontálisan megvalósuló intézkedések (Falumegújítás, Vidéki örökség megőrzése, Mikrovállalkozások fejlesztése, Turisztikai tevékenységek ösztönzése) tekintetében a támogatási kérelem benyújtási időszak beadási határidejének meghosszabbításáról”.

Megújult utak, megszépült Somlói vár

2009. december 11. | Kategória: Hírek
Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetségének találkozója

Ajka várossá nyilvánításának 50. éves jubileuma alkalmából a város kapta meg a jogot a találkozó megrendezésére.

Sissy-nap és Sportnap Kartalon

2009. december 11. | Kategória: Hírek
Kagylómentés a Malom-tóból

Az Octopus Búvás-és Vízisport Egyesület, valamint a Tavirózsa Környezet és Természetvédő Egyesület közös munkában 501 darab kagylót mentettek ki a Veresegyházi Malom-tóból.

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés